• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    PASTAFARIANKA
    PASTAFARIANKA --- ---
    LINKOS: pošlu ti trihodinovou prezentaci o možných opatřeních. Degrowth třeba, opatření, co stojí hodně a udělají malou změnu nebo opatření, co nestojí skoro nic a udělají hodně muziky...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: tak přejít z pěstování kytek na pěstování jídla mi nepřijde jako neřešitelné, i když první rok může být drsný...
    KEB
    KEB --- ---
    TADEAS: já to říkám pořá, že s takovouhle opozicí má Andrejko vyhrané i bez kampaně, bohužel.
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: a když k tomu přidáš silnou desinformační scénu tak máš vymalováno
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    I used to have an association with CargoLux, a Luxemburg based freight line. They flew 747 jumbos full of flowers from East Africa and Columbia to the markets in Amsterdam for distribution all around europe.

    All the growers, workers and supply chain operators in these countries are now unemployed and wont be receiving any helicopter money.
    This is just one more example of the global supply chain breaking down.

    The Crash of the $8.5 Billion Global Flower Trade
    https://www.bloomberg.com/features/2020-flower-industry-crash/

    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PASTAFARIANKA: jenže zrušit klece je relativně snadný, klima je příliš složitý problém, naprostá většina neví jak to zlepšit i já mám vlastně ve finále jen mlhavou představu jak převést ty opatření do praxe.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    čili pokud někdo znáte lokaci, tak můžem najít číslo bloku v LPISu. ono se tím nic nezmění, protože to bude dál zemědělská půda určená k obdělání, která jen ležela ladem. jako když nikdo nepodá návrh na změnu územního plánu, tak ať si pak nestěžuje, že si majitel nebo pachtýř suší mokřady.
    change my mind :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    JINDRICH: to hledám a jediný uherčice jsou u znojma.
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    Plochu mokřadu, který na Břeclavsku někdo vysušil, začala okamžitě obdělávat zemědělská společnost spadající pod Agrofert, která má pole v nájmu. Deník N to zjistil přímo na místě. Zmizení cenné přírodní lokality vyšetřuje Česká inspekce životního prostředí. Agrofertu v polních pracích nebrání.

    Studio N: Příběh vysušeného mokřadu, do kterého se zakousl traktor Agrofertu – Deník N
    https://denikn.cz/...io-n-pribeh-vysuseneho-mokradu-do-ktereho-se-zakousl-traktor-agrofertu/?ref=mpm


    PASTAFARIANKA
    PASTAFARIANKA --- ---
    SHEFIK: předpokládám vznik komise, šéf bude chodit v zeleným svetru a tweetovat, že společně to zavlazime, at si lidi nenapoustej bazény, protože pak kvůli tomu uschnou žáby a jim to bude celej život líto. Taky bude říkat, ať lidi nesekaji ty včele těma sekačkama, protože je potřebujeme. I kvůli slivovici. Pak se baba vyfotí s bagrem, kterej bude hloubit mokrad. Základní kámen vodní nádrže Babisovo pod Blaníkem, tam se pak vykoupe nějaká blondýna v ksiltovce, prostě to postavíme. Tak bych to viděla, tu klimatickou politiku...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Cargill Funds New Program to Pay U.S. Farmers for Carbon Capture | No-Till Farmer
    https://www.no-tillfarmer.com/...9632-cargill-funds-new-program-to-pay-us-farmers-for-carbon-capture

    Starting this spring, global commodities trader Cargill Inc. will pay American farmers for capturing carbon in their field soils and cutting fertilizer runoff, an executive said.

    The Soil & Water Outcomes Fund, a partnership with the Iowa Soybean Association and third-party verification company Quantified Ventures, will then sell the environmental credits created to polluters such as cities and companies, including Cargill itself, Ryan Sirolli, Director of Row Crop Sustainability at Cargill, told Reuters.
    TUHO
    TUHO --- ---
    New | With each passing week, the U.S. oil and gas industry and its allies in Washington have used the COVID-19 pandemic and the unfolding economic crisis to gut important environmental protections and lobby for handouts.
    At a time of overlapping crises, putting fossil fuel assets into public ownership offers a way to slash carbon emissions and pave the way for a just transition for oil and gas workers who find themselves without a job, according to a new report.

    Public Ownership of Fossil Fuels a Potential Solution to Multiple Crises, Says New Report | DeSmog
    https://www.desmogblog.com/2020/04/17/public-ownership-fossil-fuels-democracy-collaborative-report
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Co se skryva pod pojmem klimaticka? Cim nazorem se budes ridit? (Nazor ma kazdy kdo ma diru do ...) Podle jakych kriterii poznas ze ses ridila spravnym nazorem a pouzila spravne reseni? Jaky opatreni udelas, aby zjistila vcas, ze ty reseni pro ktere ses rozhodla celou vec jeste nezhorsuji? Jak budes resit negativni dopady techto rozhodnuti? Kdo se tomu bude venovat, kdyz k tomu neni nikdo konkretne urceny a jake k tomu bude mit pravomoce kdyz tim nebyl poveren? Jak zajistis aby na to mel cas a nebyl zkorumpovatelny?

    ...same otazky, ja vim
    PASTAFARIANKA
    PASTAFARIANKA --- ---
    Vyjádření názoru - chci klimatickou, nikoliv betonovaci politiku a větší letiště, na to přece člověk nemusí být kandidát věd, ne? Klecovy chovy se taky zrušily na základě společenské objednávky. Stejně tak pozdrzeni EET.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Ja se nechci zas moc rozepisovat, na to taky cas nemam :)

    Nicmene jeste jednu odpoved dam.

    TADEAS: problem klimatu neni unikatni. Slabsi socialni skupiny taky nekdo resi, i presto ze je neresi vsichni. Takze je potreba si otevrene priznat, ze potrebujeme delbu prace a specializaci a ze v priblemu figuruje value chain (nekdo ora pole nekdo se venuje klimatu a nakej klidne idiot ten stat ridi). V tomhle pripade se to musi pokrejt nakou odbornou skupinou. Problem shorttermismu to sice nevyresi, nicmene se muzou prevzit nejaky zkusenosti treba z justice, kde se mas daleko zavaznejsi dosahy "lobbyingu". Takze napr. moznost odvolani, vyssi platy, prestiz apod.

    Na druhou cas ti nedokazu odpovedet, jelikoz na to odborne nemam, nicmene rozhozeny klima, sucho a nastvanej lid myslim nejsou v cilech babise pro pristi petiletku, tak.verim, ze by se nejaka spolecna rec nasla.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: ad "dokud nenajdu jiny reseni, ktery je v my moci, nezbejva mi nez doufat, ze v pristich volbach bude nejaka strana prosazovat vznik nejakyho ministerstva pro zivotni prostredi, citizen assembly, nebo cemukoliv podobnymu"

    me prijde, ze si ten problem pripoustime prilis pomalu. emise jedou, metan jede, to okno zmenit smer se rapidne uzavira. mam malinky deti, co budou delat za tri dekady? budou do produktivniho zivota vstupovat s vyhledem ceho? to ted rozhodnem behem par let a pak s tim nic moc uz delat nepujde, zadna vlada ani volebni obdobi s tim neudela nic. behem peti let je treba pro me jasny, jestli budu dlouhodkbe zustavat ve stredni evrope (s ohledem na dalsi generaci). ty migrace budou obri. ted se da jeste par let neco rozhodovat, pak budou karty v zasade rozdany a budem lamat chleba.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    blby s tim klima hnutim je, ze to vytvari mylny dojem ze tu jsou nejaci lidi kteri maji cas a kteri to zaridi
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: ad "Jenze na tohle ja nemam znalosti ani cas." bingo, a kdo na to ma cas? nejvic ten, kdo je nejvejs v existujicim socioekonomickym rezimu. a protoze tento rezim je zalozen na shorttermismu, vrha tento akter prostredky do lobbyingu za short term reseni, ktere ho v te pozici udrzi. a protoze ma vic prostredku nez ty, nemuzes konkurovat, ani penezma, ani casem. ten lobbying je evil, protoze je to lobbying za kratkodoby reseni.

    sucho nema reseni v tom paradigmatu, ve kterym operuje babisovo podnikani, bohuzel. resenim je regeneratovni management ekosystemu a stabilizaci klimatu, coz se vubec nebo uplne minimalne prekrejva s agropetrochemickym prumyslem.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tesla's massive 1GWh Megapack battery project with PG&E is approved - Electrek
    https://electrek.co/2020/02/27/tesla-1gwh-megapack-battery-project-pge-approved/

    ...the new energy storage capacity is so important that it will replace three gas power plants.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    EGEB: One of the US' newest coal plants declares bankruptcy - Electrek
    https://electrek.co/...b-one-of-the-us-newest-most-efficient-coal-plants-has-just-gone-bankrupt/amp/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam