• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PALEONTOLOG: ano, zeptejme se za 30 let klimatu, kde diky bitcoinu bude
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DZODZO: to je ovšem velmi nezaujatý pohled :) na to že je tady btc 10 let má slušnej objem, visa je tady od 1958, první debetní karta je z 1982.
    stopněme debatu a za 30 let pokračujme :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PALEONTOLOG: visa ma $2 trillion za kvartal, to je dajme tomu $20 miliard denne nech sa to lahko pocita: 20 000 000 000 americký dolar rovná se 352 611,40 Bitcoin takze aktualne denne tolko co bitcoin za rok, az to bude rovnake, tak hovorme ze sa "to pouziva" a porovnavajme uhlikove stopy
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DZODZO: ty seš pacient, fakt, 1000 btc denně je 1 mld kč denně, za drobný rychlý transakce, jako kafe a vložky pro posraný dědky
    L4MA
    L4MA --- ---
    hihi

    Devět zemí chce od EK datum zákazu prodeje aut na fosilní paliva - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...tomobil-prumysl-ekologie-elektrovozy-eu-zakaz.A210311_091816_eko-doprava_tbr

    vs.

    V Kodani se topí dřevem z Amazonie, je to uhlíkově neutrální. Chybu ale dělá celá EU - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/...dani-se-topi-drevem-z-amazonie-je-to-uhlikove-neutralni.chybu-ale-dela-cela-eu
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SHEFIK: no nejde extrapolovat nároky na energii jednoduše tím, že máme současný množství tx a současnou spotřebu a jejím vynásobením dostaneme budoucí spotřebu. tak to nefunguje. pravda btc má velikost bloku 1MB a má konečný množství tx za blok, ale škálovatelnost se řeší, neboj.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PALEONTOLOG: nerozumim argumentu o hashrate jsem vubec nemluvil, jen o poctu transakci. muzes rozvest?

    chces rict, ze s rustem poctu transakci bude spotreba bitcoinu nizsi? nebo alespon per transakce nizsi?

    pokud to pomuze zafixujme moji otazku pri stejnem poctu mineru.

    a pak polozim jeste jednu - muze design overovani transakci bitcoinu mit ze sve podstaty nekdy nizsi spotrebu nez design overovani transakci pres visu?
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SHEFIK: mozes pouzit LN, problem je ze to realne nikto nepouziva, denny objem transakcii tam ma hodnotu okolo 1000 btc co je nic, problem je, ze ludia to spekulativne syslia miesto toho, aby to realne pouzivali na platenie
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SHEFIK: množství transakcí s hashrate vůbec nesouvisí, hashrate souvisí pouze s tím, aby se generoval blok stejnou rychlostí
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    tresnickou na klimatickym dortu pak bude, az se zacne bitcoinem platit skrz mastercard a visu :)

    https://www.coindesk.com/mastercard-accepts-crypto-payments%3famp=1
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    PALEONTOLOG: imho to prave ohybas ty, aby btc nevypadal tak osklive :)

    jak chces tyhle dve veci srovnavat? visa neni mena jako btc, je to zprostredkovatel plateb a jako takovym je pro nej jedinou merou transakce jako takova.

    transakce ma nekolik rozmeru, primarne velikost (objem, castka) a pocet (cetnost)... provizi zanedbavejme.

    pokud se bavime v klimatickym auditku, predpokladam, ze nam jde o generovane sklenikove plyny. ty muzeme odvodit od energie (a jejiho energetickyho mixu). vzhledem k tomu, ze objem virtualni hodnoty nema (ma zanedbatelny) vliv na spotrebovanou energii, je irelevantni argumentovat objemem. a na transakci visa dle uvedeno clanku vychazi 750.000x lip.

    jinymi slovy, pokud by se visa platby mely nahradit bitcoinem (predpokladam, ze to byl tvuj hlavni argumentacni bod, oprostit se od bank a centralizovanych men), celosvetova spotreba energie se zvysi 750.000x.

    ...tak hura za bitcoin koupit kafe, jen 300kg co2 navic .)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    PETER_PAN: vyborne, teraz uz iba vymysliet ako zariadit, aby to ludia nevyhadzovali v prirode, lebo je to levne a komu sa s tym chce tahat naspat domov do kontejneru na plasty, predpokladam, ze znecisteny PET moc uzitku pre recyklaciu nema
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SHEFIK: já se ohradil proti přepočtu na transakci a nbídnul jsem míň manipulativní srovnání - na objem, kterýho prostě experti nejsou schopni, protože už to pro visu nevychází taky dobře. proč by přece článek o ošklivým btc sahal k lepším číslům, když může vytáhnout ty horší. proto si myslí, že rozkaz zněl jasně.
    celý odvětví bankovnictví se třesa jako ratlík, protože pochopili, že ztratili monopol na převody peněz a neumí to dohnat. lidi to chtějí.
    https://www.bloomberg.com/...2020-12-27/bitcoin-miners-in-nordic-region-get-a-boost-from-cheap-power

    a škoda že nikdo nepropírá spotřebu elektřiny fejbůkem, ten je totiž užitečnej
    JINDRICH
    JINDRICH --- ---
    EU by podle europoslanců měla zatížit zvláštním poplatkem část dovozu ze zemí, které si nekladou dostatečně náročné klimatické cíle. EP dnes doporučil, aby se takzvané uhlíkové clo, které má být novým příjmem rozpočtu EU, týkalo především produktů z energeticky náročných odvětví.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Česko má první továrnu na plasty budoucnosti. Staré PET lahve dováží - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/...-ma-prvni-tovarnu-na-plasty-budoucnosti-stare-pet-lahve-dovazi-146552

    Vyšší cena přestává být pro výrobce překážkou. Částečně i proto, že plasty dostaly v očích spotřebitelů nálepku něčeho špatného. „Je tady naprosto neoprávněná plastofobie ve vztahu k PET. Je to ale fantastický materiál, který dokáže zakonzervovat surovinu v materiálu a dokáže být nekonečně recyklován. Nepotřebujete donekonečna dolovat ze země nerostné suroviny,“ hájí „petky“ Hudeček.


    -- -- --
    A ja dodam. Ano, jestli 1 plast na potraviny tak PET*. Jestli 2 tak PET a PE.
    A to je porad technologie pred aplikaci hydrolyticke depolymerace. Jestlize se projdou ta schvalovaci kolecka a certifikace atd. atd., pak uz ani to znecisteni nebude problem, protoze se ve fazi rafinace nebude pracovat s PETem, ale s destilovatelnymi monomery.
    [ PETER_PAN @ ENERGIE - ALTERNATIVNÍ ZDROJE - BUDOUCÍ ZDROJE ENERGIE ]

    * PET, pripadne jeho nastupci, jako pisu zde [ PETER_PAN @ Klimaticka zmena // anger is a key adaptive emotional driver of engagement with the climate crisis ]
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    A first look at US cement manufacturers' road map to carbon neutrality - Electrek
    https://electrek.co/.../03/10/a-first-look-at-us-cement-manufacturers-road-map-to-carbon-neutrality/

    Electrek spoke with Rick Bohan, VP of sustainability at the Portland Cement Association (PCA). The Portland Cement Association represents 92% of US cement manufacturing production capacity and has distribution facilities in every continental US state. Cement is the second-most-used construction material on the planet.

    In November 2020, PCA announced an industry-wide ambition to develop a road map by the end of 2021 to help its member companies achieve carbon neutrality across the concrete value chain by 2050.

    ...

    Increasing access to alternative fuels, especially materials that otherwise end up in landfills, for cement plants to use;

    Rapidly driving the adoption of innovative products like Portland limestone cements (PLC), performance-based concrete mixtures, blended cements and more;

    Investing in carbon capture, utilization, and storage (CCUS) technology and critical infrastructure to support CCUS, including a robust and smart electric grid.
    RADIQAL
    RADIQAL --- ---
    TADEAS: vysledky pekne, kvalitu zdroje nedokazu overit. kazdopadne me to privadi k myslenkam,
    ze doomsday framing klimaticke otazky je mozna zbytecne dramaticky a presne v duchu dnes tak oblibeneho panic-capitalismu. v praxi jde mozna “jen” o přeháňku zprůmyšlnění a privatizace skoro všeho. dyť je to “jen” takova rakovina, virus co casem vychcipe. a my s nim. mno beztak bysme (chcipli taky). užíváme si to pekně a co se dá, zachraňujem/kurvíme (nehodící se škrtněte) pro naše děti.

    #2am-creative-coping
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Defining and validating regenerative farm systems... | F1000Research
    https://f1000research.com/articles/10-115/v1

    Regenerative outcomes were strongly correlated with our approach to farm scoring. Soil organic matter, fine particulate organic matter, total soil carbon, total soil nitrogen, phosphorous, calcium and sulfur all increased alongside regenerative matrix scores in one or both of the cropping systems. Water infiltration rates were significantly faster in more regenerative almond orchards. Soil bacterial biomass and Haney soil health test scores were higher as cropland incorporated more regenerative practices. Plant species diversity and biomass increased significantly with the number of regenerative practices employed on almonds and rangelands. Invertebrate species diversity and richness were positively associated with regenerative practices in corn, almonds, and rangelands, whereas pest populations and almond yields were unaffected by the number of regenerative practices. Corn yields were negatively associated with more regenerative practices, while almond yields were unaffected by the number of regenerative practices. Profit was significantly higher on more regenerative corn and almond operations.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    hezky svedectvi

    Our Responsibilities at this Time | Cathy Eastburn & Roger Hallam | Extinction Rebellion UK
    http://www.youtube.com/watch?v=WRBBfIrecsI
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam