• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    The UN’s long-awaited climate report, released on Monday, offered a stark reminder that removing massive amounts of carbon dioxide from the atmosphere will be essential to prevent the gravest dangers of global warming. But it also underscored that the necessary technologies barely exist—and will be tremendously difficult to deploy.
    Global temperatures will continue to rise through midcentury no matter what we do at this point, according to the first installment of the Intergovernmental Panel on Climate Change’s sixth assessment report. How much hotter it gets, however, will depend on how rapidly we cut emissions and how quickly we scale up ways of sucking carbon dioxide out of the air.
    Climate scientists say we’ll need to do carbon removal, in part, to balance out the emissions sources we still don’t know how to eliminate or clean up, like flights and fertilizer. The other, more ominous reason is we may well need to pull the planet back after it blows through dangerous temperature thresholds.

    The UN climate report pins hopes on carbon removal technologies that barely exist | MIT Technology Review
    https://www.technologyreview.com/2021/08/09/1031450/the-un-climate-report-pins-hopes-on-carbon-removal-technologies-that-barely-exist/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Zeke Hausfather
    @hausfath
    The IPCC 6th Assessment Report features a new emissions scenario – SSP1-1.9 – limiting warming to 1.5C in 2100 with limited overshoot. It requires the world reach net-zero by 2055.
    However, under the hood it assumes a huge amount of negative emissions over the 21st century.
    The assessed "carbon budget" to limit warming to 1.5C in the IPCC report is around 500 GtCO2.
    However, the SSP1-1.9 scenario emits 700 GtCO2 during the 21st century, blowing way past the remaining carbon budget. At the same time, it deploys 430 GtCO2 of negative emissions.
    Relying on negative emissions allows the scenario to have a more plausible emissions reductions pathway; a similar scenario not using any net-negative emissions would likely require getting to global net-zero emissions in the 2040s.
    However, the technologies to do this are still largely untested at anything close to the scales required. We are essentially betting that we can get back to 1.5C through planetary-scale engineering late in the century after overshooting the target.
    Data on the positive and negative emissions assumed in various scenarios can be found in the SSP database:
    SSP Database
    https://tntcat.iiasa.ac.at/SspDb/dsd?Action=htmlpage&page=welcome



    TUHO
    TUHO --- ---
    welcome to the future

    Jeho dceři Irini tekly slzy, když líčila, jak utekla, aniž by věděla, co se stalo s jejím otcem. Nevěděla ani, zda byl zničen dům, který s otcem její rodina sdílí. „Pokud by otec nezůstal, náš dům by shořel,“ řekla. „Hasiči nikde nebyli. Naštěstí tu byli dobrovolníci,“ dodala. „Cítím hněv, nic jiného.“

    Snímky ze sociálních sítí zobrazující vyčerpané hasiče spící na zemi, stále oblečené v kouřem zašpiněných uniformách, ukazovaly, pod jakým náporem se řecké záchranné složky ocitly.
    ….

    „V březnu jsme měli deset dní záplav, pak sníh. Na aténském předměstí Varympompi a na ostrově Euboia budeme dvacet dní s pěti sty hasiči. Teploty byly v raných fázích požáru Varympompi minulý týden tak vysoké, že se voda vypařila, než stihla z hasičského letadla dopadnout na plameny,“ dodal.

    „Cítím hněv, nic jiného.“ Rozzlobení Řekové vyšli do ulic kvůli ohnivé katastrofě — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3352762-recko-dal-trapi-pozary-rozzlobeni-obyvatele-kritizuji-vladu-ta-prislibila-pul-miliardy
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Tady jeste v cestine, pokud byl nekdo linej jako ja to louskat v anglictine :)

    Zpomalování mořských proudů v Atlantiku může mít katastrofální následky, varuje německá studie – VTM.cz
    https://m.vtm.zive.cz/zpomalovani-morskych-proudu-v-atlantiku-muze-mit-katastrofalni-nasledky-varuje-nemecka-studie/a-211630

    Údaj­ně je zod­po­věd­ný až za čtvr­ti­nu glo­bál­ní­ho pře­no­su tep­la me­zi at­mo­sfé­rou a oce­á­nem smě­rem na se­ver, což po­má­há za­brá­nit prud­ké­mu po­kle­su tep­lot v se­ve­ro­zá­pad­ní Ev­ro­pě.

    Před­po­klá­dá se ta­ké, že je nej­vět­ším po­hl­co­va­čem uh­lí­ku na se­ver­ní po­lo­kou­li, což je dů­le­ži­tá sou­část vy­rov­ná­vá­ní glo­bál­ní­ho otep­lo­vá­ní.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    A kdyby se nekdo ptal proc se to nepouziva masivne, tak proto ze z ropy je to stale levnejsi. Nejen protoze je ropa sama o sobe levnejsi, ale i proto ze technologie zpracovani a vyuziti ropy jsou dokonale vycizelovane (vyuzije se vsechno a da se vsechno na vsechno transformovat), uz vybudovane a v provozu a nezapocitava se do nich uhlikova stopa nebo nejake materialove hospodareni na ekosystemove urovni.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN: Tzn. pointa je v tom ze prakticky ze vseho se da udelat Syngas a ze Syngasu se da udelat dal vsechno potrebne. Tzn. je to idealni mezistupen, protoze kazda technologie co se stavi, optimalizuje nebo vyviji ma jasny vstup nebo vystup. Je tam spojujici prvek pro cely prumysl, ktery je jasne definovany. V pripade ze smes nevyhovuje se da kdykoliv dotovat jednou z tech 3 komponent aby mela spravny pomer, takze to ze jedna technologie nebo šarže ma neceho o par procent min nicemu nevadi.

    BTW : Zajimava je i produkce syngasu z odlouceneho CO2 (pomoci membranove separace) a mikrovlnych reaktoru. Nebo produkce za pomoci biotechnologii, da se delat ze dreva, pneumatik i mrtvych kocek.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    KEB: Syngas = Synthesis gas. Je to smes CO (oxidu uhelnateho) a H2 (vodiku) a v praxi jeste H2O (vodni pary).

    V urcite fazi minuleho stoleti jela veskere pokrocila organicka technologie (prumyslovy/technologicky scale organicke chemie) na acetylenu, v jinem obdobi na syngasu.
    Technologie ktere umoznuji vyuzit syngas i pro jine ucely nez vyrobu methanolu (MeOH), syntetickych paliv, nebo vodiku a amoniaku jsou desitky let hotove. Ze syngasu jde delat i aromaticke uhlovodiky, nenasycene uhlovodiky vhodne pro pomyerni chemii a vyrobu materialu a v podstate vsechny dalsi potrebne ropne produkty vyjma par veci a nekolika typu rozpoustedel.
    Co je dulezite, syngas jde delat z odpadu (!!!) a tim usetrit uhlikovou stopu hned 2x. Jednou pri alternaci spaleni toho odpadu a druhou tim ze se nemusi vytezit dane mnozstvi fosilniho zdroje.
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: No je dulezita proto, ze indikuje jaky zvyseni globalni teploty muzeme ocekavat s rustem CO2... Pokud je citlivost klimatu ke zvyseni vysoka CO2, znamean narust CO2 vyssi dopady, pokd je malo citliva, tak mensi .]
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    TUHO: pochopils proc je tak oblibena ta hodnota climate sensitivity (klimatologove ji porad resi a vsude se o ni mluvi)? prijde mi to naprosto arbitrarne zvoleny (vzestup CO2 na dvojnasobek). proc zrovna tohle cislo je zasadni. jsem zmatena.
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    Peak coal .]]

    TUHO
    TUHO --- ---
    Respekt k AR6

    Za klimatickou změnu naprosto jasně může především člověk, zasáhla již všechny oblasti světa a čas k odvrácení jejích nejhorších dopadů už téměř žádný nezbývá. Vyplývá to z nové zprávy Mezivládního panelu OSN pro klimatickou změnu (IPCC) zveřejněné v pondělí 9. srpna. Oproti předchozí, sedm let staré zprávě přináší ta současná nová varování a vyplývá z ní, že lidstvo za desítky let udělalo pro zmírnění klimatických změn jen velmi málo. Bezproblémová budoucnost jej proto rozhodně nečeká.

    Čas vypršel • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/agenda/cas-vyprsel
    TUHO
    TUHO --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    Vlakno o klicovych zpravach v AR6 od Zeke Hausfathera

    https://twitter.com/hausfath/status/1424642708291821569
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #codeRed

    ‘Code Red For Humanity’: Humans Driving ‘Unprecedented’ Climate Change, U.N. Report Finds
    https://www.forbes.com/sites/roberthart/2021/08/09/code-red-for-humanity-humans-driving-unprecedented-climate-change-un-report-finds/?sh=2635875a5d93

    Global temperatures will likely exceed the 1.5C limit set by the Paris climate agreement within the next 20 years unless swift and drastic action is taken to reduce greenhouse gas emissions, according to a comprehensive assessment of climate science by the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), the world’s leading authority on the subject.
    ...
    Atmospheric carbon dioxide levels are also at the highest point in 2 million years, the report said, with agriculture and fossil fuels driving levels of nitrous oxide and methane to 800,000-year highs.
    ...
    Even in best case scenarios, some of the changes—including sea level rise—are irreversible for millennia.
    KEB
    KEB --- ---
    PETER_PAN: co přesně je synthgas? Syntezovy plyn, čili generátorový, čili CO známé též jako oxid uhelnatý?

    Nebo je to něco jiného!
    TUHO
    TUHO --- ---
    velmi detailni clanek, zabtvajici se ar6 z dillny carbon brief… top jako vzdy z tyhle stranky

    In-depth Q&A: The IPCC’s sixth assessment report on climate science | Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/in-depth-qa-the-ipccs-sixth-assessment-report-on-climate-science
    TUHO
    TUHO --- ---
    lol, prvni ministryni walesu pro klimatickiu zmenu je segra aphexe twina :D

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Asset Revaluation and the Existential Politics of Climate Change | International Organization | Cambridge Core
    https://www.cambridge.org/core/journals/international-organization/article/asset-revaluation-and-the-existential-politics-of-climate-change/0963988860A37F6988E73738EA93E0A1

    Whereas scholars have typically modeled climate change as a global collective action challenge, we offer a dynamic theory of climate politics based on the present and future revaluation of assets. Climate politics can be understood as a contest between owners of assets that accelerate climate change, such as fossil fuel plants, and owners of assets vulnerable to climate change, such as coastal property. To date, obstruction by “climate-forcing” asset holders has been a large barrier to effective climate policy. But as climate change and decarbonization policies proceed, holders of both climate-forcing and “climate-vulnerable” assets stand to lose some or even all of their assets' value over time, and with them, the basis of their political power. This dynamic contest between opposing interests is likely to intensify in many sites of political contestation, from the subnational to transnational levels. As it does so, climate politics will become increasingly existential, potentially reshaping political alignments within and across countries. Such shifts may further undermine the Liberal International Order (LIO); as countries develop pro-climate policies at different speeds and magnitudes, they will have incentives to diverge from existing arrangements over trade and economic integration.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam