• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ten článek zase mele nesmysly - Ovšem je-li cílem dekarbonizace, musí bezemisní zdroje pokrýt nejen výrobu elektřiny, ale i spotřebu energie v ostatních sektorech, především v teple a v dopravě. To znamená, že pro dekarbonizaci potřebujeme výrazně více čisté elektřiny.

    Jo, jenže teplo se dá zařídit z elektřiny 3x účinněji než z fosilu (tepelné čerpadlo) a ty vozidla, která budou přímo elektrická (což může být 95% aut a dejme tomu 50% náklaďáků) jsou 4x účinnější

    Takže té energie nepotřebujeme tolik, kolik se jí spotřebuje dnes
    PAD
    PAD --- ---
    SHEFIK: Nestudoval jsem tu studii, co tam autor cituje, nicmene ta uvaha je nasledujici: zarizeni na vyrobu syntetickeho paliva ma nejake naklady (velke). Aby se to oplatilo, tak potrebujes dodavat energii (hodne) aspon tech 3000 (hodin rocne. FVE tohle neumi. Onshore vitr taky moc ne. Tak kde to energii vezmes? Z offshore vetru napriklad. Jenze ty pry kapacitne nestaci na to, aby jsi pokryl poptavku napr. v Nemecku po energii. Nemluvime jen o elektrine, ale i doprave, prumyslu, vytapeni, atp.

    Zdrazis elektrinu, fajn, klesne poptavka, produkt, zvysi se nezamestnanost a konkurenceschopnost. Ale lidi budou dal jezdit autem, vlaky (jezdi i na naftu), kupovat konzervy (ocel potrebuje k produkci koks), atp. Jsme na fosilu zavisly mnohem vice, nez by se zdalo jen ze zpusobu vyroby elektriny. Prave ta synteticka paliva by to mohla nejak resit, ale kde na ne vzit tu elektrinu?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PAD: ja reagoval na tvůj příspěvek, článek si počtu, ale je dlouhý až bude čas, co jsem tam zběžně četl už jsem vesměs znal, ale vzhledem k jeho velikosti tam jistě budou zajímavosti.
    Tak energetika je u nás dominantní zdroj emisí, takže má rozhodně smysl ji řešit jako první a nejvíce. Samozřejmě máme spoustu dalších environmentálních problémů, které musíme řešit souběžně, ať jsou to skládky, špatná kvalita krajiny(ať polí, lesů), kvalita vody... A mraky dalšího. Nakonec to všechno spolu do určité míry souvisí.
    Ale tys to napsal tak, jakože jádro by bylo řešením a ono by právě nebylo, nestíhá se to postavit a je to spíše jen takové utěšování se. Reálně by sme ale tu energetiku kompletně na jádře nestihli postavit včas a i Francie ji nakonec chce opustit...
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PAD: ja bych to k valce neprirovnaval, staci zvednout cenu elektriny a spotreba pujde prudce dolu, a spolu s nim i celej energetickej veletoc kapitalismu

    souhlasim s linkos, ze 3000 hod rocne neni vubec smerodatny. kdyz chybi hodiny, nazenes to mnozstvim. pripadny peaky/nedostatky pak vyrovnavas treba plynem, co sharoval tadeas na obrazku

    jeste si to ale prectu az bude chvilka
    PAD
    PAD --- ---
    LINKOS: Reagoval jsem na ten clanek:

    Tedy aby se výroba syntetických paliv vyplatila, potřebujeme velký zdroj, který poběží dlouho, studie říká alespoň 3000 hodin ročně. Tyto zdánlivě banální podmínky vyřazují ze hry všechny fotovoltaické elektrárny v Evropě (málo hodin provozu za rok) a většinu pevninských větrných farem (méně hodin provozu a nižší výkon než námořní zdroje).

    Úvahy potvrzuje i zmíněná studie [1], která říká, že pokud by Německo mělo začít ve velkém využívat syntetická paliva, muselo by je dovážet, protože v rámci Německa nejde tak vysoký výkon obnovitelných zdrojů instalovat.
    ...
    Koncepčně sem dobře zapadají jaderné elektrárny. O koncentrovaný zdroj se nepochybně jedná a i pro ně je ideální běžet co nejdelší dobu na plný výkon. Při napojení na výrobu vodíku nebo syntetických paliv by nehrozilo, že jejich výkon přijde vniveč (bude se prodávat za zápornou cenu) ve dnech nižšího zatížení, kdy zvládnou poptávku pokrýt obnovitelné zdroje.



    Doporucuju si ten clanek fakt cely procist. Je to dobre vyargumentovane (pokavad jsem schopny posoudit). Pracuje totiz celkove s energii, nikoliv jen s elektrinou. I kdyz uz se ve vyrobe elektriny OZE stavaji dominantni, v ramci energetickeho mixu to neni porad o nic moc vic, nez popelka, bouzel:

    Zadna jednotliva technologie nas nezachrani, pokud se s tim jeste vubec neco da delat, tak jedine tlacenim ze vsech stran. Jsme ve stavu, ktery je podobny valce. A diskutujeme o tom, ze bychom radeji jen kone a ne tanky, protoze ty smrdi a jsou hnusny...

    LINKOS
    LINKOS --- ---
    PAD: tak problém není v účinnosti solárů ale v tom, že jich stavíme stále málo. Dneska už by měl být pomalu standart mít je na domě. Jenže v zemi kde spousta lidí žije od výplaty k výplatě a druhá si chce užívat to jde hodně pomalu.
    Jádro nás nestíhá zachránit hlavně protože jeho výstavba je pomalá a dráhá a ani to s čím stát přichází není nic co by emise nějak snížilo, neb nám mezitím budou dosluhovat už ty co máme...
    PAD
    PAD --- ---
    TADEAS: Ten clanek o syntetickych palivech je mirne depresivni. V podstate to pri soucasnych technologiich v nasich podminkach nema smysl. A da se predpokladat, ze zadny zasadni prulom behem 10-20 let neprijde (tj ze by se treba skokove zvysila efektivita FVE nebo baterii). Situaci by resily jaderky, ale ty jsou pro mnoho lidi neprijatelny. A nebo uspory / pripadne rovnou kolaps ...
    DRSH
    DRSH --- ---
    Změňme hymnu nebo náš přístup ke klimatu, vyzývají mladí autoři výstavy Vlastenecká klimaagitka | Rádio DAB Praha
    https://dabpraha.rozhlas.cz/...mnu-nebo-nas-pristup-ke-klimatu-vyzyvaji-mladi-autori-vystavy-8269572
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    z minulyho roku, ale nebylo to tu

    Finnish company makes food from thin air - Big Think
    https://bigthink.com/technology-innovation/protein-from-air

    Solar Foods makes Solein by extracting CO₂ from air using carbon-capture technology, and then combines it with water, nutrients and vitamins, using 100 percent renewable solar energy from partner Fortum to promote a natural fermentation process similar to the one that produces yeast and lactic acid bacteria.

    When the company claims its single-celled protein is "free from agricultural limitations," they're not kidding. Being produced indoors means Solar Foods is not dependent on arable land, water (i.e., rain), or favorable weather.

    The company is already working with the European Space Agency to develop foods for off-planet production and consumption. (The idea for Solein actually began at NASA.) They also see potential in bringing protein production to areas whose climate or ground conditions make conventional agriculture impossible.

    And let's not forget all those beef-free burgers based on pea and soy proteins currently gaining popularity. The environmental challenge of scaling up the supply of those plants to meet their high demand may provide an opening for the completely renewable Solein — the company could provide companies that produce animal-free "meats," such as Beyond Meat and Impossible Foods, a way to further reduce their environmental impact.

    TADEAS, TADEAS
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Syntetická paliva – power to gas, power to liquid: výroba a účinnost - TZB-info
    https://oze.tzb-info.cz/...ny/20711-synteticka-paliva-power-to-gas-power-to-liquid-vyroba-a-ucinnost


    Siemens HYFLEXPOWER: První projekt power-to-X-to-power s plynovou turbínou na vodík - TZB-info
    https://energetika.tzb-info.cz/...wer-prvni-projekt-power-to-x-to-power-s-plynovou-turbinou-na-vodik

    TUHO
    TUHO --- ---
    Starosti se šířením koronaviru doslova zatopily přívalové deště a s nimi související povodně. Více než měsíc se Čína potýká se záplavami, které se z obyčejných sezonních staly nejhoršími zřejmě za celé století. Zničené stavby, poničené silnice a další narušení turistického ruchu ale není to nejhorší. Letošní voda mnohým zemědělcům zcela pohřbila naději na jakoukoli sklizeň a ohrozila životně důležité zemědělství druhé největší ekonomiky světa. Nemluvě o jednotlivcích ze čtyřmilionového davu, kteří přišli o střechu nad hlavou a způsob obživy.

    Utopené miliony a ztráta veškeré úrody. Povodně v Číně jsou globální hrozba - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...ony-a-ztrata-veskere-urody-povodne-v-cine-jsou-globalni-hrozba-115364
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PAD
    PAD --- ---
    India seeks to open new coal mines in setback to climate action - India Climate Dialogue
    https://indiaclimatedialogue.net/...06/22/india-to-open-new-coal-mines-in-setback-to-climate-action/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Current and future global climate impacts resulting from COVID-19
    https://www.nature.com/articles/s41558-020-0883-0

    we estimate global emission reductions for ten species during the period February to June 2020. We estimate that global NOx emissions declined by as much as 30% in April, contributing a short-term cooling since the start of the year. This cooling trend is offset by ~20% reduction in global SO2 emissions that weakens the aerosol cooling effect, causing short-term warming. As a result, we estimate that the direct effect of the pandemic-driven response will be negligible, with a cooling of around 0.01 ± 0.005 °C by 2030 compared to a baseline scenario that follows current national policies. In contrast, with an economic recovery tilted towards green stimulus and reductions in fossil fuel investments, it is possible to avoid future warming of 0.3 °C by 2050.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Neco k tomu "vysadime bambilion stromu"

    Alexander Ač
    Sadenie stromov na organických pôdach (teda tých s vyšším obsahom uhlíka) nemá za následok celkové pohlcovanie uhlíka (CO2) z atmosféry v horizonte desaťročí (40 rokov). #SadímeStromy

    Tree planting is increasingly being proposed as a strategy to combat climate change through carbon (C) sequestration in tree biomass. However, total ecosystem C storage that includes soil organic C (SOC) must be considered to determine whether planting trees for climate change mitigation results in increased C storage. We show that planting two native tree species (Betula pubescens and Pinus sylvestris ), of widespread Eurasian distribution, onto heather (Calluna vulgaris ) moorland with podzolic and peaty podzolic soils in Scotland, did not lead to an increase in net ecosystem C stock 12 or 39 years after planting. Plots with trees had greater soil respiration and lower SOC in organic soil horizons than heather control plots. The decline in SOC cancelled out the increment in C stocks in tree biomass on decadal timescales. At all four experimental sites sampled, there was no net gain in ecosystem C stocks 12–39 years after afforestation—indeed we found a net ecosystem C loss in one of four sites with deciduous B. pubescens stands; no net gain in ecosystem C at three sites planted with B. pubescens ; and no net gain at additional stands of P. sylvestris . We hypothesize that altered mycorrhizal communities and autotrophic C inputs have led to positive ‘priming’ of soil organic matter, resulting in SOC loss, constraining the benefits of tree planting for ecosystem C sequestration. The results are of direct relevance to current policies, which promote tree planting on the assumption that this will increase net ecosystem C storage and contribute to climate change mitigation. Ecosystem‐level biogeochemistry and C fluxes must be better quantified and understood before we can be assured that large‐scale tree planting in regions with considerable pre‐existing SOC stocks will have the intended policy and climate change mitigation outcomes.

    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/gcb.15229
    KEB
    KEB --- ---
    Až do konce září může veřejnost hlasovat v soutěži Adapterra Awards o nejlepší adaptaci krajiny, měst či domů na klimatické změny

    https://zpravy.aktualne.cz/...cleadbox&utm_content=default&utm_term=position-0&utm_campaign=Aktualne
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Nizozemci začali pěstovat plodiny pod průsvitnými solárními panely | E15.cz
    https://www.e15.cz/...zacali-pestovat-plodiny-pod-prusvitnymi-solarnimi-panely-zvysuji-vynos-1372250
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: jedno z pred a po
    [ PUPEK @ PŘED A PO ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam