• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: tak rozdil mezi tebou a keenem bude, ze ty veris, ekonomve veri, a keen publikuje a zaklada ty svoje teorie na nejaky empirii, napr. vztahu energii a ekonomiky :) to samy diskuze s shefikem, me to nejak nebavi, whatever, kazdej si jede svuj vál, realna komunikace a racionalita borici svoje predpoklady je marginalni fenomen ,)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    SHEFIK: je to OT, takze se omlouvam, ale jeste jeden dotaz. Kdyby do Ruska spadl asteroid a rusky plyn by proste nebyl. Tak by to nebylo, ze Putin se nechova racionalne. V takovem pripade by se nereklo, ze trh s energiemi selhal? Rozciluje me, ze nerozumim, jak se pozna, ze "trh selhal". Chapu ale ze se mam ptat asi jinde.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    YMLADRIS: ano, presne tak. Volny trh se prestal chovat racionalne (rusko). Zpusobil nejakou divergenci, jez bude trhu chvili trvat, nez se vyresi substituty a zacne konvergovat k rovnovaznemu bodu zpet. to chce cas.

    Neni to v rozporu s ekonomii. Ekonomie netvrdi, ze se vsichni vzdy a vsude chovaji racionalne. Navic by tohle chovani imho dokazaly vysvetlit modely oligopolu (opec+rusko) atd. Jenze pro rovnice by se nemohl pocitat jen financni.prinos, ale mezni uzitek z dlouhodobeho.pohledu pro rusko, resp. Putina.

    Ten ale tezko do rovnic modelovat, pac vlastne nikdo poradne nevi proc to putin dela (vycisleni zajmu Ega) a proc mezni uzitek obsazeni ukrajiny je pro nej vyssi nez mezni uzitek financi plynoucich do statniho rozpoctu. Ale i on to soucasne vyhazovani penez (na burzach aby vysponoval evropskej plyn + paleni vlastniho vytezenyho plynu) imho bude mit dobre spocitany...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    k tomu keenovi me napadlo, jestli se tim scenarem (ktery on kritizuje) fakt mini, ze ekonomika by mela o deset procent min energie, anebo ze by nemela levnou energii z ruska, ale sehnala by si ji jinde, byt drazsi. tj k cemu on se vlastne vyjadruje. ale neznam ho, treba je fakt chytrej a moje pochyba neni na miste (urážím ho).

    v teto souvislosti ("lide se vyjadruji") jsem mela ve feedu varoufakise, kde on rika, ze to neni tak ze trh s elektrinou nefunguje, ale ze zadny trh s elektrinou nemuze fungovat. myslim ze je popularni (minimalne u tadease), tak me to zarazilo, jestli je to tedy mineno jako uz cisty komunismus (planovana ekonomika), nebo co to DIEM vlastne razi

    Shefik: ty tady zastupujes ten trzni princip (asi?), mam tomu rozumet tak, ze volny trh s energiemi selhal, protoze nezijeme v miru? Tj. volny trh se nehodi do valky a do krize? Ja teda ani nevim, jestli selhal.. EU to ale pristi tyden nejak vyrazne zreguluje.

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    XCHAOS: naprostej souhlas. Je to podobny nesmysl jako nordhausovo vztahovani hdp k teplote.

    TADEAS: Vyrobni faktory (ucebnice ekonomie): prace, puda, kapital.

    Prace primarne predstavuje praci lidskou, ktera se muze pomoci nejake mechanizace/automatizace substituovat vnejsi energii. A ano, toto umocnuje hdp a vyspele staty na tom zalozily svoje ekonomiky a blahobyt.

    Nicmene ten vztah neni primocary, protoze je nutne uvazovat i produktivitu prace (taktez ucebnice ekonomie) a ta je velmi ruzna.

    Tvrzeni ze hdp:vnejsim energiim je 1:1 je zobecneni na urovni, ze globalni ekonomika dosahla uplne vsude stejne miry produktivity.

    Kdyz se ale podivam na priklad takoveho bitcoinu (pripadne cehokoliv zbytneho jak uvadi xchaos), jeho vypnutim nejenze usetrim spoustu energie, alr nastartuju dodatecne efekty jako vyssi uspory vedouci k vyssim utratam/obratu penez v ekonomice, a i vyssimu zdaneni, jez se opet naleva jako investice do ekonomiky. Ve vysledku by dost pravdepodobne doslo k rustu hdp za uspor energii.

    ...

    Muj osobni nazor - to rozdelovani ekonomii na neoklasicke apod mi prijde uplne nesmyslne. Ekonomie, stejne jako matematika je jen jedna.

    Pak uz je to jen o komplexnosti situace a faktorech, ktery se do uvazovani v historii lidske spolecnosti zahrnuji - to uz je ale subjektivni nazor vnaseny nejakymi osobnostmi ja dane situace. Je to asi jako sledovat bloggery pisici o cernych dirach. Fyzika je jedna, ale oni maji nejaky subjektivni nazor, co se deje tam daleko.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pakistancu je 220M. milion houses washed away, to uz je slusny

    Pakistan's devastating floods:

    - 1350 people killed
    - 50M people displaced
    - 900K livestock deaths
    - 1M houses washed away
    - 40+ reservoirs breached
    - 220+ bridges collapsed
    - 90% cropped damaged
    - $10B loss to economy
    - 1/3 country underwater

    Source - PDMA / NDMA
    L4MA
    L4MA --- ---
    PER2: "“Although we did make excellent progress, we still do need a little bit more time to progress towards the finish line,” UN oceans ambassador Rena Lee said"
    lol, "jeste pet minut, mami!" :)
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: z tohoto mi praska cevka, predpokladam ze Trtkac s Kretenskym blokuju aj komunitnu energetiku, resp. tu legislativu
    TUHO
    TUHO --- ---
    TADEAS: Skoda, ze to vydava na takovy sracce jako je Epoch times...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: takhle, podle mě lidi poprvé po dlouhé době, možná poprvé od 50tých let, budou muset zjistit, které formy spotřeby dokáží substituovat.

    svým způsobem je zde obrovská sféra volnočasové spotřeby energie, kde zkrátka prostory k úsporám jsou: typu, že pokud v zimě pojedou na hory, tak maximálně autobusem, protože autem to vyjde na 10x tolik, apod.

    já bych tu křivku viděl ještě jinak: zpočátku bude propad ještě dramatičtější, než takhle přímo 1:1, protože do HDP je započítávána spousta ptákovin, typu letecká doprava v EU nesmyslně dotovaná prominutím spotřební daně na pohonné hmoty, apod. Takže určitá část ekonomiky se propadne ještě rychleji, než 1:1, o tom žádná.

    pak bych tam ale od 20 do 80% HDP viděl skoro to neoklasické plateau, protože některé formy spotřeby lze substituovat - to neznamená, že by HDP klesalo, protože ty lidi ty peníze nenacpou do matrací, ale utratí je za něco jiného, substituují spotřebu. Tohle platí třeba i pro bytovou výstavbu, protože přeci jen rekonstrukce domů jsou energeticky daleko úspornější, než výstavba úplně nových železobetonových konstrukcí, takže ekonomika,která měla prachy na to zbytečně strhnout celkem zdravý barák na Václaváku, zkrátka spekulovala špatným směrem, nevytvořila hodnotu, která by doopravdy nějak objektivně (ve smyslu optikou "skutečného" volného trhu, nebo jak to nazvat) odpovídala té zbytečně vynaložené energii, která mohla být vynaložena lepším způsobem.

    Tedy jsem v podstatě optimista a věřím, že po propadu na cca 80% dnešního HDP se začne brutálně optimalizovat a začnou se dít věci. Uvidíme staré kancelářské budovy, levně přebudované na byty (kde budou lidi samozřejmě pracovat na homeofficech přes broadband připojení), uvidíme masivní využití odpadního tepla blízkých průmyslových provozů, uvidíme spoustu lidí, kteří vyrazí na kolech a elektrokolech - třeba na nákupy místo autem, místo aby ty kola vozili na střeše aut někam do lesa. Cca 20% HDP byl určitě substituovatelný nesmysl a ta změna může být velmi rychlá, pokud budou definitivně od rozhodování odstaveni boomeři (a lidi, který je svým stavem mysli napodobili) a pokud se padesátníci z generace X dostanou k tomu mít nějaký vliv.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    European gas shortages likely to last several winters, says Shell chief | Gas | The Guardian
    https://www.theguardian.com/business/2022/aug/29/european-gas-shortages-likely-to-last-several-winters-shell-chief-rationing-europe-russia

    “Skyrocketing electricity prices are now exposing, for different reasons, the limitations of our current electricity market design,” she said.

    The French prime minister, Elizabeth Borne, warned companies that energy could be rationed this winter, while Belgium’s energy minister said the next five to 10 years could be difficult.



    lol. ve skutecnosti: next 30-50 years will be extremely difficult, because we did fucking nothing to prepare.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ne/akumulace po cesku

    Martin Marek
    https://twitter.com/martmarek/status/1563177152274608128?s=19


    Jednou z věcí, která by dnes snížila cenu elektřiny je akumulace energie. Nejde přitom jen o baterie, jak vidíte níže, ale o akumulaci obecně bez definice technologie. Pro to, ale v Česku stále chybí legislativa, kterou jsme měli povinnost přijmout nejpozdějí před dvěma lety.

    Jejímu přijetí před rokem a půl ve sněmovně aktivně bránilo Teplárenské sdružení, které ovládá Tykač s Křetínským, kterým šlo o byznys za poskytování vyrovnávacích služeb sítě, kde baterky nemají konkurenci. Legislativní zakotvení akumulace nakonec poslanci neschválili.

    Problém dávno není v technologii, ale čistě v neexistující legislativě, kterou blokuje skrze konkrétní poslance fosilní průmysl.

    Bez právního ukotvení u nás nikdo nebude do akumulace investovat. Přijetí legislativy pro akumulaci energie přitom dlouhodobě žádá i energetický regulační úřad a provozovatel přenosové soustavy ČEPS.
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: naopak, ja bych jim zvednul dotace a tak, aby nam zajistili rust hdp a teplo nasich domovu, vanoce si kazit nenechame a ekonomika potrebuje rust, nezijeme ve stredoveku prece

    TADEAS: takze lodni byznys pokvete, rikas
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    make it stop already

    Major sea-level rise caused by melting of Greenland ice cap is ‘now inevitable’ | Sea level | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/aug/29/major-sea-level-rise-caused-by-melting-of-greenland-ice-cap-is-now-inevitable-27cm-climate
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: myslíš oslabit agrobarony, petrobarony a tak? co bys jedl a na co jezdil, v zimě by ti byla zima...
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: "great readiness to change something"
    to je supr obrat, to by se dalo pouzivat i na boj proti zmene klimatu :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS:

    EU, German leaders pledge reform to cut electricity prices
    https://www.washingtonpost.com/politics/eu-german-leaders-pledge-reform-to-cut-electricity-prices/2022/08/29/abefbbfc-27ae-11ed-a90a-fce4015dfc8f_story.html

    German Chancellor Olaf Scholz, visiting Prague on Monday, said that the question of how the European electricity market can be redesigned “so that we no longer have to bear these high prices we are currently seeing” took up much of his meeting with Czech Prime Minister Petr Fiala, whose country currently holds the EU’s rotating presidency. He said that “we will act together quickly.”

    “It is necessary for us to make structural changes that contribute to prices sinking again quickly and there being a sufficient offer” of electricity, Scholz said at a news conference. He added that “there is great readiness to change something, and that seems to me to be very much mutual among the heads of state and government in Europe.”
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: konecne pozitivni pristup k veci
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PER2: své přátele ryby nejím, tak ať klidně chcípnou.
    PER2
    PER2 --- ---
    ba dum tsss

    ‘Time has run out’: UN fails to reach agreement to protect marine life | United Nations | The Guardian
    https://www.theguardian.com/world/2022/aug/27/united-nations-ocean-treaty-marine-life?CMP=Share_AndroidApp_Other
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam