• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DISIMATipy na dárky a nákupy pro děti
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    KAERI: taky nemám ráda "když budeš hodná...". To třeba s čertama říkám rovnou, že to tak někdy lidi říkají, ale že čerti si nikdy žádný dítě doopravdy neodvedou, že to nejsou opravdoví čerti. A k vánocům to taky nijak netahám, žádný podmínky, to bych doběhla tak akorát sebe.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    KAERI: nechci slevu zadarmo :D
    KAERI
    KAERI --- ---
    NIENNA: Když se bavíme o těch trubkách... Já jsem v PATNÁCTI zjistila, že naši toho živého kapra z vany nepouštěli zpátky do rybníka, aby pak sáhli do mrazáku pro mražené filé, jak nám vždycky tvrdili, ale počkali až usneme a pak toho chudáka klepli! Nikdo nečekal, že jsem tak naivní. A já byla...

Jinak u nás se habaďůru nepodařilo ani rozehrát. Jeden rok jsme zdobili stromeček před dítkem, které vypadalo, že z toho nemá pojem, a další rok nám podalo jako fakt, že stromeček zdobíme a dárky si dáváme my. Moc jsme jí to nerozmlouvala, mně nějka nejde přes zuby takové to "když budeš hodná, tak..." co dělá třeba moje máma. Proběhlo povídání, proč se slaví Vánoce, kdo to byl Ježíšek, kde se vzala tradice dárečků. To bylo loni a dítě vypadalo, že z toho nemá pojem, tak jsem zvědavá, jestli nám to letos převypráví. Prvek tajemna ale máme - máme adventní kalendář z pytlíků, u jejichž šití jsem byla načapána (amatérka!!), ale obsah do něj dávají trpaslíci! Hlavní se jmenuje Skřítek Sladkůstek a Klárka ho na vlastní oči viděla. No fakt! Tuhle legendu si vymyslela sama, já jí jen loni ráno ukázala visící pytlíky a na dotaz, kdo je tam dal, jsem drze zalhala, že nemám ponětí a vůbec jsem tady v jedenáct večer nelozila po židlích... Letos už jsme trpaslíkům nechávali vedle prázdných pytlíků na míse i křížaly a rozinky, aby na nás mysleli a něco dobrého do těch pytlíků dali. Třeba křížaly a rozinky, tu dětskou logiku miluju :)
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Máte prosím tip na nějakou hrací dečku pro dítě 2 měsíce až rok? .o) Díky.o)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    NIENNA: já hrozně věřila právě na ty věci typu Arabela, paralelní pohádkový svět vedle toho našeho, takže mi nedělalo vůbec problém nastavení "dárky kupují rodiče, já jim ráda taky něco dám, ale co kdyby ten Ježíšek přece jen...?"
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    já si jako dítě nepamatuju, že by mi někdo řekl najednou pravdu, nepamatuju si, že jsem na ježíška věřila (určitě věřila, jen na to nemám žádnou vzpomínku), ale máma mi říkala, že nám to někdy prostě řekli, jak to je, musím se ještě vyptat.

Zjišťuju, že jsem v tomhle líný rodič, nebo nemám dost energie a morálu a udržování toho kompletního tajemství, takže u nás sice o ježíškovi mluvíme, a zároveň klidně kupuju balící papír s dětma, buď to nekomentuju, když se letos tříletá ptala, tak říkám něco jako, že ho budeme mít doma nachystaný, aby do něj mohl Ježíšek dárky zabalit, klidně s dcerou řeším, jakou peněženku dáme tatínkovi a pomáhá mi vybrat, občas se nám stane, že o loňských vánočních dárcích řekneme, že jsou od babičky (a dcera má paměť dobrou, ví, že to bylo pod stromkem, u některých hraček to má potvrzeno i z fotek, takže imho nějaký spoj proběhne), už letos jim říkám, že letos si ještě necháme stromek ozdobit ježíškem jako překvapení, ale za rok už mu pomůžeme a ozdobíme si ho sami (letos to chci ještě kvůli mladší dceři, aby si to užila, ale za rok už asi nebudu mít sílu na tu logistiku zdobení noc předem a pak jim celý den bránit v přístupu do pokoje). A dcera mluví o tom, že napíše ježíškovi a že ježíšek nosí dárky, a zároveň namaluje obrázek a říká, že ho zabalíme a dáme tatínkovi pod stromeček.
    Mně to takhle vyhovuje, že nemusím hlídat úplně všechno, a zároveň se mi ježíšek líbí a nechci se ho zříkat.
    INXS
    INXS --- ---
    TAMARIX: byla to strasna zrada. Ja se ho tak zastavala! A pak i ta mama zradila, ze mi celou dobu lhala
    NIENNA
    NIENNA --- ---
    TAMARIX: Hele, já jsem trubka trobkovatá...a jako dítě jsem byla ještě větší. Takže jsem věřila a dotazy nekladla, protože zázrak a kouzlo... a tak je možné všechno... A stejně z odhalení trauma nemám.
    Naši hrozně řešili jestli a kdy mi to říct. Protože bylo fajn, jak to prožívám a věřím, ale měli strach, že by pro mě první třída mohla přinést i zážitek s posmíváním...
    Tak mi to řekli. Nepamatuju se přesně co, ale zvládli to citlivě a pěkně... negativní emoce nula. Ani jsem neměla pocit, že by to byl podvod, lež nebo tak...
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    INXS: Tyjo, takhle to zní fakt hrozně.. :-( Doufám, že to těm našim dětem dojde nějak bezbolestně samo..
    INXS
    INXS --- ---
    Mne to rekli deti na svahu, kdyz jsen tvrdila, ze pekac je od jeziska. Smaly se mi. Starsi sestra dobehla domu a mama si me zavolala, posadila na klin a rekla mi to...hrozne me to bolelo. Pak si me zavolal tata, drzic v ruce detskou bibli a cetli jsme o jezulatku ...to mi pomohlo
    QUAACA
    QUAACA --- ---
    k tématu existence ježíška
    mně taky nejde lhát, s ježíškem jsem se snažila, i když vloni, když bylo dceři pět už jsem se pěkně zapotila u těch logistických otázek jak to zvládá všem nadělit v jeden čas, kde ty dárky nakupuje a tak.. takže letos se mi notně ulevilo, když letos dcera (6 let, 1.třída) přišla s tím, že ví, že ježíšek není. ptala jsem se, proč si to myslí, zda jí to řekly nějaký děti ve škole a ona že ne, že si všimla, že všude prodávají ty vánoční balící papíry a my je taky máme doma, ve kterých pak ty dárky jsou. tak jsem pokývala, že to tedy tak nějak bude, ale že je hezký si představovat, že dárky nosí ježíšek, že to má to kouzlo a je to takový tajemný. poprosila jsem jí, aby to neříkala ostatním dětem, ani bráškovi (3,5), tak souhlasila a byla ráda, že máme spolu nějaký tajemství.
    sama si pamatuju, že jsem to taky věděla nějak touhle dobou a od tý doby jsem i já rozdávala vlastnoručně vyrobený dárečky ostatním v rodině... ale samozřejmě ať si to každý dělá doma jak chce a jak to cítí, že je to pro něj správný.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KUBLAJ: To mi připomíná Petra Pana - kdo věříte na víly, zatleskejte
    KUBLAJ
    KUBLAJ --- ---
    jenom k dodtek k jeziskovi. Az se jednou malej zepta, jestli jezisek existuje, moje odpoved bude, dokud v nej deti budou verit, bude existovat. Na tom neni zadna lez :)
    TRAMIN
    TRAMIN --- ---
    TAMARIX: to je fakt s tim sebezaprenim. minuly rok jsem vymyslela super darek a obdarovany sel nadsene dekovat uplne jinam
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    JANISKA: Svým způsobem to cítím trochu podobně, navíc v kombinaci s tím, že nevěřím, že mi před dvouletou dcerou někdy neujede něco ve stylu: "Tak co dáme tý mámě k Vánocům?", když to budeme s mužem řešit. Taky si nevzpomínám, že bych někdy věřila, že dárky nosí někdo jiný než rodiče. Naopak si pamatuju, jak když mi byly tak 4 - 5 let, že jsem přemýšlela, jestli bych našim neměla zabalit krabičku se zubní pastou, kterou jsem viděla v koupelně, abych jim taky něco dala.. :-)) Ale zase na druhou stranu je to tak, jak píše QUANTI. Asi budeme říkat, že dárky nosí Ježíšek, protože se to tak prostě říká a ono jí to časem dojde, jak to ve skutečnosti je. I teď v dospělosti člověk často řekne, že knížku dostal od Ježíška (= k Vánocům). Taky to bude taková zkouška, sebezapření, kdy se člověk snaží, aby dítěti snesl modré z nebe a nakonec je to ten Ježíšek, který je úžasný, že to přinesl a ne maminka, která kvůli tomu všemožně lítala po celý Praze. :-)
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    TRISSIE:
    TAPINA:
    ZEMINO:
    REONA: Díky děvčata, zkusíme nějaké nářadá. Snad ho to zaměstná.
    REONA
    REONA --- ---
    DRIZZT: Anci miluje naradi (ehm, dostane do bytu i ten ponk, no), od vcerejska maji v Lidlu ty akuveci na baterky, jak pise Trissie - verim ve velky uspech.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    DRIZZT: Jirka si napsal Ježíškovi o kufřík s nářadím, konkrétně tenhle https://im9.cz/iR/importprodukt-orig/542/5427a81fc240eec58fffd32abe87f76e.jpg
    To by se vešlo, ne? :o)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DRIZZT: akuvrtačku/akušroubovák? Trochu menší než ponk s nářadím a zdroj mnoha hodin nadšení, minimálně teda u nás.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam