• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUCIENFyx pro iOS a Android - neoficiální lehký mobilní NYX klient
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---
    FRK_R23: Díky. Ano, Patreon mě taky napadl... výhoda je, že by ho případně mohl kdokoli po mě převzít. Jednorázově placená app nemá smysl, protože člověk platí ~2000 každý rok Applu. U app, která negenruje nějaké revenue, to z dlouhodobýho hlediska nemá smysl.

    Řešením můžou být reklamy a jejich vypnutí přes nějaké subscription. Ale nemám rád reklamy a připravit subscription je voser.

    Takže zatím se mi nejvíc líbí Patreon. Případně lze udělat něco jako mobilní prémiovka přes Patreon. Kdo by přispíval, mohl by mít nějaké speciální funkce... Zatím to není na pořadu dne, ale brzy asi ano, tak nad tím ještě popřemejšlím...
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    BINARY_PARANOIC: Super seznam, po chvilce používání to vidím v podstatě stejně jako ty.

    Co by se líbilo mě, je vizuální oddělení nepřečtených v auditoriu. Teď je to jen tečka u nicku, což není na první dobrou viditelné.

    Jinak super práce, jak říká tady BINARY_PARANOIC, je to teď ve stavu pro běžné používání a celkově je to už teď lepší a příjemnější než stávající klient.

    DÍKY MOC!



    LUCIEN: Co se týka financování tvé bohulibé aktivity, tak jestli máš třeba patreon nebo něco, hoď to sem :)
    LUCIEN
    LUCIEN --- ---

    Kde diskutovat o Fyxu?

    15 hlasy od 15 respondentů

      KULHY
      KULHY --- ---
      LUCIEN: Ahoj, uz dlouho jsem premyslel, ze bych si jako UI/UX cviceni udelal iOS klienta pro nyx. Posta
      BINARY_PARANOIC
      BINARY_PARANOIC --- ---
      A já si dovolím takový souhrnnější prvotní feedback k UX/UI zde :) Ale než začnu, v první řadě velké díky za tvoji aktivitu! Pro běžné prohlížení Nyxu je Fyx úplně v pohodě už teď, pro pokročilejší užívání samozřejmě nějaké funkce chybí, ale…všechno lepší, než nic. Apka je přehledná, intuitivní, takže všechno, co budu psát níže, ber spíše jen jako náměty, kam to dále posouvat :)

      Něco jsou vyložené detaily (třeba hned první body :D), jsem si toho plně vědom — psát to ale budu postupně tak, jak na to při procházení narazím, ne podle důležitosti.

      1) tab bar / první ikonka zbrazuje „záložky“, ale měla by sémanticky být spíše „diskuze“: zvláště, když se jako primární zobrazuje historie, nikoliv sledované („záložky“);
      2) tab bar / ostré zakončení vnitřních tahů ikonky pošty stylisticky příliš nesedí se zbytkem tvarosloví;
      3) seznam diskuzí / zvážil bych, zda ikonky nových obrázků a odkazů nemít nějakou tlumenější barvou; možná by se tím seznam trochu „uklidnil“, aniž bys tím ubral pozornosti na nové příspěvky vlevo.
      4) seznam diskuzí / osobně mi historie jako primární kanál vyhovuje, ale nevím, zda to tak mají všichni — Nyx jako primární chápe sledované;
      5) obecně / chybí „tap to scroll to top“, ale to asi víš :)
      6) zobrazení diskuze / funkcionalita vypnutí zobrazení náhledů linků je skvělá, ale patří myslím spíše do nastavení aplikace;
      7) zobrazení diskuze / namísto funkce 6) by se hodila funkce hledání v diskuzi;
      8) zobrazení diskuze / při zobrazení obrázku z diskuze by bylo fajn umožnit jeho zavření i „stažením/odhozením“ obrázku prstem, nejen tapnutím na ikonku zavření;
      9) odpověď na příspěvek / náhled příspěvku, na který je odpovídáno, je teď vizuálně výraznější, než pole pro odpověď — snad by stačilo zrušit barevný tah okolo náhledu příspěvku (a ponechat jen stín, příp. bílý příspěvek na lehce šedém pozadí);
      10) odpověď na příspěvek / nový příspěvek / nová zpráva / buttony Zavřít a především tedy Odeslat jsou poměrně malé — možná by šlo řešit „Odeslat“ jako v Mail.app, tedy pomocí (větší) ikony?
      11) zobrazení diskuze / přidat trochu odsazení mezi ikonkou a nickem uživatele;
      12) zobrazení diskuze / zvýraznění nepřečtených příspěvků — není úplně zlé, ale přijde mi, že evokuje spíše „aktivního uživatele“ než nepřečtený příspěvek; snažil bych se hledat řešení, kde by se zvýrazňoval samotný přispěvek (co třeba barevný levý/pravý horní rožek příspěvku?);
      13) pošta / ikonka pro zobrazení/skrytí náhledu linku (mimochodem ta tedy není zrovna „na první dobrou” :D) je na druhé straně, než u diskuzí; osobně bych doporučoval následující, trochu konzistentnější řešení — a počítám zde tedy i se 7).

      tab diskuze
      vlevo: ikonka uživatele
      vpravo: hledání

      zobrazení diskuze
      vlevo: ikonka zpět
      vpravo: hledání

      tab pošta
      vlevo: ikonka uživatele
      vpravo: filtrování zpráv dle odesílatele/příjemce

      14) nechtěl jsem končit třináctkou.

      Ale aby to nezapadlo, tak ještě jednou: jinak skvělá práce, díky díky díky!
      LUCIEN
      LUCIEN --- ---
      VFISA: Moc nevím co myslíš tím Google designem. Z větší části je to poskládané z Cupertino widgetů, tedy mělo by to odpovídat Apple guidelines. Jediné co je ryze Googlovské je ten floating button pro psaní.
      VFISA
      VFISA --- ---
      LUCIEN: heled pokud se vyhnes subscription a das to treba za 2.99 a k tomu moznost tipu z applikace, tak za me dobry!

      Jinak asi jsem sam, ale pro me je ten google design totalne odpudivy :(
      LUCIEN
      LUCIEN --- ---
      Pozvánky rozeslány. Každý kdo zažádal by měl mít email s instrukcema jak na to - je potřeba si stáhnout TestFlight app od Applu z appstoru, přes který jsou bety distribuovány, a pak otevřít link v mailu. Případně přepsat redeem kód. Toť vše. Happy betatesting!
      LUCIEN
      LUCIEN --- ---
      jinak všem co si napsali o test - pošlu pozvánku hned jak mi naběhne net, mám výpadek a z mobilu to neudělám
      LUCIEN
      LUCIEN --- ---
      FRK_R23: pošli mi mail
      FRK_R23
      FRK_R23 --- ---
      Rád se taky hlásim do testování :) Notifikace mám osobně celkem volný. Nic akutního se tu stejně neděje :)
      LUCIEN
      LUCIEN --- ---
      KOC256: Lol. Tak to je problém jen u mě no, nedostal jsem notifikaci dobrej půlrok
      KOC256
      KOC256 --- ---
      LUCIEN: A toto je co?

      LUCIEN
      LUCIEN --- ---
      KOC256: Psal jsem to níže - pošli mi tvůj mail, to je vše. Mimochodem - už ani ofiko klient neposílá notifikace...
      KOC256
      KOC256 --- ---
      LUCIEN:
      řekni jak zprovoznit betu a řeknu ti moje poznatky.

      Ondrovu verzi jsem testoval celkem aktivně, si troufám říct a hodně věcí se odladilo. Ale pořád tam i nějaké nedodělky zůstaly...
      VIRTUALVOID
      VIRTUALVOID --- ---
      LUCIEN: výborne, to sa mi hodí, ja som z handrojdu prešiel na iOS :) takisto držím palce pri ďalšom vývoji a pevné nervy pri odozvách z komunity /been there, experienced that,..
      LUCIEN
      LUCIEN --- ---
      KOC256: A co je za tebe must have? Ještě něco kromě notifikací?
      KOC256
      KOC256 --- ---
      Jo a co se tyce motivace. Rad prispeju, ale nerad bych prispival na neco co skonci jako BETA. Tedy za me co nejrychleji dodelat nejake MUST HAVE veci a pak nastavme nejaky model financovani...
      KOC256
      KOC256 --- ---
      LUCIEN:
      za me palec hore. Jak jsem psal jiz nize. Aktualne vidim tri projekty a zadny neni dotazeny do lepsiho stavu nez je aktualni NYXuv klient, ktery ma ale uz dneska mouchy.

      Rad budu betatestovat. Ale za me jsou notifikace MUST HAVE. To je nejvetsi nedostatek, ktery jsem vnimal pro primarni pouzivani klienta od Ondry_99.
      LUCIEN
      LUCIEN --- ---
      Tak jo, je na čase tu ukázat na čem dělám poslední půlrok po nocích když rodina spí nebo když mi dovolí...



      O co jde?
      Tohle je Fyx, v0.3.0 - klient pro iOS psaný ve Flutteru. Psané je to primárně pro iOS proto, že jsem to dělal hlavně pro sebe. Už to nějaký pátek používám... Chtěl jsem si udělat poměrně lehkého klienta, proto první verze umí "jen" historii (sledované) a poštu. Dále mě k tomu donutil stav oficiálního klienta.

      Flutter jsem se rozhodl použít, protože 1) jsem ho chtěl prozkoumat 2) mě baví 3) lze poměrně lehce portovat i pro Android (což jsem měl původně v úmysly, ale postupně jsem se od toho vzdálil - nicméně je to v roadmapě) 4) ho dokáže používat víceméně kdokoli, kdo aspoň trochu ovládá programování - tedy je to ideální nástroj pro open-source.

      Vývoj
      Tím se dostávám ke Gitu - veškeré zdrojáky včetně dokumentace a issues najdete zde: https://github.com/lucien144/fyx. Zapojit se může kdokoli. Vše důležité by mělo být popsáno na Githubu včetně issues, roadmapy atp... Napsal jsem i nějaké testy, ale upřímně je to bída... To bych rád vylepšil.

      Zdrojáky, komentáře a commity jsou v EN, nicméně GitHub repo je v CZ včetně issues. Důvody jsem k tomu rozepsal na GitHubu. Rád si poslechnu názory ostatních, jsem z toho trochu rozpačitý, ale stále převažuje názor, že to tak je nejlepší...

      Co to (ne)umí
      Mno... Fyx toho neumí hodně, pravděpodobně tam je dost bugů (+ to není moc otestované jinde než na XR) nebo nějakých prasárniček (kdo má děti asi pochopí proč, občas něco vymýšlet se třema opičkama na zádech je peklo...), nicméně co bych vypíchnul z toho co to neumí je:
      - Notifikace (tomu se chci věnovat nyní, ale bez Nyxe to nepůjde)
      - Kliknutí na statusbar nic nedělá (čekám na fix Flutteru)
      - Chybí hledání, mazání, oznámení, ...

      A teď teda co to umí:
      + Tutoriál k autorizaci
      + Kluby
      + + Historie (+ zobrazení prémiových ikon: odkazy, obrázky)
      + + Sledované
      + + Palcování
      + + Uložení do připomínek
      + + Skrytí spoilerů
      + + Galerie obrázků pokud jich je v příspěvku více
      + + Experimentální layout příspěvků
      + + In-app browser
      + + Psaní příspěvků (+ odesílání obrázků)
      + Pošta
      + + Odesílání
      + + Přečteno / Nepřečteno
      + + Badge nepřečtených

      Co dál?
      Celková vize je udělat hybridní app pro iOS a Android. To ale primárně bez grafika/UX designéra nepůjde. Prošel jsem si tu historicky nějaké návrhy a nic se mi nijak zvlášť nelíbilo. Proto bych tady rád našel někoho, kdo by se toho ujal a postupně bychom to připravili. To je ale běh na dlouhou trať.

      Teď je to hlavně o testování, nápadech, feedbacku. Takže kdo chce začít testovat - pošlete mi do pošty mail. Testovat může kdokoli: Fyx je již nyní v TestFlightu schválen pro externí testování a pokud se nenajdou nejaké zásadní bugy, pak bych to do pár týdnů rád vydal.

      Osobně bych také rád přesunul většinu věcí do issues na Githubu (kde se také budou ukládat veškeré bugy, feature requesty, ...) a zde to nechal pouze na obecnou diskuzi.

      Příspěvky
      Aktuální verze obsahuje možnost zapnutí experimentálního zobrazování příspěvků - aktuální klient mě dovedl k myšlence zobrazovat odkazy, obrázky a další prvky mimo textové tělo příspěvku. Je to podobné tomu jak to má Reddit v mobilní appce. Docela mě bude zajímat feedback - osobně se mi to líbí, ovšem občas je problém s tím, že příspěvek ztratí kontext. Obzvlášť pokud je důležité např. pořadí obrázků jako v klubu Před/Po.

      Náhled:


      No, tak to je asi vše... čas jít spát.
      Vlastně ještě jedna věc, myslím, že je dobré to zmínit hned na začátku: Rád bych zde společně vymyslel nějaký způsob udržení motivace. Fyx jsem nedělal pro peníze, ale času mám málo, ten co mám raději věnuji dětem a samotný AppStore stojí ročně 2000,- Zatím mě to baví, ale... Pojďme zkusit něco vymyslet, abych měl drive pro další vývoj. Případně kdokoli další.

      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam