• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SA213Elektronická Evidence Tržeb (EET)

    Harmonogram spuštění EET

    1/12/2016  zákon v platnosti! Ubytovací a stravovací služby
    1/3/2017 Maloobchod a velkoobchod
    1/3/2018Ostatní činnosti vyjma těch v poslední fázi, například svobodná povolání, doprava, zemědělství
    1/6/2018Vybraná řemesla a výrobní činnosti

    Narážky a vtipy v rozumé míře povoleny.

    O co jde

    Elektronická evidence tržeb spočívá v tom, že je evidována každá platba a zákazník obdrží od obchodníka účtenku s unikátním kódem. Postup bude takový, že nejpozději při uskutečnění evidované tržby odešle obchodník datovou zprávu prostřednictvím internetového připojení na server Finanční správy, kde budou informace uloženy, a bude vygenerován unikátní kód. Tento kód bude ihned odeslán zpět obchodníkovi na jeho koncové zařízení, které jej vytiskne na účtenku. Každý den půjde řádově o miliony operací, jedná se tedy o poměrně revoluční krok.
    rozbalit záhlaví
    H_U_N_T_E_R
    H_U_N_T_E_R --- ---
    HARALD: Podívej se, kdo je na faktuře - prodávající, tedy já, nebo-li živnostník z Čech podléhající povinnosti EET. To že je to hostované na systému vyrobeném v usa nikoho nezajímá.
    Tak proste to není, že milý Sherlocku ;-)
    Jo a je na to i metodický pokyn, stačí použít Google


    SUK: Ale ten by tam musel být 24/7. Já jsem povinen vydat účtenku v momente provedení platby (což samo o sobě technicky nejde)
    SUK
    SUK --- ---
    H_U_N_T_E_R: Ale jo, je to resitelne. Poridis si cloveka, kterej to bude busit do pokladny rucne. Jeden clovek bude tvorit hodnoty a dva lidi papiry. Kdyz vetsina velkych firem je tvorena byrokraty, proc by to nemelo fungovat u malych?
    HARALD
    HARALD --- ---
    H_U_N_T_E_R: A zahraniční weby, co nebudou vydávat účtenky, budou muset provideři internetu zablokovat. Jako neregistrovaný hazard. Jak prosté, Dr. Watsone.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    H_U_N_T_E_R: kde není žalobce není soudce, stačí zakázat zasílání do ČR a na eet se vybodnout
    H_U_N_T_E_R
    H_U_N_T_E_R --- ---
    ONDRA_99: eBay, Alibaba, Amazon. Neřešitelné.
    Holt další druh podníkání o kterém soudruzi z MFČR nevěděli, tak ho pro jistotu zničej.
    TOFI
    TOFI --- ---
    KEPASO
    KEPASO --- ---
    TUILE: zkus bych pozadat o vyjimku, abys mohla vydavat uctenky v zjednodusenym rezimu manualne ne v realnym case.

    ONDRA_99: airbnb a jiny trziste se nejak napojit da, ale jsou i jiny modely, kde je situace absurdnejsi. treba muj (je to B2B, reverse charge). dvakrat rocne mi chodi na paypal nekolik tisicovek. kdyz pominu to, ze technicky se proces snad da nejak zautomatizovat pres api paypalu, nevim komu a kam bych mel uctenku poslat, kdyz jsem s protistranou spojenej v podstate jen prostrednictvim helpdesku pro reseni problemu. navic na moje uctenky nebude zvedava, protoze jedeme v rezimu selfbiling, takze ode me nedostava ani faktury, vse si resi sama, vystavuju faktury jen pro svou potrebu, a samozrejme delam souhrnny hlaseni.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ONDRA_99: Neresitelne za resitelnych (smysluplnych) nakladu ;-)
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    KOC256: Aurbnb se da (a nemalo lidi dela) delat zcela kegalne. Mas normalne zivnostenske opravneni na ubytovaci sluzby a aurbnb beres jako "reklamni portal", tak jako nekdo nabizi na booking.com, tak nekdo i na airbnb. Stejne tak treba pres Uber muze jezdit taxikar se vsema licencema (kde je pak vse ok) a nebo nekdo bez licence, kdy je to pak spatne.
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    BURAN: Vsak s tim souhlasim. Jen nesouhlasim s nazyvanim to jako neresitelne.
    BURAN
    BURAN --- ---
    ONDRA_99: tak samozrejme ze "nejak" to resitelne je, ale pro nekoho, kdo ma eshop ktery si poskladal sam napr. z wordpressu a paypal pluginu a ten eshop ma obrat treba 5k mesicne, tak dokud to byly naklady 600,- rocne za hosting a domenu tak to je zajimavy privydelek, ale pokud budes potrebovat 500,- mesicne na to abys nekomu platil EET support tak to uz mas treba tretinu celkoveho zisku pryc, ze ano. takze technicky to resitelne treba je, ale nedava smysl to delat.
    TUILE
    TUILE --- ---
    KOC256: Danime to. Jedeme jen pres sezonu, takze resit zacnu az v cervnu, ale doufam, ze to do ty doby nekdo vyresi.
    V soucasnosti premejslime, jak to resit mimo ceskej danovej system.
    Ucty mam jeste v DE a UK, takze jedna z variant je presmerovani ucetnictvi, ale sou to byty v praze a ceskejm zakonum rozumim nejvic, tak doufam v nekake CZ reseni.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    TUILE:
    myslel jsem ze to nikdo nedani a neresi...
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    Zkoumali jste jak podobný problém řešili v zemích, kde už to je zavedené?
    TUILE
    TUILE --- ---
    ja doufala, ze airbnb spadne pod eshopy a nebude se na ne vztahovat eet.
    Ted doufam, ze ta platforma neco vymysli. Kdyz ne, budu muset hledat jinou platformu.
    Noc nadsena z toho nejsem. Nastesti jedeme jen pres sezonu, takze mam do cervna cas.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    No mame i zakaznika, ktery to do eshopu nedostane... Lepereceno: do stavajici uzavrene verze ne a na novou nemuze prejit kvuli nenapojitelnosti na zdroj dat. Takze nekdo muze oponovat ze cesta je ale je tak nakladna ze to je blbost.

    Jedine uplne spravne reseni je, povolit jen dobirky a platby prevodem.

    Dalsi priklad je, ze v minulosti jsem napsal na koleni jednomu nyxakovi shop a par let jsem se mu o nej staral. DOba jde dale a dneska si nedovedu predstavit ze mu tam pisu nejakeho klienta pro reseni EET a myslim ze takovych shopu bezi stovky... Stejne tak tu porad nekdo pise ze si proste jen tak poskladal shop na woocomerce atd... ale nevim zda tito lide si postavi nad tim i EET atd. ...
    SUK
    SUK --- ---
    SUK: Coz proste v okamziku, kdy bezis na nejakym pred-hotovym webshopu mas smulu. Velky e-shopy reknou dodavatelum nebo vlastnimu IT, ale malinky "garazovy" eshopy mivaji typicky neco stazenyho nebo pouzivaji sluzbu, ktera nejakou formu eshopu proste jenom zverejni na nejake domene za par supu mesicne...
    MRAKY
    MRAKY --- ---
    SUK: me zajimala ta konkretni veta ve ktere to nazvali neresitelne...

    technicke reseni bych zahrnul pod kategorii resitelne po zaplaceni dodatecnych nakladu
    ONDRA_99
    ONDRA_99 --- ---
    SUK: Na coz si ale muses nekoho zaplatit. Takze bych to nenazyval neresitelnym. Ano, bude to oser a nekde to bude i dost stat, ale neresitelne to neni.
    SUK
    SUK --- ---
    MRAKY: Technicky resitelny je v pripade, ze jsi programator a ten eshop sis napsal sam. Jinak zavisis na tom, jestli nekdo nabastli nejaky EET modul do pouzivanyho eshopu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam