• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SA213Elektronická Evidence Tržeb (EET)
    NMA
    NMA --- ---
    ATOMIKS: to jestli se majitel podniku nechá obírat od barmana je jeho pitomost-to se dá pohlídat i bez EET...co nato barmani, kteří jsou svými pány a jsou v práci každý den, jelikož si vydělají s bídou na sebe...dělají to, protože je to pro ně přijatelnější než být zaměstnaný s psaným platem 6000,- čistého a reálným 13000,-. Jeho zákazníci jsou spokojený, má dobrý "levný" pívo a je knim milý-protože dělá na svým. Ale pak přijde EET, která v první řadě jde po jeho pár nezákoně natočených pívech a co udělá on? Radši se na to vysere páč zato už mu to nestojí...ještě pak přesně markovat každý pívo zvlášť kůli nějakýmu přiblýmu losu...věř tomu, že do roka od zavedení EET nebudeš mít kam jít na pivo :) Ale jak se říká KDO CHCE VÍC NEMÁ NIC...pak začnou zavírat kadeřníci, opraváři už budou opravovat jen známým a úřady práce budou přeplněný bývalými podnikateli, kteří sic odváděli málo, ale aspoň něco...
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    SARF: ... nebo dokonce nabízejí zákaznicím KÁVU!!!
    SARF
    SARF --- ---
    ATOMIKS: přesně tak - a na celý EET je nejhorší ten kontext celý státní legislativy v oblasti daňový a fiskální. Ano, stát má vybírat daně, má na jejich odvádění dohlížet, má ho kontrolovat. Ale místo toho zavádí jedno opatření za druhým, kterým si svojí úlohu ulehčuje na úkor poplatníků - není schopnej /bohužel zřejmě ani ochotnej/ si došlápnout na velký ryby a tak jde cestou nejmenšího odporu buzerováním těch malých. V oblasti DPH /která je pro stát principiální/ je to v poslední době např.
    - přenesení daňové povinnosti - naprosto šílená komplikace, která působí jen zmatky, nabourává samotný princip DPH tím, že znamená částečný návrat k socialistický dani z obratu /která by snad byla už lepší než tenhle hybrid/.
    - 20 mil. kauce pro distributory pohonných hmot. Tj. na trhu zůstanou vedle gigantů jen ty, co si stihli nakrást.
    - institut nespolehlivého plátce DPH - proč já mám ručit za to, že stát někoho nedožene aby od něj vybral daň? Od toho je finanční úřad, co otravujou mě? Proč mám prolejzat nějaký seznamy?
    - kontrolní hlášení DPH - další úplný zvěrstvo, který se bohužel schovalo pod mediálním nánosem EET. Navíc přináší dost zmatky při tom párování, protože je to prostě hovadina. Další opruz, kterej nutí podnikatele řešit něco jinýho než předmět svojí činnosti. Další stohy papíru, terabajty dat. Navíc zákon má debilně brutální sankce za každou pitomost. To uznal už i Babiš, v jeho 300 firmách s tím asi taky nejsou nadšený.
    - EET - krásně zapadá do schématu. Prostě stát už nemá co rozkrást, tak se musí utáhnout šrouby, aby zase bylo.
    SARF
    SARF --- ---
    K thematu ... a teď si posvítíme na ty svině kadeřníky. Představte si, že jsou mezi nima takový hajzlové, který prodávají šampóny!

    EET má letos platit i pro některé kadeřnice a kosmetičky
    http://zpravy.e15.cz/...icky-1313819#utm_medium=selfpromo&utm_source=newsletter&utm_campaign=e15news
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    NMA: ale to, že by daně platili všichni bez rozdílu je srovnáním podmínek pro podnikání (to není můj výmysl, to říká i předseda HK Dlouhý), stejně jako je neplacení daní jednou z nepoctivostí, které podnikatelé/podnikavci provádějí.
    čekat, že jednou přijde šťastná doba, kdy všichni budou poctivě platit daně a stát je bude poctivě utrácet, je absurdní.
    myslím, že to byl KOC256, který psal, že účtenky přinesou to, že barmani nebudou okrádat své zaměstnavatele. tam už je třeba otázka jen v tom, jeli barman skutečně zaměstnancem .o) ...
    obecně si myslím, že se neschopnost státu vybírat daně (řešit švarc systém atd) řeší jen složitějším/byrokratičtějším způsobem, ale praxe zůstane stejně impotentní, jako je dosud.
    SOLDIK
    SOLDIK --- ---
    KOC256: Nechapes. Kaslu na to.. :)
    KOC256
    KOC256 --- ---
    SOLDIK:
    já to chápu, ale ty chápeš že se bude více prodávat na doklad? Nikdy to nebude dokonalé... :)
    NMA
    NMA --- ---
    ono taky pan Babiš si svý prachy vydělal určitě děsně poctivě...a když vidim co nebo teda kdo, kandiduje u nás za Ano...tak ANO, věřím, že bude ještě hůř...
    SOLDIK
    SOLDIK --- ---
    KOC256: Ja se tesim na ten moment az ty pochopis, ze se nic jako lepsi vyber dani konat nebude a nemuze. Nakoupit a prodat se bude vzdycky dat udelat bez dokladu, EET neEET. Chapes to? Chces priklady?
    SARF
    SARF --- ---
    NMA: hlavně stát z lidí a firem vyrazí daně, aby mohli ty správný lidi podstatnou část rozkrást /či nechat rozkrást/. Českej stát je v roli privilegovanýho lupiče se zákoníkem v zádech.
    NMA
    NMA --- ---
    přijde mi to celé jako stavět barák od střechy :( proč asi ti malopodnikatelé "kradou" ? nebude to tím, že kdyby měli vše dělat poctivě, nezbyde jim ve výsledku ani na chleba? Nejdřív by se měly srovnat podmínky pro podnikání a pak teprve se dožadovat poctivosti...stát obírá lidi-lidi obírají stát...fér play
    TOFI
    TOFI --- ---
    Nesmysly v EET spropitným nekončí, absurdity nastanou i ve směnárnách a jinde | Svobodné fórum
    http://svobodneforum.cz/...ysly-v-eet-spropitnym-nekonci-absurdity-nastanou-i-ve-smenarnach-a-jinde/
    HARALD
    HARALD --- ---
    KEIKIN: Vývoj odběru dph máš v jiných datech - hlášeních pro dph, které se teď taky pilotuje a kde je vidět nejen částka, ale i od koho a za co.
    HARALD
    HARALD --- ---
    KEIKIN: Ano. A navíc, podle zadávací dokumentace, nebudou přístupy k datům ani logovány.

    Osobně vidím spíš následující problémy:
    1) velmi citlivá data nebudou pořádně zabezpečena (útoky zvenčí)
    2) přístupy k těmto datům nejsou logovány (útok zevnitř), takže firma nebo podnikatel nemá možnost se dozvědět kdo s jeho daty jak nakládal (což už funguje v Estonsku)
    3) část podnikatelů a dalších osob přestane podnikat. To bude znamenat jednak propad daní a nedostatek odborníků. Třeba zubařů.
    4) nucení všech pořídit si na vlastní náklady online systém s tiskárnou; třeba u uměleckých fotografů to je absurdní
    5) netransparentní přidělení předem vybranému zájemci
    6) ohromný prostor k úřední šikaně, viz např povinnost dávat samostatnou účtenku na dížko v restauraci, popřípadě na mince vhozené do klobouku pouličního umělce, pokud k tomu má živnosťák - v kombinaci s ohromnými pokutami a možností uzavřít provoz, když částka v pokladně nesedí na účtenky.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    LA_PIOVRA: wiki czech economy
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ATOMIKS: :)
    To ani nevim ale zni to jako nahoda :-D
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    taky že to bude pořádat MF, tak předpokládám, že zajímavé ceny té loterie stejně nebude šance vyhrát ... resp to bude jak s tou tombolou v Brně, kterou neuvěřitelnou náhodou vyhrál Hašek a druhý skončil Onderka
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    KOC256: imho ta účtenková loterie je tak trochu fetiš. jednak není ani paragrafována. jednak co je lepší: vrabec v hrsi (sleva ze neEET) nebo holub na střeše (přirážka za EET a malou šancí něco vyhrát)?
    ale máš pravdu, že v některých situacích bude pro některé obchodníky skutečně motivující (pod hrozbou sankcí) ty účtenky vydávat.
    taky si dovedu představit, jak obchodníci skáčou nadšením, až si lidi rozdělí nákup na deset hromádek, aby (v klidu platili stravenkami a) dostali při tom deset losů do loterie. nebo si místo objednávek na lístek objednali deset piv a patnáct panáků a dvoje brambůrky a platím všechno zvlášť.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    SOLDIK:
    ja tu nepredkladam koncepci vybirani dani jako komplexni problematiku. Ja se bavim o EET! A EET postihuje jistou oblast zlepseni vyberu... Chapes?

    OMNIHASH:
    odpovím na otázku otázkou. A máš lepší nápad? Nebo je apriori špatný ten kdo udělá alespoň nějaký krok, který se nezdá obecně dokonalý, ale není ani obecně špatný.
    Takže je lepší nedělal nic a jen si stěžovat. Úplně to nesleduji, ale na slovensku registrační pokladny taky odmítaly a jedou tam do dneška. Princip je trošku jiný, ale principiálně obdobný...
    Ale OK... Třeba se najde mizivé procento, které si řekne o účtenku, protože bude mít v podvědomí, že ji nyní dostat MUSÍ. Případně bude chtít vyhrát v účtenkové loterii.

    Dneska nikdo nemá povinnost ti automaticky vydat účet (třeba v hospodě), když ta povinnost nově bude, tak automaticky nevydáním obsluha riskuje, že to dělá špatně. A teda když už budou existovat účtenky, tak obsluha hospod bude méně okrádat své zaměsnavatele, takže to nakonec někde může přinést i užitek jinde než jen na dani.

    KEIKIN:
    příklad to je pěkný a logický, ale myslím si že až tak daleko nikdo do toho nepůjde a skončí to jen u těch kontrol... ale myšlenka dobrá.
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    OMNIHASH: jses si tam 60% jistej, me to z voleje pripada nejak presprilis.
    (nez zacnu googlit:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam