VYHULENY_UFO: ale vtip je, že my neříkáme, že jsme jiní ... to je jen tvůj optický klam voliče (myšleno občana ČR) - nečlena žádné strany. Samozřejmě, všechny strany říkají, že jsou jiné - takže my jsme samozřjemě i v tomto stejní :-) a hlavně jsme jiní v tom, že to neříkáme.
Ivan Bartoš říká, že ke vstupu do politiky ho inspiroval Václav Klaus, který kdysi v devadesátkách říkal "když se vám to nelíbí, tak si založte vlastní stranu a vyhrajte volby". Tak šel a udělal to. (To je docela konzervativní zdroj inspirace, nemyslíš?)
Já prostě neměl stranu, kterou bych mohl volit nebo která by se o mě dokonce zajímala jako o kandidáta. Motal jsem se asi 10 let kolem Zelených, sponzoroval jsem jim první webhosting, který vůbec měli (v době, kdy už se o existenci internetu celkem vědělo), dal jsem jim do programu podporu open source (v roce 2002!) - a vlastně oni vůbec nevěděli kdo jsem a vůbec jsem je nezajímal. Jejich jedinou dnešní starostí je být levicová strana (pro koho proboha? typický dělňas, cíl levicové rétoriky, si chce vozit prdel v autě, nechat se živit manželkou nebo aspoň dokopat jí, aby celou rodinu živila ona, mít levný cigára a chlast a vyřvat se na fotbale. nějaké zelené myšlenky jsou mu ukradené a rozhodně ho nikdo nedonutí bojovat z LGBT. představa stran dekadentních městských intelektuálů, že pracující třída čeká, až za jejich práva někdo začne bojovat, je strašně komická - tihle lidé sami sebe se vidí jako pravice a štvou je daně, i když ani vůbec třeba nechápou, že daně jsou DPH a ne pětikilo ročně, co platěj za byt po babičce, který jde obci a ta za to nechává (pravděpodobně předraženě a zbytečně často) stříhat trávníky).
V podstatě Piráti ani neříkají, že jde být jiný - to, že jsi politická strana, to je definované ústavou a zákonem o politických stranách a nemáš moc manévrovacího pole působnosti. (To jen TOPka se může přihlásit do voleb dřív, než vůbec existuje, v roce 2009 - máš pravdu, některé strany opravdu nejsou jako jiné :-)