TADEAS: No jo, proto clovek nekupuje portugalsky a spanelsky lilky, protoze to pestujou borci co v tom skleniku i bydlej a venku nebyli nekolik mesicu. To co je v tom clanku je slabej odvar co jsem slysel od mistnich kdyz jsem tam byl, v nejvetsim rozkvetu evropsky podpory "zemedelstvi". Tak to se da poresit proste lokalnima zdrojema, coz je drahy, a s mnohem omezenejsi sezonou. (Na to samozrejme existuje technicistni reseni, vertical farming. Mozna sance pro mesta, mozna proste jen dalsi scifi.)
Ale co treba elektronika, to tak jednoduchy neni, i kdyz i tady se da koupit notas sestavenej v Nemecku, ale chip na pacicky bondovalo dratkama stejne cinsky dite, protoze jinak by nedostalo veceri.
Za jidlo vetsina lidi da za svuj zivot radove vic nez za kolik kupuje elektroniku. Ja jsem docela geek, ale taky to u me bude nasobne vic za jidlo. (OK, kdyz jsem si to precet, a pocitam alkohol jako jidlo, je to taky radove.) Nemusim mit kazdej rok novej mobil a fotak mam deset let. A urcite budou i lidi, ktery za elektroniku daj vic, ale tech nebude zas tolik. Ostatni co by chteli taky je sledujou na jutubech.
Pointu to asi nema, leda *lokalni je moralni* jak se pise na plechovym plote v Brne - takze to musi bejt pravda.