• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    DANYSEK: jasný, ale co přijde teď ? Markeťák Kupka bude torpedovat to se udělalo, napadat výběrka od UHOZ. Jako Bartoš pořídil techniku za super ceny, i když ten HW je zbytečně naddimenzovaný, vysoutěžil to za fakt dobré ceny (tohle by nikdo jiný nedal). Najednou se řekne, že to co se udělalo je k hovnu a vše se bude soudně řešit. Paralelně se na to přisaje jiná firma, která má teĎ zbytečně dlouhý čas (18 měsíců ???) - a co se stane ? Vše se bude odkládat a řekne se..byl to megaprůser. Takže shrnutí, Bartoš je z kola ven, ale nebuďme naivní, Kupka taky žádnej ajnštajn není :-(
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KEIKIN: vsecko novy skripe... to je vec, co ti akceptuje spousta lidi...

Ale to, ze se tvaris jak mistr sveta, ze vsecko zvladas a vse bude skvele fungovat... co se asi tak muze stat, kdyz ne? Bartos selhal jako politik. Nevyslysel ani prezidenta Pavla, ktery uz v kvetnu vybizel k odkladu. Ten navrh ani nepredlozil. Chtel mit do krajskych voleb eso v rukavu...

Kdyby v kvetnu jako chlap rek, ze to stihnout nejde a legislativne resil odklad ucinnosti, mohl byt dnes v jine situaci. Jako poslanec ten navrh mohl podat sam... kdyby to tehdy udelal a ostatni ho poslali k sipku, mel by v ruce argument... ale on chodi jen s tim, ze za mesic uz to snad bude konecne dobry. I kdyz musel vedet, ze nebude. Ale v cervenci uz bylo asi pozde na priznani chyb, volby na krku...

To jsou politicky pochybeni a Bartos mel moznost ten pruser odvratit. Proc to neudelal jsem se nikde od nej nedocetl, misto sebereflexe ted breci, jak jsou vsichni okolo zli.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    VYHULENY_UFO: já se bojím těch co přijdou po něm. Ona ta digitalizace na MPSV nebyla úplně ok. Mám insider info, že to zpočátku taky skřípalo.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIFI: no, nemohl, pokud nebyly splnene vsecky pravni nalezitosti. Je to proste opt-in. A pokdu to nejaka volebni komise "na pankace" uznala, aniz by provedla nutne (pravni) ukony, mohlo by to vest i ke zpochybneni vysledku voleb v danem okrsku - zrovna treba v Libereckem krani by se to Konecny mohlo hodit, ze? :D A nikdy nevis, kdo v ty komisi vsecko sedi. Protoze proste umoznili volit nekomu, kdo formalne spravne neprokazal svou totoznost - pokud treba jen ukazal neco na mobilu a tim to haslo. Ano, ja si to taky zjednodusuju stejne jako novinari v CT, protoze ja vim ze ta "registrace" (plus treba i podminka, ze pak to musis umoznit i u hlasovani s prenosnou urnou) je proste takovej opruz, ze se na to v praxi nejspis vsichni proste a jednoduse vykaslali. A znovu opakuji, v prvni rade by si to musela ta volebni komise sama odsouhlasit - a obec by musela zaridit tu registraci (a neni to soucasne jeji povinnost). Proste neverim tomu, ze by nekde byla kombinace natolik progresivni obce a natolik progresivni volebni komise, ze by to klaplo. Cemu ty nerozumis? Jedes teoreticke cviceni v rovine "hypoteticky by to slo"? Hypoteticky jde ledacos... treba by mohla DIA hypoteticky zverejnovat nejaky statistiky k eDokladum. V praxi se to taky nedeje :D

SPIKE411: ale me slo o to, komu to ti mladi dnes realne hazi...
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    DANYSEK: Normálně data z volebních seznamů, kde si komise odškrtává, kdo odvolil, ne?
    (Pochopitelně neví, komu to hodili a zda to vůbec byl platný hlas.)
    FIFI
    FIFI --- ---
    KRAMERIUS: Viz tady [FIFI @ Věci Veřejné - Takovouto politickou kulturu jsme tu nechtěli. ODSÁNO! Fyzicky budu na jednání vlády!] a tu debatu si vyfiltruj, prosim. Ja jsem byla tym - plastova karticka letos nelze. Pak napsal
    DANYSEK: ze michalek uvedl viz [DANYSEK @ Věci Veřejné - Takovouto politickou kulturu jsme tu nechtěli. ODSÁNO! Fyzicky budu na jednání vlády!]

KRAMERIUS: cili edoklad si sebou volic vzit mohl a odvolit na nej. Ja treba manzela zarazila, protoze jsem to slysela v telce Xkrat, takze si sel pro karticku, viz

[FIFI @ Věci Veřejné - Takovouto politickou kulturu jsme tu nechtěli. ODSÁNO! Fyzicky budu na jednání vlády!]

A pokud si tu debatu vyfiltrujes, tak mne tam presvedcili, ze v telce PREDEM lhali a na edoklad se volit dalo. A to i v nasi obci.

DANYSEK: ja se nikoho ptat fakt nebudu. Nevim, k cemu by to bylo dobry. Sam jsi napsal, ze to tam Michalkovi psali a ze na to nereagoval.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIFI: staci se dotazat prislusnych organu ;-) ja ti dal odrazovy mustek, kde zacit... kdyz teda v tomhle moc "open data" nefrci, i kdyz to maj v gesci Pirati.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    FIFI: Když to nevíš, tak na jakém základě tvrdíš, že "V telce nerekli pravdu, proste lhali."
    Pokud eobčanku neakceptovali nikde, tak měli v TV pravdu, všude byla potřeba plastová kartička nebo pas.
    FIFI
    FIFI --- ---
    KRAMERIUS: Jak to, prosim, mam JA vedet?
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    FIFI: A v kolika volebních okrscích tedy edoklady legálně akceptovali?
    Bylo jich více než jeden? Nebo reálně žádný?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIFI: tak napis na Radu CT podnet :-) Ale informace, ktera je z 99,999999% pravdiva neni lez jenom proto, ze by nahodou 0,000001 pripadu to mohlo byt jinak. A buhvi jestli. To uz rovnou muzes rict, ze lez je i predpoved pocasi, co ti v telce taky rikaj :D
    CT nenaletela. CT podava realisticke zpravodajstvi.

Ale mame tu Piraty, kderych je to porad gesce - tak nam muzou z DIA vyzadat tvrda data a podelit se o informaci, kolikze okrsku teda ty eDoklady skutecne akceptovalo. Aspon by konecne verejnosti prinesli neco uzitecnyho.
    Kdyz teda ani ty eDoklady nejsou opensource, byt sami maji opensource plny huby :D
    FIFI
    FIFI --- ---
    DANYSEK: ne. Nemas pravdu. V telce nerekli pravdu, proste lhali.

Jak je to placeno vim dost dobre, moje dcera v komisi sedela nejmene 2x, jednou pred kovidem, pak v kovidu.

E-turista mne ted fakt nezajima, ja jsem zklamana z toho, ze jsem ČT proste naletela. Ty do toho furt motas Piraty. 🤷‍♀️Asi bych debatu ukoncila, az budou nejaka data.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIFI: jo a kde to zjistis? :-) No to jsme zas u toho, ze zadnej jednoduchej web, kde to najdes neexistuje.
    Musela bys mit data primo od tech volebnich komisi, ze se usnesli a eDoklad akceptuji. A znovu opakuju, tady se bavime o mnohatisicich okrsku. Jen tak ze srandy jsem se dival treba na stranky IPR, kde se o nejaky seznam volebnich mistnosti snazi pro Prahu. A info, zda-li tam eDoklad berou tam taky nenajdes.
    A je to Praha. IT agendy spadaj taky pod Piraty. A schvalne jsem se dival na okrsky, kde se volilo do senatu.
    Proste nefunguje ani to predani informace k volicum ;-) A ty tu hejtis televizi. Budu rad, kdyz me tu nekdo vyvede z omylu - ale predpokladam, ze jen schytam dalsi minusicek od pirata NIEKT0, ktery se kolem toho prazskeho IT sam nejak mota... ale tim to skonci.

Vis oni i na MMR radeji resi to, jak zaevidovat centralne kdo kde chrape (slavny eTurista), ale to aby se zabyvali podobnejma praktickejma a uzitecnejma vecma pro lidi, to ne. Takovou centralni databazi ti nevyrobi. A jiste - zareaguji alibisticiky tak, ze prece jim to zakon neuklada.

Ja si proste myslim, ze se na nejaky eDoklad vsude vysrali. Je to prace navic i pro tu komisi. A ta prace je tak mizerne placena, ze dost pochybuju o tom, ze by si dobrovolne nekdo pridelaval praci navic. :-)
    A v TV popsali realny stav veci. Ne hypotetickou a krajne nepravdepodobnou moznost.
    FIFI
    FIFI --- ---
    DANYSEK: co mel moderator rict? Znova opakuji, ze to bylo Xkrat ve vsech ruznych zpravach dopoledne/odpoledne/vecer.

Mohl rict, ze v nekterych volebnich sinich to na edoklad pujde, ale at si to volici zjisti predem. A ze rozumne samozrejme je, nechat si ty plastove OP nechat vyrobit, pokud jim to uplavalo, tak at nevahaji.
    To meli rikat.

A Rakusan - opakuji - ten se vyjadroval k celemu tematu povodni, rikal tam pocty evakuvanych, pocty nevim ceho (vojaku treba, nevim jak rikal o humanitarni pomoci - asi rikal kilogramy nebo na co to prepocitaval), rikal tusim o 3 dovezenych mobilnich volebnich mistnosti a k tomu tam zahrnul ty vyrobene obcanky, signaly telefonu a treba edoklady.

Je mi fakt jedno, jestli by to lidi pochopili, ci ne. Lidi ve zpravach nepochopi X veci. Ale tady CT zcela jasne lhala cely tyden o tom, ze POUZE na plastovou kartu, nebot na edoklady se voli az od pristiho roku.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIFI: a co jinyho tam jako redaktor mel rict? Co jinyho muze Rakusan rict? Muzete to zkusit s eDoklady, kdyz budete mit z pekla stesti, tak vam to tam uznaji a doufejte, ze splnili zakonne nalezitosti... a nebo taky ne? :-) A vlastne vam nedokazeme rict, na kterem okrsku to pujde a na kterem ne? Vzdyt vysledna informace by byla spis bramboracka, beznejma lidma neuchopitelna... lidi stojej spis o ty jednoduchy informace, ane o sdeleni moznosti se spoustou "kdyz".

Ano, ta informace v TV je mozna zjednodusujici. Ale pravdiva defacto je a hlavne ale byla realisticka. Mas tisice volebnich okrsku. Nemas paku na to to vsem prikazat - zakon se napsal tak, ze az od 1.1.2025, driv proste ne. Zakonodarce byl taky realista a ne magor.... ze to k volbam nedal uz od 1.9. (treba), samozrejme to tam napsat slo. Na to, aby to volebni komise mohla akceptovat se na tom musi ta komise sama usnest - ani ta obec nema kompetenci ji to prikazat. Tak to proste je. Michalkuv tweet je toliko o falesny a podle me i dost nerealisticky nadeji, vlhky sen o tom, ze ti ten eDoklad nekde u voleb uznaji. A fakt ma (verejnopravni) televize vzbuzovat falesny nadeje? ;-)

Mimoto to je dalsi cernej puntik smer DIA / piratska digitalizace. Ono vlastne ani z ty centralni databaze (kterou DIA ma) nezjistis, kde ti teda eDoklad uznaji a kde ne. Takze pokud nesledujes PR zpravy kazdeho uradu, nemas jednoduchou sanci se dozvedet, kdeze jsou teda proaktivni a necekaji na posledni chvili....
    FIFI
    FIFI --- ---
    DANYSEK: ja Rakusana nikam netaham. Ja jednoduse pisu, ze o edokladech na CT v souvislosti s volbami nemluvil zadny moderator (naopak rikali, ze se voli POUZE s plastovymi kartami, na edoklady ze se voli az v roce 2025), pokud sis pustil odkaz na Udalosti, ktery jsem kvuli tomu schvalne vyhledala v archivu CT, tak to tam zaznelo a takhle o tom mluvili cely tyden povodni az do voleb. A ani to o voleni na edoklady nezaznelo cely tyden od zadneho politika.
    Az po Tvem odkazu na Michalkuv twitter jsem se tedy dost zarazila, co to ma znamenat, ze tyden slysim: POUZE plastove karty a najednou Michalek pise edoklad. Sledovala jsem to dal a prvni o edokladech pri volbach mluvil Rakusan zive v tom poradu v pondeli.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIFI: DIA formalne zatim stale jeste spada pod Bartose a provoz cele infrastruktury k eDokladum jde za DIA (viz i ten zakon). Tam je treba dolovat data, Rakusana do toho netreba tahat, ten v tom tentokrat nejede :-) Jako ano, mohla to mit DIA jako CZNIC a mit publikovany prubezny statistiky (jako se daj najit k MojeID) - ukazovat kolik dokladu je aktivnich, kolik overeni probehlo, kolik overovacich mist je... ale holt to jsme zas u te transparentnosti... co je v pripade Piratu fakt spis marketingova floskule, nez neco skutecne naplnovanyho. Bohuzel.
    FIFI
    FIFI --- ---
    DANYSEK: jasne, edoklady tu nemusime resit, uz jsme to vsichni pochopili. Prvni, kdo o edokladech mluvil v TV, byl Rakusan a to bylo v pondeli na posledni tiskovce (nebo jak se to jmenovalo) k povodnim. Bylo to nekdy odpoledne v pondeli. Ja jsem jinak nikoho nezaznamenala a nikdo taky zadna cisla o tom, kolik lidi edoklad pouzilo, nezverejnil. Rakusan tam rekl, ze vyrobili 106 plastovych OP a ze to byl dobry napad tohle rychle kvuli volbam a odplavanym dokladum, vyrobit.

A ohledne veku volicu te ktere strany. Tohle je prece normalni, zverejnuje se to po volbach vzdy. Nejde pouze o prvovolice, ale celkove o vekove kategorie. Doufam, ze zverejni brzy.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    FIFI: hele... kdyz uz tu cross-postujem diskuze... k tem eObcankam co pises tam vedle... na to byl i dokument od MVCR, ze to neni uplne prdel uznavat u voleb, ze fakt nestaci si tu overovaci appku nainstalovat na mobil coby soukroma osoba... je kolem toho administrativni opruz, takze na prakticky uznavani... se asi moc nedostalo (a psal jsem to tam). Michalek neco vykriknul - ale realne na to spolehnout proste neslo, vlastne nemas ani moc sanci si predem overit, ze ti ten doklad dana volebni komise uzna (a splnila veskere pravni nalezitosti k tomu nutne). Zkouset to wabank... stylem "no tak prijdu podruhy"... divny :-) Udelat to nejak hipstersky "ala Pirati" - tak riskujes, ze ti ty volby v okrsku nekdo zpochybni. To jsou typicky veci, ktery Michalek nedomysli - a pritom je vystudovanej pravnik. On ten zakon je docela kostrbatej. A proste zalezelo i na obci, jestli to byrokraticky martyrium s registraci overovatele vubec chtela podstoupit.

Jinak zacileni na prvovolice samo o sobe muze byt problem - to musis mit ve svych radach nekoho, kdo ty dany generaci rozumi. A fakt dnesni petatricatnik (Michalek) nebo nedejboze ctyriactyricatnik (Bartos) bude ty mlady generaci rozumet. Jo, pred patnacti lety, to oba k tem mladeznikum meli prirozene bliz, Michalek do Piratu vstoupil ve svych dvaceti... to ty generaci rozumet mohl. Ale dneska? Jo, maji "mlade piratstvo"... ale jsou vlastne nejak videt? Vekovej prumer i median kandidatky je jen tak mimochodem 39 let... ve veku do 30 tam najdes 97 jmen z celkovych 673 kandidujicich. A kdyz vezmu prvnich 10 mist, tak jses taky na ctyricitce. Prumerna pozice lidi 18-30 na kandidatce je 30, jen 10 kandidatu s vekem pod tricet bylo v prvni desitce. Tim oslovis mlady? ;-) Ale to uz se bavime o tom, kam teda vlastne Pirati chteji realne zacilit. A to v tuhle chvili rekl bych nevedi ani samotni Pirati.
    CHINOXR
    CHINOXR --- ---
    VYHULENY_UFO: koukam ze uz i na googlu uprazili :D

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam