• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEB: ani ne, ten prales kácejí aby tam pěstovali sóju, dřevo pak prodají. Oboje je destruktivní
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: vození soji a vození megatun dřeva na spálení je trochu dost rozdíl nemyslíš?
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEB: zajímavé na tom je, že na dřevní štěpku se teď začínají orientovat uhlobaroni. EU by měla rychle vyžadovat aspoň certifikát na udržitelně pěstované dřevo. Ale tak zatím nějak nevadí ani vozit sem sóju jako krmivo a ta má stejný původ.

    Tohle je pro naše snižování emisí zásadní věc, my ty propady emisí potřebujem, ale myslím, že by jsme měli začít u sebe a vytvořit více bezzasahovych míst na našem území
    KEB
    KEB --- ---
    Ne tohle není ekologie ani omylem. A časem se ukáže, že je ekologický zločin moderní doby

    V Kodani se topí dřevem z Amazonie, je to uhlíkově neutrální. Chybu ale dělá celá EU - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...dani-se-topi-drevem-z-amazonie-je-to-uhlikove-neutralni.chybu-ale-dela-cela-eu
    TUHO
    TUHO --- ---
    The temperature dependence of global photosynthesis and respiration determine land carbon sink strength. While the land sink currently mitigates ~30% of anthropogenic carbon emissions, it is unclear whether this ecosystem service will persist and, more specifically, what hard temperature limits, if any, regulate carbon uptake. Here, we use the largest continuous carbon flux monitoring network to construct the first observationally derived temperature response curves for global land carbon uptake. We show that the mean temperature of the warmest quarter (3-month period) passed the thermal maximum for photosynthesis during the past decade. At higher temperatures, respiration rates continue to rise in contrast to sharply declining rates of photosynthesis. Under business-as-usual emissions, this divergence elicits a near halving of the land sink strength by as early as 2040.

    How close are we to the temperature tipping point of the terrestrial biosphere? | Science Advances
    https://advances.sciencemag.org/content/7/3/eaay1052
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    GLOBETROTTER: jo, kdyby bylo možné se do EU dostat jen po souši, asi by sme neměli žádný problém. Na mnohých místech to ani není moc daleko
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    LINKOS: USA mají více než dva tisíce kilometrů dlouhou pozemní hranici s Mexikem. EU nemá žádnou pozemní hranici s Afrikou (tedy pokud pomineme Ceutu a Mellilu) a asi dvěstěkilometrovou pozemní hranici s Tureckem (pokud tu hranici napřímíme, ona je hodně klikatá).
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Fakta o klimatu: Není to zábavné, ale potřebné k moudrým rozhodnutím | Finmag.cz
    https://finmag.penize.cz/...23444-fakta-o-klimatu-neni-to-zabavne-ale-potrebne-k-moudrym-rozhodnutim
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: s tímhle plně souhlasím, stejně tak nemám problém třeba s misí v Mali. Cokoliv co pomůže stabilizovat region je ku prospěchu.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEB: ano, ukázalo se, že Řecko není schopné hlídat hranice EU, ostatně teď už je to o dost lepší, posílila se stráž, aby nás nemohl Erdogan tolik vydírat. Ale tak ani Američani nejsou schopni zadržet všechny a to by člověk řekl, že v tom mají mnohem delší tradici. Právě i s tím musíme řešit změnu klimatu, aby těch lidí z Afriky a Blízkého východu muselo migrovat co nejméně. Zároveň je z tohoto pohledu mnohem lepší řešení podpořit projekty zlepšující životní podmínky v ohrožených regionech, než čelit mnohem větší migraci než je nezbytné
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: tak s migrací je to těžké v tom, že to EU zpackala. Výsledek byla vlna teroristických útoků, která stála zato a momentálně je to uklidněné tím, že platíme jako EU výpalné Turkovi.

    Integrace je další problém nebo máš pocit, že Němci, frantici nebo třeba Švédi mají integraci zmáknutou? Já ne a to není ČR schopná ani integrovat romské etnikum, které je tu dlouhodobě. Jak bychom asi zvládli tohle?

    A třeba ti sirotci aspoň, tak jak jsem to zaznamenal já, byla jen snaha Šojdrove se zviditelnit pred volbami do EU.

    A ano vrácením čínských křesťanů a kurdské ho doktora si vláda nasrala do huby, ale to mě nijak nepřekvapuje.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEB: ja nemůžu tohle posoudit jak mají nastaveno ostatní "na mojí straně", ale já jsem otevřen debatě, jen to je těžké. Už u té migrace mají lidé co jsem se s nima snažil bavit nastavenou hranici na "nikdy nikoho a proč budem živit nějaký cizáky". Jakákoli snaha tohle překonat byla marná. Klima je trochu složitější, tam ti lidé nemají takovou pevnou hranici, stejně jako u genderu a i ty homosexuálové už dneska jsou více bráni jako normální lidi.
    Když nebudu odbíhat od tématu, tak u klimatu narazime na jednak popírání v několika různých úrovních kde lidi mají nějaké informace, které jsou však již vědci vyvracené a na neznalost. S tou neznalostí se dá docela něco dělat, ale přesvědčený odpůrce je problém, protože stále tu panuje falešná teze, že názor založený na omylu má nějakou hodnotu. A jak chcete debatovat a vyjednávat s někým kdo popírá fyzikální zákony?
    Ta debata má být na úrovni co máme dělat, ne jestli vůbec něco dělat
    KEB
    KEB --- ---
    Pánové, nezabredavejme do migrační kulturní války i zde. Na to jsou na nyxu lepší auditka.

    Protože nejhorší na těchto tématech ať už jsou to migranti, klima, x pohlaví atd. Je absolutní polarizace buď jseš pro nebo proti a ani jedna strana nechce přijmout nic co by jen zdánlivě připomínalo konsenzus.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    GLOBETROTTER: tak asi to nebude miliarda když tam je "až" a samozřejmě všichni nepůjdou do Evropy. Ale naše naprostá neochota pomáhat i těm válečným uprchlíkům (ani dětem) a kulturní válka kterou z toho jejich odmítači udělali, kdy se o tom nedalo ani diskutovat, to je problém.
    A klimatický uprchlík je něco co nejvíce způsobily vyspělé země. Stále se debatuje, do jaké míry hrála změna klimatu v dlouholetém suchu a destabilizaci Sýrie roli, ale i tak je to ukázka toho co se bude nejspíše dít na destabilizovaných územích.
    Je dost paradoxní, že mnohý odpůrce migrace je zároveň odpůrce řešení klimatické změny
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    miliarda ludi nepojde vyriesit vyplnanim spousty papirov lol, uz len pri pomysleni na to mnozstvo ziadosti by to kapacitne tie staty nestihali ani keby zamestnali vsetkych obyvatelov svojej krajiny
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    LINKOS: Netušil jsem, že se v (globální) Klimatické změně řeší jen čeští Zelení :-)

    "Když vezmeš, že do roku 2050 se má proměnit území kde žije až miliarda lidí v neobyvatelné, tak nějaké řešení migrace potřebujem." Jako že ta miliarda přijde do Evropy a ta ji přijme? Řešení migrace je takové, že kdo chce imigrovat do Evropy, vyplní si spoustu papírů, zaplatí spoustu peněz, prokáže přínos pro Evropu nebo rodinné vztahy (včetně záruky, že jej rodina bude živit, pokud se neuživí sám) a za rok dostane přistěhovalecké vízum. Nebo je to politický uprchlík, požádá si na konzulátě a ten to schválí a člověk dostane status uprchlíka do doby, než se situace v jeho zemi změní. Jinak se stane neobyvatelnou do roku 2050 Evropa.
    Btw.to, co píšu o imigrantech, je přesně způsob legální imigrace do USA. A kdo imigruje nelegálně, nemá nárok na nic. Dokonce ani na jednorázové "kovidné", které dostali všichni, ale ne ilegálové, byť třeba řádně platí daně.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEB: tak ona i ta klimatická změna je příliš komplexní na to, aby se to řešilo nějak odděleně od ostatních věcí. A nikdo nebrání třeba ODS, aby přestala klimatickou změnu popírat a hledala vlastní řešení. Do té doby to je ale nevolitelná strana pro všechny kterým aspoň trochu záleží na řešení klima.
    Nějaká Stehlíková už nikoho nezajímá, největší škodu napáchal solární tunel(kde teda selhali jiné strany než Zelení).
    Když vezmeš, že do roku 2050 se má proměnit území kde žije až miliarda lidí v neobyvatelné, tak nějaké řešení migrace potřebujem. Jinak co se týče marihuany, tak to se poslední léta dost změnilo a spousta starších lidí by si chtělo legálně pěstovat na zahradě.
    GLOBETROTTER: tak konzervativní levice je ksčm a vlastně i ČSSD. Myslím, že nějakou legalizaci pedofilie si tu nikdo pamatovat nemůže, když to u nás nikdy nebylo téma. A legalizace homosexuálních svateb není legalizace pedofilie, jak tvrdí někteří národovci.
    Migranti viz výše.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    LINKOS: Můžeš prosím jmenovat nějaké konkrétní příklady "konzervativní levice"?

    Pokud se zelení nepřestanou srát do "zachraňování" migrantů kilometr od afrického pobřeží z nafukovaček úmyslně nezpůsobilých k plavbě po moři nebo do legalizace pedofilie (ano, to je velmi stará záležitost, ale spousta voličů si ji pamatuje) nebo i do zdaňování nemovitostí, tak tím dělají medvědí službu svému prvotnímu poslání - ochraně životního prostředí.
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: jasně, chápu, blahé paměti jestli si to dobře pamatuji řešila jamala Stehlíková fackovaci zákon např. Je to jen šum minulosti, ale i tak si to spousta lidí pamatuje jako pitomosti. Proč nemůžou zelení řešit ekologii, proč musí řešit i tohle?

    Piráti dnešní doby byli velmi vstřícní k migrantům např, nebo mají jako nosnou legalizaci marihuany, to jsou jednoduché obecné věci, přes které se spousta lidí nepřenese. Netuším jak moc se angažují v genderovych kulturních válkách, ale i kdyby ne, nebude problém to na ně našroubovat. A máš další problémový bod atd. A to nejsme v tématu nijak hluboko.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    KEB: tak ono by bylo asi na začátek vhodné si říct, že pojmy jako "levice", "pravice" atd vnímáme každý trochu jinak, stejně každý může vnímat trochu něco jiného když se řekne "zelené projekty". Dál bych poznamenal, že těch rovin je mnohem více a nejde jen o levice a pravice. Máš levici hodně konzervativní a naopak i hodně liberální. Levici co by nejraději dělala, že homosexuálové nejsou a levici co by jim klidně povolila i sňatek.
    Takže když mi napíšeš, že jsou něco levicové sračky tak já absolutně netuším s čím máš problém.
    KEB
    KEB --- ---
    LINKOS: to nedokážu posoudit, ale právě ty levičácké sracky kolem dokola jsou pro spoustu lidí červená čára. Dokud se od toho neoprosti, tak se nikam nepohnou. Ty strany ne lidí :-)

    No a pokud půjdou zelení opravdu do holportu se socdem, tak půjdou do pryč oboje a bude. A to jsem chtěl zelené i volit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam