• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ano, ale tady se dobíráme k tomu, proč sakra nezafungoval Mooreův zákon a proč se programuje pořád méně a méně kvalitně. Resp. datacentra nabízí dnes uživatelům internetu služby, jejichž skutečné náklady nese někdo jiný než ten uživatel (viz právě externality při výrobě energie)

    Ano, zrovna datacentra v rámci jednoho regionu přestěhuješ snáze, než třeba hliníkárnu, takže já když jsem ještě uvažoval o tom dělat datacentrum ve velkém (a ne jen 6 racků na hraní a asi do 6 kW příkon) tak jsem přemýšlel o tom, mít ty servery někde pobíž malé vodní elektrárny, která by dávala jak ty říkáš, například 0.5 kW. Jenže uplink ze serverovny pomocí bezdrátu mi připadal málo perspektivní (je fakt, že teď jsou běžně dostupná 1-10 Gbps pojítka v pásmu 80 Ghz, ale stejně takový výpadek serverovny během prudkého deště by nedělal dobrotu :-). Prostě jsem se na tu úvahy vykašlal, a lokální využití odpadního tepla serveroven mi přijde jako přiměřený model.

    Domácnosti spotřebují jen asi 20% vyrobené energie, ale v USA datacentra už před několika lety dělala 10% a lze se jen domýšlet, kolik je to dneska.

    Já osobně vzhledem k Mooreovu zákonu a miniaturizaci vidím prostor pro úspory... celé to ale závisí na tom, jakou část času budou lidi chtít trávit v kyberprostoru a jakou v realiitě (což se ukáže nakonec energeticky podstatně méně náročné). Opět se dá vytáhnout metafora - z dnešního hlediska vypadá stěží uvěřitelné, jakou část zdrojů věnovali lidé např. v baroku na výstavbu nových honosných kostelů a klášterů apod. a stejně to jednou lidem může připadat s datacentry a s dneškem... za pár let vše co lidi budou potřebovat je pár virtuálních serverů na palubě dalších generací Starlink satelitů, poháněných solární energií přímo v kosmu (aniž by se tato složitě stěhoala na Zemi - to bylo velké nepochpení v těch 70.letech, že posílat z kosmu na Zemi informace je daleko logičtější, než přenášet silovou energii). To, že se dnes fyzicky staráš o nějaký rack plný serverů, to může být snadno úplně obsolete.

    (Pořád ti říkám, že moje role není nijak odlišná od role Cimrmana, který správně předpověděl, že v telefoní budce nepůjde roztáhnout doširoka ruce, protože bude poměrně malá... a to ještě jde o gag z éry, kdy nějaké telefoní budky vůbec existovaly...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no akumulace ze OZE blizko spotrebe je model, co muze fungovat pro maly rodinny domek... ale uz vidim, jak takhle krmis 12patrovy panelak se ctyrmi byty na patre... zapominas ze jde o stavby, kde nemusi bejt ani plyn, takze pak i sporak mas elektricky, mas pracky (a ty zehlicky; vysavace, mixery, konvice... a dalsi)... ne, skutecne se nas zivot neodehrava u tabletu s petivoltovym adapterem. A prenaset maly napeti na delsi vzdalenosti... to budou panecku ztraty! I u techo "PoE" jsi zapomel na to, ze tam se bavis o par wattech prikonu, ktery ekvivalentne mozna staci na nabiti toho mobilu/tabletu, ale i vodu na kafe bys s tim varil silene dlouho...
    No a treba na takovy (maly) datacentrum, co si vezme treba 0.5MW... uz potrebujes solar na 12000m3 (a pocitam idealni podminky, tedy ze ta FVE 24/7 pokryva celou spotrebu)... a ted si to spocitej pro Sitel, kde toho je nasobne vic... ;-) V tomhle ma holt treba Kalifornie obrovskou vyhodu... obrovsky pouste, ty jsou na solar idealni, tam to je naprosto jina liga... kolem toho kdyz jedes, tak nase solarni plantaze jsou proti tomu mala nudna a prtava zahradecka ;-)
    XCHAOS: kdo je pripraven, neni prekvapen... :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: oni přijeli bez varování co vlastně chtějí, takže jsem byl nepřipravený a vypadám tam jako hrozně divý muž :-/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: trošku jsi nepochopil, že já do té diskuze vstoupil když tam někdo vykřikoval, že baterky se můžou připojit přímo k solárům, protože je to taky stejnosměrný proud. Takhle jednoduché to ehm, není, ale to si sem už nenakopíroval :-)

    DANYSEK: ano, obecně to souvisí s představou, že akumulace by měla být co nejblíže spotřebiteli.. domácnost je trochu extrém, "blíže" může být znamenat spíš akumulace na úrovni obce, ale podstatné je, že dnes je trend stavět akumulaci blízko OZE, což je pohodlné pro provozovatele OZE, kteří se tím snaží dostat na úroven regulovatelného, předvídatelného zdroje, jako jsou JE a uhelky a plynové elektrárny... ale jaksi to není pointa té akumulace.

    samozřejmě, když si vybereš z nějakého vlákna jen něco a vytrhneš to z kontextu, tak samozřejmě dosáhneš vždy svého... ale že tě to baví...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: tak zase to ber tak, ze xchaos je teoretik vseho. jako uplatneni v institutu urcite najde. az budou resit konecne ten jeho slavny piratecoin, tak uz aspon budou vedet, jakym chybam se vyhnout, aby nevznikl druhy bitcoin.

    ale zase abych mu nekrivdil, dival jsem se na nejakej dokument o lidech, kteri ziji na aljasce a ti pouzivaji solary, vetrny turbiny a baterie, ze kterych jim leze 12,24 nebo tusim 48V, takze si muzou pustit radio pripadne radiostanici pro komunikaci se sousedy.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: copak stejnosmer... nekam vhodne i je (dalkove HVDC)... ale hlavne cela ta teorie o domovnim rozvodu na 5 / 12 / 24V... oprena (jen) o zkusenost z napajeni wifin :-) Jestli takova moudra budou padat z nove vznikajiciho piratskeho institutu, kam se chaos chysta... tak bude jeste prdel.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: aha, takze jeste ze zdi 230v nevytrhali a najemnici stale trpi pod diktatem stridaveho proudu. akorat neplati za teplou vodu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    VYHULENY_UFO: galerku mas na rootu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: to by me docela zajimalo, jak to ma s rozvodama v serverovne, kterou provozuje ve sklepe baraku svych rodicu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Tohle xchaosovo moudro je potreba zaarchivovat... :D


    "odbornikovi" pres energetiku bych doporucil zapatrat mj. v historii, proc se (nejen) u nas prechazelo ze 120V na tech jim kritozovanych 240V... a proc se na zeleznici resi prechod z 3kV= na 25kV~.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DANYSEK: jo je to prdel, jak se nekteri piratsti zastupitele rychle zorientovali... :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no Pirati si sami kolem sebe vybudovali auru "nejsme jako tradicni strany, nejsme jako oni".... :-) Takze ano, tohle je ted bude dohanet stale vic. Ono kdyz v minulosti podobne praktiky z opozicnich lavic sami kritizovali a ted je v tech (zatim mistne-) vladnich lavich nacapaj u toho sameho, tak holt se to neodziva.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: „Přijde mi zvláštní, že dostává zakázky od institucí, kde sedí Piráti ve vládnoucích koalicích. Já tam ten střet zájmů prostě vidím. To neznamená, že děláte hned něco nezákonného, ale mohou vzniknout pochybnosti o férovosti. Dlouhodobě upozorňuji a kritizuji situaci, kdy na pandemii vydělávají firmy spojované s politiky ANO a ČSSD. O to víc by mě mrzelo, kdyby to dělali reprezentanti naší koalice,“ řekla Seznam Zprávám Marvanová.

    V zásadě ano, narazil si na poměrně zajímavý problém, kdy prostě kdyby to nebyli zrovna Piráti, všichni by to asi odzívli, ale...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: nikoliv... firmy s vazbou na politika proste za zadnych okolnosti nemaji obchodovat s verejnym sektorem, sve podnikani - kdyz uz teda chteji mermomoci podnikat - musi omezit vylucne na privatni sektor, ale lepsi je to nedelat vubec. To neni o (ne)legalite - pravne "v poradku" jsou mnohe obchody - vlastne i ty Babisovo, ty Tomanovo... ted treba Strejbl. Vsichni maj spolecny to, ze na pusobeni dotycneho v politice vydelavaji prachy v byznyse bokem. Ze informace ziskane v politice nezneuziji ve prospech sveho podnikani je neohlidatelne. Jak treba ohlidas to, ze ti z onoho "vyberka" nikdo nevynese informaci o cenach nabizenych konkurenci s tim, ze "tva" firma pak posle nabidku o dve kacky nizsi, hm? Pirati proste nemuzou na jedne strane kritizovat podnikani Babise ci Tomana a na strane druhe si ve svych radach chovat spekulanty typu Strejbl a ohanet se tim, ze prece on to dodal nejlevnejc a ze se vlastne nic nedeje.

    Pirati se proti cinanum vymezuji dost, ale lidi co s nima kseftujou jim ve vlastnich radach nevadi ;-) Takove to tradicni pokrytectvi. No hlavne, ze loni v breznu Bartos remcal, jak se ma podporit lokalni podnikani a ne kupovat veci z Ciny. Ale napsat vyberko tak, aby nebyl cinan ve vyhode (coz pokud bude vzdycky, jakmile jedinym kriteriem vyberka bude cena) Pirati uz nedokazou... ani tam, kde muzou predvest, ze to jde. Aneb ona uz konci doba, kdy jen mohli nadavat na neschopnost druhych - ted uz zacina doba, kdy budeme moci mluvit o stejne neschopnosti Piratu ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: on asi neudělal nic ilegálního, problém je, že schovávat svoje jméno za nějakou akciovku je pravým opakem pirátské transparentnosti - to máš naprostou pravdu. Prostě fajn, ať si soutěží zakázky, proč ne. klidně ať si je u toho i v nějaký partaji... ale pokud to mají být Piráti, tak by tam měl být aspoň nějaký základní level souznění s tím, jak Piráti říkaj že by se to mělo dělat (no my teda vlastně přesně nevíme, ale máme nějaké představy, jak by se to dělat _nemělo_, a to zahrnuje přesně konstrukce, že s.r.o. napíšu na maminku a sám to vlastním z pozadí...)

    Hele, Piráti se proti Číně asi vymezují víc, než je potřeba. Já jsem projel Xinjang na kole a prostě jsem na CF měl minipřednášku, že tam bylo hodně policejních kontrol a ostatnýho drátu a že mi to přišlo nějaký divný. No a oni se toho nějak chytli, protože se to píše i v médiích, a proto, že tam fakt asi něco smrdí (ovšem Ujguři jsou Turci a až si na to vzpoomenou, tak Velký Turkmenistán od Bosporu po Ťanšan teda taky nic moc představa :-) pokud jsou náhodou i islamisti, tak je to spíš nějaká reakce na to, jak je teď válcujou, protože jinak byli snad prý docela umírněný, tradičně...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: ciste v obecne rovine fakt, ze nejaky zlodej krade min nez ostatni zlodeji z nej fakt lepsiho zlodeje nedela :-) V pripade Strebla (netvrdim, ze je zlodej) versus politika Piratu tam smrdi uz prosty fakt, ze zatimco Pirati se obecne proti Cine vymezuji, tak jejich politik si na obchodu s Cinou postavi vlastni byznys. Rika se, ze problem jsou "vyberka na cenu" - ale spoustu tech vyberek, ve kterych Strebl uspel jsou z instituci, na jejichz chod Pirati maji vliv. V kvetnu lonskeho roku tady Bartos hlasal, jak se maj podporovat cesky firmy a neprotezovat dovozy z Ciny, ale vedle i tvuj stranicky kolega Jan Honcka Prokop obhajoval, jak je vlastne fajn, kdyz si na dovozu z Ciny nasadi "jenom" nizsi marzi. Ale jak padla rec na to, ze ty Piraty ovlivnovana vyberka vlastne ceske firmy nepodporuji, tak obratem prisly reakce ze to nejde. Takze bud Bartos (+ Holomcik) uz loni pozadovali nerealnou vec.... a nebo proste Pirati jsou takova ta klasika, co kaze vodu, ale sama pije vino. Namisto toho, aby v praxi ukazali to, ze to jde a umi lip... udelali to same, co vsichni ti, ktere sami kritizuji. A mnozi to, ze to "nejde jinak" najednou obhajuji ;-) Protoze proste sami Pirati nedokazi napsat vyberko jinak nez tak, kde je jedinym kriteriem nejnizsi cena (kde cinskej import vzdycky vyhraje).

    XCHAOS: ja jsem docela vykonny :-) A hlavne moje profesni minulost je tak pestra, ze jsem zazil uz ledacos - a ne, opravdu o me vsechny informace nenajdes ;-) Ale prave zkusenost se zakazkama pro verejny sektor byl jeden z motivatoru, proc nektery veci... proste prestat delat. ICT veci, ktere dnes "formalne" ma v gesci Hrib je jedna z veci, kterou pamatuju. A vis co? Nezmenilo se zhola nic ani pod vedenim Piratu.
    Ba co hur, takovej Michal Blaha, kteryho si Pirati vybrali jako jakehosi "ICT guru" je ve finale primarne clovek, co protlacuje Microsoft a sam jede na Apple - asi proto, ze to je cool & in. Opensource pod jeho vedenim na OICT .... ehm, vyjadri limita k nule. Novy "portal Prazana" vznikly defacto pod taktovkou Piratu mame v Microsoftim Azure. Proste Pirati v momente, kdy prevzali exekutivu naprosto rezignovali na sve puvodni idealy.
    I co se informaci tyce - Pirati se zacli hodne uzavirat - zvlast potom, co vetsim pricuchli k velke politice. Uz se dopracovali do stadia, kdy transparentnost obtezuje - forum ma neverejny sekce, spousta dalsich zdroju je uzamcena uplne, jses odkazan na to, ce se milostive pusti ven. Jo, porad je to "o neco lepsi" nez u jinych stran - ale ten trend je proste takovy, ze se Pirati svym stylem fungovani priblizuji k tem, ktere driv kritizovali.
    Ostatne tu "netransparentnost" predvedl naprosto dokonale Hrib dneska v OVM. Informace, ze Praha chysta sve ockovaci centrum v KCP je takova nenapadna "novinka", kterou z nej Moravec asi jen omylem vymamil - zpusobem, kdy Hrib blekotal a nebyl schopnej rict, kdy to teda bude mit pripravene - ocivide akce sita horkou jehlou na posledni chvili ;-) Bez ohledu na to, jak funguje distribuce vakcin - ostatni kraje uz par mesicu chystaji sve kapacity, zatimco Hrib ceka, co vypadne od statu - s vymluvou, ze spitaly na jeho katastru prece spadaji pod stat. Ten rozdil v tech OVM byl i dnes - zatimco ta Ostrava a Brno aktivovala vyuziva "mistni zdroje" uz davno, tak Praha dlouho cekala. Za me je favorit v pristupu Kuba z te nenavidene ODS - kterej ale nefnuka, ten proste v ramci moznosti predvadi zazraky. Hrib proste zaspal a pak bude sermovat grafy, jak to v Praze jde pomalu ;-) Ale ze spitaly nemaj primarne slouzit k davovemu ockovani by pan MUDr. vydedukovat mel, zejo...

    A ano, ja mam take nejake sve zasady :-) V momente, kdy se otevrenost a transparentnost dostava na vedlejsi kolej fakt necekej, ze ja budu makat pro Piraty ;-) A na Piraty se v poslednich letech nabalilo tolik karieristickejch mamlasu (typu Hrib ci Strebl)... ze se pro m stali slepou koleji. Prave proto, ze je nedokazete prokouknout a vcas nakopat do zadku... naopak si je jeste hyckate ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: rozhodně to ani není náhodou příkladem pirátské transparentnosti, spíš teda její pravý opak.

    to nic nemění na tom, že dost možná si ze všech podobných dovozců fakt nakradl nejméně...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no já si ho moc neuměl zařadit, ale už se kolem toho na fóru roztáčí grill na mírném ohni...

    znovu opakuju, že vlastně jako Pirát by si byl docela výkonný a nevím, co tě tak láká na té temné straně síly.... což platí nejen o Pirátech ale i tvém působení v sousedských sítích...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    Stejne je vtipny, jak se u Piratu nemeri stejnym metrem. Dvorakova musela skoncit kvuli jednomu sportovnimu dni pro decka (kde zadnej velkej vejvar nikdo neudelal, to stezi pokrylo naklady)... ale kdyz ted litaj miliony kolem Strebla, tak zadnej problem neni, Hrib to bagatelizuje u Moravce, sam Strebl to bagatelizuje... a Pirati jsou s tm tim v pohode, vlastne se nic nestalo a jeste se to podava tak, ze se usetrilo... :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Propojeni politiky a podnikani je spatne bez ohledu na vysi marze. Aneb je potreba si vybrat, jestli chces byt byznysmen nebo politik. Zrovna platy politiku nejsou tak spatny na to, aby si musel nekdo shanet privydelek bokem. Notabene kdyz je rec o uvolnenem (ergo z verejnych penez placenem) zastupiteli. Bud by mel slozit politickej mandat, nebo zcela zpretrhat vazby s tim svym zazracnym byznysem. V opacnym pripade nemate Babisovi, Tomanovi a dalsim co vycitat - neb si v piratskych radach drzite nekoho, kdo je schopen tehoz.

    A ze jednatelstvi jednoho s.r.o.cka zaparkoval k mamince (taky az v prosinci 2020; po dvou letech ve funkci uvolneneho zastupitele), ackoliv sam stale zustal jako jediny clen spravni rady akciovky vlastnici 100% onoho one s.r.o., kde ma 85% akcii na svy jmeno... no, takze Strebl udelal realne to obdobnou kulisarnu, co treba Babis - jen se odklidil z funkce, ktera je moc na rane... ale zisky toho korporatu, ty jdou za dobu jeho pusobeni ve verejne funkci magicky rychle nahoru. A zazracne ma najednou 170x vyssi obrat nez mel v predchozich letech - ze stovek tisic pres sto milionu... jo, takovej raketovej rust - to je naprosto beznej zazrak, ty se v byznyse dejou kazdej den :D

    Takze ano, Strebl mlzi. Do 5.12.2020 v te firme aktivne jako (jediny) jednatel stale pusobil, teprv pak se uklidil malinko do ustrani - ale rozhodne ne uplne, od "nadrazene" akciovky se nijak neodriznul, naopak tam zari 2019 ta maminka z organu zmizela. Ze v podnikani jsou dulezity informace vi i maly dite. A ze v politice k tem informacim pristup nejlepsi vi taky kdekdo. Takze nezbyva nez panu Streblovi pogratulovat, ze dodal munici Babisovi munici, az zas budou ve snemovne hrimat, jak sam Babis je ve stretu zajmu ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam