• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Lokomobila – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Lokomobila
    Zajímavé je, že orba tímto systémem byla velice kvalitní, z mnoha hledisek mnohem kvalitnější, než za pomoci traktorů. Lokomobily měly značnou sílu a mohly tedy orat i s víceradličnými oračkami (respektive pluhy). Oračky přitom byly lehké a svou hmotností nezpůsobovaly udusání pole.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: fraze o tom ze neco se bude muset neco zmenit, ze "musime", me nechavaj chladny. zmena prichazi slrz hlubokou krizi, kdy je blizko smrt a jde to na dren. fakt se nic nemusi prizpusobovat naarokum nasi civilizace a co si myslime, ze se musi stat, sbychom zili svuj vysnenej zivot ,)

    ale bylo by to prijemny, to nepochybne :) tak to pojdme oplakat ,)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: hele, budou muset. alternativní přístupy k industrializovanýmu zemědělství se budou muset prosadit... resp. elektrifikace industrializovanýho zemědělství.

    zase vzhledem k tomu, že je to silně dotovanej obor, min. v EU, tak lze poměrně hodně změnit už jen tím, že postupně se ta struktura dotací změní.. hodně toho ale může změniit třeba jen disruptivní tržní inovace (já pořád věřím na solární lokomobilu... pokud by zrovna nestála na poli, může zásobovat energií celou farmu...)
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS: "Kromě ukončení spotřeby fosilních paliv bychom proto měli" ...

    jiste, ty "obilnice sveta" to samozrejme vypestuji bez fosilnich paliv :))
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Kvůli ruské agresi hrozí velká potravinová krize. Upozorňuje na slabiny globálního zemědělství
    https://denikreferendum.cz/clanek/33824-kvuli-ruske-agresi-hrozi-velka-potravinova-krize-upozornuje-na-slabiny-globalniho-zemedelstvi

    Africké státy jsou proto hrozící celosvětové potravinové krizi vystaveny nejvíce, podle expertů v mnohých z nich hrozí v průběhu roku vypuknutí velkých hladomorů. Případný nedostatek obilí výrazně ohrozí i Blízký východ. Některé nejvíce ohrožené státy už začínají přijímat krizová opatření.

    Egypt kvůli celosvětovému nárůstu ceny pšenice proto zafixoval cenu chleba. Právě severoafrický stát je totiž největším světovým dovozcem pšenice a výpadek z Ukrajiny jej proto ohrožuje opravdu silně. Do vážné krize současná situace uvrhuje i Libanon, který v důsledku bejrútského masivního výbuchu v roce 2020 přišel o velkou část svých obilných zásob.

    Kromě těchto nejpalčivějších příkladů však celosvětově hrozí výrazné zvyšování cen základních potravin, umocněné navíc zvyšováním cen energií, a s tím spojené sociální problémy, prohlubování chudoby a nepokoje. Právě proto varoval v pondělí francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian před celosvětovým hladomorem a vyzval Evropskou unii, aby nastalou situaci začala urychleně řešit
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    FB-IMG-1648238326443
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    kable nie su problem, bajocko to ma dlzku zhruba ako tuto Rio Madeira link :)

    Top 7 world's longest power transmission lines
    https://vietnamtransformer.com/our-news/top-7-worlds-longest-power-transmission-lines
    PER2
    PER2 --- ---
    FRK_R23: aha, protoze desrtec projekt neklapnul, tak nemuze fungovat ani zadnej jinej projekt, mmkey....
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    PER2:

    The Problem with Solar Energy in Africa
    https://www.youtube.com/watch?v=7OpM_zKGE4o
    PER2
    PER2 --- ---
    FRK_R23: to ale neni jenom o natazeni kabelu
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    PER2: Jo kabely se tahaj, ale to fakt neni jenom o natažení drátů.
    PER2
    PER2 --- ---
    FRK_R23: hm? treba
    Xlinks Morocco UK power project - Tender launched for study on the $22BN renewable energy project
    https://youtu.be/Qws0PaCM8xM
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    YMLADRIS: Je to samozřejmě blbost, rozebíralo to dost lidí. Nápad jistě dobrý, výsledky nebyly dobré :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    #wetdream

    pred casem jsem to resila s Jenikem Hollanem a rikal to samy: postavit v Maroku tunu solar farem a obehnat to borcama s kalasnikovama aby to hlidali, natahnout stejnesmerny draty do evropy. treba to Muska zaujme casem :)

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Antarctic Ice Shelf, Almost as Big as Los Angeles, Completely Collapses - CNET
    https://www.cnet.com/science/climate/antarctic-ice-shelf-almost-as-big-as-los-angeles-completely-collapses/

    The Conger ice shelf, which sits off the East Antarctic coast adjacent to the much larger Shackleton ice shelf, completely collapsed on March 15. The shelf was around 1,200 square kilometers, only a little smaller than Los Angeles
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    shock proof farming

    Shock Proof Farming - Why Regenerative Agriculture Is The Only Choice
    https://youtu.be/Mu74_snXPGw
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Nešťastná biomasa. Při luxování lesů přicházíme o živiny, poptávka navíc převyšuje naše možnosti • mujRozhlas
    https://www.mujrozhlas.cz/podhoubi/nestastna-biomasa-pri-luxovani-lesu-prichazime-o-ziviny-poptavka-navic-prevysuje-nase

    Teplárenství je odvětví energetiky, které není tolik na očích, pokud si odmyslíme desítky metrů dlouhé komíny kousek za městem. Stejně jako se s koncem uhlí budou muset vypořádat uhelné elektrárny, které stále ještě vyrábí 40 % tuzemské energie, prochází transformací i teplárny. Tam, kde se pálilo uhlí, aby šlo lidem parovody teplo rovnou do radiátorů, zavádí čím dál větší podíl zemního plynu, odpadu a biomasy, na kterou se zaměřuje aktuální díl Podhoubí.
    Ondřej Šebestík
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Co stojí jídlo? Ve Francii spáchá sebevraždu každý druhý den jeden zemědělec • mujRozhlas
    https://www.mujrozhlas.cz/podhoubi/co-stoji-jidlo-ve-francii-spacha-sebevrazdu-kazdy-druhy-den-jeden-zemedelec
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Přemysl Oráč 21. století by se dal na přímé setí. Budoucnost neorá a zachytává uhlík do půdy • mujRozhlas
    https://www.mujrozhlas.cz/podhoubi/premysl-orac-21-stoleti-se-dal-na-prime-seti-budoucnost-neora-zachytava-uhlik-do-pudy

    České zemědělství stojí přibližně za sedmi procenty emisí skleníkových plynů, přitom by mohlo být uhlíkově negativní a pochytat navíc jednu třetinu všech českých emisí. Musela by se ale celá plocha hospodářsky využívané krajiny obhospodařovat regenerativně. Znamenalo by to neorat, využívat minimum chemických aditiv, imitovat pasením pohyb praturů a správně mísit plodiny. O sekvestraci uhlíku do půdy a offsetech jsem mluvil s Václavem Kurelem.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Státy Evropské unie počítají s postupným ukončením odběru ruské ropy a plynu, ve čtvrtek ale budou jednat i o dřívějším embargu.
    České ministerstvo průmyslu Deníku N potvrdilo, že stát už jedná s alternativními dodavateli plynu, kteří by mohli nahradit přísun z Ruska.
    Podle odhadů expertů Evropská unie příští zimu bez ruského plynu přečká. Nejspíš se ale nevyhne zavedení úsporných opatření.
    I když budou alternativní dodávky ropy a plynu dostatečné, Česko může mít problém s nedostatečnými přepravními kapacitami.

    m m vám daruje následující článek Česko už jedná o alternativních dodávkách plynu. Vysvětlujeme, co by znamenalo, když se zcela odřízneme od Ruska
    https://denikn.cz/843795/cesko-uz-jedna-o-alternativnich-dodavkach-plynu-vysvetlujeme-co-by-znamenalo-embargo-na-ruska-paliva/?cst=12c6ecc2efdbc27e8331ba42ed8a492c714352a8

    asi OT o OZE nic
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam