• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    YMLADRIS:
    Sem slyšel, že kvuli usporam nejak redukují/privatizují po 140 letech U.S. Geological Survey (USGS)... nedivim se uz ničemu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LINKOS: jak muze mit USA 60k pripadu korony denne. IMO to je proste ta dan za to, ze je to zeme svobody. Frontiers a vsechno, ale zaroven tam neni mozny nic zregulovat, protoze svobodna exprese lidskeho ducha skrz CFC je hlavni hodnota
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    YMLADRIS: tak Čína stále vypouští i ty CFC, tedy freony. Jak můžou být v USA takový ekologičtí bourání mi stále hlava nebere
    KEB: to médium tam řešili, i když i ta spotřeba je obří a stále poroste
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---


    Sobota 19. září 2020 v 10:00 až 20:00

    Slyšíš ten bzukot všude kolem? To jsme my! Děti, mladí, rodiče i prarodiče. Lidé všech generací, které pálí klimatická změna a chtějí se jí společně postavit. Patříš mezi nás? Přijď v sobotu 19. 9. do dejvické Klubovny na festival!
    Čekají tě moderované diskuze na témata:
    - děti a změna klimatu
    - ochrana klimatu - možnosti mezigenerační spolupráce
    - jak (a jakým směrem) rozšířit místní klimatické hnutí
    Můžeš se také těšit na aktivizační a kreativní dílny s hudbou, malováním a čtením, divadlo, promítání filmů a mini swap oblečení a hraček. (časový harmonogram zveřejníme v průběhu srpna)
    Na festivalu potkáš různé iniciativy a organizace aktivní v místním klimatickém hnutí (postupně doplníme, koho konkrétně).
    Těšíme se na co největší roj!

    https://www.facebook.com/search/top?q=bzukot%20-%20mezigenera%C4%8Dn%C3%AD%20klima%20festival
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    "Strong heatwave anomalies are never a good sign for the environment. It is the same in the oceans. After the 2014 ocean heatwave, one of the first real effects was a massive die-off of seabirds along the Washington-Oregon coast. The seabirds depend on krill and large zooplankton for food, which need colder ocean water to thrive.
    In 2015, higher mortality of marine mammals was observed, from sea lions in California to fin whales in the Gulf of Alaska. Harmful algal blooms were also observed. There was also a lot of unusual sightings of warm water species, including ocean sunfish that was up in the Gulf of Alaska. The whole marine ecosystem was impacted, from bacteria to larger mammals.
    It is not yet known what major effects (if any at all) the current heatwave will present. A lot depends on how long it lasts and how strong it will be. Long-range model forecasts (below) are indicating that these warm anomalies could extend into winter. This could be a cause for concern since the anomalies are closer to the coastal areas. If they persist into the spring and summer 2021, we could see a repeat of the major ecosystem disruption like in 2014."



    An ocean heatwave is developing in the North Pacific, threatening with the ecosystem disruption in the region
    https://www.severe-weather.eu/global-weather/pacific-ocean-heatwave-disruption-fa
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KEB: pred casem jsme s kamoskou resily nazor Projectu Drawdown, ze nejvetsi psycho jsou lednicky a vyslo najevo ze v Evrope je to vyreseny problem. Tady jsou ty HFC zakazany. Problem je Cina, USA... klasika
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: tak jestli jezdíš bez klimy tak setris palivo emise vlastní kapsu. To zase tak málo není.

    Jinak mraky klimatizaci jsou i na nákupních centrech atd. Pokud si je pořídi rodina tak je to jedna jednotka na rodinu. Problém není ani tak jejich spotřeba, jako chladící médium.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Tak ale je to masakr, nakonec to jen ukazuje jak naše individuální rozhodnutí nemít něco, je úplně nicotné...
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: kdyby počítali i auta tak je to klidně jedná k jedné IMHO.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LINKOS: obávám se, že to bude pravda. Hotely, kancelářské budovy... střední třída má i několik klimatizací na osobu...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Klimatizace ohřívají planetu. OSN doporučuje co nejrychlejší přechod na jiné systémy — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...vaji-planetu-osn-doporucuje-co-nejrychlejsi-prechod-na-jine-systemy
    Trochu mi přijde přehnané, že by ve světě bylo 3,6 miliard klimatizací, tam jim podle mě utekli rady, to by měl každý druhý na zemi osobní klimatizací. Na druhou stranu, je pravda, že ji mám třeba v autě nevyužitou
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    vubec je tu v tech slunecnejch dnech min klimatickejch problemu .)

    tak ja prihodim dobry zpravy, tentokrat government Norska, mohlo by to ale cely CCS odvetvi trochu rozhoupat

    ESA approves Norwegian Full-Scale Carbon Capture and Storage: up to €2.1bn in aid to meet climate goals −
    https://evobsession.com/...carbon-capture-and-storage-up-to-e2-1bn-in-aid-to-meet-climate-goals/amp/

    The approved project would allow for the establishment of carbon capture facilities at Norcem, a cement factory in Brevik, and Fortum Oslo Varme, a Waste-to-Energy plant. The captured CO2 is then to be transported and stored deep below the seabed in the North Sea. This part of the process is to be carried out by a joint venture between Shell, Total and Equinor, known as Northern Lights.

    The Full-Scale CCS Project promises to become the first of its kind to go live in Europe. It has a budget of up to EUR 2.57 billion (NOK 27.6 billion), which will cover construction and 10 years of operation. The Norwegian government would cover around 80% of the project’s estimated budget.
    TUHO
    TUHO --- ---
    A dlouho tu nebyla prednaska od nikoho z Extinction Rebellion .]

    Pivoting to the Endgame | Roger Hallam | Extinction Rebellion UK
    https://www.youtube.com/watch?v=XEdXgB9urN0
    TUHO
    TUHO --- ---
    'A third of Bangladesh underwater' after heavy rains, floods | News | Al Jazeera
    https://www.aljazeera.com/...s/2020/07/bangladesh-underwater-heavy-rains-floods-200714133251746.html
    TUHO
    TUHO --- ---
    Royal Dutch Shell said that it could cut the value of its oil and gas assets by as much as $22 billion, as it takes a dim view of the state of the oil market. The move adds more evidence to the notion that a huge slice of oil reserves will wind up as stranded assets. Shell cut its Brent oil prices forecast from $60 per barrel to $35 for this year, and lowered its 2021 and 2022 forecasts to $40 and $50 per barrel, respectively, down from $60 previously. The lower outlook reflects the expected damage to the oil market due to the coronavirus and the negative impacts on the global economy, Shell said.

    As a result, the value of Shell’s assets will be cut by between $15 and $22 billion. Broken down by segment, Shell’s integrated gas unit will take an $8 to $9 billion hit, mostly related to Australian LNG assets, including its gargantuan Prelude project, a floating LNG vessel, which came in over budget and is now underutilized in a weak LNG market. Shell’s upstream unit will be impaired by $4 to $6 billion, a cut related to Brazil and U.S. shale. Finally, its refining portfolio will be reduced by $3 to $7 billion.

    Big Oil’s Nightmare Is Coming True | OilPrice.com
    https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Big-Oils-Nightmare-Is-Coming-True.html
    TUHO
    TUHO --- ---
    Vnímání léta se změnilo, říká klimatolog. Statistiky potvrzují, že déšť k prázdninám patří | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/...istika-uhrny-srazek-leto-predpoved-pocasi-prumerna-teplota_2007170600_nkr
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Foto: Letecké snímky odhalují masivní ubývání půdy. "Jako rakovina," tvrdí urbanistka
    https://zpravy.aktualne.cz/galerie-a-videa/foto-sucho-z-letadla/r~b1e4d45ec5cf11ea9c800cc47ab5f122/
    TUHO
    TUHO --- ---
    METLIFE BECOMES THE FIRST MAJOR U.S. LIFE INSURER TO ADOPT A POLICY ON COAL AND TAR SANDS

    MetLife becomes the first major U.S. life insurer to adopt a policy on coal and tar sands — Insure Our Future
    https://www.insureourfuture.us/updates/2020/7/15/metlife-policy
    TUHO
    TUHO --- ---
    Otevřený dopis politickým představitelům Evropské unie a zemí světa — tedy všem hlavám států sdruženým v OSN a představitelům Evropské unie — podpořený řadou osobností byl odeslán 16. července 2020. Žádá okamžité systémové změny.

    "Už to není ani názor, je to fakt, opřený o nejlepší současné vědecké poznatky. Protože pokud máme odvrátit klimatickou katastrofu, musíme umožnit anulování kontraktů a vystoupení ze současných obchodních dohod a smluv v měřítku, které jsme si zatím ještě ani nezačali představovat. Jedná se o činy, které nejsou, politicky, ekonomicky ani právně možné, v rámci stávajícího systému." +

    S okamžitou účinností, zastavte veškeré investice do vyhledávání a těžby fosilních paliv, okamžitě ukončete veškeré subvence pro fosilní paliva a okamžitě a úplně stáhněte z fosilních paliv veškeré investice.
    Státy Evropské unie se musí zasadit o to, aby se ekocida stala zločinem podle mezinárodního práva stihatelným Mezinárodním trestním tribunálem.
    Zahrnujte přehledy úplných emisí do všech tabulek a cílů, včetně spotřebitelských indexů, mezinárodní letecké a lodní dopravy.
    Počínaje dneškem — zaveďte každoročně aktualizované, závazné uhlíkové limity, založené na nejlepších dostupných vědeckých poznatcích v návaznosti na scénář Mezivládního panelu pro klimatické změny, který nám dává dvoutřetinovou naději udržet vzestup globálních teplot pod 1,5 stupněm Celsia. Cíle musí zohledňovat rovná práva lidí na celém světě, možné zpětné vazby a zlomové body, které by v budoucnu mohly klimatické změny urychlit, a naopak nesmí spoléhat na možná budoucí technologická řešení stahující emise z atmosféry.
    Zajistěte a chraňte demokracii.
    Klimatickou politiku formulujte tak, aby chránila zaměstnance, zranitelné členy společnosti a snižovala všechny formy nerovnosti: ekonomické, rasové i genderové.
    Přistupujte ke klimatické a ekologické tísni jako k nouzovému stavu.

    https://denikreferendum.cz/clanek/31446-lide-z-celeho-sveta-pisi-statnikum-reste-klimatickou-krizi
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Climate change: The world’s greenhouse gas emissions will be tracked in real time - Vox
    https://www.vox.com/...limate-change-air-pollution-tracking-greenhouse-gas-emissions-trace-coalition

    do tadeasovo dashboardu
    VOYTEX
    VOYTEX --- ---
    DZODZO: skutecne, str. 3, budou tam ty menice. chybna ilustrace
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam