• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SA213Elektronická Evidence Tržeb (EET)

    Harmonogram spuštění EET

    1/12/2016  zákon v platnosti! Ubytovací a stravovací služby
    1/3/2017 Maloobchod a velkoobchod
    1/3/2018Ostatní činnosti vyjma těch v poslední fázi, například svobodná povolání, doprava, zemědělství
    1/6/2018Vybraná řemesla a výrobní činnosti

    Narážky a vtipy v rozumé míře povoleny.

    O co jde

    Elektronická evidence tržeb spočívá v tom, že je evidována každá platba a zákazník obdrží od obchodníka účtenku s unikátním kódem. Postup bude takový, že nejpozději při uskutečnění evidované tržby odešle obchodník datovou zprávu prostřednictvím internetového připojení na server Finanční správy, kde budou informace uloženy, a bude vygenerován unikátní kód. Tento kód bude ihned odeslán zpět obchodníkovi na jeho koncové zařízení, které jej vytiskne na účtenku. Každý den půjde řádově o miliony operací, jedná se tedy o poměrně revoluční krok.
    rozbalit záhlaví
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    ILAB: Ptám se ohledně možnosti vytěžitelnosti dat. Tím pádem by jednou obce mohli sledovat, jak se vyvíjí výběr DPH v dané části v daném čase. A třeba by pak vznikla určitá zpětná vazba typu, investuji do kulturní akce, ale současně se mi to vrátí na vybraném DPH.
    ILAB
    ILAB --- ---
    KEIKIN: kazda provozovna bude mit svuj kod, ktery se tiskne a odesila na financni spravu takze ano
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    RAINBOF: ne. Služby tvořej 60% hdp, a ty prostě nepostihneš.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    takova otazka. uctenky plus elektronicke podani podle me sleduji pohyb zbozi. takze pokud koupim 50 krabic neceho na 3 faktury ale v ucetnictvi mam dve faktury na 20 a 20 a tech 10 nikde neni k nalezeni ani fyzicky ani papirove tak co se podle vas stalo :) to je typicky schema kradeze podnikatele podle mne.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KOC256: protože není žádná jistota, že je to správný krok. Zkus přijít s jediným důvodem, proč by někdo, kdo těď dělá/prodává na černo s tím měl přestat. Jakej je rozdíl, jestli se transakce odehraje bez účtenky, nebo bez elektronický účtenky?
    SOLDIK
    SOLDIK --- ---
    VEX: Ja jsem to rikal, cim min se v mensich obcich vybere - cim vic hospod to zabali, tim min natece penez zpet.
    VEX
    VEX --- ---
    SOLDIK: No, jestli se nakonec vyplní ještě ty černé vize, že to kvůli EET zabalí pár procent podnkatelů, pěkně se tím vykrátí ony údajně vybrané daně navíc:)
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    Mně by zajímal jeden technický detail. Bude možné účtenku (rozuměj záznam v databázi) geolokalizovat ? Třeba přiřazením předem nadefinované adresy nebo místa podnikání v terénu ....
    SOLDIK
    SOLDIK --- ---
    KOC256: v tom pripade nechapu, co tak skveleho na EET oslavujes? namisto, aby se slo po velkych rybach, sikanuji se ti ostatni. a to nemluvim o kontrolnim hlaseni... z vlastni zkusenosti vim, ze je navic papirovani, uz to nezvladas sam, musis to dat nekomu a ten stoji penize. s EET to bude peklo. ja uz vidim ty kreteny, co za vecer v hospode vypiji 10 piv a kazde budou platit zvlast. kazdy "los" se pocita. to neni z me hlavy, to tak bylo na slovensku. tolik zbyteceho papiru = opet dalsi zatezovani zivotniho prostredi, dalsi naklady do provozovny. dovedes si predstavit, jak ti treba klempir beha po strese a pak namisto blocku zacne z notasu a pokladny tlacit kazdy hrebik zvlast? :DD na jednu stranu se na to tesim, na druhou je mi jasne ze to hodne lidi zabali, ne kvuli tomu, ze by do ted nejak "kradli" ale ze vic casu stravi picovinama nez praci ktery jim vydelava na chleba a treba i ty prachy pro stat.... to je jedno, o tom by se dalo povidat a psat hodiny.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PANPOSPA: To je druha stranka veci. Ale proc apriori zavrhovat spravny krok jen proto, ze uz "vime" ze dopadne diky jednomu ci nekolika duvodum spatne.

    Chci tomu verit a hlavne tomu chci dat sanci. Ani Rim nepostavili za den.
    PANPOSPA
    PANPOSPA --- ---
    KOC256: já ti ty mínusy nedávám, já tvůj názor chápu a rád bych s ním souhlasil, jenže mi něco říká, že za těch slibovaných x miliard vybraných díky eet navíc se nedočkáme toho, co nám Babiš v televizních spotech slibuje
    KOC256
    KOC256 --- ---
    SOLDIK: Ale to nejsme ve sporu...
    SOLDIK
    SOLDIK --- ---
    KOC256: "ale ať si to kdo chce jak chce zdůvodňuje, tak pokud neodvádí daně tak jak se má, tak je to vždy podvod a doplácí na to ti co daně odvádějí"

    jen tak mimochodem, nejvetsi omrdavaci jsou ty nejvetsi podniky u nas, ne ti, co si udelaji zivnost a uzivi sotva sebe..
    KOC256
    KOC256 --- ---
    To že dostávám mínusy mi nevadí. Nepatřím mezi ty co by pro nepopularitu svého názoru se ho báli vyjádřit, ale mrzí mě, že nejvíce palečků tu dostávají názory, které neobsahují žádnou myšlenku a jsou to jen kombinace nejpopulističtějších vět, které dobře a kontroverzně zní, ale bez hlubšího obsahu a myšlenky... ...možná ta diskuze zase není až tak odborná jak je označena... :(
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PANPOSPA:
    k poslednímu odstavci...

    Neviděl bych tu rovinu obav tady. Pokud se to stane jednou OK, pokud jeden den OK, pokud jeden týden - hmmm a pokud to bude výmluva aby to nějaký lempl neřešil měsíc tak to asi o něčem vypovídá... No ale toto je asi všem jasné...

    Ale obecně mohu fandit někomu, kdo se vydal do rizika podnikání, dokonce možná vytváří i místo pro někoho jiného, ale ať si to kdo chce jak chce zdůvodňuje, tak pokud neodvádí daně tak jak se má, tak je to vždy podvod a doplácí na to ti co daně odvádějí. Takové ty různé schwarz systémy a platby na ruku, atd...
    PANPOSPA
    PANPOSPA --- ---
    KOC256: njn já sem jenom obyčejnej člověk, co o eet slyší pouze z medií, tak mám takovej jednoduchej názor

    já se jen děsím toho, že někomu něco jako autodopravce za pár korun po Praze převezu, budu muset sebou tahat nějakou mašinku, kterou mi ještě z auta někdo ukradne a pak mě nějaká svině napráší, že nedostal účtenku...

    bohužel, ač mám ekonomické vzdělání, tak neumím říct "jak", ale tohle řešení mi přijde spíš jako tahání z kapes obyčejných lidí, kteří sebrali veškerou odvahu k podnikání, kde tráví dvakrát tolik času než někdo v zaměstnání a teď ještě aby se klepali, jestli se jim vytiskne účtenka
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ATOMIKS:
    pokud bude standard účtenku dostat a ještě tam bude pro loterie, tak si myslím, že těch účtenek se bude "SAMO" rozdávat více než dneska.

    A zase a opět. bude to o tom zpracování dat...
    KOC256
    KOC256 --- ---
    PANPOSPA:
    BTW. k tomu fízlování...
    Ono se na to dá dívat i z druhé strany. Dneska je to co za mě dá zaměstnavatel zatíženo tolika daněmi, že reálně mi "v ruceL zůstane 30%(?) - odhad.

    Pokud má práce stojí zaměstnavatele 50 000, tak se mi do ruky dostane tak 25 a všechno co koupím je ještě zatíženo DPH. To ještě nemluvím, že když odběratel od mého zaměstnavatele něco platí, tak zase odvádí daň... (hodně celé zjednodušené).

    A na co jsou daně? Na nic málo nedělající úředníky. Nějaké ztráty, ... A proč? protože všichni mají pocit že fízlují, bonzují, ... ale na druhou stranu pak se všichni rozčilují, že jim z platu zůstane prd.

    začarovaný kruh.

    Vyměň slova bonzující a fízlující za "uvědomělé a spravedlivé občany" a bude to to samé jen pohledem z druhé strany... ...kterou si ale málokdo uvědomí...
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    KOC256: pořád mi není jasné, jak má EET pomoci postihovat neplatiče, když tam budeš mít info jen o platičích. leda tak na udání, to ano. ale k tomu nepotřebuješ EET.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    KALISNIK:
    fakt? :)
    To zase nechci raději komentovat já... :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ATOMIKS:
    OKa... to máš asi lepší informace... ...ale ani tak mi to nepřijde špatně...


    PANPOSPA:
    sorry ale tvé důvody 1, 2, 3, 4 jsou nesmyslné plácnutí do vody... ...takové obecné rádoby populistické důvody z debat z TV a rádia... nic neříkají. A jen vzbuzují emoce bez nějakého podkladu.

    1 - jen to dobře zní
    2 - a?
    3 - viz vytěžování a data má stát. pokud nevěříme mu, tak komu?
    4 - viz 3

    ten další odstaveček je konečně něco o čem se dá polemizovat a je asi i pravda... ale prostě tam nemají recept. jednoduše se řekne kde, ale řekni jak...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam