• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: mě po dočtení napadlo jak chtějí zajistit aby to nějaký pomatenec nezapálil
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ucel som teda uhadol hned, vyhravam bludistaka? :)

    Mamutí dřevěná stavba má objem kilometr krychlový. Její účel byste neuhádli - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/bydleni/tipy-a-trendy/clanek/mamuti-drevena-stavba-ma-objem-kilometr-krychlovy-jeji-ucel-byste-neuhadli-40371735
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: tak je tim mysleno delni na povrchovy led, co je nad zemi, a podpovrchovy, tedy permafrost. Jenze to jde jeste dal:

    Antarctic Ice Sheet surface mass balance
    http://www.antarcticglaciers.org/glaciers-and-climate/changing-antarctica/antarctic-ice-sheet-surface-mass-balance/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO:

    Michal Berg
    https://threadreaderapp.com/thread/1437390062761611264.html

    České emise CO2 od roku 2015 v zásadě neklesají. Dvojice Brabec-Havlíček z nás v tomto měřítku udělala nejhorší zemi EU. Dosáhnout tímto tempem závazné a Babišem na úrovni EU schválené cíle je tak logicky nereálné.

    Problémy jsou například v tom, že nejsme schopni CO2 mimo sektor povolenek EU ETS zdanit odpovídajícím způsobem. EIA doporučuje zdanění uhlíku a kompenzaci těch peněz zpatky lidem - ať dotacemi, tak přímou platbou.

    ...

    Mnohem rychleji musí podle IEA skončit také těžba a spalování uhlí. Vláda stále nemá termín, ani konkrétní plán jak energii nahradit a kompenzovat pracovní místa lidem v uhelném průmyslu. Jako Zelení chceme konec uhlí nejpozději v roce 2030 a plán pro horníky jako ve Španělsku.
    Mnohem větší důraz je potřeba dát na energetickou účinnost a úspory energie. V tom má Česko stále velký potenciál. IEA dokonce doslova říká: “energy efficiency first” a doporučuje zřídit Česku centrální autoritu pro tuto oblast.
    Další velký potenciál máme v obnovitelných zdrojích, agentura doporučuje abychom jej mnohem více prozkoumali i využívali a nemuseli jsme tak tolik spoléhat na přechod na fosilní plyn. Ten jak známo z emisního hlediska škodí jen o málo méně než uhlí a zelený zdroj to není.

    Energetika je zásadní sektor, u nás ale skoro všechny strany naskočily na babišovy dezinformace o “zeleném šílenství z EU”. IEA není žádná zelená organizace, ale velmi konzervativní instituce, která naopak často své výhledy musela poopravit, protože realita byla ještě zelenejší.
    Začneme se tedy před volbami konečně bavit o konkrétních klíčových věcech týkajících se klimatu a dopadu klimatických opatření na naši budoucnost? Lidé chtějí aby se klima řešilo. Ne pro planetu, ta to zvládne sama, ale právě pro ty lidi a jejich životy.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO:

    Czech Republic 2021 – Analysis - IEA
    https://www.iea.org/reports/czech-republic-2021
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    Climate change: Former chief scientist Sir David King says restoring fish to the seas could help solve crisis
    https://inews.co.uk/news/environment/climate-change-sir-david-king-uk-chief-scientist-fish-seas-seaweed-1191773
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    zeme nesplnenych prani


    2,185 academics call for a Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty — The Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty
    https://fossilfueltreaty.org/open-letter

    We call on governments to urgently commence negotiations to develop, adopt and implement a Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty laying out a binding global plan to:

    End new expansion of fossil fuel production in line with the best available science as outlined by the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) and the United Nations Environment Programme

    Phase out existing production of fossil fuels in a manner that is fair and equitable, taking into account the respective dependency of countries on fossil fuels, and their capacity to transition;

    Invest in a transformational plan to ensure 100% access to renewable energy globally, support fossil fuel-dependent economies to diversify away from fossil fuels, and enable people and communities across the globe to flourish through a global just transition.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Nathan John Hagens
    https://threadreaderapp.com/thread/1421928088787734532.html

    Below is a summary from my recent talk on 33 core beliefs prevalent in modern culture contrasted with our underlying biophysical realities.

    Earth and Humanity: Myth and Reality
    https://youtu.be/qYeZwUVx5MY


    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FFF
    Fridays For Future Česká republika - Debata o ochraně klimatu a životního prostředí s lídryněmi a lídry politických | Facebook
    https://www.facebook.com/fridaysforfuture.cz/videos/308118041103858/

    Jak chtějí nejsilnější strany chránit klima? Jakým způsobem chtějí dosáhnout klimatické neutrality České republiky? Jaký názor mají na transformaci české energetiky a dopravy? Co udělají pro ochranu krajiny a lesů? Jakou budoucnost vidí pro české zemědělství? Odpovědi na tyto otázky budeme hledat v diskuzi s lídry a lídryněmi stran, které mají největší šanci

    🗣 Diskutují:
    Ivan Bartoš (Pirátská strana)
    �Karel Havlíček (ANO)
    Markéta Pekarová Adamová (TOP-09)
    Lubomír Zaorálek (ČSSD)
    Magdalena Davis (Strana zelených)

    🎙Moderuje:
    Marie Bastlová (Seznam zprávy)
    Petr Doubravský (Fridays for Future)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Record number of environmental activists murdered - BBC News
    https://www.bbc.com/news/science-environment-58508001

    "Since the Paris Agreement on climate change was signed in 2015, the organisation says on average four activists have been killed each week."
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Matej Michal Zaloudek
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10222224551377149&id=1065851899

    Včera v Mnichově protestovalo na 25.000 lidí proti Mezinárodní výstavě aut (IAA), za udržitelnou mobilitu a proti greenwashingu automobilového průmyslu.

    Udělala se cyklojízda z Frankfurtu do Mnichova, podařilo se zablokovat 5 dálničních mnichovských radiál, udělat blokádu v centru…

    Dav byl pestrý. Požadoval města bez aut, přechod na bezuhlíkovou ekonomiku, okamžitý konec výstavby dálnic, zákaz SUV, propuštění aktivistek a aktivistů, které policie zřejmě nezákonně zadržela už 6 dní před demonstrací… Blokády rozháněla policie pepřákem, ale vše zřejmě proběhlo bez vážnějších incidentů.

    Mezitím v Praze… ale nic.

    #noIAA #IAAdemo #aussteigen
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Dnes Vláda ČR projednává tzv. “Modrou zprávu” o znečištění vod. Situace v Česku je alarmující!
    V roce 2020 byla v dokonce 82 % vzorků nalezena závažná kontaminace. Zpráva ukazuje nezbytnost změnění způsobu zemědělského hospodaření. Viz koncentrace pesticidů v podzemních vodách.
    (Balcarová)

    link na 2019 - http://www.akcr.cz/data_ak/20/v/Modra_zprava_2019.pdf
    2020 az casem
    PER2
    PER2 --- ---
    "laughs in methane maniacally"
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO: net zero by 2050 amd zero ever after...
    TUHO
    TUHO --- ---
    KEB
    KEB --- ---
    Ukončíme spalování uhlí nejpozději do roku 2030. Jádro necháme dožít, nové bloky stavět nechceme. Odpovědi Zelených na předvolební anketu Ekolistu - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ukoncime-spalovani-uhli-nejpozdeji-do-roku-2030.jadro-nechame-dozit-nove-bloky-stavet-nechceme.odpovedi-zelenych-na
    TUHO
    TUHO --- ---
    The International Energy Agency will host a webinar for the launch of its publication Energy Policies of IEA Countries: Czech Republic on Monday, 13 September, at 11:15 AM CEST, with Karel Havlicek, Minister for Industry and Trade of the Czech Republic and Fatih Birol, Executive Director of the International Energy Agency.

    The phase-out of coal will be a key challenge for the Czech Republic over the coming decade. Today, coal accounts for almost half of the country’s electricity generation and a quarter of its residential heating demand. To prepare for the phase-out, the country needs to speed up the deployment of low-carbon sources of electricity generation.

    Energy efficiency should be placed at the centre of the Czech Republic’s energy policy making to help with the coal phase-out. In this report, the IEA provides a range of energy policy recommendations to help the Czech Republic move ahead with the development of a modern energy sector for a healthy and prosperous future.

    Czech Republic 2021: Energy Policy Review
    https://www.youtube.com/watch?v=CpVP9mSH-_M
    PER2
    PER2 --- ---
    SEJDA: "surface mass balance" neni "povrch" ale muzeto byt nekolik metru snehu/ledu - zalezi kolik ten rok nasnezilo/naprselo / zmrzlo / roztalo / odparilo se/ vetrem rozfoukalo / lavinou odfrcelo ... a nidke tam neni ani zminka o povrchu + krychlovych metrech, mas tam "Gt" a kolik to je metru krychlovych vody
    a samozrejme to nezobrazuje zmenu vysky, na to mas udaje ze satelitu a ta v prumeru klesa
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: o neco takoveho se snazil uz i predchozi papez.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    PER2: Povrch. To ti nerika kolik metru je pod tim, ani o kolik to kleslo. Povrch je jiste dulezity pro vypocet albeda. Ale proc meri povrch v kilometrech krychlovych je mi zahadou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam