• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO:

    Climate change: US megadrought 'already under way' - BBC News
    https://www.bbc.com/news/science-environment-52312260
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ja jsem za sucho maximalne rad. jednak je jeste cas neco delat (globalne, mitigacne), jednak jedina vec ktera je schopna ustedrit poradnou ranu prumyslovymu zemedelstvi je sucho. vstric rezilientni regenerativni pastve a pasture croppingu ,)
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    TUHO: teďka jsem si dal s dcerama čundr po brdech na tři dny o Brdech se mluví jako o těch málo ohroženejch x studanek bez vody sucho v lese je tak markantni a čistě několikaletym koukáním odhrnováním půdy do x centimetrů... nechci bejt pesimista tohle leto bude největší sucho... o bojím se, že bude spojeno s požáry... i následky po jarních vychrech velký smrky dole vyvrácený, buky zlámaný... stromy přicházejí o svojí houževnatost :(
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PAD: Jo, doufám, že soukromníci smrky nesázejí, ale kdo ví. Nějak nevím co je horší, soukromí vlastníci, kterým jde jen o zisk, nebo státní lesy řízené diletanty?
    TUHO
    TUHO --- ---
    // L4ma na 5 dni RO, sorry za diktatorstvi, ale fakt uz jsem na tenhle druh ironickyho popichovani trochu alergickej
    PAD
    PAD --- ---
    GOJATLA: no, u statnich pozemku by to snad ani nevadilo, ale soukromnikum to naridit jen tak nemuzes. Nekdy jsou na tom existencne zavisli.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    PAD: Na všech holinách bych vyhlásil bezzásahové rezervace - příroda si vzala zpět co jí patří :-)
    PAD
    PAD --- ---
    Ale vidim i nejake znamky zmeny - objevuji se uz oplocenky, hlavne buky, mista holin ochotne naletavaji brizky, snad neni vse ztraceno...
    PAD
    PAD --- ---
    YMLADRIS: ptal jsem se na to kamarada lesnika - odpoved: vsechny skolky jely nebo jeste jedou smrk; sazenicky buku jsou drahe a vice choulostive; a tak je lepsi tam dat ted na 20-30 let smrk a postupne to proredovat jinymi druhy. Nevim, co si o tom mam myslet. Vystudovane to nemam. On ano, tak snad vi, co dela. [Mam sve pochyby, ale neumim to nejak vyargumentovat.]
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    YMLADRIS: zmena mysleni lidi je prace na nekolik generaci.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    osobni sdeleni. tezko si zachovavam zbytky viry, ze se fakt neco zmeni. ani ty uplne nejzakladnejsi nejjednodussi veci se nemeni.

    takze kez jsou vsechny bytosti stastne,, nebo ja nevim

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    GOJATLA:

    Jedná se o první celoevropskou akci vědců týkající se zemědělství. Nikdy předtím nic takového nebylo, což naznačuje, že situace je vážná. Na druhou stranu, vědci nejsou dobří lobbisté na rozdíl od politiků a evropské zemědělské lobby, která v tom má velké peníze. Takže jsem sice rád, že petice vznikla, ale obávám se, že nebude mít adekvátní odezvu.

    ...

    Jediné, co dnes moderní zemědělství nedokáže překonat, je nedostatek vody. Když je sucho, tak je prostě sucho. Proto také nejúrodnější oblastí již není jižní Morava, ale nadmořské výšky kolem 400 metrů nad mořem, kde je podstatně více vláhy. Jižní Morava již v poslední době zdaleka není to, co třeba předhůří Českomoravské vrchoviny

    ...

    Před nedávnem mi jeden agrární odborník říkal, že v zemědělství je míra zvýšení ekonomického výnosu z velikosti snad největší ze všech odvětví lidské činnosti. Ekonomický efekt je enormní. Musíme na to jít z druhé strany a jasně říct, že takhle to nejde kvůli udržitelné produkci potravin, biodiverzitě a kvalitě vod dělat donekonečna. Měly by se nastavit jasné hranice, jak může být pole velké, co na ně sypat a jaké mít maximální dotované hektarové výnosy.

    ...

    Zpráva mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu ze srpna 2019 konstatovala, že téměř čtvrtina (23 procent) emisí jde za zemědělstvím, lesnictvím a dalším nakládáním s půdou. Změnila tato zpráva něco?

    Nepomohla vůbec, protože hlavní problém spočívá v tropických zemích, které kácejí lesy, aby měly zemědělskou půdu a na ní vypěstovaly sóju, kterou my si u nich koupíme na krmení prasat. U nás zemědělství vyprodukuje asi deset megatun CO2, což je necelých deset procent emisí uhlíku České republiky. Lesnictví ještě donedávna nějaký uhlík dokonce fixovalo, ale to skončilo s kůrovcovou kalamitou, po níž jsou české lesy naopak zdrojem CO2 do ovzduší, jde ale o malá čísla.

    ...

    Vědci v petici žádají opustit současný systém přímých plateb, které jsou paušální a stačí splnit pouze administrativní a technické požadavky, a nahradit ho platbami podle výsledků, tedy stavu vody, půdy, ovzduší a biodiverzity do roku 2030. Proč až rok 2030? Znamená to, že ještě deset let mohou zemědělci nerušeně ničit krajinu a půdu?

    Taky bych byl radši, kdyby to bylo rychlejší. Navíc jde o rozhodnutí ve financích, a to se dá udělat velmi rychle. Ale Evropa má tendenci řešit věci velmi postupně. Takže tu pořád máme biopaliva, která by bylo nejlepší zrušit zítra a Evropa to ví, ale ustupuje se od nich velmi, velmi zvolna. Mimo jiné proto, že je na to navázaný obrovský byznys.

    ...

    Naprostá většina tepla, které si tu na planetě kumulujeme zvýšeným skleníkovým efektem, se pořád ukládá tak, že se ohřívají oceány a taje led a ledovce v polárních oblastech. Pokud se podaří skleníkové plyny snížit na rozumnou hodnotu, planeta se podle mě nezhroutí, neshoří.

    ...

    V Česku se nám od roku 1960 oteplilo o stupeň a půl, krajina nám vysychá, protože prší stále stejně, ale máme větší odpar. Ale to nás nezahubí, jen se posuneme klimaticky na jihovýchod, tak zhruba na dnešní Balkán. Otázka je, jak dlouho se vše bude odehrávat jen v relativně slabých změnách.


    TUHO
    TUHO --- ---
    Jo, vek stability je u konce.

    Humanity has only recently become accustomed to a stable climate. For most of its history, long ice ages punctuated with hot spells alternated with short warm periods. Transitions from cold to warm climates were especially chaotic.
    Then, about 10,000 years ago, the Earth suddenly entered into a period of climate stability modern humans had never seen before. But thanks to ever accelerating emissions of carbon dioxide and other greenhouse gases, humanity is now bringing this period to an end.


    The age of stability is over, and coronavirus is just the beginning
    https://theconversation.com/...age-of-stability-is-over-and-coronavirus-is-just-the-beginning-136380
    TUHO
    TUHO --- ---
    Btw za chvili zacina live prenos rozhovoru Johana Rockstroma (jeden z nejvetsich svetovych borcu na dynamiku zemskeho systemu) a Grety Thunberg

    Greta Thunberg in conversation with Johan Rockström
    https://www.youtube.com/watch?v=OnJ2EvoXrNY&feature=youtu.be
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Česká republika nyní lobbuje za udržení současného stavu. Maximum peněz do přímých plateb, zemědělec dostane paušál a už si prakticky může dělat, co chce. Jednou z mála podmínek dotací je tzv. greening ("ozelenění" v zemědělství - pozn. red.). Jenže ten se dá splnit naprosto formálně. Zemědělci si třeba někde pod lesem na neúrodné půdě vysejí vojtěšku a vůbec to nevede k tomu, že by se rozbíjely celky velkých monotónních polí. Zemědělci toto opatření úplně zneutralizovali a pravidla se rozvolňovala tak dlouho, až jsou k ničemu.

    Zemědělské dotace ničí krajinu. Proti byznysu a lobby nemáme šanci, říká expert
    https://zpravy.aktualne.cz/...-vedci-kritizuji-zemedelske-dotace/r~b0e60e567f2511ea9d74ac1f6b220ee8/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    David Graeber and Maja Kantar: Debt, Bullshit Jobs and Political Self-Organisation | DiEM25 TV
    http://www.youtube.com/watch?v=jr7o056jxug


    graeber, od 46 min korona, climate change atp
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Nedej se: Smrk kapitalismu — iVysílání — Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1095913550-nedej-se/217562248420005-krize-smrku
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    SHEFIK: Tak ti nevim, takových spaloven je po česku několik, jako ta co máme v Brně, který z komunálu dělaj teplo/elektrinu velmi efektivní a v podstatě čistou cestou.
    V jistém ohledu je to lepší, než to všechno zahrabávat pod zem (cit: redukce hmotnosti odpadu na 25 % původních hodnot
    redukce objemu o 90 % původních hodnot, což představuje 10-ti násobné prodloužení životnosti skládky).
    Problémem je, že tím ohledem je "jen" ta pohledová část celé věci - zahrabat a udržovat všechen ten odpad, co jedno menší město (do půl milionu) vyprodukuje, by byla dost smradlavá práce. Když se to ale vezme z hlediska net-energy-use, je to všechno marný, sama ta recyklace sežere víc energie než ji dá. Holt už jsme překročili peak-oil.
    A to vidim to jako jednu z hlavnich message, kerou XR vnáší do debaty: pomalu se nám to překlápí do druhýho poločasu a my musíme začit myslet na to, vo s tim všim vlastně chcem dělat...

    Energetické využití odpadu | SAKO - svoz a zpracování odpadu Brno
    https://www.sako.cz/pro-brnaky/cz/801/energeticke-vyuziti-odpadu/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Z plastového odpadu se vyrábějí elektřina, vodík i nafta | Hybrid.cz
    http://www.hybrid.cz/z-plastoveho-odpadu-se-vyrabeji-elektrina-vodik-i-nafta
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    GOJATLA: tak globetrotter se evidentně snaží napasovat fakta na svý přání
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam