• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TUHO: s tim netransparentim se mozna da souhlasit. Na druhou stranu vznikalo velke treni mezi lidmi, kteri sporem nebyli dotceni. A situace byla cim dale horsi. Spech byl na miste.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUHO: tak jasně... během kariéra uvažovala lovit hlasy, kde jí enviromentalisté dost chyběli, zatímco po konci kariéry asi zpívala píseň toho, koho chleba jedla, no... to dává smysl.

    V roce 2003 to bylo tak už za hranou, kdy ještě si bylo možné dovolit něco zpochybňovat. V devadesátkách ta čísla ještě nebyla tak jednoznačná jako dnes, dnes tu korelaci musí vidět každý, kdo na VŠ nepropadl ze statistiky, podle mě...

    Asi je tam problém, že když smečka, do které patříš, něco prohlásí za zjevenou pravdu, tak prostě nemůžeš chcát proti větru a musíš jít se smečkou. Tohle je ale problém věda vs. ideologie obecně. Znovu to vyplavalo na povrch i teď okolo Covidu... prostě ideologie je v dnešní době, kdy jsme část identifikačních znaků (typu nějaké společenské oblečení, uniformy, apod.) vzdali a část přímo zakázali (rasa, víra...), tak se ideologie stává jaksi povoleným identifikačním symbolem kolektivní identity a pro spoustu lidí je potřeba někam patřit přímo životně naléhavá (ne každý je introvert nebo rovnou autista).

    Jinak zase s tím, že některá schémata boje s globálním oteplováním nefungují, bohužel mají klimaskeptici pravdu: nejen, že carbon capture prostě může fungovat ještě s menší pravděpodobností, než vytápění tepelnými čerpadly na baterie (což taky nebude mít životnost nic moc), ale hlavně jsme si zadělali na problém přesunem spousty globální výroby do Číny, kde se s tím nemazlej. Podle mě je trochu škoda, že se konzervativci ztopořili na těch pozicích naprostého popření problému, protože si dovedu představit, že lidi schopní domýšlet nějaké širší důsledky by se mohli najít klidně i mezi nimi a ta kritika nefunkčních politických opatření podle mě byla správná; nikoliv ovšem popření problému jako takového.

    Jinak bohužel, řešení klimatické krize nás čeká buď skutečně skrze nějakou téměř náboženskou víru, že příští generace mají právo na základní podmínky existence, nebo skrze téměř "totalitní" (či extrémně propagandistické) vynucení téhož. Jsem poslední dobou extrémně skeptický k tomu, že lidi dospějou k dobrovolnému, tzn. demokratickému rozhodnutí, že je to reálný problém který se týká jich samotných. Dobrovolně si životní styl změní málokdo (dokonce ani já ne, bojím se...). Ovšem s přihlédnutím k tomu, jak moc si lidi nechávajíj ovlivňovat životní styl reklamou nebo třeba i jen skrz algoritmy sociálních sítí, tak se dá říct, že osud planety je dnes v podstatě v rukou programátorů Facebooku... buď se lidem objeví statusy, které někomu vydělají peníze (tedy nakonec vždy fosilní lobby), nebo statusy, které jim zdůrazní, že bojovat s klimatickou změnou by bylo cool...
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Scientists raise alarm over ‘dangerously fast’ growth in atmospheric methane
    https://www.nature.com/articles/d41586-022-00312-2
    TUHO
    TUHO --- ---
    XCHAOS: Tak Thatcherova otocila az po konci sve kariery. Ale je to zajimavy, protoze konec 70-80 leta bylo environmentalni tema na konzervativni pravici asi dost jinak ucohpovany nez ted. Environmental protection agency zalozil Richard Nixon, George Bush vyhlasoval spolu s Thatcheorvou valku globalnimu oteplovani.

    In bringing this about, Mrs Thatcher played an important part. It is not widely appreciated, however, that there was a dramatic twist to her story. In 2003, towards the end of her last book, Statecraft, in a passage headed “Hot Air and Global Warming”, she issued what amounts to an almost complete recantation of her earlier views.

    She voiced precisely the fundamental doubts about the warming scare that have since become familiar to us. Pouring scorn on the “doomsters”, she questioned the main scientific assumptions used to drive the scare, from the conviction that the chief force shaping world climate is CO2, rather than natural factors such as solar activity, to exaggerated claims about rising sea levels. She mocked Al Gore and the futility of “costly and economically damaging” schemes to reduce CO2 emissions. She cited the 2.5C rise in temperatures during the Medieval Warm Period as having had almost entirely beneficial effects. She pointed out that the dangers of a world getting colder are far worse than those of a CO2-enriched world growing warmer. She recognised how distortions of the science had been used to mask an anti-capitalist, Left-wing political agenda which posed a serious threat to the progress and prosperity of mankind.

    In other words, long before it became fashionable, Lady Thatcher was converted to the view of those who, on both scientific and political grounds, are profoundly sceptical of the climate change ideology. Alas, what she set in train earlier continues to exercise its baleful influence to this day. But the fact that she became one of the first and most prominent of “climate sceptics” has been almost entirely buried from view.


    Was Margaret Thatcher The First Climate Sceptic? - Net Zero Watch
    https://www.netzerowatch.com/was-margaret-thatcher-the-first-climate-sceptic-2/

    Jinak Margaret Thatcherova rok 1989

    Margaret Thatcherová o změnách klimatu na půdě OSN (1989)
    https://www.youtube.com/watch?v=B26wsvK9NZU
    TUHO
    TUHO --- ---
    Podle právníka a experta na mezinárodní právo Vladimíra Balaše patří mezi nejslabší místa dohody pouze pětiletý monitoring těžby a stejně krátká lhůta upravující řešení sporů. Přitom se v dole má těžit ještě 22 let. V tuto chvíli tak není jasné, co bude po pěti letech. To je problematické zvláště v situaci, kdy panují oprávněné obavy, že bariéra proti odtoku podzemní vody není a nebude funkční. Pochybnosti také vzbuzuje otázka, zda a jakým způsobem byl zjištěn současný stav a jaká je tedy situace, ze které smlouva vychází. Ekologický audit byl totiž proveden neznámým a netransparentním způsobem. Stejně netransparentně se pak přistoupilo k vytvoření a schválení celé dohody.

    Problémy nikam nezmizí, na rozdíl od vody. O dole Turów s expertem na mezinárodní právo – A2larm
    https://a2larm.cz/2022/02/problemy-nikam-nezmizi-na-rozdil-od-vody-o-dole-turow-s-expertem-na-mezinarodni-pravo/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TUHO: nicméně ta epizoda je podle mě zajímavá. o tom "otočení" to nevím, to bych musel nastudovat její kariéru v 90kách....
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: aka je Zem krehka si ludia uvedomuju az ked ju vidia z vesmiru, ale nemozeme 8 miliard ludi vystrelit do vesmiru, aby im preplo v hlave a zacali sa chovat zodpovedne :(
    KEB
    KEB --- ---
    DZODZO: Ruskem sponzorovaný
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1644356244756
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: myslis tym aby sa po 50tke zo mna nestal samoluby narcis?
    TUHO
    TUHO --- ---
    XCHAOS: thatcherova to mela dost jao bic na horniky, jejichz odbory ji zatapeli a jako argumet prechodu k jadru. pote ovsem co se rozjela pr ofenziva fosilniho prumyslu pocatkem devadesatek tak otocila a dala se cestou konzervativniho denialu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SEJDA: jj, to tehdy byla reálná, bezprostřední hrozba, jako v nedávných letech kůrovec, a na tom shoda napříč společnosí byla.

    U těch fosilních paliv se především předpokládalo, že brzy ojdou... ať už Rusko "zavře kohoutky", dojde uhlí, nebo třeba nastane Peak Oil. Problém s CO2 bylo snadné v 90tých letech nebrat až tak vážně, ostatně i já potřebu úspor fosilních paliv vnímal spíš z hlediska ekonomického, že se mi příčilo utrácet relativně velkou část svých tehdejších příjmů za pohonné hmoty, když jsem chtěl cestovat, apod.

    Vnímat hrozbu vlivu CO2 na globální oteplení už v 80tých letech bylo opravdu vizionářské, protože prostě ten obrovský boom automobilismu a letecké dopravy, který v 90tých letech nevyvrcholil, ale plynule pokračuje dodnes, jsme tak úplně nečekali. Spíš existoval takový pocit, že za všechno může těžký průmysl, který zbytečně vyrábí tanky, které nikdo ani doopravdy nechce. Ona ta nálada koncem 80tých let byla opravdu jiná, než dnes... obecně se po pádu železné opony očekávala transformace i na Západě, zejména asi envorimentální.. no a ono to do jisté míry nastalo, nebo spíš na Západě si lépe než u nás zapamatovali, jaká byla tehdy očekávání.

    Každopádně Klaus je dobrý všeobecný varovný případ toho, že v druhé půlce života by si všichni měli dávat bacha, jak ten čas rychle letí a jak rychle se vyvíjejí objektivně měřitelná fakta, která ten okolní svět popisují. ..
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    XCHAOS: i Vaclav Klaus bojoval za odsireni elekraten, tj. proti kyselym destum, proti ozonove dire .. rikame tomu zeleny klaus :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://twitter.com/glacier_ecology/status/1490377407827697669
    Margaret Thatcher byla prvním prominentním světovým lídrem, kterého vědecká data o oteplován planety v důsledku lidské činnosti naprosto přesvědčila. Stala se významnou "zelenou" aktivistkou a začala bojovat za urychlené řešení klimatické krize.

    a skutečně je to zřejmě pravda:
    Climate, freedom and denial: What “Green Thatcherism” teaches us today | The Economist
    https://www.economist.com/open-future/2019/11/22/climate-freedom-and-denial-what-green-thatcherism-teaches-us-today
    https://www.theguardian.com/environment/blog/2013/apr/09/margaret-thatcher-green-hero

    Řekl bych, že je to jeden z těch faktů, které novináři stále znovu překvapeně objevují, ale stejně stále znovu zapadnou, protože to prostě nezapadá ani do narativu převážně levicového klimatického aktivismu, ani do narativu "popíračů", ať už těch z lidu, nebo profesionálních, placených fosilní lobby. Fakt, že Thatcherová byla vědkyně a tudíž uznávala vědecké argumenty v zásadních enviromentálních otázkách, je pro spoustu lidí asi stejně problematický, jako fakt, že Ježíš Kristus byl v podstatě komunista :-)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Pěstování umělého masa je šetrnější vůči životnímu prostředí i lidskému zdraví, říká vědec Janoušek | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/pestovani-umeleho-masa-je-setrnejsi-vuci-zivotnimu-prostredi-i-lidskemu-zdravi-8673729
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #europeImpact

    Alpách je až o 70 procent méně přírodního sněhu než je běžné, informují místní média.

    ...

    Odborníky ale ještě více znepokojují velmi nízké zásoby vody, které se dosud vytvořily. Podle odhadů jsou zásoby v přehradách, nádržích a sněhové pokrývce o 55 až 80 procent nižší, než je dlouhodobý průměr. Kvůli suchému a relativně teplému počasí chybí především sníh v horách. Podle meteorologické agentury regionu Lombardie je přírodní sněhová pokrývka v tamních Alpách o zhruba 70 procent nižší, než kolik činí průměr za léta 2006 až 2020.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: ukoncit lidskou epochu ohne nejakym peknym ohnickem... orižinl .)
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    #climateSolution

    Mozna jsou ty seberegulacni mechanismy vetsi, nez si myslime

    13,000 Years Ago, a Firestorm Covered 10% of Earth's Surface, Triggering an Ice Age
    https://www.sciencealert.com/a-firestorm-bigger-than-the-one-that-killed-the-dinosaurs-triggered-an-ice-age-13-000-years-ago/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Climate protesters are getting ready for a year to remember - New Statesman
    https://www.newstatesman.com/environment/climate/2022/01/climate-protesters-are-getting-ready-for-a-year-to-remember-2022

    Nearly 5 per cent of Americans also say they would willingly participate in civil disobedience to demand action on global warming, according to research published last week. That may sound like a small number but it is higher than the 3.5 per cent of a population that Erica Chenoweth, a Harvard political scientist, argues is needed if nonviolent protest is to achieve political change.

    The finding is a further sign that concern about climate change has reached a tipping point. In the UK environmental issues topped a poll of public worries last November for the first time since 1989. Extinction Rebellion will probably take heart from that, and recent acquittals of climate activists in British courts, as it announces its latest strategy for mass mobilisation and nonviolent civil resistance in April.

    ...

    This month the House of Lords threw out all of the last-minute amendments to the Policing Bill. These included attempts to criminalise the standard tactic of protesters locking themselves on to something, used as far back as the Suffragettes, and additions that would have broadened police powers to stop and search.

    The bill continues to pose a threat as it returns to the House of Commons, warns the human rights group Liberty, which has been calling for its damaging proposals to be scrapped in their entirety. Roma, gypsy and traveller people are particularly targeted, and it could still introduce harsh sentences for anyone unknowingly breaching police conditions imposed on peaceful protests.

    In its wake, however, the legislation is also creating an increasingly diverse coalition of pro-environment and pro-rights opposition. “We are starting to see new relationships forming through this campaign, between racial, social and climate justice activists,” says Bhavini Patel, a co-founder of Extinction Rebellion Unify, which has been campaigning against the legislation. “It’s brilliant this bridge is emerging.”

    ...

    “In the past few months, we’ve definitely grown as an organisation,” says Jon Bonifacio of Youth Advocates for Climate Action in the Philippines, where the devastating Typhoon Rai struck in December and an election is planned for May. “We need to see a change of leadership into something more sustainable and just.”
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam