• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Emerging from Emergency 2.0, The Club of Rome & Planetary Emergency Partners
    http://www.youtube.com/watch?v=4YlHOxIWilA
    PAD
    PAD --- ---
    SHEFIK: ten system of Froniusu (urcite existuji i alternativy, ja se dival jen na nej a nechal toho, protoze zatim je to dost drahe) prave pracuje i s baterkou. Jde o to minimalizovat pocet nabijecich cyklu, aby jsi nenabijel baterku a pak ji vybijel napr. na bojler. Anebo aby jsi ji mel nabitou ve chvili, kdy budes mit vetsi odber, nez predpokladany proud z panelu (maji tam nejaky model, ktery se uci tvou spotrebu a to kombinuji s pocasim a statistikami). U te pracky nebo mycky si sam muzes nastavit ochotu cekat. Pro nekoho to bude 0, u jineho (treba me) to bude klidne +- 10 hodin. Totez plati pro dalsi spotrebice. Existuje i standard, kterym se prave vsechny ty spotrebice spolu dorozumi.
    --
    Realita obyc. ceskeho cloveka je takova, ze na tohle nemam (a zaroven mi to prijde takove moc komplikovane a mozna i tim nachylne na to, ze se to zkazi). Sam dobre uvidim, kdy sviti, tak si pracku zapnu podle toho. DTTO u ostatnich spotrebicu. Jedine, co je treba, je nejak presmerovavat prebytky, kdyz odber neni. Osobne to planuju vyresit radiovymi zasuvkami a nejakym vytezovacem. Jet v noci z gridu mi fakt nevadi, ten odber v noci mam minimalni (tak do 300W). To se ovsem asi zmeni, jakmile se mi zacne objevovat na vyuctovani cena za dobrodruzstvi v Dukovanech, uvidime.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK:

    A sunlight-responsive metal–organic framework system for sustainable water desalination
    https://www.nature.com/articles/s41893-020-0590-x
    PAD
    PAD --- ---
    OMNIHASH:
    DZODZO: ono se tomu rika sice nocni proud, ale spravne je nizky tarif a ten kopiruje prave tu poptavku (inverzne) - treba u me je to brzo rano, pozde v noci a po obede. je to takovy primitivni (oproti smart elektromerum), ale spatny system to neni.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    OMNIHASH: takze maju uz v tej cene NT zahrnute pripadne straty? lebo dnes som sa bavil s tym kolegom co som ho prehovoril, aby si nechal postavit FVE (uz ju ma, akurat caka na vymenu elektromeru) a ten riesi ako napajat bojler, aby sa mu zbytocne nenahrievala voda elektrinou z baterky ale z NT, ktory ma 20 hodin denne

    inak ma 5,76kWh baterku o rozmeroch 35x35x80 cm... takze aj tie uloziska sa uz posunuli trochu dalej, ja mam 2,4kWh vo formate 4U do racku
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KEB: tak on už reálně noční proud nejede, akorát naši distributoři se odmítaj vzdát tohodle léta zavedenýho odběru. Na energetický burze se mění cena nonstop podle převisu nabídky/poptávky.
    KEB
    KEB --- ---
    SHEFIK: jo takhle jo, pokud investujes do tvrdého zdroje tak ano. Přes den krmis všechno fve a jádro dělá na sklad. A v noci kdy nesvítí, zvedneš poptávku. Tomu rozumím. Důležité je aby ta elektrárna nestála jen tak.

    Nicméně do budoucna, kdy budou tvrdé zdroje ubývat, tak se to bude muset proměnit nemyslíš?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    KEB: kdyz zainvestujes do jaderky nebo uhelky, mas naky ongoing costs, jak provozni, tak vcetne odpisu majetku. kdyz je budes na noc vypinat, nevyuzijes cely potencial, protoze mas nejakou zivotnost a pozemek vlastne lezi v noci ladem.

    proto se na noc se zlevni, tim navysis poptavku a maximalizujes vynosy.

    fve to imho moc nevyresi, protoze domacnosti nejvic spotrebovavaji prave vecer a rano, kdy slunce neni. takze potrebujes vitr, thermal, nebo nakou formu storage
    KEB
    KEB --- ---
    SHEFIK: já trochu nechápu tu logiku nočního proudu. Ano v minulosti, kdy elektrárny hrnou durch, to smysl mělo. V noci lidí spí, nesvítí, nevaří atd.

    V budoucnu pokud dojde k rozvoji fve, tak bude nadvýroba El. Ve dne kdy svítí a to už se dá řešit výrazně jednodušeji. Nebo mi něco uniká?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    pracka zas tak moc nezere, iba na zaciatku na nahriatie vody a pak nieco malo na roztacanie bubna, taky najkonstantnejsi zrut energie je lednicka
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PAD: nejpozdejc do 4 let to pride, viz https://www.statista.com/statistics/883118/global-lithium-ion-battery-pack-costs/

    za poslednich 8 let (2011-2019) doslo k 588% zlevneni battery packu

    a elektrina pujde spis nahoru, nez dolu

    PAD: tohle je dobra myslenka, ale imho nerealna, resp. realna asi jen castecne - budou branit moznosti lidi - ze svy zkusenosti v tejdnu makam a sem rad, ze du spat pred 11tou, na noc pracku nezapinam, sousedi ani rodina by nebyly nadseny - neni to jen o pohodli, spat v klidu je proste hygienicka nutnost/norma. takze zbejva vikend, kdy nalozim po sobe 3+ v prubehu vikendu. s detma se taky moc planovat kdy se uspinej neda a obleceni do zasoby kupovat nechci, to problem nevyresi (dalsi nabytek, vetsi byt, vetsi uhlikova stopa atd.). nektery lidi si muzou planovat lip, kdy budou prat, ja spis planuju prani podle toho, kdy mi to zivot dovoli. asi by se organizace lidsky spolecnosti nemela tocit podle levnyho proudu

    stejny s myckou, mobilem apod. resenim sou jedine baterky, a pak jejich inteligentni dobijeni

    PAD
    PAD --- ---
    TADEAS: jadrem je LiFePO4 baterka, uz jsem to tady pocital par tydnu dozadu - pri dnesnich cenach se to nevyplati. Vyslo mi, ze by to muselo cca o 40% zlevnit (anebo elektrina by umerne tomu musela zdrazit), aby se to vyplatilo. IMHO ne nerealny, ale stejne si nejsem jisty, jestli tech 40% neni priliz optimistickych, protoze jsem pocital s tim, ze ti ty panely tu energii proste dodaji v prumeru behem dne. Pokud by jsi musel cely system trochu predimenzovat, aby jsi vykryl spatne pocasi v zime, kdy nekolik dni muze byt fakt mizerne, cele to muze zacit vychazet docela jinak (hur).
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    KEB: přesně tak!
    [ JIMIQ @ ENERGIE - ALTERNATIVNÍ ZDROJE - BUDOUCÍ ZDROJE ENERGIE ]

    je potřeba zdvojnásobit FVE v EU a produkce větru a sluníčka se srovná a doplní
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KEB: da, ale vitr bude grid scale, delal jsem si k tomu mensi resersi (fajn shrnuti: https://www.solacity.com/small-wind-turbine-truth/ ) a z pohledu velikosti investice, vhodnejch lokalit, mizerny spolehlivosti ty maly vetrny turbiny (na malejch stozarech) moc nevychazej.

    spis mi prijde, ze v ramci tyhle dekady poresime ty homescale seasonal storage, do vodiku nebo do neceho jinyho. je to hrozne prakticky, protoze ten letni peak se spotrebuje v zime a poruchovost a zivotnost panelu, absence pohyblivejch casti je unbeatable .)

    k tem baterkam, bylo by zajimavy se ted podivat, za jakejch podminek se na domaci urovni vyplatej veci jako toto: https://oze.tzb-info.cz/akumulace-elektriny/20825-domaci-bateriove-uloziste-aes tzn. napr. potrebuju (a platim) za mensi jistic, distribuuju v ramci dne prebytky z FV, nabijim nocnim proudem...
    KEB
    KEB --- ---
    OMNIHASH: a něco se dá nahonit větrem ten fouká i v noci a v dešti.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BROZKEFF: jedou míň, ale zas tak málo ne, v Německu to vychází na 20-25% co v létě. Ono taky v červenci není celou dobou bezmračno.
    PAD
    PAD --- ---
    BROZKEFF: Jednou stranou je, jak pises, zflexibilnit distribuci (pomoci baterii atp), druhou moznosti je zflexibilnit poptavku. Nekteri dodavatele fotovoltaiky (napr Fronius) maji uz celkem promakane systemy planovani spotreby - napr na zaklade predpovedi pocasi a naucenych vzorcu spotreby v tve domacnosti odlozi zapnutit pracky nebo mycky podle toho, kdy budes mit prebytky. Tohle lze dal kombinovat v ramci nejakeho blizkeho okoli do peer-to-peer siti. Zvykli jsme si s energii zachazet jak burani, protoze ji jako burani vyrabime. Kdyz prejdeme k inteligentnejsi vyrobe, musime pouzivat i mozek v jeji spotrebe.
    BROZKEFF
    BROZKEFF --- ---
    JIMIQ: MWpeak solaru a konstantní MW jadra nelze primo srovnavat. Pres zimu a v desti jedou solary na 0-10 % peak vykonu. Po tuto dobu je nutne mit konvencni zdroje a nebo si v lete nasyslit prebytek do nejakeho velkeho uloziste - napr vodiku, precerpavacek atd. Klicovy problem ted nejsou samotne solary, ale prave absence toho storage.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Obří baterie v Česku dostanou šanci. Chystá se změna zákona - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...nek/obri-baterie-v-cesku-dostanou-sanci-chysta-se-zmena-zakona-116985

    Hroutí se i další překážka: pro baterie chce od příštího roku zpřístupnit lukrativní trh s takzvanými podpůrnými službami státní společnost ČEPS. Ta platí elektrárnám či teplárnám za to, že jí pomáhají eliminovat výkyvy v napětí, a stabilizovat tak rozvodnou síť. Chystaný nový kodex ČEPS poprvé počítá s tím, že by stát mohl začít nakupovat podpůrné služby také od provozovatelů baterií, které nejsou součástí parních elektráren nebo tepláren.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    OMNIHASH: takže 3% dvou temelínských bloků každý měsíc. Not too shaby :o) Když si vezmeme, že Česko chce jeden dukovanský blok stavět (včetně výběrka, povolovaček a samotné stavby) 16 let (a je to optimistický předpoklad), tak FV fakt vedou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam