• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SA213Elektronická Evidence Tržeb (EET)

    Harmonogram spuštění EET

    1/12/2016  zákon v platnosti! Ubytovací a stravovací služby
    1/3/2017 Maloobchod a velkoobchod
    1/3/2018Ostatní činnosti vyjma těch v poslední fázi, například svobodná povolání, doprava, zemědělství
    1/6/2018Vybraná řemesla a výrobní činnosti

    Narážky a vtipy v rozumé míře povoleny.

    O co jde

    Elektronická evidence tržeb spočívá v tom, že je evidována každá platba a zákazník obdrží od obchodníka účtenku s unikátním kódem. Postup bude takový, že nejpozději při uskutečnění evidované tržby odešle obchodník datovou zprávu prostřednictvím internetového připojení na server Finanční správy, kde budou informace uloženy, a bude vygenerován unikátní kód. Tento kód bude ihned odeslán zpět obchodníkovi na jeho koncové zařízení, které jej vytiskne na účtenku. Každý den půjde řádově o miliony operací, jedná se tedy o poměrně revoluční krok.
    rozbalit záhlaví
    URZA
    URZA --- ---
    KOC256: Ty to máš nějaký pomatený...
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    KOC256: Tak "duvod" je, ze se bali ze se to jinak nestihne (=> zaplatili hodne penez kamaradovi za sitakou analyzu) a ze se "usetri" 400 milionu rocne. Realny duvod je, ze kdyz to dali IBM, tak nemusi prozradit kolik jim dali (bez souteze)

    Mimochodem jeste dnes to nefunguje spravne, obcas se evidovana platba u nich ztrati. Jejich odpoved je, ze to jeste nemaji funkcni a ze "do 1.12. Na to sereme, pak budeme chyby resit".
    KOC256
    KOC256 --- ---
    URZA:
    ale tím omezíš jen sebe... ty rebele! :)

    TOFI:
    To mi připomíná studium na vysoké škole, kde všichni chtěli psát JAVA a C# a porofesoři říkali, to umí deska každý, ale platit zlatem vám budou pokud budete ovládat nějaký jazyk jako COBOL ve kterém běží staré (ale funkční) bankovní systémy a nikdo to nyní nechce jen tak vyhodit... :)

    ONDRA_99:
    Jako vývojář ale asi víš, že někdy se to tak musí udělat a je to i rozumné. Jen pokud se to napíše bez vysvětlení, tak to může lajkům znít skandálně... - samozřejmě konkrétní důvod nevím proč to je takhle, ale dokážu jich pár vymyslet...

    KALISNIK:
    níže jsi mi dal paleček dolů a v článku je napsáno přesně to samé... :) Odkazuje se tam na bouřku = nesmysl.
    URZA
    URZA --- ---
    SARF
    SARF --- ---
    LUKEH: například pan Ťok jich našel sedm!
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    URZA:
    HONCKA:
    což ve výsledku znamená menší obejm nákupů, menší zisky z DPH, menší zisky podnikatelů a tím menší daně od nich...ale tady se válejí na ulici miliardy že ano.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    SARF: jsem zvedavej, jakej bude povik, az jim dojde, ze vetsina hospod, kde sulili na danich to slo na to, aby ceny se drzely na nizke urovni a ne o vetsi zisk, tak po zavedeni EET ty dane se nezaplati ze zisku hospodskyho, ale z jejich kapsy
    URZA
    URZA --- ---
    SARF: njn česká závist to je druhá věc.. nejhorší je že ti lidi, kteří nejvíc závidí a jsou ochotní podporovat populisty, kteří jim naslibují hory doly, jsou vždy ti, kteří na všechno nejvíc doplatí. Firmy si nikdy neodečtou daně ze svýho zisku ale přidaj je do ceny zákazníkovi.
    SARF
    SARF --- ---
    URZA: no srát na hlavu ... jak se to vezme. Většina lidí EET vítá - jsou to zaměstnanci, který platí větší daně než živnostníci a funguje tam v Česku oblíbená struna závisti - jen ať si na buržousty Babiš došlápne, když my platíme takový daně a oni ty miliony výnosů někam schovávaj. O tomhle svědčí to, že ANO má pořád největší podporu. Až jejich oblíbená /či na vsi jediná/ hospoda zavře nebo kvůli EET zdraží, tak se jim to líbit přestane.

    A co se týká živnostníků, tak jsem zaznamenal, že hospody /některý/ mají mít ve čtvrtek protestně zavřeno ...
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    Hospoda na Milešovce končí. Důvodem je Babišova EET - Litoměřický deník
    http://litomericky.denik.cz/...gion/hospoda-na-milesovce-konci-duvodem-je-babisova-eet-20161128.html
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    Babišova náměstkyně vyzradila, že populistická reklama na EET lže | Svobodné fórum
    http://svobodneforum.cz/babisova-namestkyne-vyzradila-ze-populisticka-reklama-na-eet-lze/
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    Nicméně to, že zákazník nechce účtenku ještě neznamená, že obchodník není povinen tržbu evidovat. Je, i bez zákona o evidenci tržeb.
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    KALISNIK: Není to pravda, odkazuješ na starý článek ještě před schválením zákona. To bylo jen v návrhu, ale do finální verze to neprošlo.
    URZA
    URZA --- ---
    KALISNIK: Na to mu seru. Nenechám se tím STBákem buzerovat. Do dobrovolné transakce mezi mnou a obchodníkem nikomu nic není.

    Trochu se divím, že lidi to EET přijali. ...ale to je taková česká cesta, my si necháme srát na hlavu (např. nejdražší mobilní operátoři v Evropě) a pak hledáme cestičky okoho toho (polovina republiky na neoficiálních tarifech). S EET jsem už slyšel o dvou řešeních.. jedna hospoda u nás končí a stává se klubem např.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    TOFI: No a to jsi jeste nevykopiroval to nejhorsi z toho clanku:

    Spojení ADISu a aplikace EET je komplikovaná ještě v dalším plánu. Zastaralý informační systém totiž musí ministerstvo financí změnit, soutěž na nového zadavatele by měla proběhnout do čtyř let. Se zánikem ADISu tak podle Wagenknechta hrozí i komplikace pro evidenční program: „Pokud je EET součástí ADISu, vyvstává otázka, zda ji nebudeme za dva, za tři roky celou kupovat znovu. Existuje velké riziko, že novou aplikaci zaplatíme podruhé.“

    Takze se ted zaplatilo (bez souteze) x (stovek?) milionu za to, ze se napsalo neco, co se za 4 roky (!) zahodi a zaplati tvorba odznova.
    KALISNIK
    KALISNIK --- ---
    URZA: Na to pozor.

    Vzít si účtenku bude povinné, mají se losovat. Budou i tvrdé pokuty - iDNES.cz
    http://ekonomika.idnes.cz/...obotka-prosadil-svou-1f6-/ekonomika.aspx?c=A150220_145609_ekonomika_kop
    TOFI
    TOFI --- ---
    Jak uvedl odborník na informační technologie Michal Škop, ministerstvo financí už od začátku 90. let používá informační systém ADIS od společnosti IBM. „Je to velice starý software někdy z roku 1992, čili z doby, kdy se v Československu vyráběly favority, a nedá se v něm použít ani počítačová myš. To je dneska už nepředstavitelné,“ říká. „Finanční správa teď putuje s ADISem jako s obrovským vagonem a občas se ho snaží natřít lepší barvou.“

    Aplikace pro elektronickou evidenci tržeb se stala právě součástí systému ADIS a zakázku na ni v jednacím řízení bez uveřejnění, tedy bez soutěže, získal mnohaletý dodavatel kmenového softwaru, již zmiňovaná společnost IBM.

    EET stojí na programu starém jako favority a na zakázce bez soutěže — ČT24 — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/...5-eet-stoji-na-programu-starem-jako-favority-a-na-zakazce-bez-souteze
    URZA
    URZA --- ---
    Moje nová oblíbená fráze: "Zaplatím hotově, účtenku nechci." :)
    LUKEH
    LUKEH --- ---
    ONDRA_99: no to je jeho styl, všecho je snadný jak facka a v ničem není problém a pak se to dělá na koleni. Třeba loterijní zákon - že jako bude blokovaný hazard z ciziny pokud tady firma nemá licenci. Nakonec je to tak že blokované budou jen weby (takže když si někdo stáhne klientskou aplikaci nějakého kasína, tak může vesele gamblit dál), ty weby jen pokud jsou v češtině a bude to fungovat tak, že úředníci na ministerstvu každej den zasednou za google a vždycky když najdou hazardní web v češtině kterej ještě neznají, tak budou shánět firmu která ho provozuje a psát jí ať si laskavě zařídí licenci. Takhle vznikne seznam, kterej se bude pořád aktualizovat a poskytovatelé připjení budou muset ty weby blokovat na svoje náklady a pod hrozbou pokut.
    SARF
    SARF --- ---
    ONDRA_99: jo, jen u eshopů, tam to fakt je úplnej nesmysl.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SARF: Pokud jsem ale spravne cetl, tak by to Babis chtel rusit u eshopu, ale platby kartou v hotelu nebo restauraci by byly pod EET porad. Ja bych rekl, ze Babis ted ukazuje jaky je to omezeny trouba, co vi o vsem hovno, EET splacal hrozne narychlo, aby mel 'vysledky' a ted je v prdeli z toho, ze to je jinak, nez by cekal.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    BURAN: Vtipne je, ze firma, kde delam vydela neco malo na provozu EET, tak i tim, ze neaci novi klienti prisli (nemeli doted system, ted neaky mit defakto musi). Ale neslysel jsem ani jednoho cloveka ve firme, co by se EET zastaval.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam