• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAJJAKAltcoiny / ICO investice
    Klub o altcoin / shitcoin cryptomenach a ICO investicich
    rozbalit záhlaví
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    KAJJAK: Teoreticky jo. Ale řekl bych že s nižší pravděpodobností než když budeš třeba držet BTC nebo AAPL, kde ke znehodnocení v takovým případě dochází vždy. Taky to znehodnocení může být dočasné a hodnota UST se může vrátit na $1, aniž bys potřeboval nový vklady do Anchoru.
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    TYCHOVRAHE:
    zjednodusme to:
    pokud nebudou nove prichozi kupci, a dojde k odlivu majority tech co to drzi jinam, muze to stavajicim drzitelum vyrazne znehodnotit vlozeny fiat?
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    KAJJAK: Njn, to jsou dvě různý věci.

    Jedna věc je Anchor, kterýmu je tohle celkem fuk, přesuny kapítálu ovlivňují akorát generování výnosu (víc depositů - potřebuju vygenerovat víc abych mohl dávat těch 20%, tudíž potřebuju víc borrowerů)

    Pak je UST, což je stablecoin který se v Anchoru používá. Ten je krytej likviditou LUNy. Tudíž pokud se bude hodně lidí chtít zbavit UST najednou, a LUNA nebude dostatečně likvidní, tak se cena UST může dostat pod dolar.

    Pokud by výnosy Anchoru prudce klesly, je docela nasnadě předpokládat, že značná část kapitálu se přesune jinam. UST nemá moc jinýho využití (polovina je v depositech v Anchoru, plus jsou tu navázaný věci jako kombinovaný anchor-mirror strategie, poskytování likvidity ANC-UST, ANC-MIR který bez Anchoru nedávaj moc smysl) takže lidi budou hromadně prodávat UST za jinej stablecoin, což je situace náročná pro udržení pegu.

    Jestli tomu chceš říkat pyramida, tak prosím, ale obecně si pod tímhle pojmem představuju něco jinýho.
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    to vysvetluje veta "kapital zacne prchat jinam, tam to bude hodne zajimavy" to je totiz presne stav kdy se pyramidy borti
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    KAJJAK: to ani ne, je to docela normalni lending/borrowing s incetivama a s nekolika stabilizacnimi mechanismy.

    Co se defi tyce, tak to povazuju za relativne nizky riziko
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    TYCHOVRAHE: dle popisu takova malicka pyramidka, rozhodne ne "bez rizika"
    TYCHOVRAHE
    TYCHOVRAHE --- ---
    CHOZZE89: Pobidky nestaci uz ted aby to podporilo ty miliardy vkladu co se tam nahrnuly za posledni mesic. Timhle tempem budou muset snizovat uz nekdy pristi rok, podle toho kolik kapitalu se tam jeste presune.

    Krom smartcontract rizika je tam jeste riziko depegu UST, coz je algo stablecoin krytej likviditou LUNy, uz s historii depegu. Az ty uroky snizej a kapital zacne prchat jinam, tam to bude hodne zajimavy, zvlast pokud to prijde v bear marketu
    CHOZZE89
    CHOZZE89 --- ---
    GORG: Jj, je to Terra, v budoucnu se pocita, ze to bude spis 15-10% pa. jak skonci ANC pobidky.
    GORG
    GORG --- ---
    CHOZZE89: jo to asi jo.. proto tam davam na pooly radeji jen male castky, protoze moc neverim, ze by se mi to podarilo uhlidat. a pary, ktery by snad mely mit podobnej sestiment, by mohlo pomoct ne? asi se pak hodi mit dostatecny APY, aby se to vcas minimalne vratilo.


    KAJJAK: heh jo taky mam radsi prachy normalne na uctu, kde je to aspon pojisteny :) (ikdyz stat taky neni primo jista zaruka.. viz. reci o kolapsu ekonomiky)
    cas od casu se objevuji zpravy o hacku ... tvurci snad pak lidi odskodnili, ale pravni zaruka tam neni, pokud vim. tak se zdraham.. momentalne mam furt jeste dost na binance a ne na cold wallet, tak se mi tu alokaci v krypto svete nechce radeji jeste vic zvysovat

    CHOZZE89: to je terra? 20% je peknych. vetsinou jsem na stablecoiny snad vidal 6%.
    CHOZZE89
    CHOZZE89 --- ---
    KAJJAK: Tak pro nás máš konkrétně ještě kurzový riziko, jinak je to víc safe jak leckterý firemní dluhopis.
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    CHOZZE89: kdyby to bylo uplne bez rizika, nikdo by nedal prachy na bezny ucet nebo statni dluhopisy :-)
    CHOZZE89
    CHOZZE89 --- ---
    SPATZIER: Pro 20% půjdu na stable coin deposit v UST na Anchor, úplně bez rizika (vyjma chyby smartcontractu) a stabilně.
    SPATZIER
    SPATZIER --- ---
    CHOZZE89: reseni je poskytovat likviditu na stablecoinovejch parech, je tak sice tak max 20% p.a. v trochu divocejsich defi koutech... pripadne bitmex ma staking usdt za 14% a okex par dni zpatky vyprodal 20% usdc staking, oboji teda cefi s 30ti dennim lockem.
    CHOZZE89
    CHOZZE89 --- ---
    GORG: Byla tu nebo vedle nějaká analýza LP na eth s tím, že jen malá část poráží IL. Prostě není to o tom to tam dát a nechat, musíš sledovat jak se to vyvíjí a podle toho jednat.
    GORG
    GORG --- ---
    nez fondy, ktery budou tradit s nejakymi procentualnimi prislibenymi prijmy, se mi zda lepsi ty ruzny staking produkty nebo liquidity providing

    je tam sice riziko spojene s tim, ze ta mena pujde do kelu.. coz asi u normalniho fondu asi primo neni, ze by clovek prisel o vklad, ale snadno se takhle da docilit treba 5% APY.

    asi pred mesicem jsem zkousel hodit par kacek do https://game.defikingdoms.com

    tam je okolo 700% APY pri poskytovani paru likvidity.. (LP pool) a je to i nejak hra, ale do toho jsem moc nezabrusoval.. ale takovy APY znelo cool. dal jsem do toho asi 50-100$... a nedavno si vyndal uz asi 50$ uz nabehlyho rewardu.
    nejdriv to APY bylo myslim zacatkem roku snad 2000%, ale holt casem klesa, cim vic lidi se do tech LP poolu zapoji..

    kdyz se o tom s nekym bavim, vetsinou maji vyrazny pochyby, ze je to nejaky pyramidovy podvod.. viz. kampelicky rikala mama.. ale tohle je asi fakt spis proste high risk high reward.. nova vec, tak je clovek stedreji odmenen... a s vyssim APY bude krytej proti impermanent loss
    GORG
    GORG --- ---
    SCHWA: tak nejaky solidni fondy asi byt muzou

    me onehda dostala kamoska, ze prej kupovala bitcoin krz nejakou facebook skupinu .. nejaky pochybny fondy ci co.. moc jsem tomu z popisu nerozumel, ale asi zas nejaka pyramidova hra.. ma talent nachazet vsechny takovy :) mne vubec nebylo jasny, proc by clovek potreboval nekoho jinyho na nakup krypta. i kdyz je tam vstupni nezvyk, jak se to vlastne kupuje a tak.
    GORG
    GORG --- ---
    EXIS: ja jsem onehda to takhle mel .. jo to slo v pohode .. akorat kdyz pak jinej kamos odemne slysel, ze se mi tam z 10kkc vyrobilo 30kkc , tak jestli bych mu neprodal podil.. rikam hmmm ok..
    ten podil koupil na samotnym peaku... a bylo to dole az do letosniho tak brezna... a mel z toho toho trochu takove reci, ze nas typek ojebal ci co... pac dost krypta melo zacatkem roku zne ale tohle zatim ne.. za me bylo vse v pohode, ale jak vidis , je to potencial pro pochyby

    sam mel pry nejakou zkusenost z minula, kdy s kamaradem rozjeli nejakej byznys s delanim tricek a kamos ho o ty investovany penize obral ci tak neco.

    osobne nevidim duvod, proc to resit skrz nekoho.
    pokud chces, aby za tebe nekdo tradoval prubezne, nakonec se potencialne rozhadate, pokud se ti nebudou libit jeho tahy :) a tradovat to nekym cizim z internetu mi prijde dost ulet.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    CHOZZE89: Btw obcas kupuju Hospodarske Noviny. Casto tam vidim reklamu na investovani do crypta pres nejake firmy/fondy.
    SCHWA
    SCHWA --- ---
    EXIS: Jsou tu ruzne ‘bitcoin / crypto’ fondy. I na ceskem trhu. Zkusenost nemam, ale vim o dvou lidech, kteri v tom podnikaji. Pry to funguje dobre a je to urcene primarne pro duchodce, kteri chteji do digitalnich men investovat, ale nevedi a nechteji vedet jak na to plus se boji ruznych scamu.
    I kdyz tyhle fondy maji zavan scamu pro me osobne jeste vetsi :)) klidne propojim
    CHOZZE89
    CHOZZE89 --- ---
    EXIS: Jestli ti za to stojí ztráta kamarádství když se něco nevyvede (vždyť si říkal, že je to tutovka!, atp.) tak prosím, každopádně zastávám názor, že takhle prostě ne.
    EXIS
    EXIS --- ---
    CHOZZE89: čoveče barák si taky nebudu stavět sám, když existuje někdo, kdo se tomu chce věnovat.. že většina takových lidí nebude mít licenci od ČNB, s tím trochu počítám ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam