• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SA213Elektronická Evidence Tržeb (EET)

    Harmonogram spuštění EET

    1/12/2016  zákon v platnosti! Ubytovací a stravovací služby
    1/3/2017 Maloobchod a velkoobchod
    1/3/2018Ostatní činnosti vyjma těch v poslední fázi, například svobodná povolání, doprava, zemědělství
    1/6/2018Vybraná řemesla a výrobní činnosti

    Narážky a vtipy v rozumé míře povoleny.

    O co jde

    Elektronická evidence tržeb spočívá v tom, že je evidována každá platba a zákazník obdrží od obchodníka účtenku s unikátním kódem. Postup bude takový, že nejpozději při uskutečnění evidované tržby odešle obchodník datovou zprávu prostřednictvím internetového připojení na server Finanční správy, kde budou informace uloženy, a bude vygenerován unikátní kód. Tento kód bude ihned odeslán zpět obchodníkovi na jeho koncové zařízení, které jej vytiskne na účtenku. Každý den půjde řádově o miliony operací, jedná se tedy o poměrně revoluční krok.
    rozbalit záhlaví
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    BURAN: sorry ale nechci vést tuhle debatu. Kouknu jsem sem v domnění, že tu získám nějaké informace. Není mým účelem remcat o tom kdo je ten špatný.


    ATOMIKS: nechci aby můj život byl EET. Jak jsem uvedl, umím si představit i jiná řešení. Jen mi tohle nepřijde tak šílené, abych kolem toho dělal hysterii a kdyby se mi to krajně nelíbilo, tak bych šel a zkoušel bych to změnit (přijde mi to pro mě racionální reakce).
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    LISTIKUS: tak já to mám v životě tak, že když mi někdo řekne, abych skočil, tak se nejdřív podívám kam a proč. jinak jestli Ty chceš aby tvůj život byl EET, tak ti to samozřejmě neberu. ale nutit se do toho samého (zvlášť z důvodu nějaké nábožné představy o skokovém zlepšení státní správy) nenechám.
    BURAN
    BURAN --- ---
    LISTIKUS: prosimte a ty jsi zivnostnik/podnikatel? Jestli ano, v jakem oboru?
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    ok, nebudu se zde hádat o to jak se dostat do politiky nebo zda má EET smysl a kolik administrativy přinese.
    Jsem spíš toho ražení, že když chci aby můj život byl nějaký tak hledám cesty aby takový byl než si stěžovat jak je svět krutý a jaký jsem chudák. Krom vést tuhle debatu je cesta do pekel a nikomu rozhodně nepomůže.

    Jako jinde i tady jsem narazil na par příspěvku, které jsou trochu mimo. A často některé domněnky vyplývají z neznalosti/ nevědomosti problematiky a zbytečně přispívají k hysterii.

    Tedy se upřímně vzdávám debaty na témata zda si nechat uříznou pravý nebo levý palec.
    BURAN
    BURAN --- ---
    ATOMIKS: jo super dalsi moznost jak neco posrat a vyslouzit si pokutu/flastr...
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    BURAN: nezapomeň se registrovat, není to jen o nákupu nějaký mašinky. administrtivně ti určitě přibude povinnost spravovat si certifikát a nedopustit jeho vypršení.
    etržby - elektronická evidence tržeb
    http://www.etrzby.cz/cs/pred-zahajenim-evidence-trzeb
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    SUK: kromě toho si nějak nepamatuju, že by někdo (ANO) měl zavedení EET ve volebním programu...
    SUK
    SUK --- ---
    LISTIKUS: Ty si asi fakt nerealnej, nejakej trollbot? Zkus mi vysvetlit sve predstavy, jak se dostat do politiky a neco zmenit. Fakt me to zajima. Idealne jeste do toho listopadu, nez zacne tahle sracka platit.

    ... jedno reseni samozrejme znam, je to tzv Zemanovo Nedemokraticke Reseni ;)
    BURAN
    BURAN --- ---
    LISTIKUS: docetl jsem se vetsinou velice obecne informace. Udaje o trzbe - vic jsem se nikde nedocetl (ano manualy pro vyvojare jsem necetl).
    Mozna je to jednodussi nez jsem psal. To ale nemeni nic na veci, ze je to dalsi cinnost navic, ktera je pro mne neoduvodnena (jsem zrejme ten jediny zivnostnik v CR ktery nekrade a priznava vsechno, tudiz mi vadi i ta presumpce viny) a zatezujici. K nicemu mi to nepomuze. Nic mi to neulehci. Tudiz je to krok uplne opacnym smerem, nez by se v moderni a technologicky vyspele spolecnosti predpokladalo.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    SUK: ano proto je jednoduší si stěžovat. Protože to stojí miň úsilí. Omlouvám se, ale někdy se mi zdá že všichni snědli moudrost světa a znají recept na život, ale když mají samo něco udělat tak znají spoustu důvodu proč to právě oni sami nemůžou udělat.


    BURAN: Hele sorry, ale jak moc jsi se zajímal o EET? Proč by jsi tam přeťukal všechny údaje o zákazníkovy. Takové údaje se naprosto vůbec neodesílají, nebo ty když jdeš do Tesca na nakup, tak jim tam diktuješ svoje fakturační údaje?
    BURAN
    BURAN --- ---
    LISTIKUS: netvrdim ze je to netesitelny problem. Tvrdim, ze se mne to dotkne a pribudou mi administrativni ukony. Jak jako to poslu ze smartfouna? Pretukam tam na touchdispleji vsechny udaje o zakaznikovy fakturacni udaje? Kolikrat denne bys tohle chtel delat? Haha :-D
    SUK
    SUK --- ---
    LISTIKUS: Ano, jdi do voleb a proved zmeny. Rano zajdu na nakup, a abych jenom neremcal, tak vecer vyhraju volby, zitra zmenim dane a pak si pujdu zabehat, pohoda.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    SUK: když přestane system reagovat, tak se budou účtenky dále vystavovat, jen prodávající jako jednotnou sumu je budu muset odeslat znovu do systému.


    BURAN: nevím jak velký obraty máš, ale teoreticky jestli máš chytrý telefon nebo tablet, tak ti bude stačit stáhnout aplikace. A upřimně, fakturu musíš vystavit tak jako tak, to jestli tam bude o jedno číslo navíc snad nebude neřešitelný problém. Takže neočekávám, že si na to budeš muset pořídit asistentku.
    BURAN
    BURAN --- ---
    LISTIKUS: mam maly eshop, nejsem platce DPH, danim pausalem, takze do ted to bylo pomerne easy, ted si budu muset poridit dalsi SW (bude pro Linux? Jestli ne, budu si muset koupit i Windows, bleeeee!), a pribude mi prace. Takze se mne to dotkne dost.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    ATOMIKS: no jako přišel do našich životů internet, jako jsem začali používat mobil tak nejspíše asi přijde i podrobnější kontrola našich ekonomických aktivit. Svět se nějakým směrem vyvíjí.

    Řekni mi jen, když se ti to opravdu nelibí, proč nezvedneš zadek a nejdeš do příštích voleb a neprovedeš změny kterým věříš, že budou fungovat?
    SUK
    SUK --- ---
    LISTIKUS: Ja tvrdim, ze v nejlepsim pripade. Tedy jinymi slovy nicemu to nepomuze - nebude kvuli tomu lip, je to jenom absolutni zbytecnost.

    Jak resit sedou ekonomiku? No, rozhodne ne resenimi, ktere ji zdvihnou ;) A navic jeste predevsim v sektoru, ktery se na ni podili jenom castecne.
    Pro zacatek snizit dane, snizit a zjednodusit byrokratickou zatez.

    A prodavajicich se sakra dotkne, az system prestane reagovat! Registr vozidel byl proti EET jak "hello world" a co s tim bylo problemu...
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    LISTIKUS: ad šedá ekonomika - odstraň příčiny, a nebudeš muset (daleko neefektivněji a nákladněji) řešit následky...
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    LISTIKUS: já mám takové tušení, že brzy přijde zákon o evidenci útrat. protože bez toho je ta naše správa vlastně slepá a nedokáže správně data interpretovat. ale určitě to pomůže odhalit šedou ekonomiku, takže je třeba tleskat. máš snad lepší nápad? jinak jak už jsem psal - co je mi známo, tak analytická část EET není dosud ani soutěžena.
    LISTIKUS
    LISTIKUS --- ---
    ATOMIKS: Ano, když máš větší detail tak jsi schopný interpretovat data lépe. Existují i různé modely, které vyhodnocují rizikové chování nebo teoretickou míru nezdanění příjmu. (Tedy pokud máš 2 souhrnná čísla, tak míra jejich interpretace je dosti omezena, když jedno číslo máš rozpadnuté na detajl, tak už máš více šanci zjistit o jejich poměru více informací). Ale neznám postupy jak FU či finanční kobra analyzuje data, na druhou stranu pokud to pomůže lépe odhalit zločin.....


    SUK: No tvrdit, že vše zůstane při starém je trochu odvážné, pokud nevlastních křišťálovou kouli co umí číst budoucnost a nebo nejsi fakt ekonomický a sociologický profík. Myslím si, že se kolem EET děla zbytečně humbuk. Extra běžného života se to nedotkne ani prodávajících ani kupujících, pokud podnikaji v mezích zákona.
    Na druhou stranu jak by jsi ty řešil problém s šedou ekonomikou?

    Neříkám že EET je ideální nebo spásné řešení. Umím si představit i jiná řešení a systematičtější postup. Ale jinak se věci řeší, když jsi samovládce a jinak když máš místnost plnou lidí s různými názory a musíš se s nimi dohodnout a tvoje řešení vydří max. 4 roky.
    LONESTAR
    LONESTAR --- ---
    ATOMIKS: pokud jako živnostník daním paušálem, výdaje evidovat nemusím...
    SUK
    SUK --- ---
    LISTIKUS: Ja ti nevim, budou se teda evidovat vydaje a dokladovat pouziti materialu, pripadne zmetky budou zkontrolovany a zapeceteny urednikem?

    Resime ale blbosti - my si zvyknem na veskery ty uctenky, ze je pivo/chleba/stul o par drobnych drazsi, ze z hospody je soukromej klub pro stamgasty nebo je rovnou zavrena. Zvyknem si na debilni polofunkcni cipovy penezenky na hudebnich i jinych festivalech. Za 5 let kvuli tomu nikdo remcat nebude.

    JENZE - otazka je, jestli to k necemu bude. Babis v ramci populismu bojuje proti celkem marginalnimu problemu tim, ze resi dusledky, nikoliv priciny. Lafferova krivka, prvni semetr ekonomiky. Nechapal to kalous, nechape to babis.

    Podle me nejlepsi mozny scenar je, ze vetsina veci zustane pri starem. Urcite ale nebude lip. Jako nam zamestnanym a podnikatelum, kteri se na reseni EET nebudou podilet. Babisovi a IBM samozrejme lepe bude...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam