• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHEALAMake Moravia Great Again
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    ZUZKAOU: zajímavý článek:

    Dávní Slované se však přece jen lišili od ostatních národů v jedné zásadní věci. Kronikáři píší o jejich velké pohostinnosti, úctě k rodičům, o vzorné péči o staré, nemocné a chudé, což u ostatních národů v této době nebylo zvykem.

    (Tohle možná byl i důvod zániku Velké Moravy, i když je to jen má spekulace).

    Vzpomeňme na dočasný rozpad českého státu na Čechy a Moravu v druhé polovině 12.stol díky nesvornosti českých předáků podněcovanou tehdejším německým králem Fridrichem II Barbarossou. Tuto tendenci můžeme velmi výrazně cítit i v současnosti. V nejrůznějších médiích je nám na jedné straně podsouvána západní civilizace a životní způsob jako „to pravé ořechové“. Na druhé straně je nám neustále podsouván obraz slovanského východu, jako světa zaostalosti, zpátečnictví, nesvobody a iracionalismu

    (Ano, vnímám, rozdíl mezi Čechy a Moraváky. Západní kultura více ovlivnila Čechy)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KEIKIN: no, tak o sjednocení slovanských kmenů pod vrchním velením.. To bohužel v těchhle časech není úplně originální myšlenka.

    Kam zmizela historie Slovanů a Ruska? A kam zmizela Tartárie? Video | AE News
    http://aeronet.cz/news/kam-zmizela-historie-slovanu-a-ruska-a-kam-zmizela-tartarie-video/
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    SHEALA: Jako jo, šlo by vzkřísit MG, ale jen původních základech. To znamená, sjednocené kmeny, kulturní přesah:

    Z historie:
    Několik slovanských kmenů se spojilo proti společným nepřátelům pod Sámovým vrchním velením
    (chce to najít dobrého vůdce)

    Z budoucnosti:
    V postapo době bude Morava opět nejvíce vystavena náporem nájezdníků z jihu:

    Původní Velká Morava se rozpadla pod náporem Maďarů v 906.

    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    SHEALA: Si to přečti, proboha, ten člověk je magor a podnětné by to mohlo být leda tak k procvičování psychiatrických diagnóz.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GENTIANA: no, to by mohlo být podnětný pro tvorbu nějaký moravský pseudohistorie. Akorát mám obavy, že to bere teda spíš poněkud mašíblovitě, nikoliv jako recesistckou fanfikci ...
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    SHEALA: proboha, né. Četla jsem ty knihy.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GENTIANA: ty ho znáš osobně? hustý.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ZUZKAOU: Zato je tam fabrika na těstoviny a fabrika na parmezán. A taky je tam hezky.
    SHEALA: ano, Tatíček, samozvaný expert na znojemskou rotundu. Vydal o tom asi dvě knihy, řvala jsem smíchy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GENTIANA: Litovel nemá Prostějovskou pravdu a Prostějovský večerník, a židovské náhrobky místo dláždění, Daliborka, nevyhazujou tam rodiče za to, že se jejich synové ptaj na úřadech na informace, fotbalisty v nároďáku a vůbec!
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KEIKIN: no, vtipy na pražáky jsou takový last resort.

    Kdysi když jsem byla ještě mladá a krásná, vlezla jsem se do Moravské národní strany, resp jejich mládežnické sekce, byl tam mladej překnej předseda, kterýho jsem okukovala a tak. No a mimo jiný jsem absolvovala výlet do Znojma, kde se objevil nějaký člověk, co vykládal, že ve znojemský rotundě vůbec teda nejsou vyobrazený Přemyslovci, a že teda Morava zase dostala nějak na zadek.

    A mě se nějak ta myšlenka Moravy větší, než by se mohlo zdát, zalíbíla. Sice jsem ji odložila jsem ji někam na hlubokou budoucnost, koneckonců jsem měla jiný starosti, jako se kamarádit s muzikantama a chodit na Brněnský Doors, kde byli lidi hezčí než předseda.

    Ale z akcí už mám sjetý kde co všechno, sama se muzice věnuju aktivně, a tuhle na mě vyskočila čepice "Make Moravia Great Again", a historie mě baví. Tak jsem zase Moravu vytáhla.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    PISKVOR: Jakožto čistokrevný domorodec, no, lokálpatriotismus mi velí zásadně souhlasit, ale...
    ZUZKAOU: Já bych řekla, že Litovel.
    VOZKA: Já tam byla relativně nedávno a je to tam takové... architektura pěkná, ale někdo tomu zbytkem zařízení dodal atmosféru nádražní haly. Mramorové, čisté a důstojné, ale že by se tam člověk choval jako v kavárně, tedy si tam zalezl s knihou nebo jinak marnil čas, to moc ne.
    PLANDAK: Ne. Kombinaci gotiky, renesance a socialistického realismu jako na olomoucké radnici nikde jinde na světě nemají.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: no dokonce jsem zjistil, že např. Slatina byla vždy česká, starousedlická. :-))
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    KEIKIN: oni ti slezané a laši ale nejsou nějací hotentoti (skoro vůbec) - ty rozdíly budou podle mě zcela setřené. Tím, že vždycky docházelo k sňatkům mimo atd.
    Na Prajské neřeknu, ale tady ty enklávy jsou podle mě fakt jen na papíře. Ani jazyk tam už nepoznáš, a všichni budou mluvit kratce.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: zajímavé, to je tak na nějakou diplomku. Určitě v těch enklávách přežily tradice, zvyky (folklor) a myšlení.
    Národnost moravská činila v roce 2011 5%, v číslech je to půl milionu lidí. Abych si přihřál národnostní polívčičku, vnímám Moravu (dobře i Slezko) jako nejstabilnější článek ČR (co se týče osídlení).
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    Nicméně podle té mapy patří na Moravu i velká část Sudet. Nemyslím, že je to dobrý nápad. Historicky to moc dobroty neudělalo...
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    KEIKIN: Zajímavé se mi z historického hlediska zdají ty moravské enklávy ve Slezku patřící k Přerovsku. Nevíte někdo co je to za relikt ?
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    SHEALA: Ahoj díky za založení auditka. V tichosti budu doufat,, že to tu nebude jen takové recesistické pobaveníčko, vtípky na pražáky apod. Pokud se máme bavit o Moravě, pojĎme si vydefinovat hranice Moravy. Je to vůbec někde vedeno ?

    Jako z toho co víme, tak Cóvens a Mortierova mapa Moravy zobrazuje zemi rozdělenou do šesti krajů (Brněnský, Hradišťský, Jihlavský, Olomoucký, Přerovský a Znojemský), města, městečka i menší lokality, vodstvo a schematicky zeleň a reliéf. Mapu zdobí moravský znak, alegorie lovu a hojnosti. Tedy za mně v této chvílí je Morava dnes vymezena státními hranicemi a uvnitř ČR je hranice identická s historickou:
    .
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    A nějaké to narušeníčko mýtu o Přemyslovi. http://www.moraviamagna.cz/historie/h_stetec.htm a to v rotundě ve Znojmě.
    " K diskusi o datování stavby rotundy a vzniku maleb se vyjádřila řada odborníků z oborů archeologie, historie, dějin umění, paleografie a dalších. Se zásadními odbornými stanovisky vystoupili v ČsČH dr. Dušan Třeštík, CSc. (Objevy ve Znojmě, 1987) a v Umění o rok později dr. A. Merhautová, DrSc. (Byly či nebyly malby znojemské rotundy jednotným dílem?). Přestože se jedná o univerzitně vzdělané odborníky, svorně spatřují na stěnách křesťanské kaple, a to opakovaně, vyobrazení a glorifikaci pohana Přemysla a Libušiných poslů, rovněž pohanů, a to dokonce přímo nad obrazem „Narození Ježíše Krista“ (viz výše obr. 9). Z českého pohana v moravské křesťanské kapli tak společnými silami udělali „české specifikum“, všude jinde v okolní Evropě, vybudované na křesťanských kulturních základech, něco zcela nevídaného a naprosto nepředstavitelného. Tento svůj „objevný“ vědecký názor, ve skutečnosti však pyramidální nesmysl, pak plamenně obhajovali ještě v roce 2000, deset let po sametové revoluci, ve společném spisku „Moravští Přemyslovci ve znojemské rotundě“, který lze bezpochyby označit jako „Czech šmejd roku 2000“ české historické vědy.8"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam