• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSPiráti.cz (unofficial) vs. hloupí a zlí trollové, co proti nim vystupují
    NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    MAKROUSEK: Bojim sa ze ked chces riesenia na jednu vetu, budes sa musiet poohliadnut po trochu... populistickejsie ladenej strane
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MAKROUSEK: serose a filmiky zdarma do kazde rodinky!
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    NIEKT0: A jaka je tedy vize a mise Piratu? Jedna veta vize, jedna veta mise. Ne spoustu blabolu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: ano pane Niekto0. Je dobre, ze i vy koncite na ministerstvu. Minuskovani prispevku o tom, ze pirati nezvladli za deset let nasadit ani na svym webiku trapny ipv6, z piratu lepsi ajtiky neudela.

pricemz stacilo pouzit vhodny hosting, napriklad active24 nebo coolhousing nabizi ipv6 mozna dele, nez je samotna existence piratu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: a jak je s programem Piratu konformni takovy eTurista z dilny donedavna "vaseho" uradu? ;-)

DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    NIEKT0: ze ti do toho skacu - a jak jste na MMR naplnovali tenhle bod? :-)

NIEKT0
    NIEKT0 --- ---
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Ze do toho rejpu, jaky myslenky? Jaka je vize a mise Piratu?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: automaticky parovani prichozich plateb jsem mel uz pred vic jak 15 lety, to fakt neni zadny raketovy inzenyring :-) No a ano, od smudlani ucetnictvi buhvijak na kolene jste se posunuli ke koupi komercniho ucetniho/ekonomickeho software. To ti mame tleskat nebo co? ;-) It's 2024, not 2010.

IPv6 ze neni zasadni inovaci? Kvuli problemum s nedostatkem IPv4 se do protokolu vymysli ruzne ohaky, jen abys ty lidi vubec nejak pripojil. Dnesni domacnost je uz typicky za dvema NATy, jeden ma u ISP, druhej na routeru doma. Ne, s tim vubec nejsou zadny problemy ;-) Ano, "resi" se tim, ze se vsechno zabali do HTTP a klienta proste nutis byt nekam pripojeneho, aby se k nemu dostala nejaka notifikace, coz se ostatne tyka i toho tvyho ActivityPubu. A pokud klient pripojenej aktivne neni, tak se ti to cele zbori jak domecek z karet. O vendor-lockinu blabolis, ty standardy (protokoly, na kterych internet, potazmo vubec site stoji) jsou otevrene. A nejsi locknuty k zadnymu konkretnimu vendorovi, bezne ve velkych sitich potkas spoustu vendoru, jejich zarizeni spolupracuji.

A ty "komunitni" site do optik investovaly taky. Dokonce teziily prave z toho, ze jsou "neziskovka", ze to nedelaji pro komerci... a to se i na tech uradech na tebe koukaji trosku jinak, ze? A treba vyjdou v necem vstric, namisto hazeni klacku pod nohy. Potiz je v tom, ze ta spolkova "bohulibost" se v casem taky zvrhla v poskytovani sluzeb se vsim vsudy. Lidi uz nejaka komunita nezajimala, jedine co je zajimalo je laciny internet... a samozrejme, kdyz neco nefungovalo, tak rvali na vsechny kolem, kdy to pojede ;-) Akorat spolky si tuhle cast priznat nechteli... nechteli oddelovat skutecne cleny komunitu od tuctovych spotrebitelu. Coz jim dneska taky lame vaz, ze? :-) Ja byl z tech, co zastaval tezi, ze se prijem od podobnych lidi (spotrebitelu) ma standardne danit podle DPPO. Ale jini byli tehda holt chytrejsi ;-) Ale ze by komunitni site netlacili kvalitni reseni je naprosty kec, mnohdy po technicke strance je ta sluzba naopak lepsi. Ale to je k piratum uz zcela off-topic.

K tem Piratum, zrovna Ondrej Profant "zpaprdovatel", od zdrave kritiky se posunul tam co vsichni - jen potrebuje chvalit sve veledilo a chyby na sve strane nepripousti. Staci se zacist do prispevku tam vedle, kde "obhajuje" DSR stylem "a idioti jsou na uradech". Jenze tohle je pristup z devadesatek hodny nejakeho BOFH... jasne, udelat blbuvzdorny system neni jednoduche a vzdycky se najde blbec, co vsechna opatreni prekona. Ale proste nemuzes hazet chyby v software na koncove uzivatele... Nenahraditelny Michalek v cem presne? Holub co vylitne ze svyho holubniku, vsechny v okoli posere a zalitne zase zpatky? :-) Omyl, kazdy jsme nahraditelny. Vzestup z roku 2017 byl honde o tom, ze jste se navenek tvarili, ze ty problemy s digitalizaci zvladnete vyresit lip a za min penez. Ano, nekdy jde asi i usetrit... ale kdyz neco podcenis a usetris na spatnem miste, vrati se ti to jako bumerang a skoncis pruserem. Ono umet vyresit pomer cena/vykon v IT neni jednoduchej task.

XCHAOS: no, tak je "nova"... asi ctvrt stoleti. Ale "finalni" specifikace je z roku 2017. Ne ze by se toho tolik zmenilo, ale ano - obcas i vyvoj a inovace vede do slepych ulicek. Takze nektere detaily se ladily s tim, jak se teoreticke standardy zacly v praxi nasazovat. Z pohledu koncovych klientu se bavime o low level protokolu a je nesmysl ocekavat, ze to budou resit oni. To je uloha ISP, aby to tam proste meli dotazene. Kvuli tomu, abys mohl nasednout do auta fakt nepotrebujes mit povedomi o tom, jak funguje chlazeni motoru.

S IRQ affinity jsi pobavil... :-) Je fajn, ze me postupne dohanis ve znalostech, ktere jsem mel uz pred dvaceti roky. Tehdy bych se ti mozna poklonil, ale dnes ti s tim poradi i ChatGPT, ani nemusis Googlit :-) A kdybys chtel hint, co se na moderni linuxovou gateway u ISP hodi, tak treba fastpath/flowtables v nft. Jo aha, tys zakrnel nekde u iptables ;-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: akorát to prostě nepokládal za důležité a IPv6 ho akorát štvalo, jako všechny

jo, setkavam se s lidmi, kteri ipv6 nepovazuji za dulezite a vlastne je stve takovym zpusobem, ze i dnes v roce 2024 ve svych lokalnich sitich ipv6 zakazuji. jsou to hlavne boomeri, kteri se nechteji uz ucit novy veci a maji radi svuj stary dobry smradek. jako treba nekteri mi kolegove v praci, jim ipv6 nesmi do jejich lokalnich sitich a naprosto vubec nechapou, ze vsichni operatori a poskytovatele na ipv6 uz davno presli. dokonce i vodafon a to byla boomerska firma pro duchodce.

od strany pocitacovych expertu a informatiku bych ocekaval uplne jinou argumentaci. jo xchaosi, zvanit o hovnech umite dobre, ale neco dokazat, to ne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no já se právě ušklíbám nad představou, že IPv6 je "nová technologie". A rozlišuj fobii a určitou nechuť používat něco, co mi přijde přinejmenším nepraktické. Nicméně, přelejt Facebook a Google traffic přes IPv6 je vlastně jeden z nejsnažších způsobů balancingu provozu a ten roste... takže ano, v současné době dělám ve Spojích všechno pro co největší nasazení IPv6 i klientům, co o tom nic netuší a nechtějí si to řešit sami... to ano :-)

Jsou inovace a inovace. Já jsem early adopter ledasčehos. Třeba ActivityPub, což je inovace na poněkud jiné vrstvě, blíže k uživateli, pokládám za daleko zásadnější inovaci, než IPv6. Piráti měli Mastodon už někdy v roce 2018, nebo kdy... což podle mě pokud tento protokol prorazí (a já doufám, že se to stane), bude jednou pokládáno za důkaz toho, že jsme mysleli dopředu. Možná by bylo cool mít už tehdy i to IPv6, to nepopírám. Každopádně, zaškatulkovat mi jako člověka, který "brzdí inovace" mi přijde přinejmenším nepřesné. Ano, např. mám bránu postavenou na xtables místo na nftables, což má nějaké svoje důvody a někdy některé technologie jsou skutečně "generační" a obmění se až když přijde někdo, kdo získává zkušenosti od začátku s novou technologií a plně ji důvěřuje a vyvíjí pro ni. Spousta informačních technologií ale nejsou "inovace" v pravém slova smyslu, v tom, v jakém ti inovace např. v letectví daly úplně nové možnosti, které byly zcela mimo možnosti technologie předchozí generace... to je další problém, že u toho IT se hrají složité hry o vendor lockin, o dealování nového hardware, apod.

(Mimochodem, kdybys někde potřeboval vybalancovat IRQčka na kartách Mellanox, víš, na koho se můžeš obrátit... ty "skripte napsaný před dvaceti lety"... :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tak zrovna to, že brána zareaguje na spárování platby ve Flexibee do jedný minuty, to není 20 let starý skript, takže nějaký vývoj tam asi bude :-) Před 20 lety jsme jednak neměli Flexibee a jednak bránu jsem načítal jednou za den a ani jsem si nebyl moc ochotný představit, že by to šlo dělat jinak...

Problém v tvém přístupu k sousedským sítím byl, že si očekával, že když to bude nějakým způsobem spolek či neziskovka, že se tím nějak magicky vyřeší něco (asi čerpání IP adres určených pro tento typ organizací?), zatímco soukromá firma si bude hrabat do kapsy. A takoví majitelé existují (často ale s výrazným souhlasem svých klientům, kterým všechno chodí a jsou spokojení, znám takovou síť). Realita je ale taková, že sousedská síť, které to plus mínus chodí, nemá extra motivaci investovat třeba do optik, protože o bezdrátech se lidé strašně často vyjadřují, že "stačí" a tlačí spíš na cenu. Byl to tedy právě soukromý operátor, v našem případě, kdo se zachoval jaksi nepodnikatelsky a místo čerpání zisku tento zisk reinvestoval do optické sítě s návratností nekonečno. Fakt by mi zajímalo, jestli si ty sám, v těch začátcích, kdy ses kolem CZFree motal jako jako jedna z výraznějších osobností, něco takového předpokládal (a stejně tak Piráti asi překvapili rozsahem svého vzestupu...)

U Pirátů je problém hlavně s Ferjenčíkem, na kterého se sesypala členská základna jako na nejprostradatelnějšího a "nejprofláklejšího" člena "vnitřní strany", který to se sebeprezentací přehnal. Ondřej Profant je zajímavý, nemůžu si pomoct. Jakub Michálek stále ještě v některých věcech nenahraditelný, ale uvidíme, jaká bude jeho další kariéra. Nicméně, je tam od dob těch začátků spousta nových zajímavých lidí, kteří poněkud nespravedlivě jsou ve vleku té původní "vnitřní strany", co se veze na úspěchu z roku 2017. Ale právě v nadcházejících měsících se ledacos změní. Já obecně nechci poztrácet původní voličské jádro a myšlenky, kterým věřilo, aniž bych chtěl bránit vzestupu těch schopných. Což víceméně pro mě znamená roli jakéhosi mediátora, který bude těm "kariérním Pirátům" vysvětlovat, o co vlastně původně šlo...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a jen tak mimochodem, fobie z novych technologii z tyhle zeme mozkovnu fakt neudelaj :-)
    A podobny lidi, ktery inovace akorat stvou z tyhle zeme v konecnem dusledku delaji tu montovnu.

"Think globally, act locally" se uz z piratskeho slovnicku taky vytratilo, vid? ;-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: no a stejne to neudelal poradne... no presne, jak to funguje ve statni sprave :-) Polovicata, nedotazena reseni.
    No a co se tech "antispam" technik tyce, Pirati take rozhodne nejsou zadna "spica", DMARC s none policy a SPF s ~all tu ochanu taky degraduje... ze? :D
    Nasly by se i dalsi "weak" veci - ktery namisto hodin zvaneni "proc to nejde" (coz bude asi pripad i toho vaseho experta) staci par minut u klavesnice obetovat skutecne praci admina...

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: udělal to pořád ten stejný expert, co to řeší celou dobu, akorát to prostě nepokládal za důležité a IPv6 ho akorát štvalo, jako všechny :-) ale přesto dokázal splnit politické zadání nejdřív ze všech politických stran. Sněmovna ještě někdy v roce 2017, když jim to řešila GTSk nebo kdo (?) neměla poštovní doménu chráněnou SPF záznamy, takže bylo snadno možné rozesílat jménem Tomia Okamury reklamu na suši :-)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: gratuluji, v roce 2024 jste sehnali experta, ktery vam rozchodil webiki na ipv6 a dokazal zaridit certifikat of let's encrypt. znam debilni blogysky, hromadu zbytechnych nepolitickych webovek, ktere ssl a certifikaty od letsencryp umi uz roky.

je videt, ze jste strana skutecnych ajtaku a nyni po odchodu z politiky budete mit dost casu doladit it infrastrukturu strany. preji pekny vytlemeny den.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: vas jeste ta obsedantne kompulzivni porucha nepresla? ;-) Doporucil bych s tim vyhledat odborne lekarske pracoviste, tam vam s tim pomuzou :-)
    XCHAOS: tak samozrejme... ja chapu, zes pred dvaceti lety napsal nejaky scripty a rad bys s nima prezil do skonani sveta... :-) ale to sis vybral blbej obor.... IT se proste vyviji a s nim treba i to reseni billingu v sitich poskytovatelu.
    Je hezky, ze jsi proti data retention - ale to je zakonna povinnost... a muzes mi ukazat nejaky piratsky pozmenovak, kterym by se DR ze zakona 127/2005 vystipalo? Mozna spatne hledam, ale nevidim ho.
    XCHAOS: ale jak uz tomu tak byva - vymysleli to jako nikdy, dopadlo to jako vzdycky... :-) Ne, ja si Pirati s tvoji osobou fakt nespojuju.
    Ale s lidma typu Ferjencik, Profant nebo Michalek ano. A je proste videt, jak se jejich chovani zmenilo v momente, kdy se z opozicnich lavic posunuli k exekutivnim funkcim.
    To najednou sla transparentnost tak nejak... no do prdele :-) A nakazili jste tim ve finale i Ivana... a dokazala to retorika pred spustenim DSR. Je fajn, ze aspon jemu to uz dochazi, ze tu komunikaci uplne nezvladnul....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ok, ale ono to "na to prostě žaludek nemám" byla právě motivace pro spoustu členů Pirátů, aby do toho šli. Já stojím trochu mimo kategorie, ale možná si Piráty až příliš spojil s mojí osobou (která tam ale od začátku byla spíš marginální... jsem takový věčný pozorovatel a komentátor, málo vůdčí typ...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ok, ale pro provozovatele přístupové sítě má ochrana soukromí určité hranice a tím je billing uživatelů. Když nevím, který z uživatelů provoz generuje, nemůžu to těm uživatelům zpoplatnit. A nepřijde mi fér přenášet náklady těch, kteří vesele připojí přes naší síť celý činžák nebo vilu, a chudí rozhodně nejsou, na matky samoživitelky nebo důchodce...

Já třeba osobně (na rozdíl od kolegů) jsem proti data retention a proti šmírování provozu uživatelů (nad rámec běžné technické analýzy, kterou potřebujeme pro údržbu sítě a obranu proti útokům). Budu rád, když to Ústavní soud zruší, i když teoreticky přijdem o nějaký drobný peníze, co z toho tečou. Ale zase všechno má svoje meze a tendence přenášet náklady na provoz sítě na ty, kteří je generují, je podle mě přirozená a nemůžeš oscilovat mezi svým krajním konzervativismem a naprostým komunismem (protože v anonymním davu bys měl jediné reálné "soukromí")
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no, v podstatě může, no. Prostě se s tím smiř.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam