• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TUHO
    TUHO --- ---
    „Chopili jsme se příležitosti a vyvinuli vlastní elektrolyzér, jediný původně český generátor vodíku s protonově vodivou membránou,“ řekl Matolín v rozhovoru pro SZ Byznys. „Zařízení je otestované, spolehlivé a snadno recyklovatelné na rozdíl od konkurenčních produktů, snadno se u něj mění membrány s katalyzátory a další komponenty. Zatím dodáváme menší elekrolyzéry pro výrobu malých objemů vodíku pro medicinální účely,“ vysvětluje Matolín. Zájem je podle něj velký.
    „Zařízení jsme uvedli na trh před měsícem a prodali jsme jich zatím asi třicet. Přijímáme další dva pracovníky, abychom mohli uspokojit rostoucí poptávku,“ dodává Matolín.

    Miliardář Dědek rozjíždí v Česku vodíkový byznys. Jeho startup vydělává - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-miliardar-dedek-rozjizdi-v-cesku-vodikovy-byznys-jeho-startup-vydelava-186109
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Original clanek na American Chemical Society...

    We conclude that humanity is currently operating outside the planetary boundary based on the weight-of-evidence for several of these control variables. The increasing rate of production and releases of larger volumes and higher numbers of novel entities with diverse risk potentials exceed societies’ ability to conduct safety related assessments and monitoring. We recommend taking urgent action to reduce the harm associated with exceeding the boundary by reducing the production and releases of novel entities, noting that even so, the persistence of many novel entities and/or their associated effects will continue to pose a threat.

    https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.est.1c04158
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A. Ač
    https://www.facebook.com/566311998/posts/10159429212826999/

    Ľudstvu sa podarilo prekročiť ďalší z bezpečných limitov planetárnych hraníc, v poradí už v piatej kľúčovej kategórii. Presnejšie, vedcom sa podarilo kvantifikovať, že v prípade "umelých zlúčenín" drasticky prekračujeme ich bezpečné uvoľnovanie do životného prostredia. Trvalá udržiteľnosť tak zostáva nedosiahnuteľný sen... viac v grafe.

    FB-IMG-1642586967835
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Studenti se bouří kvůli klimatu. Ekoškoly už vědí, jak je o přírodě učit - Aktuálně.cz
    https://zpravy.aktualne.cz/domaci/chytre-cesko-studenti-se-bouri-kvuli-klimatu/r~8e3f6f2e73d311eca824ac1f6b220ee8/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    "...Pacifismus je tu zatím jen ochotou ke kapitulaci, a to odmítám. Podobně je tomu s hnutím ekologickým. Nikdo nemá odvahu říci otevřeně, že je třeba změnit životní způsob. Hovoří se spíše o využití alternativních energetických zdrojů k udržení toho samého životního způsobu. To je hanebná zbabělost, protože Zelení se tváří, jako by existovala nějaká jiná ekonomie a výrobní postupy, které by lidem umožnily zachránit přírodu před ničením bez jakékoli oběti. Jen lepším plánováním. To je ovšem podvod."

    Václav Bělohradský, Myslet zeleň světa, MF, 1991
    (Pozn.: Filozof v rozhovoru myslí Zelené v tehdejším Německu.)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A Sci-Fi Visionary Thinks Greed Might Be the Thing That Saves Us - The New York Times
    https://www.nytimes.com/interactive/2022/01/10/magazine/neal-stephenson-interview.html

    "It’s easy, especially now, to imagine a bleak and withered future, and that’s largely what our storytellers are doing. Whether it’s in novels, TV shows, films or video games, speculative imaginings of the world we’re heading toward tilt strongly to fatalistic despair. And while I can’t say with much conviction that I have hope for where our current path may lead, I have wondered why more artists aren’t pushing back and composing visions of the future in more than just minor keys."
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1642531627761
    PER2
    PER2 --- ---
    dobra zprava, lidstvo usilovne pracuje nekolika zpusoby na odstaneni se z ekosystemu :D

    Chemical pollution has passed safe limit for humanity, say scientists | Pollution | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/jan/18/chemical-pollution-has-passed-safe-limit-for-humanity-say-scientists
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    KEB:

    (PDF) Phosphorus Biofertilizers from Ash and Bones—Agronomic Evaluation of Functional Properties
    https://www.researchgate.net/publication/302912036_Phosphorus_Biofertilizers_from_Ash_and_Bones-Agronomic_Evaluation_of_Functional_Properties
    KEB
    KEB --- ---
    Fosfor je naprosto nenahraditelný zdroj. Jednou bude cennější než ropa, říká paleoekolog Petr Pokorný - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/rozhovory/fosfor-je-naprosto-nenahraditelny-zdroj.jednou-bude-cennejsi-nez-ropa-rika-paleoekolog-petr-pokorny

    Skladujte kostí a skořápky od vajec, jednou to bude mít cenu!
    GOJATLA
    GOJATLA --- ---
    Aktivisté se spoutali řetězy a zablokovali Nuselák. Policie je odvedla
    Nuselský most: Aktivisté se spoutali řetězy a zablokovali ho | Blesk.cz
    https://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-zpravy/701593/aktiviste-se-spoutali-retezy-a-zablokovali-nuselak-policie-je-odvedla.html
    PER2
    PER2 --- ---
    goddamnit, skoro sme byli zachraneni, hold musime pockat na neco vetsiho, s tim jak se presouva vaha na zemskou kuru diky tani, tak z toho jeste neco urco kapne....

    The Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai eruption on Saturday was enormous; likely the largest in 30 years, according to experts. It injected a huge cloud of ash and sulfur dioxide, or SO2, high into the atmosphere, more than 30 kilometers (around 19 miles) above sea level, according to data from NASA satellites.

    At that height, above the influence of the jet stream in a layer of atmosphere known as the stratosphere, aerosols can remain for years. Importantly, when SO2 reaches the stratosphere, it reacts with water and creates a hazy layer of gas that prevents sunlight from reaching the Earth's surface and can lead to cooler temperatures.

    But scientists have also estimated from satellite data the total SO2 mass from the Saturday eruption was 0.4 teragrams -- 400 million kilograms -- of SO2, which is well below what scientists say could significantly alter global climate.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Nová dohoda je výsledkem společného dialogu a více než rok trvajících diskuzí, které se odehrály v průběhu roku 2020 a do kterých se zapojilo přes sto účastníků a účastnic z řad odborné veřejnosti i občanských organizací – od ekologických organizací až po odbory – zabývajících se pestrou paletou témat. Nová dohoda chce položit základy diskuse o nových podobách ekonomiky, která bude víc sloužit lidem a životnímu prostředí, a dá lidem více času pečovat o sebe navzájem i o naši krajinu.

    Výzva k sociálně-ekologické transformaci je všeobecnou výzvou k otevření diskuze o nutnosti provést transformaci ekonomiky tak, aby byla sociálně citlivá a zároveň udržitelná. Této výzvě vyjádřily sympatie desítky organizací a osobností reprezentující občanský sektor. Můžete se k ní přidat i vy!

    NovaDohoda - Program sociálně-ekologické transformace pro Českou Republiku
    https://novadohoda.cz/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    20220117-203143
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    ale tie uhelne vlnky su tam zaujimave, vzdy nejaka renesance :)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    TADEAS: tohle bude skvely za deset let (solar a wind velke jako nuclear a hydro) a pak za dvacet (oil na polovine dnesniho stavu)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    20220117-192818
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Accumulated heat in the upper ocean is at rec | EurekAlert!
    https://www.eurekalert.org/news-releases/939503#.YeRT2FStk7s

    The ocean heat content is relentlessly increasing, globally, and this is a primary indicator of human-induced climate change,” said paper author Kevin Trenberth, distinguished scholar at the National Center for Atmospheric Research in Colorado. “In this most recent report, we updated observations of the ocean through 2021, while also revisiting and reprocessing earlier data.”

    For the last year, the researchers found that the upper 2,000 meters in all oceans absorbed 14 more Zettajoules than in 2020, equal to 145 times world electricity generation in 2020. For context, all of the energy humans use the world over in a single year is about half of a Zettajoule.

    ...

    “As well as absorbing heat, currently, the ocean absorbs 20 to 30% of human carbon dioxide emissions, leading to ocean acidification; however, ocean warming reduces the efficiency of oceanic carbon uptake and leaves more carbon dioxide in the air,” said Lijing Cheng, lead paper author
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    J Rockstrom
    https://twitter.com/jrockstrom/status/1482616870394023936?s=19

    At 1.2°C of global warming, with current pace, we will hit 1.5°C in 2033 and 2°C by 2060. With last 7 years being warmest on record, 2021 among them, we have strong confirmation of the global climate crisis as shown in excellent analysis by @BerkeleyEarth

    Global Temperature Report for 2021 – Berkeley Earth
    http://berkeleyearth.org/global-temperature-report-for-2021/

    20220117-064111
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam