• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KERBAffinity Designer / Photo / Publisher
    Profesionální grafický software
    rozbalit záhlaví
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    FRK_R23: Ja to zkousel a vzdal jsem to ale priznam se ze moc jsem tomu nedal.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    OK, reddit funguje a reaguje. Tak kdyby to tu někoho zajímalo.

https://www.reddit.com/r/AffinityPhoto/

Ještě by mě zajímalo kdo z vás přecházel z Photoshopu na Photo2 a jak dlouho trvá, než se člověk přeučí? Dík :)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Žije to tu, nebo je lepší se ptát na redditu?
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    Existuje někde preset zkratek pro photoshop? Zrušil jsem Adobe, ale přece jen 25 let u photoshopu se na mně podepsalo a rád bych používal svoje zažitý zkratky :)

Díky!
    MOTASH
    MOTASH --- ---
    ...kdyby někdo řešil stejnej problem... MOTASH: Teď jsem zjistil, že na affinity webu jdou stáhnout klasický EXE. Přeinstaloval jsem to z nich a moje problemy to vyřešilo = konečně mám programy provázaný
    QUICK
    QUICK --- ---
    VITECH: Skvělé, díky, že jsi postup rozepsal. Zkusil jsem Pen tool - vybrat okolí hlavy/těla. Pak převod na Selection a přidat Feather. A za myslím, že hotovo. Oproti mému předchozímu postupu je to jednodušší, nejsou tam relikty a vypadá to přirozeněji :)

VITECH
    VITECH --- ---
    QUICK: Hele já jsem starý Photoshopak. Tak jsem o tom i tak přemýšlel.
    Udělal bych perem obrys hlavy, postavy... Tu bych jednak použil na maskování postavy a následně i tvar vyplnil jako novou vrstvu barvou a dal pod fotku. Barevný tvar bych pak rozmazll, aby vznikl gradient/záře s pozadím za postavou... Jestli to nějak rozumně vysvětluju.
    QUICK
    QUICK --- ---
    VITECH: děkuji, jak jsi myslel udělat z masky tvar? Zkoušel jsem dohledat v návodech, ale nic podobného jsem nenašel...

Nakonec jsem zkusil použít Selection Brush Tool + Refine a vysoký feather (200px) a docela to zafungovalo. Myslíš, že to je ok? Jsou tam teda ještě nějaké relikty (např. maska vpravo od brady nebo vlasy na levé straně), ale samotný přechod mi přijde v pohodě.

VITECH
    VITECH --- ---
    QUICK: Jen jsem hnidopisil :)
    Ad dotaz: Vymaskovat hlavu, utvorit si z ni tvar, dat do pozadi a ten nasledne rozblurrovat? Nebo proste jen vymaskovat hlavu a udelat si pozadi a pomoci nejakeho soft brushe udelat "zari" jakoze imitaci prechodu?
    QUICK
    QUICK --- ---
    VITECH: Máš pravdu! Upravím :)

Lámu si hlavu nad tím, jak pracovat s přechodem ze světlého pozadí do tmavého. Chtěl bych docílit podobného výsledku jako tady na ukázce. Jak v Affinity Photo vytvořit přechod, který fotografii takto obtéká? Vidím, tam ještě nějaký Blur... Ale nemůžu se dopracovat k ničemu podobnému (přikládám zdroják).

VITECH
    VITECH --- ---
    QUICK: a použij pomlčku bez mezer u rozmezi datumů, ne spojvník. a bude to oka :)
    QUICK
    QUICK --- ---
    LOJZA: super, díky za zpětnou vazbu. Jsem zvědavý, jak mi to půjde s fotkama, které budou mít světlejší pozadí.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    QUICK: Mně to přijde fajn. Vrstvy máš poskládané rozumně, vymaskováno je to IMHO dobře, prvky do sebe zapadají, do očí mě nic nebije. Pokud bych něco udělal jinak, tak možná lehce upravil kompozici a nedělal tak extrémní denoise. Něco v tomto duchu:

QUICK
    QUICK --- ---
    Ahoj, mohl bych vás poprosit o zpětnou vazbu? Jako začátečník si hraju s Affinity Photo a snažím se naučit základy, abych mohl jednoduše dělat jednoduché koláže (foto autora a citát). Původně jsem zkoušel na fotku autora použít Selection Brush a dát to na nějaké neutrální pozadí, ale skoro vždy to vypadalo jako novinový výstřižek. Tak jsem raději použil Noice reduction a Levels adjustments.

Pořád mám pocit, že bojuju s pozadím pod textem. Chtěl jsem, aby tam byla nějaká textura, ať ten přechod z fotky vypadá trochu přirozeně. Nakonec jsem použil fotku oblohu s mraky a nechal ji trochu prosvítat.

Jak to na vás působí? Můžu něco změnit, aby to vypadalo lépe? Snažil jsem se vše dělat ve vrstvách, ať to mohu upravovat. Přikládám i zdrojový soubor https://citaty.net/static/kennedy-test.afphoto

LOJZA
    LOJZA --- ---
    SATOO: V2 to na MacOS neumí: https://forum.affinity.serif.com/index.php?%2Ftopic%2F168169-where-can-i-find-separated-mode-in-affinity-v2-apps-on-macos%2F=

Pokud jsi na Windows, zkus zapnout "Separated Mode" (nejspíš někde v hlavním menu Window -> Separated Mode); nepíšou o tom, že by to ve Windows verzi být nemělo.
    Pokud jsi na Macu, buď dál používej V1, nebo doufej(me) v nějaký budoucí V2 update, který to mít bude...
    FORELLI
    FORELLI --- ---
    BINARY_PARANOIC: Pouźívám leta InDCS3, je za toto affinity plnohodnotná náhrada, nebo tam něco chybí? Jak se tam třeba řeší jednoznakovky?
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    PIERDUS: Ano, toto už docela dlouho funguje spolehlivě. Včetně volby standardu PDF/X, barevných profilů atp. Zkrátka plnohodnotný nástroj pro vytváření tiskových PDF ;)
    CUCHULAIN
    CUCHULAIN --- ---
    PIERDUS: cmyk a pdf/x v publisheru vidím, ale zatím jsem nezkoušel. každopádně mají trial, tak to můžeš testnout.
    PIERDUS
    PIERDUS --- ---
    Mam dotaz, daji se v Afinity jiz sazet tiskoviny v CMYK/Pantone s exportem PDF/X a orezovymi znackami? Vzpominam, ze kompletni prechod z Adobe byl pred bal lety problematicky.
    BLACKX
    BLACKX --- ---
    MOTASH: 1) Na tu cestu jsem přišel tak, že jsem ten měl spuštěný Addinity Designer a pak jsem spustil Process Explorer, kde jde zjistit cestu k běžícím programům. Normální Task Manager to asi taky umí, v záložce Details se dá vyvolat Properties konkrétního programu (.exe souboru)

2) Jo, to je fakt, že do té složky WindowsApps se nedá normálně dostat. Já jsem to dělal v Total commanderu a musel jsem mu dát Admin práva. V Exploreru jsem to teď zkoušel a normálně to nejde, ale zároveň to zahlásí, že se doporučuje podívat na nastavení Security té složky (s odkazem na ni) a tam by se daly přidat práva pro čtení pro kohokoliv (ale opět změnit se to dá jen jako Admin).
    MOTASH
    MOTASH --- ---
    BLACKX: Ja nasel odkaz na jejich foru:
    C:\Users\[USERNAME]\AppData\Local\Microsoft\WindowsApps\AffinityPhoto2.exe
    ale stejne nefunguje. Je to prej problem tech programu, co se na tuhle cestu neumej navazat. A plati to samozrejme pro ty co pouzivam - DXO Photolab a FastStone.
    Tou cestou co pises, me to vubec nepusti, prej nemam opravneni.
    Tobe se to povedlo? u jakyho programu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam