• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    PAD
    PAD --- ---
    YMLADRIS: Souhlasim - failed state neni asi nic fajn. Ja si preju jen takovou serii malych bankrotu, pri kterym se nerozpadne treba zdravotni pece:), ale ktera postupne donuti lidi prijmout realitu (a zodpovednost).
    PETER_PAN: Ono jo to jeste vtipnejsi - vlasnici lesa maji ze zakona povinnost o nej pecovat dle stanoveneho planu. Zkus se nekdy zeptat nejakeho vlastnika ciste smrkoveho lesa, kolik tam mel stanoveno treba pred 20 lety podil buku. Za ty tupe xichty co budou nasledovat ta otazka fakt stoji!;-) [Budto vubec nebude tusit, ze nejaky plan vubec existuje, anebo se nazlobi, ze mu davas neprijemne otazky.:))]

    Jinak taky doufam, ze cena sleti a postesti se mi neco nakoupit. Vysadili bychom tam s zenou les pro decka.
    PALEONTOLOG: Presne. "Nedavej tu ruku na plotnu! Nedavej tu ruku na plotnu! Aha, ted ses spalil, no vidis. Tak si to budes pamatovat!" - a nikoliv: "Aaa, chudinko, tady mas tramal at te to co nejrychleji prestane bolet."
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: ona je spíš bláhová představa, že se musí podnikání vždy všem za každých okolností vyplácet a když ne, tak to musí lepit stát, žejo. kolik lidí nese rizika svýh podnikání na vlastních bedrech a stát jim nikdy nic nedá ? o drtivá většina. pak jsou tyhle podniky, kterým špatný hospodařením onemocní lesy, spadne cena dřeva a volají po státní podpoře. navíc teda dost ujeté podpoře pro ..... badum tss - velký podniky
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PAD: jo no a nikdo z nás v žádným failed state ve skutečnosti nebyl. (ad zkrachoval) čili moje představivost mi brání v těchto výkřicích

    (konstruktivní nápad nemám)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PAD: já jsem to přestal číst hned na začátku, koukám, že to je perla vedle perly
    PAD
    PAD --- ---
    TADEAS: No jo, vsichni jsou chudaci, nikdo za nic nemuze, stat aby platil. Uz aby cely ten debilni system zkrachoval, protoze tohle uz je jen agonie. Tohle me pobavilo asi nejvic:

    "„Měli jsme zájem o finanční podporu exportu dřeva, ta prý nepřipadá v úvahu, neuspěli jsme ani s úplným odpuštěním DPH u palivového dříví. Usilovali jsme také o to, aby majitelé lesů mohli svoji rezervu na pěstební činnost využít například na těžbu, protože podle zákona tuto rezervu musí mít na zvláštním účtu a sáhnout na ni mohou až ve chvíli, kdy les obnovují, což může být třeba za pět let. Ministerstvo financí nám toto také nepovolilo,“ vypočítává Kučera."

    Export? Cinane pry aspon na Valassku davaj litr za kubik, tak na co podpora. DPH na palivove drevo? Jasne, hehe, EET maj samozrejme hlavne ti maly vlastnici lesu:D Rezerva na pestovani na financovani tezby? To uz je hodne divoka predstava. Co bude priste? Bude chtit CEZ platit dostavbu JE Dukovany z fondu na jeji sanaci? :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PALEONTOLOG: modlim se za sucho a pozary, kez nas proberou... ale k cemu? :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TADEAS: ten kučera se taky poved, krajina už nebude jak předtím. no to já rozhodně doufám, že ta pětina smrkových porostů, za kterou pláče, už tady nikdy vysazená nebude
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    „Kůrovec je horší než koronavirus.“ Lesníci chtějí po státu pět miliard - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...c-je-horsi-nez-koronavirus-lesnici-chteji-po-statu-pet-miliard-108007

    chudaci vlastnici lesu, musime se na ne slozit, republika chudaku
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Zahájení provozu nové německé uhelné elektrárny Datteln 4 provázely protesty
    https://oenergetice.cz/...hajeni-provozu-nove-nemecke-uhelne-elektrarny-datteln-4-provazely-protesty
    TUHO
    TUHO --- ---
    Israel unveils 80 bln shekel plan to boost solar energy
    https://news.trust.org/item/20200601131906-sz90i/
    DRSH
    DRSH --- ---
    Jan Daňhelka: Je opravdu větší sucho než v roce 2018? | Dvojka
    https://dvojka.rozhlas.cz/jan-danhelka-je-opravdu-vetsi-sucho-nez-v-roce-2018-8216742
    PASTAFARIANKA
    PASTAFARIANKA --- ---
    SHINIGAMI: četl jsi to vůbec?
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Jasne, a vrazdy nam prinesli vyrobci nozu, kteri o tom vedi uz tisice let. Neprijde mi to jako stastny uvod clanku, pokud se clovek ma dohrabat dal.
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    „Hrůza globálního oteplování zastírá naši schopnost vidět budoucnost,“ říká filozof Timothy Morton | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/...o-oteplovani-zastira-nasi-schopnost-videt-budoucnost-rika-filozof-8216277
    My víme, kdo nám klimatickou krizi přinesl. Jsou to velké ropné společnosti, které věděly, že globální oteplování způsobené člověkem je skutečné už 50 let. A taky tušíme, co s tím – poslat je do vězení a snižovat uhlíkovou stopu. Ale neděláme to.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    "Podľa prezidentky máme za sebou pandemickú krízu, čelíme ekonomickej kríze, ale nemôžeme zabúdať ani na dôsledky klimatickej krízy. Práve dlhotrvajúce sucho je jedným z nich."

    aspon ze slovenska prezidentka si uvedomuje aka je toto hrozba, ked uz ziadne slovenske politicke strany to nemaju ako prioritu cislo 1 v svojich programoch

    Prezidentka Slovenskej republiky
    https://www.prezident.sk/article/prezidentka-sa-na-zempline-zaujima-o-dopady-sucha/
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TADEAS: čas vyřešit problém - upravit normy...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    musime vam dat krmit

    Pesticid: nepřítel vody. Čtyři Češi ze sta pijí vodu, která nesplňuje normy | Hospodářské noviny (iHNed.cz)
    https://archiv.ihned.cz/c1-66770850-pesticid-nepritel-vody

    Přestože okolní krajina s poli a záhony zeleniny, sevřenými mezi Labe a Jizeru, vypadá malebně, voda ve vrtu je znečištěná koktejlem nejrůznějších pesticidů. Tedy chemikálií používaných na ochranu plodin před nejrůznějšími živočišnými či rostlinnými škůdci a plísněmi. Látky, které vylepšují úrodu, se spolu s dešťovou vodou postupně dostávají i do podzemních vod. Přesně to se stalo i ve Dvorcích. "Znečištění asi nepochází jen z blízkého pole s bramborami, ale z větší vzdálenosti, pohyb vody je tady velký," říká vedoucí odboru jakosti vody ČHMÚ Vít Kodeš.

    Laboratoře ve vodě z vrtu skutečně odhalily jak pesticidy používané na brambory, tak i chemikálie, kterými zemědělci ošetřují cukrovou řepu, řepku či kukuřici. Ty se přitom nyní v blízkém okolí nepěstují. Nalezené látky jsou většinou takzvané metabolity pesticidů, tedy produkty jejich rozpadu. "V podzemní vodě vydrží dlouho. Nejspíš se do ní dostaly před řadou let. Deset z nich je v koncentracích, které přesahují povolené množství, a jeden, metolachlor, dokonce šedesátinásobně," dodává expert.

    ...

    ty dosahující až do prvohorních, druhohorních a na Moravě i třetihorních vrstev hornin schopných vázat vodu. Pesticidy však už pronikly i sem. Například do vrtu v Libotově u Dvora Králové nad Labem, který dosahuje až ke dnu české křídové pánve.

    "Tady bylo nalezeno osm pesticidů a jejich metabolitů, suma jejich koncentrace byla devětkrát přes normu," říká Kodeš.

    Celková statistika expertů z ČHMÚ není pro české podzemní vody, jichž navíc kvůli několikaletému suchu ubývá, vůbec povzbudivá. Z hodnocení všech skoro sedmi stovek objektů za rok 2019 podle Kodeše vyplývá, že pesticidy se vyskytují ve více než polovině sond do podzemních vod. A ve čtyřech z deseti vrtů jich bylo víc, než připouští norma. Dusičnany a amonné ionty překročily limity ve více než deseti procentech objektů.

    Ještě vážnější varování přichází z vrtů, odkud se pitná voda běžně odebírá. Mezi sedmi sty pozorovacími je jich padesát. Více, než připouští norma pro podzemní vody, je pesticidy znečištěna skoro polovina − 48 procent. Ústav přitom vybral jen ty nejdůležitější, tedy zdroje velkého množství vody.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    BIG NEWS — Timberland is now a Frontier Founder in our Land to Market program, with a new collection of boots sourced from verified regenerative ranches coming Fall 2020.

    We’ve been hard at work with Timberland behind the scenes for some time now, coordinating with Thousand Hills Lifetime Grazed (the Savory Hub in Minnesota) who will provide them with leather hides sourced from their verified regenerative producer network.

    It’s a beautiful symbiosis between a regional meat supply company and a leather goods company, and the exact type of collaboration we hope to see more of in the future.

    Timberland & Savory Institute Partner to Build Regenerative Leather Supply Chain – Savory Institute
    https://savory.global/timberland/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Will Floating Turbines Usher in a New Wave of Offshore Wind? - Yale E360
    https://e360.yale.edu/features/will-floating-turbines-usher-in-a-new-wave-of-offshore-wind

    “Floating wind power has enormous potential to be a core technology for reaching the climate goals in Europe and around the world,” says Frank Adam, an expert on wind energy technology at the University of Rostock in Germany.

    The ocean space beyond the reach of conventional offshore turbines makes up 80 percent of the world’s maritime waters, opening the way for floating arrays, Adam says. “In the past few years this technology has made great strides, and Hywind shows that it can work as a whole park,” says Adam. “Now the farms have to grow bigger to show governments and investors that they’re feasible on a really large scale.”

    Some renewable energy experts remain skeptical that the high costs of floating offshore wind turbines — currently the electricity they generate is often almost twice as expensive as near-shore wind turbines and three times that of land-based wind turbines — will come down far enough to rival other clean-energy technologies.

    “It will always be cheaper to build turbines on land, and that is where the [emissions-reduction] targets are going to have to be reached,” says R. Andreas Kraemer, founder and director emeritus of the Ecologic Institute, a Berlin-based think tank. “Even though the floating parks may be cheaper in some cases than fixed offshore wind power plants, and deployable over a larger sea area, it is still maritime engineering — and that makes it expensive to build, deploy, and maintain. Lifespans of the stations are short because of the corrosive nature of the marine environment.”

    ...

    But advocates of floating wind arrays note that the costs of onshore and near-shore wind energy have been steadily falling as the efficiency of these technologies has been rising; the same trends, they contend, are likely to lower the costs of floating offshore wind

    ...

    Po Wen Cheng, head of an international research project on floating wind energy at the University of Stuttgart, says that floating turbines could produce more energy than the largest onshore or offshore technologies. Not only are winds in deeper waters more powerful than those closer to shore, he says, but the physics of the flexible, suspended rigs enables them to carry larger turbines. “The bigger the turbine, the more energy they can produce in the right conditions,” he says. Cheng argues that floating turbines could be even taller than today’s largest offshore rigs, perhaps with 400-foot blades and towers stretching nearly 1,000 feet into the air — as tall as the Eiffel Tower. Turbines of such dimensions could generate three times the electricity of today’s most advanced onshore turbines, says Cheng.

    ...

    Investors and renewable energy companies say that the most formidable hurdle to full-scale rollout of floating wind arrays is recognition from governments, utilities, and financiers that the technology is viable and that costs will inevitably fall. “We need commitments from governments, the way France, Scotland, and Japan have done, to help get bigger floating parks off the ground,” says Bruno Geschier, chief sales and marketing officer of Ideol, a multinational offshore wind developer.

    ...

    the promise of harnessing so much of the open seas for renewable energy generation remains an enticing proposition. As the IEA has noted, in theory, offshore wind power alone could eventually meet the entire electricity needs of Europe, the U.S., and Japan many times over.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Only One Oil Major Is Betting Big On Renewable Energy | OilPrice.com
    https://oilprice.com/...ewable-Energy/Only-One-Oil-Major-Is-Betting-Big-On-Renewable-Energy.amp.html

    Equinor, the Norwegian state-controlled energy giant, will drive renewable investment among majors, spending $6.5 billion in the next three years to build its capital-intensive offshore wind portfolio. We do not expect this forecast to be heavily affected by the fluctuating oil price or capex cuts, as much of the company’s renewable portfolio is already committed, such as the massive Dogger Bank offshore wind project in the UK.

    If Equinor is removed from the outlook, however, renewable investments from major oil and gas companies can be seen in a very different light, declining over the next three years. This fall does not even factor in any of the recent capex cuts announced by the majors.

    “Recent suggestions of ‘resilient green strategies’ or ‘business as usual’ simply do not carry much weight, with the exception of Equinor. Not until later in the decade do we see an increase in renewable spending from other companies,” says Rystad Energy’s Product Manager for Renewables Gero Farruggio.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Through his music, acclaimed Italian composer and pianist Ludovico Einaudi has added his voice to those of eight million people from across the world demanding protection for the Arctic.
    Einaudi performed one of his own compositions on a floating platform in the middle of the Ocean, against the backdrop of the Wahlenbergbreen glacier (in Svalbard, Norway).

    Travelling on board Greenpeace ship Arctic Sunrise on the eve of a significant event for the future of the Arctic: this week's meeting of the OSPAR Commission, which could secure the first protected area in Arctic international waters.

    Ludovico Einaudi - "Elegy for the Arctic" - Official Live (Greenpeace)
    https://youtube.com/watch?v=2DLnhdnSUVs

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Zelená dohoda pro Evropu :: Radim Tolasz
    http://m.tolasz.cz/news/zelena-dohoda-pro-evropu/

    Dohoda upozorňuje, že zemědělství spotřebovává zdroje, znečišťuje prostředí, snižuje biodiverzitu a přitom se velká část vyrobených potravin vyhodí (IPCC říká, že globálně až 30 %). Tlak na omezení používání chemických pesticidů, hnojiv a antibiotik půjde společně s podporou ochrany zemědělské produkce před škůdci a chorobami. Důležitá je podpora starosti o půdu, hospodaření s živinami a biologické rozmanitosti, včetně lesního hospodářství. Nejen zemědělství, ale i průmyslu se věnují části o toxických látkách. Měli bychom dosáhnout nulového znečištění, včetně nápravy „historických“ škod. Obnova přirozené funkce vody v krajině a co nejlepší kvalita ovzduší už jen dokresluje šíři této Dohody.

    Na první pohled se může zdát, že Evropská zelená dohoda je o klimatu a o financování snižování emisí. Ale není to pravda. Jen si konečně někdo uvědomil, že nežijeme v uzavřených bublinách kanceláří a jednacích sálů. Žijeme v krajině, která je odrazem měnícího se klimatu a našich „výrobních“ aktivit. Musíme se věnovat krajině v celé její šíři, od energetických emisí po toxické látky v krajině kolující. Není cestou odsunovat fosilní útlum někde za rok 2030, stejně jako nelze zavírat oči před vyplavováním toxických látek z půdy za povodní nebo při větrné erozi v suchých časech. Dohoda se věnuje samozřejmě i vědě a výzkumu, vzdělávání, ekonomice, ale i mimoevropské spolupráci (podrobně jsou rozebírány problémy Afriky).

    Řekl bych, že všichni kdo se řadíme do věkové kategorie 30+, 40+, 50+, ... jsme už podobných textů, na různá témata, viděli velké množství. I tento text je zcela standardní, politický, všeobjímající, chtělo by se napsat „manifest“. Je to v dnešní době text důležitý, protože si snad už všichni uvědomujeme, že je něco špatně, že musíme změnit své chování, jednání, zamýšlet se nad vlastní zranitelností a nevhodně nastavenými závislostmi. Ale je to jen „manifest“ – důležitější je, jak bude promítnut do rozhodovacích procesů na všech úrovních. Jak bude používán.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam