• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    TUHO: Ono ale se zničenou ekonomikou budeš těžko usilovat o nějaká zlepšení klimatu.
    TUHO
    TUHO --- ---
    GLOBETROTTER: haha uz podle nazvu ale autor asi neslysel treba o Parizske dohode a o kumulativnich emisich ,))
    TUHO
    TUHO --- ---
    In this paper, Nicholas Stern argues that the COVID-19 and climate crises, and the weaknesses that produced them, should be tackled together and that the response must be a new sustainable, resilient and inclusive approach to growth and development. The paper explores relevant policies and actions and then turns to the changes to economics necessary to pursue these ideas and imperatives.

    A time for action on climate change and a time for change in economics - Grantham Research Institute on climate change and the environment
    https://www.lse.ac.uk/granthaminstitute/publication/a-time-for-action-on-climate-change-and-a-time-for-change-in-economics/
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Má někdo možnost odemknout?
    Snižování emisí je jako močení do bazénu. Jeden ukázněný to nevytrhne | Názory | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/nazory/snizovani-emisi-je-jako-moceni-do-bazenu-jeden-ukazneny-to-nevytrhne.A211027_160516_ln_nazory_lros?zdroj=LN_nazor-top
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: k cemu vzduch, kdyz nam znici ekonomiku! :D
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: jeste ze tu debatu zahajil guverner tolika racionalnimy arrgumenty. Mozna mu je lito, ze neni soucasti ECB.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    K čemu nám je plnění klimatických cílů, když to zničí ekonomiku, varuje guvernér ČNB - Echo24.cz
    https://echo24.cz/a/SLRSM/k-cemu-nam-je-plneni-klimatickych-cilu-kdyz-to-znici-ekonomiku-varuje-guverner-cnb
    TUHO
    TUHO --- ---
    Don't Choose Extinction
    The world spends an astounding US$423 billion annually to subsidize fossil fuels for consumers

    https://www.youtube.com/watch?v=VaTgTiUhEJg&t=107s
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    YMLADRIS: ja musim este par rokov pockat, julca je moc citliva a nema rada napr. ani temy o vesmire, lebo asi sa boji tej nekonecnosti a nicoty, neviem :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pokus financne ohodnotit prirodu

    The great experiment to put a price on nature - BBC Future
    https://www.bbc.com/future/article/20211018-scotlands-great-experiment-to-calculate-the-value-of-nature
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: sazime stromy uz od mala. Vysvetlujeme, ze jsme soucasti prirody. Neutracime za zbytecnosti, hledame vzdycky mene energeticky/materialove narocne alternativy zabavy. Nestrasime apokalypsou ani budoucnosti, ktera nenastala.

    Nedavno jsem se s 5ti letym synem bavil o tom, ze driv byl v CR vsude les, ze lidi odebiraj prirode vic a vic mista + jaky to ma a bude mit dopady. Myslim, ze toho dost pobral :)

    imho ta cesta neni pripravovat dite nastoupit do nejakyho "dome", kterej bude mit vyberovy kriteria, jako spis naucit potomka byt schopnej uvazovat o pricinach a vychodiskach, aby tahle situace idealne vubec nenastala, nebo aby prichazejici rizika maximalne mitigovali. tech situaci muze nastat nekonecne mnoho a upinat se k jedne verzi budoucnosti je uzkostny reseni, pramenici z vnitrniho strachu, nez nejaky idealni scenar pripravy pro preziti
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    YMLADRIS: some people will get to be inside the dome and most people won't, and I'm just hoping you'll get inside the dome before they shut the door

    .. tohle jsem v mainstreamu ještě neviděla a mám kolem toho silné pocity. Na jednu stranu mě těší že můj způsob uvažování je teda podpořen názorem odborníka nebo jak to říct na druhou stranu ty vole není jednoduché být rodičem v téhle době. Jak o tom uvažujete vy?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Studie ukázala nároky cesty k energetice a dopravě bez fosilních paliv do roku 2050 - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-ukazala-naroky-cesty-k-energetice-a-doprave-bez-fos.paliv-do-r.2050#diskuse

    Studie, která pokud to dobře chápu říká, že je potřeba jádro, ale nevim
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    Je potřeba lídr, který by zveřejnil validní čísla, začal jednat odvážně a rozhodl se snižovat emise tempem, které plyne z vědeckých dat. Jen tak se všechno může dát do pohybu a znovu získat smysl a směr.

    Chybí klimatický lídr. Objeví se v Glasgow někdo odvážný?
    https://denikreferendum.cz/clanek/33279-chybi-klimaticky-lidr-objevi-sevglasgow-nekdo-odvazny
    Greta Thunbergová
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    FOR THE PAST three decades, on and off, I've written about climate change and its effects. Through it all, I'd have described myself as a Star Trek-scale optimist about science and its ability to uplift humanity. I thought that science-hero sci-fi was inspirational, and dystopian sci-fi was a warning. I believe in positive political action. I think that in times of disaster, people help each other.

    Or, at least, I've always thought I thought that.

    But a few weeks ago, at dinner, a conversation with my teenage son went awry. I was trying to talk to him about possible college plans, and he wouldn't engage. I pushed. We gotta get started, I explained. Applications. Money. Campus visits.

    And he said, “Frankly, I just feel sort of nihilistic about it.”

    I followed up. About what?

    Well, it turned out—the whole thing, really. College, jobs, the ecosphere, the future. The boomers blasted it all into oblivion while Gen X screwed around on the internet.

    Here's where I blew it. Instead of giving him the we're-all-in-this-together-change-the-future speech, I said, “Kiddo, I think there's a chance that when all this shakes out, some people will get to be inside the dome and most people won't, and I'm just hoping you'll get inside the dome before they shut the door.”

    This was, I want to be clear, me fucking up. He couldn't figure out how to make his schoolwork matter even to himself, and I basically implied that if he didn't get good grades he wouldn't be worth saving after the apocalypse. I don't even think that! Or I don't mean to. But after 30 years on the job I'm starting to suspect that shouting “But science!” from the back of the room might not actually be making enough of a difference. I keep typing, but antivaxxers keep anti-ing and carbon emitters keep emitting. What is the point of me? Like the kid said: nihilistic.

    In 'Termination Shock,' Neal Stephenson Finally Takes on Global Warming | WIRED
    https://www.wired.com/story/sci-fi-icon-neal-stephenson-global-warming/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUHO: přes 80 km/h minulý týden foukalo i v Praze :-) já bych teda slavil, že konečně trochu zapršelo, i když samozřejmě, vyschlá půda se zjevně sesouvá snáz, než zpevněná vegetací :-/
    TUHO
    TUHO --- ---
    Tak v Kalifornii konecne zaprselo...

    Americký stát Kalifornie zasáhly silné bouře, které na řadě míst zdecimovaných při letošní sezoně požárů vyvracely stromy, sloupy elektrického vedení a způsobily bleskové záplavy či sesuvy půdy. Vítr ve městě San Francisco dosahoval rychlosti přes 80 kilometrů v hodině a meteorologové zaznamenali řadu srážkových rekordů.

    Kalifornii zasáhly silné bouře, způsobily záplavy, sesuvy i výpadky proudu — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3390778-kalifornii-zasahly-silne-boure-zpusobily-zaplavy-sesuvy-i-vypadky-proudu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: to jen ze začátku... pak přijde bod zvratu a začne to bejt naopak společenská povinnost.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: tak snad aspoň naplněj zásobníky, po půl roce bez srážek...
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    SCHWEPZ: Kolik procent energie těch 5 procent elektráren vyrobí? Ono takto to vypadá hrozně jednoduše na řešení, ale těžko srovnávat nějakou gigantickou uhelnou elektrárnu v Číně s nějakou malou elektrárnou na naftu na malém řeckém ostrově.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam