TADEAS: tohle je myslím velké nepochopení celého problému: jistě, že konzum má bezprostředně následky - ale samozřejmě, jen velmi malá část z té přelidněné populace, co hypoteticky žije skromněji, je ochotna se nějak uvědoměle zříct naší úrovně konzumu. A podle mě, i kdyby se vyspělé země odhodaly k askezi, v tomto směru, tak není žádná záruka, že takový postoj automaticky převezmou země nedávno rozvojové.
Byl jsem 2x v Indii, kde problém přelidnění myslím popírat nelze. Ano, dá se namítnout, že z podstaty věci je život v subtropech méně energeticky náročný. Naprostou většinu roku nebo vůbec tam není potřeba topit nebo ohřívat vodu..zato klimatizaci si tropické země opravu odpírat nehodlají. Stejně tak je Asie naprosto odhodlaná překonat v individuální motorizované dopravě Evropu i USA. A to není spotřeba elit, ale jsou to dálnice, které jsou stavěny k dispozici širokým masám.
Problém konzumu je mj. probém maniakální potřeby prodávat všechno zabalení a obrandované a generovat obrovské množství odpadků. A jednoduše obrovskou část konzumu nejde svalovat na západní elity a jejich svícení na billboardy. Samozřejmě, západní elity a jejich slétávání se na klimatické summity, to byla taková tragikomická éra, které je podle mě konec. Ale lidnatost rozvojových zemí v kombinaci s jejich naprosto živelnou chutí napodobit západní životní styl do všech detailů, včetně naprosto zbytečných absurdit - to vidím jako daleko reálnější problém, než (nyní v éře omezeného až pozastaveného cestování stále hypotetičtější výstřelky elit).
Jako důvody, proč elity levicovým intelektuálům lezou krkem jsou mi jasné, a taky mám arogance a povýšenosti plný zuby. Ale problém je, že konzum je masový fenomén a přelidnění je rizikem v souvislosti s konzumem, a já popravdě z toho, co jsem na cestách viděl, nemám pocit, že by byla síla, která by zastavila davy, které si ten konzum žádají také.