• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: ad "dokud nenajdu jiny reseni, ktery je v my moci, nezbejva mi nez doufat, ze v pristich volbach bude nejaka strana prosazovat vznik nejakyho ministerstva pro zivotni prostredi, citizen assembly, nebo cemukoliv podobnymu"

    me prijde, ze si ten problem pripoustime prilis pomalu. emise jedou, metan jede, to okno zmenit smer se rapidne uzavira. mam malinky deti, co budou delat za tri dekady? budou do produktivniho zivota vstupovat s vyhledem ceho? to ted rozhodnem behem par let a pak s tim nic moc uz delat nepujde, zadna vlada ani volebni obdobi s tim neudela nic. behem peti let je treba pro me jasny, jestli budu dlouhodkbe zustavat ve stredni evrope (s ohledem na dalsi generaci). ty migrace budou obri. ted se da jeste par let neco rozhodovat, pak budou karty v zasade rozdany a budem lamat chleba.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: ad "Jenze na tohle ja nemam znalosti ani cas." bingo, a kdo na to ma cas? nejvic ten, kdo je nejvejs v existujicim socioekonomickym rezimu. a protoze tento rezim je zalozen na shorttermismu, vrha tento akter prostredky do lobbyingu za short term reseni, ktere ho v te pozici udrzi. a protoze ma vic prostredku nez ty, nemuzes konkurovat, ani penezma, ani casem. ten lobbying je evil, protoze je to lobbying za kratkodoby reseni.

    sucho nema reseni v tom paradigmatu, ve kterym operuje babisovo podnikani, bohuzel. resenim je regeneratovni management ekosystemu a stabilizaci klimatu, coz se vubec nebo uplne minimalne prekrejva s agropetrochemickym prumyslem.
    PASTAFARIANKA
    PASTAFARIANKA --- ---
    SHEFIK: politici jednají na základě společenské objednávky. Proto se otevírají salóny pro psy. Akorat tu objednávku musí někdo udělat. Já si představuji, jak baba dostane esmesku od Prchala, že musíme mít řešení. Tak budeme stavět. Ale co. Je sucho, tak budeme stavět přehrady...
    Jinak, ministerstvo životního prostředí máme. Máme i plány. Jen nemáme politickou vůli...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PASTAFARIANKA: prave o tom mluvim, neni to o inteligenci, ale o komplexite a pohledu na tema. Neverim, ze nejakej email nebo telefon je schopnej mu ten vhled poskytnout.

    Zacal bych dle principu stakeholder managementu. Co je v zajmu havlicka a babise a jak mu v tom muze zachrana klimatu pomoct? U babise je to jednoduchy, namodelovat impact sucha na zemedelstvi, presvedcit jemu duvernou osobu (pozor, evil lobbying) zasvecenim do problemu a vysledek na sebe nenecha dlouho cekat.

    Jenze na tohle ja nemam znalosti ani cas... a dokud nenajdu jiny reseni, ktery je v my moci, nezbejva mi nez doufat, ze v pristich volbach bude nejaka strana prosazovat vznik nejakyho ministerstva pro zivotni prostredi, citizen assembly, nebo cemukoliv podobnymu
    TUHO
    TUHO --- ---
    Randall Gates
    Analysis of the past decade of #methane data from the #Arctic shows both the constant increase in concentration but also how extraordinary the 2019-2020 period was.

    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: Na Twitteru je z toho slusna prestrelka, zapojil se i Kalda


    Jan Skopeček
    @Jan_Skopecek
    Chceme-li se po krizi co nejrychleji přiblížit k životní úrovni, na kterou jsme byli v posledních letech zvyklí, nezničit průmysl a nezchudnout, je nezbytné zapomenout na evropský #GreenNewDeal, elektromobilitu, drahé emisní povolenky, atd. Na klimatické šílenství teď čas není! https://twitter.com/ct24zive/status/1250755517338865665

    Miroslav Kalousek
    @kalousekm
    Klimatická změna není menší průšvih jen proto, že přišla pandemie. I kdybyste s tou životní úrovní měl pravdu, jakým právem bychom ji vyměnili za bezvýchodnou situaci našich potomků za 30-50 let? Mám vnuky a budu bránit jejich šance.
    PASTAFARIANKA
    PASTAFARIANKA --- ---
    SHEFIK:

    Věřím, že je chytrej člověk - > a oni jako šéfové kroporátů, který devastujou životní prostředí, jsou jenom hloupí? To s inteligencí přece nemá nic společného...
    Lepší než výtržnictví je prostě nedělat nic a pěkně s chladnou inteligentní hlavou počkat, až to vyřeší někdo jinej. Ideálně třeba nějaká komise nějakých chytrých lidí. Snad teda nebudou čekat, až jim někdo zpracuje nějakou chytrou analýzu...
    PASTAFARIANKA
    PASTAFARIANKA --- ---
    KEB: Babiš podle mě nechce řešit sucho a zelenou ekonomiku, není to v zájmech holdingu.
    Havlíček podle mě "nevěří", že se zelené investice můžou vyplatit.
    Napsat mu jako jeho volička, to si teda nedovedu představit :))) já vlastně žádnýho voliče Baby neznám.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Evropská komise plánuje, že při obnově ekonomiky po koronavirové aféře bude v rámci svého billonového balíčku preferovat při investicích právě „zelená“ řešení. Před pár dny spustila ke své strategii European Green Deal konzultace a minulý týden vybrala za svého poradce těžkou váhu, finanční skupinu BlackRock, která by měla navrhnout, jak do makroobezřetnostního dohledu zakomponovat sociální a environmentální rizika.
    Aktivity Evropské komise však nemusí být určující, už kvůli vysoké míře byrokracie a nechuti národních států podřídit se jim. Přesvědčivější může být výnosová křivka zelených bondů, která se ukázala během koronavirové krize výrazně odolnější než u prvotřídních korporátních dluhopisů.



    Je zelená ekonomika na odpis? - Euro.cz
    https://www.euro.cz/blogy/je-zelena-ekonomika-na-odpis
    KEB
    KEB --- ---
    PASTAFARIANKA: TUHO: ještě jinak, to řešení co ti pošle havlíček přepošli babišovi s tím, že to přece nemůže myslet vážně. A že pokud ho babíš neusměrní zeleným směrem, tak ho přestaneš volit (tys ho přece volila, protože on zachrání zemi před suchem atd a teď tě přece nemůže zklamat). A postaráš se o to aby ho nevolila ani tvá mám táta bába děda...

    Co ty na to? :D
    TUHO
    TUHO --- ---
    Celkem hustotka

    2 MILE WIDE EF4, MISSISSIPPI EASTER TORNADO
    https://www.youtube.com/...u.be&fbclid=IwAR3SYxvoF92Q9e2gmmbHYp96N_17-gBB7N-nVKiw8BJbwc-I4JG2KQ8qQfM



    Jozef Pecho
    1 hod ·
    Pravdepodobne ste zachytili info, že na veľkonočnú nedeľu sa juhom amerického štátu MIssissippi prehnali (v oblasti miest Bassfiel a Collins) dve veľmi silné tornáda sily EF-4 a EF-3. To prvé a silnejšie malo okrem zničujúcich účinkov aj extrémne veľké rozmery. Šírka jeho základne pri zemi bola viac ako 3 km (pozri obrázok; len pripomínam, že najväčšie známe tornádo v El Reno z roku 2013 malo šírku cca 4 km) a tornádo prešlo dráhu takmer 110 km dlhú. Išlo o zatiaľ najväčšie tornádo v známej histórii štátu Mississippi. V priebehu najbližšieho víkendu si však obyvatelia juhovýchodu USA (štáty Mississippi, Alabama a Georgia) od tornád žiaľ neoddýchnu ... predpovede sú dosť drsné!

    El Reno: https://en.wikipedia.org/wiki/2013_El_Reno_tornado


    TUHO
    TUHO --- ---

    Univerzity za klima
    1 hod ·
    Masarykova univerzita i během nouzového stavu myslí na budoucnost a bude odebírat elektřinu z obnovitelných zdrojů! Je skvělé, že naplňuje jeden z našich požadavků a ukazuje tak, že se univerzity v 21. století musí postavit čelem ke klimatickému rozvratu. Proto je potřeba, aby tato akce nezůstala nahodilá a ojedinělá. Naše požadavky by tak měly mít místo v připravovaných strategických plánech všech univerzit.

    MUNI nakoupila zelenou elektřinu. Na dodávkách energií navíc ušetří | Události | em.muni.cz
    https://www.em.muni.cz/...8-univerzita-nakoupila-zelenou-elektrinu-na-dodavkach-energii-navic-usetri
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: a pak si dam jeste titul na domovni zvonek a mam svuj smysl zivota naplnenej :D

    ...ne ja verim, ze je to chytrej clovek a nemusim do nej rejpat, nicmene on sam to neda, v tomhle mu musi radit nejakej organ, kterej v tuhle chvili neexistuje a on ho ani asi v soucasny dobe nema moznost, nebo nedostane prioritu vytvorit.. imho to chce jit odjinud... cimz tuhle aktivitu neodsuzuju, nejaky vlny to urcite udela a rozhodne lepsi nez nekde vytrznicit
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: tak mu to napis a priloz všechny svy tituly, jako vazne
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK: zvlast v dobe medialnich hladovejch prehrad
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PASTAFARIANKA: napsal bych mu ze jsou cesty jak delat ekologicky projekty a presto z toho ekonomicky tezit. Nejde o protiklady, jen je potreba vic usili najit jinou nez tu nejjednodussi cestu
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    plagat z NASA ku dnu zeme, keby chcel niekto pouzit

    Earth Day 2020: Posters and Wallpaper | Science Mission Directorate
    https://science.nasa.gov/toolkits/earth-day-2020
    TUHO
    TUHO --- ---
    KENSINGTON, Maryland (AP) — A two-decade-long dry spell that has parched much of the western United States is turning into one of the deepest megadroughts in the region in more than 1,200 years, a new study found.
    And about half of this historic drought can be blamed on man-made global warming, according to a study in Thursday’s journal Science.
    Scientists looked at a nine-state area from Oregon and Wyoming down through California and New Mexico, plus a sliver of southwestern Montana and parts of northern Mexico. They used thousands of tree rings to compare a drought that started in 2000 and is still going — despite a wet 2019 — to four past megadroughts since the year 800.

    https://apnews.com/d1f130f8826ef57c74db611e959937ac
    TUHO
    TUHO --- ---
    PASTAFARIANKA: Ale myslim, ze nakonec Havlickovi nemusis predkladat reseni. Tomu staci rict, ze jsi volicka a vyzadujes po nem, at najde reseni klimaticke krize. Pokud rika, ze to nepujde, tak budes volit nekoho jinyho no :)
    TUHO
    TUHO --- ---
    PASTAFARIANKA: No asi by ho nekdo mel informovat o tom, ze Green New Deal se inspiruje New Dealem, coz byla politka v USA v prvni polovine 20. stoleti za ucelem masivnich statnich vydaju zachranit ekonomiku po velkym krachu.
    Cely tohle je dost o sporu mezi neoliberalama a postkeynesiancema, ktery kazdej chape jinak roli verejnych financi, sourkomeho sektoru a zpusobu reakci na krizi. Neoliberalove to berou jako prostor seskrtat verejny rozpocty, co to jde. Skrze sokovou doktrinu s povidackama o otm, ze vsechno vyresi trh.
    No ruzny variace keynesiancu naopak tvrdi, ze trh panikari a kolabuje a potrebuje stabilizacni impulz od statu. Ten vytvori penize, vyda dluhopisy, whatever, tkery ozivej ekonomiku, vrati duveru investorum a ekonomika prestane kaskadovite padat.

    Ja se teda klonim k tomu, ze ta krize bude vyzadovat (teda uz vyzaduje, masivni injekce verejnych financi vidime vsude po svete) obrovsky pumpovani prostredku do ekonomiky. Hraje se spis o to, kam se budou smerovat - na zachranovani fosilnich gigantu, aerolinek, agrokorporatu? Nebo na zelenou ekonomiku, regenerativni farmareni, rozvijeni treba vlakovy site?
    PASTAFARIANKA
    PASTAFARIANKA --- ---
    PASTAFARIANKA: Havlíček píše, že na GND nebudou peníze, protože krachující podniky a žádá odklad. Tak co mu tak na to napsat?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Jedna z korporatu
    Oil giant Shell announces that it will become net zero by 2050 - Electrek
    https://electrek.co/2020/04/16/oil-giant-shell-net-zero-2050/amp/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam