• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPnábytek - legendární klasický design
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Jedna z nejuniverzalnejsich zidli - ohledne pouzitelnosti v ruznych interierech - je legendarni zidle serie 7 od Arne Jacobsena. Jde o jeden z nejuspesnejsich navrhu vubec - od padesatych let kdy prisel na trh se jej prodalo v ruznych modifikacich vice nez 5 milionu kusu.

    Prvnim modelem ktery serii 7 predchazel byl takzvany "mravenec". Slo o trinohou zidli se sedakem z ohybane preklizky navrzenou 1952 pro kantynu firmy Novo. Navrh byl inspirovan pokusy s ohybanou preklizkou Charlese Eamese, nicmene v teto podobe byl "mravenec" jeden z vubec prvnich sveho druhu. Pro kantynu bylo potreba tehdy vyrobit 140 kusu, vyrobce Fritz Hansen byl ale ochoten do zakazky jit teprve od 300 kusu. Jacobsen se tehdy zavazal, ze zbylych 160 kusu koupi sam, pokud se neprodaji ;-)

    Samotna serie 7 vznikla 1955 a existuje mnoho variaci na dane tema, jak co se tyce materialu a barvy preklizkoveho sedaku, tak i konstrukce kovovych nohou. Existuji varianty na koleckach i s podruckami, dokonce i celocalounene potazene kuzi. Zidle se daji stohovat, jsou lehke a velmi pevne - tedy ty ktere se daji koupit dnes. Sam jsem vlastnil nekolik zidli z prvni serie a mohu potvrdit, ze trpi neduhem praskani preklizky v nejuzsim miste kde sedak prechazi v operadlo. Pozdejsi serie jsou delane z tlustsi preklizky a tento problem nemaji.

    Do obecneho povedomi vesla zidle serie 7 i po skandalu "profumo", kdy britsky premier Harold McMillan musel 1963 odstoupit po zverejneni jeho afery s modelkou Christine Keeler. Ta se nechala na zidli serie 7 fotografovat naha - a po zverejneni fotografii sly zidle na dracku :-)

    Zidle se daji dodnes u firmy Fritz Hansen objednat, stoji podle provedeni kolem 480 Euro za kus.

    Series 7™ chair, clear lacquer
    https://fritzhansen.com/en/products/chairs/3107_series7_clear_lacquer



















    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Premyslel jsem, jakym kusem nabytku tohle forum otevrit. Existuje tolik legendarnich kusu, tezka volba. A potom me napadlo zacit necim co by asi nikdo necekal. Ze vsech dekad je asi jednou z designove nejproblematictejsich ta ktera je znama jako sedmdesata leta. A prave z nich pochazi legendarni sofa ve forme baseballove rukavice "Joe" nazvane po manzelovi Marylin Monroe, baseballovem geniovi Joe di Maggio.

    Navrh z roku 1971 pochazi od trojice navrharu de Pas, d'Urbino a Lomazzi. Vyrabi jej dodnes - pouze na zakazku - Firma Poltronova. Protoze jsem jej pred zhruba dvaceti lety malem koupil - v rozhodujicim okamziku mne opustila odvaha :-) - vim z vlastni zkusenosti ze je mnohem vetsi nez se na prvni pohled zda, potrebuje kolem sebe velke prostory a pohodlnost neni nejvyssi prioritou. Ale jde o ikonu jedne dekady a vsude kde jsem jej zatim videl ovladal prostor ve kterem stal jako skulptura.
    Ceny za tech dvacet let stouply - zatimco ja se odhodlaval zaplatit asi 3000 svycarskych franku, dnes stoji mezi 8000,- a 12000,- CHF.

    https://www.pamono.ch/joe-sessel-von-de-pas-d-urbino-lomazzi-fuer-poltronova





    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam