• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: tady jsem se ztratila. ze by kvuli kryptu bylo potreba posilovat infrastrukturu to slysim prvne. myslis jako prenosovou sit elektriny od tech hydroelektraren k tezebnim farmam? (ceny elektriny) nebo myslis site internetu? mas k tomu nejakej zdroj?

    jinak ad spekulativni - jako jo, spekulujes na to, zda lidi budou nebo nebudou povazovat za atraktivni mit nejakej nezavislej hedge proti centralnim bankam, do casu ktere prijdou. jestli to nakonec bude pro tuto civilizaci prinos nebo ne, to asi ukaze az pitva (analogie - v cem jsme jako intelektualove videli potencial webu 2.0 a co ale udelaly se spolecnosti socialni site), a tu je to asi OT

    ad krypto nezatezujici klima - jsou nejaky meny kde neni ta energeticky narocna tezba, ale nepochopila jsem jak se teda zajistuje narocnost ziskani toho tokenu (to se neptam, flame nerozjizdim, je to OT, jen ze asi je nejaka sance ze by se lidstvo mohlo usnest pouzivat decentralizovanou menu, ktera se ale netezi. jeste to zkusim zjistit)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK: proč by ta síť nemohla být budovaná z peněz z uhlíkové daně?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: ano, a ty naklady na investice a stabilizaci site v dany zemi rozprostres rovnomerne na vsechny obyvatele, ale vydelky z tezby uz se ti zdanit nepodari.

    krasny podnikani, danovej raj ve vsech zemich a jeste mi na nej prispivaj vsichni obyvatele :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    nemusíme speciálně pro bitcoin vymýšlet kolo
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    ale vždyť přece tohle má řešit uhlíková daň + uhlíkové clo

    vyrábíš elektřinu z uhlí - platíš daň
    spotřebováváš elektřinu z uhlí - platíš výrobci takovou cenu aby nepošel na úhyně a ještě vydělal (čili v tom je ta daň obsažená)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: k ty dani - ano, teoreticky by mohl byt i bitcoin zdaneny dle toho, kolik co2 jeho tezba vypustila. stejne jako velke korporace ve velkych zemich. to by byl asi neutralni/nezaujatej pristup.

    problemem je, ze tahle tezby neprobiha casto na urovni firem, je skryta a dokud bitcoin neprevedes na realnou menu, je to nedohledatelny.

    dalsim duvodem, proc bych se v pripade bitcoinu k tomuhle nepriklanel je, ze ta vyroba a prenos klade obrovsky naroky na investice a stabilizace siti a tyhle naklady se rovnomerne rozprostrou do cen elektriny pro kazdyho jednotlivyho obyvatele, nejen pro bitcoin. takze to ve vysledku fer neni.

    pokud by bitcoin navic jeste dotoval tenhle energetickej rozvoj, pak klidne, ale nedokazu si predstavit, jak by se to dalo uhlidat
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: predpokladam, ze vetsina tehle penez uz ale neni kryta fyzickou bankovkou/netiskne se. chapu, ze tam muze byt souvislost se strachem lidi o znehodnoceni hodnoty dolaru (i kdyz co sleduju trhy, duvody sou spis ciste spekulativni), nicmene presne pro tohle bitcoin neni urceny, protoze neni stabilni. je to ruleta. zlato zitra nemuze dosahnout nulove hodnoty, bitcoin teoreticky ano (i kdyz je to kazdym dnem mene pravdepodobne)

    kdyby se s bitcoinem dalo vsechno platit, tak nereknu, v soucasny dobe je to ale spis spekulativni mena, ktera casto slouzi pro prani spinavych penez a podepisuje se na klimatu.

    stejne tak pokud je nejaka kryptomena, ktera se "netezi", dava do budoucna vetsi smysl a nema tak rozsahly vliv na klima
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    třeba tohle mohlo existovat už před 10 lety a být povinné před 5

    A+++ končí. Energetické štítky budou přehlednější - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/a-konci-energeticke-stitky-budou-prehlednejsi-142017
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK: ano je to problém, stejně jako stovka jinejch (třeba to kvantitativní uvolňování, nebo těžba kobaltu - která se, pravda, řešit už začala, mikroplasty, deštný pralesy...)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: ohledne ty uzitecnosti, videl jsi tohle? pro me to vysvetluje, proc maji lidi zajem o takovou absurditu jako decentralizovana zasifrovana mena. dopady na klima chapu, ty ale vetsinou byvas ten kdo rika ze by zdrazeni hoveziho nebo letani nebo fosilne pocitanych kryptomen mela vyresit spis daň nez zakazy

    23.6% of All US Dollars Were Created in the Last Year



    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SHEFIK: napsal jsem Muskovi na twitter, kdyz v tesle rozhodl o nakupu za 1,5 miliard dolaru... tak schvalne
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    JIMIQ: asi neni prehnany, kdyz reknu, ze tezba bitcoinu, resp. celej design bitcoinu (a podobnych krypto) tak jak je navrzenej ma uz relativne velkej podil na zhorsovani situace s klimatem.

    navic, s ohledem na je jeho uzitecnost verim, ze kdyby na nej prisel inkvizitor s rukavici casu, nedokazal by se ani obhajit.

    a ucel nesveti prostredky.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    som zvedavy ako sa k tomu postavia tie rozne investicne fondy, ktore sa odklanaju od fosilnych investicii a preklapaju do renewables :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    SHEFIK: s tim jak to roste bude bitcoin jiz brzy spotrebovavat 125% veskere celosvetove energie! ;)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    jeste k tomuhle GLOBETROTTER, nejen jako 2x cr, ale jako cela argentina. uzasny, hraci automaty zakazali, tak sme se presunuli s obrim kolotocem online. a stoji nas to zatim jenom 121twh rocne

    Těžba Bitcoinu si vyžádá už 121 TWh ročně jako celá Argentina | Svět hardware
    https://www.svethardware.cz/tezba-bitcoinu-si-vyzada-uz-121-twh-rocne-jako-cela-argentina/54276

    Máme-li to převést na elektromobily, 121 TWh by zvládlo pokrýt roční nájezd zhruba 40 milionů osobních elektromobilů. Tedy plnou 100% elektromobilitu 7 Českých republik. Nebo jinými slovy, kdyby náš osobní vozový park tvořily jen elektromobily, energie spotřebovaná za rok pro těžbu Bitcoinu by zvládla nabíjet tato EV po dobu 7 let. Připomeňme ještě, že cena Bitcoinu se nyní pohybuje nad hranicí 47 tisíc USD a dnes v jednu v noci dosáhla dokonce výše 49 tisíc USD.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    support indickejm farmarum, 10gw agrivoltaiky

    Indian state inching toward 10 GW of PV for farming – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2021/02/12/indian-state-inching-toward-10-gw-of-pv-for-farming/
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Elon Musk asked Biden administration to implement a carbon tax - Electrek
    https://electrek.co/2021/02/11/elon-musk-asked-biden-administration-implement-carbon-tax/

    Tesla’s CEO said during the podcast:

    I talked to the Biden administration [about implementing a carbon tax] and they were like “Well, this seems to be too politically difficult.”
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    German cabinet approves legislation to ban glyphosate from 2024
    https://reut.rs/3jBkuNW
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Rushing To The Coast – The Wrong Way To Adapt To Global Warming
    https://www.forbes.com/...ng-to-the-coast--the-wrong-way-to-adapt-to-global-warming/?sh=4fafa51a6898

    The findings contradict conventional assumptions that rising seas will encourage migration away from vulnerable coasts. Therefore, country’s planning for adaptation and resilience cannot assume that populations will move out of harm's way.
    ...
    It’s more than just about finding jobs in the short-term, but the short-term economics are extremely important. And coastal cities have jobs that just pay better than rural areas, whether they’re manufacturing jobs or retail or high-tech
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Francouzská vláda představila balík opatření na ochranu klimatu - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...dajstvi/zpravy/francouzska-vlada-predstavila-balik-opatreni-na-ochranu-klimatu

    Francouzská vláda představila zákon na ochranu klimatu, na němž se svými návrhy spolupodíleli občané země. Zahrnuje opatření, která by zakázala pronájem špatně izolovaných domů či letecké spoje na krátké vzdálenosti, k nimž existuje vlaková alternativa. Ekologické organizace označují normu za nedostatečnou.

    ...

    Cílem zákona je dodržet závazek na snížení emisí skleníkových plynů o 40 procent do roku 2030 v porovnání s rokem 1990. Vláda podle stanice Radio France International (RFI) uvedla, že dá zákonnou podobu 50 ze 149 návrhů, s nimiž minulý rok přišlo klimatické shromáždění, do něhož bylo náhodně vybráno 150 francouzských občanů. Jedním z navrhovaných opatření, které vládla odmítla, bylo snížení nejvyšší povolené rychlosti na dálnicích ze 130 na 110 kilometrů v hodině.

    Zákon bude od konce března projednávat parlament, hlasovat by se o něm mělo do září.
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    @rachelmorison
    Carbon trades above 40 euros for the first time meaning it's never been so expensive to pollute in Europe.



    Btw.. ve scénáři konec uhlí 2038 se počítá v roce 2030 (za 9 let!) s cenou 30 EUR.
    KEB
    KEB --- ---
    Na zateplení chybí miliarda, peněz je přitom víc než dost | Týdeník pro ekonomiku, politiku a byznys
    https://www.tydenikhrot.cz/clanek/na-zatepleni-chybi-miliarda-penez-je-pritom-vic-nez-dost
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam