• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: a o to prichazi ta pastva-plevel (kdyz to zaoravas)?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: N-P-K plus naky mineraly...)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: co je to hnojivo?
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    GLOBETROTTER: A co když nás zítra vymaže dopad asteroidu, má vůbec cenu se o něco snažit? Ten problém je tak velký a následky tak zlé, že většina lidí před ním raději zavře oči. A je to možná racionální, proč se trápit něčím, co stejně nemůžu změnit? Představa, že se tomu většina lidí postaví čelem a udělá vše pro to následky aspoň zmírnit, je asi utopie, nejsme toho schopni. Ale i tak to můžeme zkoušet. Vyber si, jaký postoj ti vyhovuje víc.
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: TUHO: Btw malou ochutnavku tu uz mame v katastrofickym suchu a plosnym kolapsu lesu. Jenom na dreve mame ztraty stovky miliard, to nemluvim o nutnejch investic do vodni soustavy, ktery budou astronomicky - mluvil jsem s brnenskymi politiky a ty jsou vydeseny z investic nutnych pro to, aby zajisitli tak zdanlive banalni veci jako je zasobovani mesta vodou.

    A to jsme na 1°C globalniho otepleni. To je NIC, oproti tomu, co nas ceka v nasledujicich desetiletich...
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: Tak to bude skvely :) Bohuzel zastupy nejchytrejsich lidi na planete ze spoustu ruznejch oboru varujou, ze budou.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TUHO: A co když ty důsledky strašný nebudou?
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: Ja se na to koukam takhle: Neexistuje zadny jednoduchy reseni. Bohuzel. Pro nektery je to nesnesitelna predstava a radsi strkaj hlavu do pisku a bud predstiraj, ze problem neexistuje nebo se upinaj k jednoduchejm pseudoresenim (dam si solar na strechu a jsem OK). Podle me jsme v extremne slozity situaci, jejiz reseni nam zabere strasne inteligence, prace, casu a zdroju. A dost mozna se ji vyresit nepodari a dusledky budou strasny.

    Nicmene nejaky souhrn moznych reseni je treba tu v (CJ)

    Za novou planetární politiku – A2larm
    https://a2larm.cz/2019/09/za-novou-planetarni-politiku/

    Nebo tu (v AJ)

    Project Drawdown
    https://drawdown.org
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TUHO: Takže co navrhuješ? Ani návrat do doby před průmyslovou revolucí tedy nestačí a kolik tenkrát žilo na zeměkouli lidí. Většinu lidí zahubit a zbytek nahnat do jeskyň? Máš snad pocit, že elektrifikací automobilismu a soláry/větrníky dostaneš svět na úroveň před průmyslovou revolucí?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: na poli to teda vyresim jak? jen tim ze neoram? takze ani nezaoravam zbytky?

    pastva si muze o naky to hnojivo dovolit prijit ne? jde o plevel stejne..

    realne me to zajma
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: Jeden stupen by se "brzy nesmazal", ani kdybysme prestali vypoustet vsechny antropogenni emise sklenikovych plynu dnes. CO2 je velmi stabilni, zustava pusobit v atmosfere stovky let.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Řešení je tedy velmi jednoduché. Vraťme se do doby před průmyslovou revolucí a ten jeden stupeň Celsia se snad brzy smaže:
    Teplota na Zemi je o stupeň vyšší než před průmyslovou revolucí. Nejhorší znečišťovatelé jsou Čína a krávy | Svět | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...luci-nejhorsimi-znecistovateli-jsou-cina.A200511_182107_ln_zahranici_hetom
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: btw, humus je neco co vznika pudnima procesama, zaoravani hnoje je praktika degenerativniho zemedelstvi, kdy na jednu stranu degradujes ekosystem orbou, zaroven mas nejaky zvirata ve vnitrnich chovech (jinak nemas hnuj) , abys mel co zaoravat, coz s sebou nese obhospodarovani travnich ekosystemu strojema, coz je degenerativni - exportujes produktivitu jednoho ekosystemu (travniho) do jinyho (kde ores). zvysovani podilu organicky hmoty nebo uhliku se deje managementem travin bylozravcema a bezorebnejma postupama, ne prevazenim materialu. reseni jsou ty patby za sekvesteaci uhliku, podle me, protoze tim se hodne adjustnou ty praktiky, aby to byoo kozny, zaroven to pomaha pude, ekosystemu, klimatu.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    INK_FLO: fajn, ze se nazor meni. skoda jen, ze ta cesta ven, kterou popisuje je zase vydotovana a tim i limitovana vyhrazenymi penezi, misto toho, aby se nastavily pravidla tak, ze se ty aktivity budou vyplacet (zaoravani humusu apod.). takze misto zaangazovani trhu se na tom namlsa par subjektu na par mistech republiky...
    KEB
    KEB --- ---
    INK_FLO: nic překvapivého, když tvůj šéf nevlastní největší agroholding v republice, který je postavený na dotacích a na tom, že se k půde chová hůř než ke kusu hovna.
    TUHO
    TUHO --- ---
    "Five years ago, members of the Rockefeller family walked away from the fossil fuels that made them rich, alarmed that burning oil and gas was causing climate change. Now it also seems like a smart financial move. The $1.1 billion Rockefeller Brothers Fund — largely free of oil and gas — has outpaced financial benchmarks, defying predictions of money managers."

    https://www.washingtonpost.com/...eller-heirs-big-oil-find-dumping-fossil-fuels-improved-bottom-line
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Za sucho nemůžou zemědělci, ale klima změny, ale green deal musíme přehodnotit, to vše od jednoho ministra v jednom článku :-). Jsme tedy v zajetí tzv. schrodingerovy klimazměny - zároveň existuje (když je potřeba sejmout zodpovědnost za nakládání s půdou ze zemědělců) i neexistuje (když jsou potřeba nějaké kroky)

    Za sucho nemůže zemědělství, ale klimatická změna. Zemědělcům je to dáváno za vinu neprávem, míní ministr Toman | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/...uze-zemedelstvi-ale-klimaticka-zmena-zemedelcum-je-davano-za-vinu-8192913
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    China Invests In EV Charging Infrastructure To Offset Coronavirus Economic Slump | CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/...sts-in-ev-charging-infrastructure-to-offset-coronavirus-economic-slump/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Jeste k Planet of Humans:

    Here are some questions that the film raises, and my answers:
    Are EVs Just as Polluting as Gasoline Vehicles?
    The time-capsule quality of the film is underscored by a scene filmed in Michigan about a decade ago showing an event tied to the rollout of the Chevrolet Volt, a plug-in hybrid vehicle that began production in 2010. The narrator makes the point that the vehicle was powered by a local utility that runs almost completely on coal, as if to say that the environmental benefits of an EV are illusory.
    The film is recycling an old argument: that the use of fossil electricity means electric vehicles have about the same emissions as gasoline vehicles. But researchers have looked closely at this and found that there is a clear emissions benefit of using an EV.
    For example, the Union of Concerned Scientists has found that EVs have lower emissions—including emissions from generating electricity—than typical gasoline models, even in the parts of the United States that still rely the most heavily on fossil fuels for electric power.
    The environmental benefits of EVs will increase as utilities continue to reduce their emissions and as batteries used in the vehicles become more efficient.

    Do Solar Panels Only Last 10 Years?
    Planet of the Humans shows an unidentified man at a solar trade show who says, "Some solar panels are built to last only 10 years, so it's not as if you get this magic free energy."
    I can only guess that this comment is from years ago, when panels were less durable and efficient than they are today. I know of no solar panel on the market today with such a short life span.

    Inside Clean Energy: 6 Things Michael Moore’s ‘Planet of the Humans’ Gets Wrong | InsideClimate News
    https://insideclimatenews.org/...42020/inside-clean-energy-michael-moore-planet-of-the-humans-review
    TUHO
    TUHO --- ---
    A US utility is to trial a new battery storage technology that promises to deliver the holy grail of a grid based around wind and solar – ultra long storage of up to 150 hours that could revolutionise the way the storage technology is used and deployed.
    Great River Energy – a major non-for-profit energy co-operative based in Minnesota – is teaming with Form Energy, a battery storage technology developer backed by Bill Gates, Australia’s Macquarie Capital, and others, to install a first-of-its-kind demonstration of Form’s unique “aqueous air flow” battery with ultra long storage.
    The battery pilot will be a 1MW/150MWh, grid-connected storage system capable of delivering its rated power of one megawatt continuously for 150 hours, part of a broader plan to retire Great River’s main generator, a 1,151MW coal unit, and replace it with wind and ultimately battery storage and make 95 per cent of its power emissions free.

    Holy grail of big batteries - first pilot for Gates-backed battery with 150 hours storage | RenewEconomy
    https://reneweconomy.com.au/...es-first-pilot-for-gates-backed-battery-with-150-hours-storage-97845/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam