• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRISKATuristika v ČR o všem, co souvisí s chůzí po českých luzích a hájích
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KRISKA:
    1. knihy moc nečtu, ale každý den čtu desítky článků o všem možném. Ale o turistice po ČR bych četl jenom, kdyby to byl nějaký makro-ekonomický článek o penězích. U cestopisů mám raději formu videa a prezentace.
    2. ne
    3. stejná odpověď jako Pajaova. Když se chystám někam v ČR není třeba toho moc studovat pokud vůbec. Hlavně místa na spaní a pravidla ochrany přírody.
    4. četl jsem "Koruna Evropy". Ale je tam jednotící motiv.
    5. vzhledem k tomu, že čtu hlavně to kam se chystám tak to potřebuji jako návod. Jenže s tím u široké veřejnosti můžeš narazit pokud by to byla cesta kam skoro nikdo nechodí. Ale rád se dívám na přednášky lidí o místech kam se nechystám a tam mě neskutečně baví jejich humor a k tomu patří jejich osobnost. Např. "Holka s bucket listem" nebo "Jan Juračka" Jenže v přednášce naživo se ta osobnost komunikuje lépe než ve knize.
    6. svatojakubskou jsem šel dvakrát, viděl jsem i film, jde to čtvrt milionů lidí ročně, knih o tom je spousta. Šance, že tam bude něco dobrodružného, zajímavého nebo napínavého je nízká. PCT a CDT za mě lepší. Když jsem se chystal na Te Araroa, tak jsem si nakoukal hodiny video vlogů. Když je to jako návod ve videu je víc informací. Teď posledně jsem se díval na Arizona trail vlogy, ikdyž tam asi nikdy nebudu chtít jít.

Manželka vydala knihu. Dá se koupit i v knihkupectví. Je to kratší román. Pokud v česku vydáváš knihy, tak to děláš spíš pro radost. Ne pro peníze. Výdělečný je to jenom pro zlomek lidí. A bez nějakého většího marketingu toho tolik neprodáš. Lidé se snaží šířit ty knihy skrz svoje přednášky a kombinovat to s tím. Už se mi i stalo, že jsem byl na přednášce, kde každý dostal cestopisnou knihu o Íránu zdarma :-D

Ale zase mysli na to, že jsme tady specifická skupina. Moje babička třeba není tak zcestovalá, už se moc nikam nepodívá. Pro ní je zajímavé to, co pro mě není, a ráda ty knihy čte. Ale kdyby měla vedle sebe jednu knihu o česku a druhou o zahraničí asi by šáhla po zahraničí.

Když se podíváš tak svatojakubská cesta má minimálně 37 knih https://www.databazeknih.cz/stitky/svatojakubska-cesta-10193 Zibura je asi u nás první. Má dobrý brand a marketing :-D

Další věc je, že cestopisné knihy se dají použít jako návod tak 3-5 let a pak je velké riziko, že spousta věcí už nebude aktuální.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    PAJAOVA:
    perfekt, diky.
    jj, ja si prave taky myslim, ze ne. ze se to lidem libi proto, ze me znaji :D ale rikala sem si, ze malej pruzkum nicemu neuskodi, je vzdycky lepsi mit svuj nazor podlozeny necim hmatatelnym

a navic to bude zajimavy pro me i z jineho pohledu, protoze ja su presne ten typ, co si koupi vsechny a vsechny si precte, protoze mam rada ten osobni pohled kazdyho cestovatele, kterej je jedinecnej i kdyz ty kulisy sou porad stejny. Me tam nejvic bavi ta osobni rovina, coz nakonec muze mit minorita ctenaru podobnych knih.
    PAJAOVA
    PAJAOVA --- ---
    KRISKA:
    1. hodne; vubec
    2. ne
    3. ctu cestopisy ze zajimavych mist kam se bud chystam nebo nikdy nedostanu
    4. ne
    5. muselo by to byt ultrazajimave napsane, abych si to precetl
    6. viz bod 3; svatojakubska apod. je to podobne - moc nechapu, proc bych to mel vubec cist :D

Takze za me - pokud je to vtipne, originalni, ... tak proc ne. Jinak bych zustal jen u varianty pro rodinu.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    dotaz:

1. jak moc ctete? jak moc ctete knihy a osobni blogy, zamerene na turistiku po cr? knihy o stezce ceskem a prechodech po hranicich?
    2. kdyz jste precetli jednu knihu o stezce, koupili byste si druhou?
    3. ctete je protoze radi ctete a mate radi turistiku, i kdyz jsou mezi nimi rozdili v ctivosti a pak se jich zbavite, nebo po par strankach odkladate?
    4. zatim vsechny knihy co jsem cetla byly ucelena jedna cesta (severni, jizni nebo obe vetve, prechod podel celych hranic) - precetli byste si i knihu, ktera se zklada z nekolika rozhazenych vyletu?
    5. mate radi u techto knih spis tu osobni rovinu, kdy se dozvite neco o autorovi, jak vidi svet, jak premysli, nebo vas zajima spis prakticka cast veci, pro svou moznou budouci cestu jako kde se najist, jak je cesta zarostla, a jestli v restauraci dobre vari?
    6. pokud byste nahodou neco takoveho cetli radi, uprednostnujete spis pct, cdt, svatojakubskou atd, protoze po cechas si sami najezdite dost?

pred lety jsem vydala ze svych cestopisne osobnich clanku na blogu knizku pro sve nejblizsi, pointou byly hlavne vic osobni fotografie, ktere na webu nikdo nenajde a pekna pamatka pro pribuzne - hlavne pro prarodice, kteri by si mohli precit, kde jsem byla a prohlednout si fotky. byla tomu uzpusobena i velikost pisma.

a ted premyslim, ze bych udelala verzi cislo 2. ctenaru mam minimalne, tak do 10, presto se mezi nimi vyjimecne najde nekdo, kdo se zepta, zda jsem nepremyslela o vydani. No a protoze sem si rekla, ze si dam praci s tou druhou vanocni verzi pro pribuzne, napadlo me, ze vam tady dam ty otazky, jestli by melo nejaky smysl treba na bookla neco takoveho resit - kdy se jen zaplati nejake poplatky a kniha ve skutecnosti ke koupi pak neexistuje, jen se natiskne nove pro cloveka, ktery si ji objedna.

Ale to by mozna zalezelo podle toho, jake budou odpovedi :D a jestli bych pak pripadne sehnala nejake beta ctenare, kteri by byli ochotni zadarmo kouknout a rict "jako pro pribuzny fajn, ale prosimte, to si nikdo nekoupi".

Protoze jsme v cechach, v cechach kazdej druhej neco pise a kazdej treti si mysli, ze je to dost dobry, aby to slo vydat. Jenze vsichni vime, ze "nase dite" je vzdy tak nejak hezci, ctivejsi... protoze jinak bysme to nedelali kdyby nas to netesilo a nemeli jsme dobrej pocit, jenze tomu uplne chybi ten venkovni pohled na vec.
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    Včerejší Babiččino údolí.
    Dlouho jsem se chtěl sem jet podívat a tak jsem vyrazil. 21 km z České Skalice do Červeného Kostelce.
    Pohodový výlet. Kiosků na trase dostatečně, konečně jsem si dal toho langoše, kterýho jsem nenašel na jihu 14 dní zpět. Lidí okolo Ratibořic bylo hodně ale jinak prakticky nikdo.
    Příroda krásná, taková jak z pohádky :)

FASTCORE
    FASTCORE --- ---
    KRISKA: Na blog už žádný velký storky asi úplně dávat nebudu. Voděradské bučiny jsou hrozně slavný a přelidněný!
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    FASTCORE: super, tesim se na cteni :) voderadske buciny si musim najit, kde to vubec je :D
    FASTCORE
    FASTCORE --- ---
    HANELA: No asi budu chodit častěji. Nejdřív vodáckej kemp u řeky a pak bučiny. Jako když se z dálnice najíždí na polňačku.
    XARGH
    XARGH --- ---
    FASTCORE:
    vynechals domaci vyrobu uzenin v Hradovejch Strimelicich :P
    Mapy.com
    https://mapy.com/s/mofupovazu

ps. tvl tam bych nejeel jinak nez na kole :D
    HANELA
    HANELA --- ---
    FASTCORE: tak ten tam byl naposledy při covidu. :DD
    FASTCORE
    FASTCORE --- ---
    HANELA: Jezdil jsem tam pravda kdysi na kole, ale to člověk víceméně prosviští, takže mi to až tak nepřišlo. Měl jsem vždycky za to, že tam musí bejt nával :)
    HANELA
    HANELA --- ---
    FASTCORE: Voderadske buciny jsou pustoprazdne i o víkendu, max nějací cyklisti. Ale to je jen dobre. :)
    FASTCORE
    FASTCORE --- ---
    Pomalu se snažím obnovit nějakou tu online aktivitu. Tak jedna malá vycházka od Sázavy k Jevanům.

Mikrovandr se psem od Sázavy k Voděradským bučinám
    https://goldenretrievertrail.cz/2026/07/24/stribrna-skalice-lounovice-cervenec-2026/
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    TENZO: doufam, ze se ti to podari!
    kdyz nevyberes, tak se o rekord nepokusis?

jak myslis, ze te to bude po par vystupech nahoru jeste bavit?
    TENZO
    TENZO --- ---
    „To je ten pán, co chodí strašně moc na věž!“

Tuhle větu občas zaslechnu na ulici nebo na akcích, kde se zrovna objevím. A je to pravda.

Spousta z vás mě zná jako člověka, který provází na věž olomoucké katedrály.
    Téměř v každé skupině se pak najde někdo, kdo se zeptá:

„To tam chodíte celou dobu sám?“

Ano, chodím.

A právě proto bych vás chtěl moc poprosit o pomoc. Dne 12. 9. 2026 se totiž pokusím o oficiální český rekord – chci za jediný den vyjít celkem 15 000 schodů na jednu a tu samou věž.

Aby se tento pokus mohl uskutečnit, musím pokrýt nezbytné náklady. Sem patří například poplatky pro komisaře z Agentury Dobrý den (zapisovatele českých rekordů) a další organizační výdaje. Vytvořil jsem proto kampaň, kterou najdete pod odkazem

Hithit - 15 000 Schodů pro zátoku nosatých opic
    https://www.hithit.com/cs/project/14231/15-000-schodu-pro-zatoku-nosatych-opic

Budu vám nesmírně vděčný za jakoukoli podporu a sdílení.

Děkuji,

Jarda Kratky
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MADCAT: ja asi 70 vzdusnou carou:D ale ta doprava tam masakr, a odevsad daleko, to chce pak aby clovek dal tech 30 aby se dostal z busu na bus a k tomu tam treba 2x3h je cesta takze... na jednodenni vylet z ruky.

ja se bojim vysek u me neni nic divnyho kdyz to v pulce otocim, ze to dal nejde:D

ale delaj tam mistni pravidelne pochody to se mi libilo:)
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    KRISKA: Já tam byl asi třikrát, z toho jednou fakt dost fučelo, až tak, že se nahoře dost blbě fotilo - prostě mi vítr hejbal mobilem v rukách :), ale zas byl díky tomu parádně vyfoukanej a čistej vzduch a byly vidět Krkonoše, Jeseníky, Orlický hory... paráda, hned bych tam jel znova (mám to tam asi 100 km)...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MADCAT: ja nahoru teda vylezt nezvladla, moc fucelo a cela se trasla:D v pulce sem zbabele slezla dolu:D

HANELA: diky, jak nemuzu chodit, aspon dodelavam ty 2 mesice stary fotkovy resty:D pak bych se mohla presunout k tem mesic starym:D
    MADCAT
    MADCAT --- ---
    KRISKA: Rozhledna Horní les je úplně BOŽÍ.
    HANELA
    HANELA --- ---
    KRISKA: paráda!!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam