• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: bylo by je lepsi nechat dozit, kdyby byly nizkorizikove jako jsou vetrniky .. ale nejsou.
    Dodnes si pamatuji jak se nemci vlastnimi tely snazili zablokovat "utajovany" zelecnicni transport zavazky noveho paliva.
    Dodnes nema SRN vyresene trvale uloziste vyhoreleho paliva (rozumej, ze jeho dalsi pouzivani by zvysilo rizikovost provozu), ani zpracovatelsky, jakoze recyklacni plan. Nic.
    V podstastate je jaderna energetika stejna jako ta fosilni, generuje dluh.
    TUHO
    TUHO --- ---
    SEJDA: ok, s tim nemam problem, ale trochu nechapu s cim, co jsem psal to ma polemizovat :)) vim, ze jaderna enegetika ma svoje rizika, i spojeny emise s vyrobou elektriny... nicmene to ma i eskalace klimaticky krize. z toho duvodu by mi prislo lepsi ty je nechat dozit
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SEJDA: a tak švábská hospodyne zaradila na menu radioaktivniho kance na radioaktivnich lysohlavkach

    for more than two decades, reindeer in Lapland, sheep in the English Lake District and wild boar in the German Schwarzwald had to be slaughtered because of high radioactive contamination. - https://www.greenpeace.org/international/story/16149/32-years-on-chernobyl-on-ice/
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: Jeste doplnim, ze konkretne v tom Dolnim Bavorsku, doslo ke spadu radioaktivniho mraku z Cernobylu (jeho kontaktu s povrchem), coz na 35 let (3x polocas rozpadu Cesia) otravilo vsechny houby na rozsahlych uzemich i narodniho parku. Skody, ktere jen tak nevycislis. Spousta lidi tam, si mysli, ze jsou vsechny houby z lesa jedovate = radioaktivni.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: dobre, tak treba JE Isar 2, otevrena 88, necelych 6 km od centra 100 tisicove aglomerace (to jako kdyby stala rovnou na okraji Plzne, primo vedle dalnice D5), ve sve dobe nejvetsi JE v provozu na svete. Dostala vyjimku a mohla by byt, tereticky, v provozu do roku 2034, jenze byla upravena pravidla uzivani latek k jadernemu stepeni a JE musi zavrit 2022. Blok ma tepelny vykon temer 4 GW a el. temer 1,5 GW, tj. jako asi prumerny den v Dukovanech (kdy jeden reaktor ze 4 nebezi).

    Jaderna energetika neni bezemisni. Primo se sice zadny CO2 neprodukuje, ale stavba, udrzba a likvidice jedne JE jsou tak narocne na materialy a energie, takze se odhaduje neco jako 4 - 12 g CO2/kWh a to je plne srovnatelne s vetrnymi elektrarnami, ktere maji ale zcela jina rizika.

    Takze, nez spolkovy snem prosadil zmenu pravidel stepeni, konaly se v prislusnem krajskem meste demonstrace za okamzite ukonceni stepne reakce kazdy jeden tyden.
    Po zmene pravidel, se nekonala ani jedna demonstrace za zachovani stepne reakce v blizkosti mesta.

    Jaderna energetika je tedy nizkoemisni, a neni bezrizikova.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    pekny videjko, rakouska "zluta reka", jeste ze ekosystem mame v top stavu a nesplachuje ten dest skoro zadnou pudu



    D. Moser
    https://twitter.com/_dmoser/status/1416511712518414338?s=19

    After heavy floods in Germany, Belgium and Netherlands - now Austria

    “This is the climate crisis unravelling in one of the richest parts of the world — which for a long time thought it would be “safe”. No place is “safe” any more.”~ @Luisamneubauer
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FFF MAPA
    https://twitter.com/FFFMAPA/status/1416103485452341249?s=19

    Climate Change has not "arrived." It has been here for decades & now the Global North is also being impacted.

    Fossil fuel industries, the richest 1%, Global North leaders who keep talking & meeting but refuse to cut the needed emissions — this is on you.

    'Climate change has arrived,' European officials say, as deadly floods engulf entire towns - CNN
    https://amp.cnn.com/cnn/2021/07/16/europe/germany-floods-belgium-climate-change-grm-intl/index.html
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: jj, ja to povazuji za chybu. jak se na to s odstupem divaji nemci nevim, ale verim, ze pro ne ty duvody pro odstaveni jsou stale dulezity tak, ze by postupovali stejne.
    kazdopadne dik za odhaleni zmateni ,))
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    SEJDA: Není náhodou problém, že nepoužívá diakritiku? Já jsem to napoprvé přečetl jako "v Německu považují za chybu ", ale možná je to "považuji". Nebyla ta Tvoje reakce na toto?
    TUHO
    TUHO --- ---
    SEJDA: o nemecku vim rozhodne mene nez bych si pral. o jaderne energetice toho taky nevim nijak extremne moc, budu rad kdyz me poucis :) ale sorry, svoje nazory si dovolim psat dal (mimojine i proto, aby me kdyztak moudrejsi mohli poucit ,))
    PER2
    PER2 --- ---
    MELBOURNE, June 21 (Reuters) - The Australian government has rejected plans for a $36 billion wind, solar and hydrogen project in a remote area of Western Australia, leaving what would have been one of the world's largest green energy projects in limbo for now.

    (AREH) [PER2 @ Klimaticka zmena // Ekoterorismus v Nemecku: 156 mrtvych]
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: o Nemecku nevis zjevne nic, a tak jsi si myslel, ze dokazes posoudit, jetli delaji dobre nebo zle. Stejne jako asi nevis nic o jaderne energetice.
    Rekl bych, ze delas chybu, kdyz pises sve nazory na internet ;)
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO: “nepozaduje” srry, jsem na telefonu a trochu to kravi
    TUHO
    TUHO --- ---
    jinak ruseni jadenych elwktraren v nemecku povazuji taky za chybu, na druhou stranu eu nic takovyho nepovazuje (to by se napr francie posrala)
    TUHO
    TUHO --- ---
    “ Tedy tomu, co je známo z hlášky připisované Marii Antoinettě. Když královna Francie viděla bouřící se lidi a dozvěděla se, že nemají chleba, reagovala větou: „Tak proč nejedí koláče?“” - Ot, ale tohle marie antoinetta zrejme nikdy nerekla ,))

    The phrase was supposedly said by Marie Antoinette in 1789, during one of the famines in France during the reign of her husband, King Louis XVI. But it was not attributed to her until half a century later. Although anti-monarchists never cited the anecdote during the French Revolution, it acquired great symbolic importance in subsequent historical accounts when pro-revolutionary commentators employed the phrase to denounce the upper classes of the Ancien Régime as oblivious and rapacious. As one biographer of the Queen notes, it was a particularly powerful phrase because "the staple food of the French peasantry and the working class was bread, absorbing 50 percent of their income, as opposed to 5 percent on fuel; the whole topic of bread was therefore the result of obsessional national interest."[5]
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: hele, “ „EK chce… zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě energie.“ (ČTK) Tedy vyštípat jadernou energii. Proč, milí žáci, jsou-li pro EK prioritou nulové emise, se ruší bezemisní jaderní elektrárny? ” - zvyseni podilu obnovitelnych zdroju ale prece neznamena zavreni jadernych elektraren.
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Můžete to prosím někdo argumentačně vyvrátit (zejména ten plyn vs.jádro)? Děkuji
    PETRÁČEK: Je plyn bezemisní? Proč Evropská komise připomíná Marii Antoinettu | Názory | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/nazory/petracek-je-plyn-bezemisni-proc-evropska-komise-pripomina-marii-antoinettu.A210716_203146_ln_nazory_lros?
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #EuropeImpact

    Climate change to bring more intense storms across Europe -- ScienceDaily
    https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210716150752.htm

    Investigating how climate affects intense rainstorms across Europe, climate experts have shown there will be a significant future increase in the occurrence of slow-moving intense rainstorms. The scientists estimate that these slow-moving storms may be 14 times more frequent across land by the end of the century. It is these slow-moving storms that have the potential for very high precipitation accumulations, with devastating impacts, as we saw in Germany and Belgium.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    LINKOS: a nakonec tam i píšou, že ji odvezli.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam