• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN: ymladris to asi myslela tak, ze jsou porad venku, spis nez ze by se pasly celorocne bez dokrmovani pres zimu nebo dodavani krmiva kvuli specialnim potrebam. obecne to je v principu rozdil mezi smerovanim k regenerativnimu zemedelstvi a prumyslovym zemedelstvim. prumyslovy zemedelstvi zavre zvirata do hal a s ekosystemem pak interagujou prostrednictvim stroju a zranim krmiv (analogii s lidma nedomyslejme, ze). v regenerativnim pristupu vyuzivas zvirata maximalne v jejich ekosystemovy funkci (k cemu se v ekosystemu vyvinuly) a minimalizujes potrebny infrastruktury, ktery je od toho ekosystemu oddelujou.

    welfare zvirat se pak da resit separatne v obou kontextech. regenerativni zemedelstvi muze mit mnoho podob z hlediska welfare, stejne jako je tomu u prumyslovyho zemdelstvi. rozdil je ve zpusobu managementu ekosystemu.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    YMLADRIS: Ve stredoevropskych podminkach to nikdy nebude celorocne (pastva u mlecnych plemen). Jsou ruzne tridy produkovaneho mleka, bezne je dosazitelny cca 150 dnu pastvy/rok. Jsou i s vetsim podilem, ale celorocne to opravdu nejde i z pohledu veterinarniho. Jde to u nekterych masnych plemen (napr. Highland cattle), ale u tech vic uslechtilych je to stejne komplikovane. Mimovegetacni obdobi se stejne musi vykryt senem (zejmena u malochovu) a silazi. Produkce mleka je na silazi a komplexnim krmivu vubec zalozena.

    U mleka teda spotrebu vody vidim jako ten nejmensi problem, resp. zanedbatelny vzhledem ke spotrebe vody pro jakoukoliv prumyslovou aktivitu vedouci k produkci cehokoliv co je predmet denni potreby (vaticka do usi, tricko, zasilka na poste z eshopu, cokoliv).

    TUHO: Urcite to lze delat dobre i spatne. Ja treba videl chov mlecnych plemen krav v Nemecku a urcite je to neco jineho nez popisujes. Videl jsem radu dalsich chovu, masnych, produkci vajec atd. a s kvalitou, prostorem i zachazeni se zviratama celkem OK. Problem jsou prevozy zvirat - transport, zejmena prasat na vetsi vzdalenosti.
    KEB
    KEB --- ---
    PAD: ta farma co jsem o ní mluvil může mít tak 100 krav nejaky vepřový, trocha drůbeže je to stavěné i jako atrakce pro děcka takže od všeho něco.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PAD: 73% atb konzumuje dobytek. tolik k atb rezistenci která nás nejspíš vyřídí ještě dřív než klima ...
    PAD
    PAD --- ---
    TUHO: chapu - ptal jsem se pro to, ze v sousedstvi mame kravin kde je neco pres 200 krav, je to ve dvou kravinech, maji vybeh na pastvinu, myslim, ze se maji v ramci moznosti celkem dobre. je to rodinny podnik a ti majitele to delaji tak nejak s peci mi prijde... jen tim chci rict, ze je mozne mi vice krav na jednom miste aniz by to byl koncentrak.

    v bejvaly praci jsem se setkal s velkochovy krav v usa - tisice kusu dobytka, krmeneho hormony, aby pribyval na vaze rychle. krmeneho antibiotiky, aby se minimalizovaly ztraty. oveseneho wearables, aby se vedelo pekne rychle a automaticky a na dalku, ktere "kusy" jsou i pres to nemocne. to je, jak rikas, peklo:/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PAD: kdyz se nepasou na pastve?

    TUHO
    TUHO --- ---
    PAD: me ani nejde o pocet, ale o specifickej zpusob organizace, kterej za ucelem maximalizace profitu naprosto ignoruje potreby zvirat
    PAD
    PAD --- ---
    TUHO:
    KEB: Pro orientaci, od kolika kusu dobytka (krav) je to pro vas velkochov?
    KEB
    KEB --- ---
    Plynový paradox | Týdeník pro ekonomiku, politiku a byznys
    https://www.tydenikhrot.cz/clanek/plynovy-paradox
    KEB
    KEB --- ---
    TUHO: každá živočišná velkovýroba je zlo, protože to dělají lidi co k tomu nemají vztah a není to jejich. Stejný je to s půdou. Ti co hospodaří na svým se chovají jinak než ti co jsou na cizím. Kousek od nás je malá hovězí farma a zvířata jsou tam v rámci možností v pohodě.

    Já si jako peklo představuju klecový chov a to jsem se tam ani nemusel jít dívat.
    TUHO
    TUHO --- ---
    SHINIGAMI: Ha, byl jsem ve velkochovu jednou a lidi, ktery na tomhle svinstu participujou by meli bejt ve vezeni. To je strasnej hnus, doted kdyz si vzpomenu na hromadu tech frustrovanejch zvirat ve strasidlenym prostredi natlacenych na sebe v horku a smradu bez moznosti uniku... Tak si predstavuju peklo.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    TUHO: vsak jiste, kazdej producent mlika prece neustale jen zabira pudu, muci kravicky a vypousti oblaka koure ;).
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SHINIGAMI: ne, odpad z kravina není potřebný hnojivo, ale toxickej odpad. Na přeměnu na hnůj to musí projít tímhle zráním, chcanky v zeleným bazénku, sračky se slámou na hromadě na konci dopravníku. Jestli je to zelený kvuli řase nebo nějakýmu tlecímu prpcesu netuším, nedá se k tomu přiblížit na míň než deset metrů.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Ceny emisnich povolenek dost prudce (konecne po vicemene ztraceny dekade) rostou...
    Kazdopadne bohuzel tenhle mechansimus taky povede ke zdrazovani bez kompenzaci pro ty nejchudsi, takze pokud poroste dal, muzeme ocekavat pomerne zasadni odpor :-/

    Carbon Price Viewer - Ember
    https://ember-climate.org/carbon-price-viewer/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Tyhle titulky mi nedavaji vzpomenout na Jakubu Hrusku, ktery si tesne pred tim nez prisli deste povzdechl ve smyslu: ten problem je dlouhodobej, ale lidi ho stejne budou resit do prvniho deste...

    Česko zachráněno. Sucho odeznělo na většině území - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cesko-zachraneno-sucho-odeznelo-na-vetsine-uzemi-111991
    TUHO
    TUHO --- ---
    SHINIGAMI: No a co teprv ta fialova trava a modrej kour!
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    OMNIHASH: podle zdroje je ten tvuj obrazek ulezely mix hnoje a vody, od oka zarostly rasama. Kazdopadne pokud ma tamto predstavovat odpad z kravina, tj. potrebne hnojivo, tak ta nuklearne zelena je kapanek manipulativni. Ale tak co chtit od ekopropagandy pro nejmensi, ze...
    TUHO
    TUHO --- ---
    Martin Madej
    Proti změnám klimatu, za klimatickou spravedlnost!

    Ahoj,
    před časem jsme tady psali o připravované klimatické žalobě. Přestože jste všichni určitě věrnými odběrateli našeho newsletteru, napíšu o novinkách ještě i sem.
    Spolek je stále větší, organizovanější a akčnější. Máme funkční web (www.klimazaloba.cz). Máme FB stránky, Klimatická žaloba. Máme smlouvu s advokáty kávou polévajícími Politiku ochrany klimatu, soudní precedenty a další dokumenty, které pro nás po nocích studují.
    Naši práci můžete i nadále podpořit třemi způsoby:
    a) členstvím ve spolu Klimatická žaloba ČR, z.s. – potřebujeme co nejvíce lidí (pokud možno i z regionů a lidi mimo aktivistické a NGO prostředí). Velký počet a diverzita členů spolku dodá soudnímu sporu dostatečnou mediální relevanci - stačí vyplnit online přihlášku a zaplatit stovku na transparentní účet,
    b) finančním darem na zafinancování přípravy žaloby. Více na odkazovaném webu (https://www.klimazaloba.cz/),
    c) dobrovolnickou pomocí - v tuto chvíli hledáme správce sociálních sítí, takže pokud máte s něčím takovým zkušenosti, napište mi do zpráv nebo na info@klimazaloba.cz.
    Koronavirus zpozdil spuštění celé kampaně, naplánované na duben. Nově má k němu dojít už v 2. půlce července, ale do té doby nadále sdílejte jen mezi známými. Díky.

    Úvodní stránka – Klimatická žaloba ČR
    https://www.klimazaloba.cz/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Omezení emisí skleníkových plynů by zřejmě nevedlo k viditelným výsledkům dříve než v polovině století, uvedli výzkumníci, kteří varují, že lidstvo musí zvládnout svá očekávání v boji proti globálnímu oteplování.
    Průměrné roční globální teploty v každém z příštích pěti let budou nejméně jeden stupeň Celsia nad předprůmyslovou úrovní, oznámila Světová meteorologická organizace (WMO).

    Managing expectations: Climate action not a quick fix | Research Explorer | The University of Manchester
    https://www.research.manchester.ac.uk/...-not-a-quick-fix(0441973e-898a-456c-9e46-731613832f11).html
    https://www.blisty.cz/art/100463-klimaticka-akce-nepredstavuje-rychle-reseni.html

    Podle ní existuje 20 % šance, že přinejmenším v jednom roce teplota překročí průměr v letech 1850-1900 o 1,5 stupně Celsia, upozorňuje Marlowe Hood.
    Poslední pětileté období bylo nejteplejší v zaznamenané historii, uvedla agentura OSN se sídlem v Ženevě, která zahrnuje 193 členských států.
    Teploty v příštích pěti letech, tj. 2020-2024, velmi pravděpodobně budou o 0,91 - 1,59 stupně vyšší než průměr v předprůmyslové době.
    Takřka všechny regiony s výjimkou částí jižních oceánů budou zřejmě teplejší než v nedávné minulosti, tj. v letech 1981-2010.
    "Tato studie ukazuje - s vysokou úrovní vědecké dovednosti - enormní výzvu, kterou představuje splnění cíle Pařížské dohody o změně klimatu udržet v tomto století nárůst globální teploty pod 2 stupni Celsia oproti předprůmyslové úrovni a vyvinout úsilí na omezení vzestupu teploty ještě dále na 1,5 stupně Celsia," prohlásil generální tajemník organizace Petteri Taalas.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    SHINIGAMI: to je mrva v půlce přerodu na hnůj:

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam