• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    TUHO
    TUHO --- ---
    PETER_PAN: Z toho, ze tohle je pouze mirny zacatek, toho co nas v nasledujicich dekadach ceka, me svira solidni uzkost.
    KEB
    KEB --- ---
    SHEFIK: vzhledem k tomu, jak si pravidelně i přes varování otravují vzduch ohňostrojema, tak o tom pochybuju
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SCHWEPZ: sem zvedavej, jestli Indie do konce roku prehodnoti uhelnou/fosil strategii, nebo prijmou tyhle extremy za novy standard
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Jak se hromadí organická hmota v půdě | Úroda
    https://uroda.cz/jak-se-hromadi-organicka-hmota-v-pude/

    Půdy a tedy půdní organická hmota představuje jeden z nejvýznamnějších zásobníků uhlíku v suchozemských ekosystémech, obsahuje přibližně 3–4krát tolik uhlíku, kolik je ho v atmosféře nebo v biomase suchozemských rostlin. Tento zásobník přitom čile vyměňuje uhlík s atmosférou. Do půdy každoročně vstupuje velké množství uhlíku, které rostliny fotosyntézou vážou z atmosféry, zejména formou rostlinného opadu, odumřelých kořenů a kořenových exudátů, a podobné množství uhlíku se uvolňuje formou půdní respirace, tedy rozkladem půdní organické hmoty a její mineralizací na CO2. Celková velikost této výměny je několikanásobně větší než množství CO2 uvolňované antropogenním spalováním fosilních paliv.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN: muze byt... trackujeme ale nejhorsi scenare, tak co s tim?
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    TADEAS: Tohle je dost dvojsecna zbran a da se to hacknout vic a s horsimi dusledky nez volba prezidenta v USA.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PETER_PAN: "Záchranáři v západoindickém státě Gudžarát denně sbírají ze země desítky vyčerpaných a dehydrovaných ptáků, kteří padají z nebe, zatímco zemi spaluje vlna veder a zdroje vody vysychají. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na veterináře a ochránce volně žijících zvířat. Veterináři na klinice neziskové nadace Dživdaja v Ahmadábádu uvedli, že během několika posledních týdnů už ošetřili tisíce ptáků. Záchranáři podle nich denně přinášejí desítky ptáků, jako jsou holubi či luňáci. Veterináři vyčerpaným ptákům dávají multivitaminové tablety a s pomocí injekčních stříkaček jim do zobáků podávají vodu."
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A Culková

    "Občanská shromáždění v EU by měla mít právně závazný rámec! Potvrdili jste, že tahle demokracie funguje!"

    Pronesla 9. května EU Commission President Ursula von der Leyen k občanům. Potvrdila, že už si opravdu nevystačíme jen a pouze ze zastupitelskou demokracií. Protože "Democracy has not gone out of fashion, but it must update itself in order to keep improving people's lives!"
    Slyšíte dobře - "právně závazná!" Tohle není nějaký náš sen s Žofie Hobzíková a Anna Kšírová, tohle je realita, která se děje na úrovni EU, kterou podpořil nejen Evropský parlament, ale už i Evropská Komise.

    Příští týden pořádáme jako Občanské shromáždění s Filosofický ústav Akademie věd a Blue Democracy Mezinárodní workshop pro Organizátory občanských shromáždění. Máme úplně poslední volná místa. Přihlaste se. Jestli má něco budoucnost, tak tahle forma správy věcí veřejných.

    EU Commission President wants European Citizens' Panels
    https://www.buergerrat.de/en/news/eu-commission-president-wants-european-citizens-panels/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PETER_PAN: a ted zacni do death valley prilevat vodu a zvysovat vlhkost...
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Pamatuju si svuj letni vylet do Death Valley v USA. Tehdejsi maximum tam bylo 51 °C a i pri teplote o nekolik stupnu nize se dalo bejt mimo klimatizovane auto maximalne 15 minut a kazdy kdo byl venku pevne sviral 0.5 gallonovou flasku vody. Vsude projizdeli rangeri, protoze tam neni mobilni signal a kdyby se nekdo mel poruchu auta nebo nehodu tak kolaps a smrt u netrenovaneho cloveka je radove v desitkach minut.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Dnesni teploty z Pakistanu. Mehar a Sita, 49°C.

    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    Indii spalují vedra. Vyčerpaní ptáci padají z nebe na zem - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/zahranicni/clanek/indii-spaluji-vedra-vycerpani-ptaci-padaji-z-nebe-na-zem-40396725
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Whose science to believe? by Christopher Cooke
    https://www.3lm.network/whose-science-to-believe

    It is clear that Walter Jehne, George Monbiot and Allan Savory all care deeply about Nature and the imperative for the continuance of life on Earth.

    But, how do you and I make sense of what each is saying without their story inadvertently leading to a destructive outcome?

    Tweaking Howard Bloom’s first principle of science with a focus on all life provides a navigational touchstone for discerning the science, the tools, and the methods to believe and use:

    Examining that which is under my nose and seeking the truth as if all-life, including my-life, depends upon it.

    I am not saying this is easy. Previous civilisations have collapsed as they failed to cope with the unintended consequences of their Nature-dominating perspectives and actions.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    SCHWEPZ: perfektni, to nam urcite prinese stabilizaci/jistotu predpovednich modelu klimaticke zmeny :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Oceány ztrácí teplotní paměť. Přichází o místa, kde se dosud držela místa s teplou i studenou vodou | Plus
    https://plus.rozhlas.cz/oceany-ztraci-teplotni-pamet-prichazi-o-mista-kde-se-dosud-drzela-mista-s-teplou-8742910

    Oceány ztrácejí některé své stálé vlastnosti, na které se vědci mohli spolehnout při nejrůznějších předpovědích. O každoročně stejně teplých nebo chladných místech v mořských vodách vědci mluví jako o „paměti“ oceánu. Ta je teď podle nich kvůli globálnímu oteplování v ohrožení. A jak předpovídají, do konce tohoto století pravděpodobně zmizí nadobro.

    (25 min. poslech)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEFIK: kolik CO2 uvolní ta přeprava olivínu na pláže? Ne, fakt: dílčí nápady můžou být zajímavé, ale carbon capture není škálovatelných na potřebná čísla. Jasně, použití reaktivního minerálu je zajímavý přístup. Odbourávat CO2 rozpuštěné v mořské vodě může dávat lepší smysl, než ho lapat že vzduchu a navíc bude potřeba zastavit růst kyselosti oceánů.

    Ale základní problém je, že sice si někdo udělá čárku, kolik tun CO2 lapil a vygeneruje emisní povolenku - ale ten proces není škálovatelný aby řešil globální problém. Máš jen omezený množství pláží, kam to můžeš sypat. Přepravit by si musel milióny tun minerálů. Ta přeprava je tak levná jen díky levným fosilním palivům, co spálí ty lodě. Atd.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    XCHAOS: vsetky tie morske riasy be like: "am i a joke to you?" :)))
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    XCHAOS: ranni davka rychlych generalizaci? Byl bych se svymi vyroky opatrnejsi...

    A Caribbean beach could offer a crucial test in the fight to slow climate change | MIT Technology Review
    https://www.technologyreview.com/2020/06/22/1004218/how-green-sand-could-capture-billions-of-tons-of-carbon-dioxide/

    Research and lab simulations have found that waves will significantly accelerate the breakdown of olivine, and one paper concluded that carrying out this process across 2% of the world’s “most energetic shelf seas” could offset all annual human emissions.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam