• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LOJZEEQuentin Tarantino
    KEB
    KEB --- ---
    MARKYSHA: U Kill Billa bych s tebou souhlasil, ale u 8i hrozných ne. Tam to je regulérní násilí, imho.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Mě třeba akční filmy a běžné horrory nebaví, ale to co je v Kill Bill nebo Osmi hrozných je tzv gore - a to už není nasílí, to je výsměch násilí, parodie a to je někde jinde.
    KEB
    KEB --- ---
    KAKIHARA: Jo, máš recht, přehlídl jsem se o řádek. Takže má "jen" dva zlatý kluky za scénář.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    KEB: Oscara za režii nikdy nedostal
    KEB
    KEB --- ---
    NAGASAWA: Ano, už se zase chytáme za slovo. Nesrovnávám jejich dílo, ale jejich komerční úspěch. V našem českým písečku Troška komerčně válcuje kde koho. Což mu akademie nemůže odpustit. babovřesky pokud se nepletu byly největší českej kasovní trhák of ever. Takže komerční úspěšnost Troškovi nikdo nevezme. Můžou se ti jeho filmy nelíbit, ale sposutě lidí se líbí a hlavně vydělávají peníze.

U Tarantina je to rámcově podobné. Spoustě lidí se jeho filmy nelíbí, ale obvykle to jsou kasovní trháky. O tom, že tohle srovnání, které ani není srovnáním, kulhá na obě nohy jsem samozřejmě psal. Nehledě na to, že Oscara za režii dostal před 21 lety. Od té doby nic. U Djanga proměnil jen scénář. Jinak už to jsou akorát nominace, takže zase tolik ocěňovaný režisér to není. http://www.csfd.cz/tvurce/2120-quentin-tarantino/oceneni/ což je v tabulce jasně vidět.

Já to mám s jeho filmy tak napůl. Django mě nebavil 8 hrozných, přestože se tam 3/4 filmu nic neděje, ano. Hanební parchanti jsou v pohodě Jackie Brown už ani nevím o šem byla. Nicméně se vždycky těším na další jeho film...

CYBER_GEORGE
    CYBER_GEORGE --- ---
    GRAMEC: "násilí ve filmech ovlivňuje psychiku a to hlavně u dětí" - ja bych s tim treba i souhlasil, ale tak nejak nerozumim tomu, proc by se deti mely divat na filmy od QT...?

A co se tyce ovlivnovani psychiky dospelych lidi, tak to uz se dostavame nekam trochu jinam...

ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Zrovna násilí u Tarantina je tak přehnaný až se to (IMHO úmyslně) tváří komicky, když použiju kurevsky pokulhávající srovnání, tak je to asi jako propaganda v majorovi zemanovi (tak tam to úmyslně fakt není) která je tak přehnaná a debilní že spíš vytváří (ač si uvědomuju že je to hrozně ošklivoučký) úsměv na tváři.

Jinak já jsem jeden z těch nevzdělanců který teda Tarantino něják extra nechytl, mám rád některý jeho filmy, ale kult to PRO MĚ není.

Například 8 hrozných Django mě teda dost zklamalo - a upřímě řečeno u některých lidí v mym okolí mi připadá, že některý filmy opěvujou jenom protože je to Tarantino, všechono je hrozně geniální a kdyby natočil 2 hodiny hovno v tunelu tak to bude prostě perfektní.

Fujky negativismus :-)
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    KEB: Coze? Srovnavat Tarantina, autora kultu, ktere se vpalily do historie kinematografie s totalni smirou jmenem Troska? To snad nemyslis vazne ne? Ohledne sestrelovani jeho filmu kritikou bych byl opatrnejsi, protoze ma Quentin dva Oscary a dve nominace, nemluve o desitkach cen a nominaci na ruznych Globech, Baftach a filmovych festivalech.

ROMI
    ROMI --- ---
    GRAMEC: odkud ty jsi spadl hochu :) to se nemuzes divat skoro na nic z dnesniho hollywoodu a nejde jen o Tarantina
    GRAMEC
    GRAMEC --- ---
    A koukám, že jsem tu něco psal po nočním návratu domů, ani to po sobě radši nebudu číst, protože tehdy pak většinou zapomínám psát, tak jak mám. Soráč. Takže teď se pokusím věcně.

Před dvaceti lety jsem si klepal na hlavu, když psycholové říkali, že násilí ve filmech ovlivňuje psychiku a to hlavně u dětí. Dnes vidím, jak strašně moc jsem se mýlil. Dneska to vidím tak, že i to zdánlivě zábavné násílí, třeba ty krvavé vodotrysky po useknutejch rukách v Kill Billovi, snižuje, mnohdy i podprahově určitým způsobem práh citlivostí vnímání ve společnosti, které pak následně vede k totální bagatelizaci například hodnoty lidského života. Násilí přestává být tabu a stává se normou. To obzvláště u těch mentálně slabších a opravdu si myslím, že spousta násilné kriminality má základ právě v tomto.
    Tarantino je sakra výbornej řemeslník s opravdu velkým talentem a taky ví, že mu to násilí pěkně nese a navíc si velice dobře uvědomuje to, co jsem napsal výše. Z čeho tak soudím? Z určitejch konkrétních hlášek, sdělení mezi řádky atd. On to dělá záměrně, s tím vědomím. O to je to všechno pro mě horší a proto jsem ho nazval duševně nemocným člověkem.

Opavdu bych nepodceňoval vodotrysk krve, kterýmu se tady asi hodně lidí zasměje, tyhle věci fungují podprahově a zvláště pak fungují-li dlouhodobě, mnohem více, než jsem si byl sám před těma dvaceti lety ochoten připustit. Já už prostě dneska nemám ani fyzicky sílu, dívat se na ty násilné výlevy z některejch jeho filmů, fakt ne.

Umění by mělo pro mě osobně povznášet, proto jsem zmínil Aronofskyho, jehož výrazový prostředky mi nejsou asi úplně blízký, ale když se podívám třeba na jeho Fontánu, tak tam cítím zásádní povznášející sdělení, což Tarantino prostě nemá ani náhodou.
    KEB
    KEB --- ---
    GRAMEC: Obávám se, že spadáš do mé soukromé kategorie "česká akademie" která pravidelně dává lvy filmům, které nikoho nezajímají.

Tarantino je v hodně velkých úvozovkách podobný Troškovi. Dělá filmy, které kritika sestřeluje, ale mají obrovský kasovní úspěch. Čili dělají filmy proto, aby SVÉ (ano každý má úplně jinou cílovou skupinu) diváky pobavili. Nemusíte mě chytat za slovo sám najdu dvacet bodů ve kterých moje srovnání selhává...

Po Djangovi, který mě moc nebavil přišlo geniálních osm hrozných ... :) Takhle to mám já.
    NAGASAWA
    NAGASAWA --- ---
    LOJZEE: tak a jdu dohnat par restu..
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    VIVA_
    VIVA_ --- ---
    SOFIJKA:
    od 7:16... miluju když začnou pronásledovat jeho :)
    Death Proof Car Chases and Ending
    https://www.youtube.com/watch?v=TmR4EDiHono
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    GRAMEC: dik. taky nazor. jen bych dodal, ze neni nasilnik, ale proti nasili.. to, ze pouziva hodne nasili ve filmech souvisi s tim, ze je to jeden z nejzabavnejsich prvku ve filmu a o to mu jde.. jinak si za ta leta vsimam, ze tarantino sedi spis lidem, co nemaji s nasilim vylozene primou zkusenost, naopak lidi, kteri si treba prosli valkou nebo se s nasilim casto setkavaji, jeho filmy neoslovujou, ale asi to nebude pravidlo..
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    GRAMEC: klidne to nejak rozved :)
    SOFIJKA
    SOFIJKA --- ---
    ROMI: já zrovna Deathproof miluju, možná je to těma ženskýma hrdinkama.. ale chápu, že to nemusí sednout.
    ROMI
    ROMI --- ---
    LOJZEE: jackie mam rad :)

jeste teda uplne nemusim ty zabijaky a pak tu upirarnu no
    LOJZEE
    LOJZEE --- ---
    ROMI: mam to podobne.. podle me trochu ustrelil. ale treba ani jackie brown neni z mych oblibenych.. a spousta lidi, co znam, ma od nej jb nejradeji. podle me se to trosku vymyka jeho stylu a je to takovej “normalni“ film.. porad teda vysokej nadprumer ale imo ne v ramci jeho tvorby.
    KAKIHARA
    KAKIHARA --- ---
    LOJZEE: A v TR mě Slater docela sral ale ja ho obecně nemusím (krom Mr. Robot) naopak me tam hodně bavil Hopper vs. Walken, Gary Oldman a v neposlední řadě zkouřenej Pitt (kór ve spojení s Outshined od Soundgarden)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam