• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PSYSBEEElektrokola
    MINER
    MINER --- ---
    Mě by zajímalo, o kolik jakých nehod způsobí „pedelecy“ víc než běžná kola. Podle toho, by měla být regulace. Ne od stolu, ale podle dat. V Holandsku s tím maj zkušenosti, ale ani jejich statistiky jsem neviděl.
    SWALLOW2
    SWALLOW2 --- ---
    MINER: :-) mne to prijde jako neuveritelna hloupost a neschopnost videt za roh od zastancu silnejsich a rychlejsich elektro”kol”. Az to presahne nejakou hranici, tak se stane nejake pausalni reseni typu zakaz segway v centru, zakazy vjezdu elektrokolobezek … a pak zas budou brecet, ze to je diskriminace …
    SCOONK
    SCOONK --- ---
    MINER:
    "Odezdi ke zdi" a generalizaci Čechů nechám bez odpovědi, souvislost s mým příspěvkem nevidím.

    Diskuzi jsem naopak otevřen, 25km/h limit je podle mně nevhodně nastaven, přikláněl bych se k hodnotě kolem 30km/h - tj. obdobné komfortní cestovní rychlosti, kterou se běžně pohybuje cyklista bez přípomoci elektromotoru. Zároveň bych si přál, aby infrastruktura (zejména dopravní, u terénního, trailového apod. ježdění už o tom přesvědčený nejsem) pro cyklisty mohla být i nadále používána oběma skupinami ("za svý" i s přípomocí), což při společném provozu podle mého názoru vyžaduje i srovnatelné rychlosti.

    Absence odrazek v paprscích mých kol je v souladu s pravidly kompenzována odrazovými materiály na bočních částech mého oděvu.
    SCOONK
    SCOONK --- ---
    CHEWBACCA: K legálnímu provozu budeš potřebovat: Certificate of Conformity (bude potřeba k registraci, ověř si, že jej výrobce/dodavatel kola je schopen dodat, tj. že je to způsobilé k provozu na pozemních komunikacích), řidičský průkaz průkaz pro skupinu AM, přilbu pro motocykl nebo helmu dle normy NTA 8776 a uzavřené povinné ručení (cca 200-300,-Kč za rok). Kolo zaregistruješ na Dopravním inspektorátu. Dostaneš velký a malý technický průkaz a registrační značku (žádej a upozorni je, že jde o RZ typu 119 (moped se šlapadly) - na Di o tom moc nevědí. Cca za 30 dnů můžeš (legálně) jezdit.

    V praxi (jezdím Praha a blízké okolí):
    - cyklisti se ti budou smát nebo ti nadávat, že mladý člověk nemá na elektrokole co dělat (je mi 41, mám to jako dopravní prostředek, protože denně dojíždím a v zimě nebo hnusném počasí se mi nechce na silničním kole a MHD je pro mě v některých časech pomalé nebo málo flexibilní)
    - řidiči ti budou nadávat a budou na tebe troubit, protože si myslí, že jedeš na kole a tudíž máš jet v cyklopruhu
    - v provozu musíš být ještě pozornější, než na kole - jsi mnohem rychlejší, než si většina řidičů myslí
    MINER
    MINER --- ---
    SCOONK: SWALLOW2: Odezdi ke zdi. To by Čechům šlo. Diskuze už ne.

    Kolo bez zákonné výbavy není kolo a nemá na cyklostezce co dělat!

    Tak kdo z vás má borci odrazky v paprscích kola, ukažte se:)
    Ty kdož máš odrazky, hoď kamenem!
    CHEWBACCA
    CHEWBACCA --- ---
    SCOONK: cetl jsem jen tvuj prispevek tak nevim zdali toto info neprobehlo, ale planuji koupit pristi rok greypa co ma prave podporu az 45km/h. jaky jsou u nas zakonny omezeni jsou li nejaky v ramci jezdeni a jake povinnosti? spz asi blbost ne? ridicak na mopeda?
    SWALLOW2
    SWALLOW2 --- ---
    MINER: Ocipovany kolo neni kolo a nema na cyklostezce co delat
    KURE
    KURE --- ---
    MARASAN: no asi ne kvůli tomu, že chtěj ject rychlejc, ale třeba aby to zabíralo i bez šlapání....
    SCOONK
    SCOONK --- ---
    MINER: Očipovaný kolo s rychlostí nad 25km/h je moped. Moped mezi měkké cyklisty na stezku nepatří. Pro mopedy a motorky jsou silnice. Sám jezdím na rychlém elektrokole (45km/h limit, SPZ, povinné ručení, helma + ŘP) a na cyklostezku bych si netroufl. Jako cyklista bych na cyklostezce nikoho takového (120kg kolo+jezdec při 35 - 45/km/h) potkat nechtěl.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PSYSBEE: jakoze by zrovna duchodci 70+ jezdili na chipnutych kolech, bych nesazel. Koukam, ze policajti maji podobny modus operandi.
    MINER
    MINER --- ---
    PSYSBEE: blinkry a SPZ na kole je sice dobrá pakárna, ale dalo by se skousnout
    Horší je, kdyby očipovaný kola nemohly po cyklostezkách = nahnat měkkýho cyklistu mezi auta = více cyklistů zhyne bídnou smrtí ☠️🌵⚰️
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    MAESTRO_007: :-)

    Policejní kontrola elektrokola v německé spolkové zemi Dolní Sasko. Při zjištění očipování motoru místní policie uděluje pokuty až do 2000 eur.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    PSYSBEE: u nas se nic kontrolovat poradne nebude, ted je to patrny na velkych dopravnich kolobezkach, ktery maji kdovikolik (k)W a lidi na nich vesele jezdi i po chodniku. Policajti jim jeste uhybaji.
    MAESTRO_007
    MAESTRO_007 --- ---
    PSYSBEE: a jak by sis představoval "jít po cipovanych kolech"? Zastavovat a kontrolovat, to se mi moc nelíbí a svádí to k šikaně. Ale třeba nějaká odpovědnost toho kdo to prodal nebo namontoval by nebyla špatná.

    Některým ID se to líbit nebude, ale za mě je 25km/h naprosto dostačující. Možná těch 28. Ale 30 je už na cyklostezce velká rychlost. Jezdím denně do práce na silničce cca 30+- a jsem jasně nejrychlejší a některé predjizdim hodně rychle a bezpečně samozřejmě. 30 je prostě už vysoká rychlost a pokud někdo potřebuje dopomoc na kole, tak by neměl jezdit takhle rychle s motorem .)
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    MARASAN: nemám placenou verzi, ale za mě ok, jen mělo by to jít ruku v ruce s úpravou legislativy a rozdělení ebiku podobně jako v Německu :
    - 250W, přípomoc do 25kmh - stejně jako normální kolo bez povinnýho ručení
    - >250W, přípomoc >25km - povinná výbava jako je brzdový světlo, blinkry + SPZ/technická kontrola a tím pádem i povinný ručení..

    A ať se to některým zdejším ID nebude líbit, tak tvrdě jít po čipovaných kolech.. Tam bych viděl jako vstřícný krok zvýšení limitu přípomoci na 30kmh (což maj tuším ve Státech/Kanadě - 20mp/h) - to už bude stačit většině lidí, tj. čipování pro hodně lidí ztratí smysl..
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    nemam premium, cetl jsem jen perex, ale:

    Povinné ručení pro koloběžky a Segway schváleno, může platit i pro elektrokola - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/elektrokola-kolobezky-povinne-ruceni-evropsky-parlament.A210623_201105_domaci_stad?zdroj=otvirak
    FREERIDER
    FREERIDER --- ---
    Zdravim z Kanadskyho North shoru



    ECHELON
    ECHELON --- ---
    Fotka z Krušných Hor. Opuštěná továrna v Rolavě
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    Snad neurazim fotkou z Orlickych Hor. Stoupani to bylo slusny ,))

    CHEWBACCA
    CHEWBACCA --- ---
    tak pristi sezonu se asi hecnu a jsu do tohoto:

    Elektrokolo Greyp G6.3 REBEL FS 2021 :: www.elektrokola-nachod.cz
    https://www.elektrokola-nachod.cz/p/elektrokolo-greyp-g6-3-rebel-fs-2021/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam