XCHAOS: DUID samo o sobe stabilni je. A mimoto mame uz asi pet let i RFC, co ti nebrani pouzit
link-layer adresu... badumtss, stara znava MACovka. Mimoto ani na pevnou MAC se dnes uz moc spolehat nemuzes - spousta zarizeni si ji meni za pochodu - a nekdy i dost dynamicky. Takze tvoje "fnukani" je jen o tom, ze ses pred mnoha a mnoha lety neco naucil a ted se to metodou ctrl-c - ctrl-v snazis udrzet v chodu, i kdyz jedes na mrtvem koni :-) U low-cost wifinaru je to celkem casty jev... samozrejme v prostredi ISP i v korporatni siti mas spolehlivejsi metody (
pocinaje v nejtrivialnejsi variante identifikaci portu, kde mas dotycneho pripojeneho), kterak klienta identifikovat. A v domaci siti je ti to vesmes jedno... ale i tam jde adresy pridelovat tak nejak predikovatelne :-) Problem ceskych garazovych ISP je primarne v tom, ze neumi zmenit sve mysleni ;-) A v tomhle se zda strka do kapsy i budejovickej Starnet... ktery "kraviny" typu MAC neresi. A kdyz jsem tam vzkrisil stareho 1.x Turrise, co jsem dostal od nejakeho ID tady na NYXu... tak jsem mel krom IPv4 i funkcni IPv6. Bez skemrani... s jinou MAC koncoveho device, tedy s jinym "identifikatorem" klienta. A rucne jsem na IPv6 nekonfal vubec nic. Nabizi se jednoducha otazka - proc to Starnet umi a Spoje ne? ;-)
Odpoved bude jednoducha - a vidime ji i na internich piratskych systemech, stejne jako to vidime u systemu, kterym Pirati za posledni roky vdechly zivot - at uz jde o Hribuv portal prazana a nebo Bartosovy eDoklady. Proste pirati se tvari, jak ze jsou pokrokovou partaji tlacici nove technologie... ale v realu se naucili jen par buzzwordu, co papouskuji - ale skutecne technologicke inovace proste nezvladnou.
A ze se resi hlavne PR to spusteni eDokladu ukazalo v krasne nahote. Ono je verejnym tajemstvim, ze ty backendy okolo melou z posledniho - ale co udela Bartos? Navali na to dalsi zatez... :-) Protoze holt na predelani toho nevyhovujiciho backendu zadne politicke body nevytriska, na tom se moc PR delat neda - malokdo to oceni. Jo, ale supr "nova" vec? ;-) Tak ted se fnuka, jak to pada na hubu. No taky PR... jen drobatko negativni, co ukazuje ze Pirati digitalizaci statu nemaji schopnost zvladat...