• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOTRYTISTurris Omnia
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    TEAPACK: Jako hd-idle? To má delší interval nečinnosti.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SKAUT: neuspávají se ty disky?
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    Přeji hezký večer / den.
    Mám s Omnií takový zlý nepěkná problém a tak nevím si s tím rady.
    Mám NAS perk, na SATA řadiči jsou 2x 3TB disk ( oba zvlášť, jeden je v /srv, druhý vedle/mnt ).
    PC kabelem ( cca 2m dlouhy). Disky dle smartu ok.
    Sdíleno přes sambu, kabel omina - pc, vždy bez problému. Přibližně půl roku zpět se mi začalo HD / FHD video při přehrávání v PC sekat. Kus jde zcela normálně ( cca 10 minut, je to random ) a pak jako kdyby došly data v nějakém bufferu, video se začne sekat. To se po nějaké době uklidní a zas jede v pohodě. Nejsem schopen nic kloudného dohledat a dle sledování vytižení není asi taky nic špatně ( jak na straně PC tak routeru ).
    Nic jsem neměnil, vše je tak jak jsem to kdysi nastavil ( krom nějakých SW update na obou stranách - router i PC ), kdy to všechno fungovalo bez potíží.
    Nesetkal se někdo s něčím podobným? Či by mě mohl nasměrovat?

Děkuji za případné nakopnutí / rady .
    BOTRYTIS
    BOTRYTIS --- ---
    SPIKE411: Mám volnej v černé barvě... klidně přihodím i řadič...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Neprodává třeba někdo přebytečnej NAS box k TO? JInak koupím u Emka no.

Říkal jsem si, že už bych se mohl vykašlat na svůj archaický Netgear ReadyNAS Duo v1 (SPARC), protože na Turrisu to horší nebude (spíš lepší, protože tam mám šanci dostat aktuální Sambu, a taky z toho ReadyNASu jsem vymačkal přenosový rychlosti tak na úrovni 100 Mbps, ačkoli to má mít gigabitovou síťovku a mám to v gigabitovym switchi). A v koupi Synology nebo vlastní NAS teď moc velkej smysl nevidím. Alespoň se zbavím extra krabice navíc.
    DUBAS_
    DUBAS_ --- ---
    ADAM
    ADAM --- ---
    Turris kdyžtak prodám cca za 6tis (nový) . Ale i tak je mikrotik většinou asi výhodnější
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    HYDRAX:
    spis bych to videl takhle:
    porid si Turisse pokud:
    __ chces si hrat a rozumis openWRT (nebo spis linux obecne ti neni cizi)
    __ mas doma sit, kde ten Turiss nebude jako draha hracka lezet ladem?

v opacnem pripade:
    __ bych si poridil treba nejaky Mikrotik

============================================================
    Turisse mam z kampane, jsem s nim vazne spokojeny (za tu cenu v kampani neslo udelat lip), v tuhle chvili kdy stoji cca 9k (?) uz to neni vazne malo penez a pomer cena/dostatecna_usluznost u tech mikrotiku muze vyjit lip

pro VPN se asi nejvic vyplati pordit si nejlevnejsi server (treba) na DigitaOcean nebo cesky vpsFree a postavit si vlastni VPNku tam
    HYDRAX
    HYDRAX --- ---
    Ahoj mám takový dotaz, pokusím se to rozvést. Před časem jsem si pořídil placenou VPN. Tím vším pro mě začalo tohle hledání ideálního řešení. No nic, aktuálně mám appku ve všech androidech a v W10 jejich klienta, kterým si mohu příjemně překlikávat lokace, nic nového to asi každý zná..

Postupně mi došlo, že bych to mohl řešit už v modemu resp routeru. Jenže můj ISP generic modem samozřejmě OpenVPN ani jiný protokol neumí. Takže tím se to celé odstartovalo. Vzhledem k tomu, že jsem takový spíš zvídavý user, tak prosím o schovívavost či přesměrování jinam... :)

Takže k dotazu. Proč si mám koupit Tourris Omnia a né třeba flashnutý Linksys WRT3200ACM s dd-wrt?

Postupem času a i kvůli GDPR se asi bude muset ještě řešit nějaký HW FW a širovaná NASka se vzdáleným přístupem.

Byl by mi někdo ochotný poradit či nasměrovat někam, kdo mi poradí nějaké ideální řešení, prostě jak to mám celé poskládat?

Děkuji :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SPIKE411: popravde ja na tom jedu cistej debian, na ten hw mi prijde openwrt (byt ohakovany) moc ocesanej a blbe se tam resi cokoliv... a wifi wort-case vymenit taky jde.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DANYSEK: No to je sice mrzuté, ale přijde mi to jako tak častý problém, že by si to zasloužilo třeba zmínku ve známých problémech: https://www.turris.cz/doc/en/troubleshooting/erratum
    Když ten hardware (náhodně) není vůbec detekovanej, tak je asi jedno, jestli to chci zrovna používat v AP, nebo client režimu. :)
    Tady ještě borec zmiňoval, že už snad je nějaká 5GHz karta, který se obejde bez uzavřenýho blobu: https://www.youtube.com/watch?v=TCTDAJQklYU&index=10&list=PLub6xBWO8gV_t_p-5-J_qU20fkkDtsLjB
    Jako router to ujde, ale ta Wi-Fi se jim teda moc nepovedla. :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SPIKE411: v tom jsou dost odkazany na upstream a ovladace v AP rezimu nebyvaj vzdy nejlepsi - zvlast ty opensource... a uzavreny binarky tam nebudou chtit cpat "filozoficky"
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Tak mě napadá, vyjádřil se někdy někdo z NICu k těm vypadávajícím 5GHz kartám? Na jejich fórech je k tomu dost vláken, ale přijde mi, že na tohle téma hrajou trochu mrtvého brouka.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ten link v záhlaví „dokumentace: https://www.turris.cz/doc/“ fskutečnosti odkazuje na „https://www.discomp.cz/default.asp?cls=stoitems&stifulltext_search=and&fulltext=Turris+Omnia“

Mimochodem… daj se pořídit ty 2.4/5GHz anténní adaptéry (multiplexery?) samostatně? Asi jsem si jeden neodbornou (ehm, ehm) manipulací polámal. :D
    ADAM
    ADAM --- ---
    mohu ti ji nabidnout za 5700kc bez dph. ale neni ted skladem, 2GB verze bude az nekdy v rijnu.
    (1GB je skladem)
    STEMBUS
    STEMBUS --- ---
    kluci kdybyste se někdo zbavoval 2GB verze omnie, nebo věděl jak sehnat výhodně, tak budu rád za každej tip do pošty...

díky
    HONZAF
    HONZAF --- ---
    SPIKE411: znalost tohoto prichazi o asi tak 7 mesicu pozde ... :)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SPIKE411: uznavam, ze tyhle 'resety' ja moc nejedu...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DANYSEK: Prostě jsem chtěl zkusit "čistou" konfiguraci, ale nechtěl jsem úplně znova absolvovat to martyrium s nefunkčním PPPoE+IPv6, povolenou otevřenou Wi-Fi a tak, což byl případ toho starého firmware.

SPIKE411: Koukám, že v repository OpenWrt/Omnie je teda prehistorická verze toho adblocku.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    SPIKE411: popravde me nenapada usecase... ten router moc necili na "lamy" - a pro nas ostatni je to jen linux v sexy krabicce :) Seriovou konzoli to pro pripad potreby ma a to je ultimatni vec na vetsinu problemu...
    Ne teda nesedi system jako takovy - s tim hw uz proste je openwrt zbytecny omezeni a oser... ale i to clovek velmi snadno zmeni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam