JANISKA: Tak u nás Ježíšek nenosí dárky, když je někdo hodný...U nás prostě nosí dárky. Jinak to mám podobně jako
QUANTI - A Lenka ví, že prostě si lidi dávají dárky na Vánoce, protože se mají rádi a chtějí si udělat radost...Dopisy píšeme... Vlastně jsem jí nic moc o dárcích nevykládala... teorie má svoje. Roztomilé a krásné... (dneska mi vysvětlila, že do adventního kalendáře jí nosí dobrůtku osobně Mikuláš... já doufala v anděli nebo ve víly...).
Ptáš se na rizika... Mám malý vzorek - jedno dítě. Na praxi ve školce tam byla nějaká maminka s dítětem a povídáním v tvém duchu - nechtějí dítěti lhát, jejich dítě ví, že Ježíšek není... byla milá. Dítě stálo vedle a kývalo hlavou. Všechno potvrdilo. Bylo to před Vánocemi, tak proto se to řešilo...kvůli jiným dětem (byla ohleduplná) a aby se ve školce vědělo... Pak jsem se s tímto dítkem bavila... a během toho týdne, když jsme si povídaly, tak jsem se dozvěděla že "stejně ví, že Ježíšek je"... A i na svém vidím, že své teorie nerado opouští a rozhodně je neopustí jen proto, že jsem to řekla... A přijde mi to tak dobře..
Pro mě z toho plynou rizka dvě: 1) bylo by mi líto, že mezi mnou a dítětem vzniká bariéra, kdy mi něco nechce říct / cítí, že mi to nemůže říct... 2) bála bych se, že mu bude líto, že někam chodí Ježíšek a on chudák má smůlu... jen rodiče...
Aneb jak pravila má věřící kamarádka, která má děti již školou povinné a stále věří na dárky od Ježíška (asi jako jediné ve třídě) "když věříš, tak nosí".
Uplně s jejím přístupem nesouhlasím - přijde mi, že její holky jsou "zralé"a chtějí vědět, jak to je... ale je to její věc...