• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    "Má-li být cena za komunikaci klimatu něčím víc, než jen pouhým vytržením pasivních vědců a vědkyň z desítky let vytrénované letargie, aby pak v mainstreamových médiích svou troškou přicmrndávali do už ohrané a nikam nevedoucí písničky o tom, jestli ledy opravdu tají, zda za to skutečně může člověk, a jestli je řešením Tesla nebo jádro, anebo aby pod tlakem povrchních emancipačních nálad plnili genderové kvóty televizních redaktorů, bylo by na místě se spíše zamyslet nad tím, zda nepřerámovat celou soutěž a nastavit jí tak, aby dala hlas novým, dosud neokoukaným myšlenkám a směrům, v nichž se pořád ještě skrývá špetka naděje, že to s námi nedopadne úplně špatně."

    Michaela Pixová: Proč média v komunikaci největšího problému v historii lidstva dávají prostor odbornici na ledovcová mikrobiální společenstva? - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/michaela-pixova-proc-media-v-komunikaci-nejvetsiho-problemu-v-historii-lidstva-davaji-prostor-odbornici-na-zelvusky
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ‘I came into politics so I could continue to be an activist’: Steven Guilbeault on oil, idealism and being branded a traitor | Canada | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2022/dec/02/steven-guilbeault-canada-idealism-oil-traitor-aoe

    Nicknamed ‘Green Jesus’, Canada’s environment minister once scaled the CN Tower in a climate protest. Ahead of efforts at Cop15 in Montreal to stop the destruction of nature, he explains why he approved a controversial oil project
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The future of mobility in Europe | DW Documentary
    https://youtu.be/8UQWYvkVM5M
    TUHO
    TUHO --- ---
    Heat pumps are currently undergoing a global surge in popularity. The IEA says this has been given a boost by policies and incentives linked to climate concerns and high gas prices.
    Around one-tenth of global space heating needs were met by heat pumps in 2021. Sales of heat pumps increased by 13% from the previous year, with faster growth rates of 35% seen in the EU.
    As it stands, North America has the most heat pumps installed and China has the largest market, but the EU – which has been scrambling to cut energy ties with Russia since its invasion of Ukraine – is the fastest-growing market.
    The IEA says it expects sales to hit record levels this year in response to the global energy crisis. It notes that this is especially true in Europe, where some countries have already seen sales double in the first half of the year, compared to 2021.

    Heat pumps are the ‘central technology’ for low-carbon heating, concludes IEA - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/heat-pumps-are-the-central-technology-for-low-carbon-heating-concludes-iea/
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KRÁSNÁ A SKVĚLÁ ŽENA

    Cenu za komunikaci změny klimatu získala polární bioložka Marie Šabacká - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cenu-za-komunikaci-zmeny-klimatu-ziskala-polarni-biolozka-marie-sabacka?

    Marie Šabacká se zabývá dopady změny klimatu na pevninské ledovce a polární oblasti, které procházejí pod vlivem sílícího oteplování rychlejšími a dramatičtějšími změnami než jiné části světa. „Předkládá veřejnosti důležité zprávy o stavu a proměnách kryosféry a na souvislosti s dalšími ekosystémy. Poznatky o změně klimatu dokáže přiblížit srozumitelně a poutavě na základě vlastní zkušenosti a osobního příběhu s mírou naléhavosti, která tématu náleží.

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    In an ancient reindeer forest, one woman has found a way to slow climate change
    https://www.washingtonpost.com/climate-solutions/interactive/2022/climate-change-reindeer-habitats-deforestation/
    PER2
    PER2 --- ---
    SHEFIK: jestli mas o par milionu vic, tak to tvuj problem s bydlenim urcite vyresi :D
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Recyklovatelny #biohome. Emise nepisou, ale odhaduju oproti betonu vyrazne nizsi, zadny zbytky a delnici nemusi dojizdet naftakama

    Vyřeší 3D tisk problémy s bydlením? Na 3D tiskárně vytisknete dům už za 1 den | cdr.cz
    https://cdr.cz/clanek/vyresi-3d-tisk-problemy-s-bydlenim-na-3d-tiskarne-vytisknete-dum-uz-za-1-den
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    https://twitter.com/VojtechPecka/status/1597102085530877954
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TUHO
    TUHO --- ---
    DAWWAYAH, Iraq and ILISU DAM, Turkey (AP) — Next year, the water will come. The pipes have been laid to Ata Yigit’s sprawling farm in Turkey’s southeast connecting it to a dam on the Euphrates River. A dream, soon to become a reality, he says.
    He’s already grown a small corn patch on some of the water. The golden stalks are tall and abundant. “The kernels are big,” he says, proudly. Soon he’ll be able to water all his fields.
    Over 1,000 kilometers (625 miles) downstream in southern Iraq, nothing grows anymore in Obeid Hafez’s wheat farm. The water stopped coming a year ago, the 95-year-old said, straining to speak.
    “The last time we planted the seed, it went green, then suddenly it died,” he said.

    Politics, climate conspire as Tigris and Euphrates dwindle | AP News
    https://apnews.com/article/iran-middle-east-business-world-news-syria-3b8569a74d798b9923e2a8b812fa1fca
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: 10% je ale strašně málo. je to popravdě katastrofální příklad...
    TUHO
    TUHO --- ---
    Rozhovor s Hickelem a Kallisem o jejich monumentalnim grantu za 10milionu euro na studovani degrowth...

    Degrowth awarded an ERC Grant: An interview with Giorgos Kallis | degrowth.info
    https://degrowth.info/en/blog/degrowth-awarded-an-erc-grant-an-interview-with-giorgos-kallis
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PER2: zákon 10%. Každý jednotlivý zdroj emisí (námořní doprava, letecká doprava, IAD, nákladní pozemní doprava), cement, apod. se pohybuje někde plus/minus 10%... a nějakou desetinku můžeme přece klidně zanedbat...
    PER2
    PER2 --- ---
    TADEAS: solary na polich nechceme! ekoteroristi, vsechny bych je rovnou vesel samozrejme, po spravedlivem soudu z davu, jak rika elon: vox populi, vox dei
    YMLADRIS: brazil forests fires boring
    anyway, docela by me zajimalo kdyby secetli komplet tu lodni dopravu vs zbytek, jaky by byl pomer
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Energetická chudoba. Trpí jí třetina osaměle žijících seniorek, každé desáté české dítě. Problém, který tu byl už před válkou. Neviděli jsme ho, protože zasahuje jen některé skupiny, za to ale velmi palčivě. To jsou výsledky podrobné studie Hnutí DUHA - Přátelé Země Česká republika a Platforma pro sociální bydlení.

    Co je překvapivé? Energetická chudoba postihuje nejvíce lidi v nájemním bydlení ve velkých městech, dále lidi v rodinných domech v malých obcích. Nájemní bydlení stojí zatím zcela mimo pozornost dotací a dalších opatření na podporu úspor energie.

    Zásadním faktorem je vysoká energetická náročnost bydlení. Všichni lidé v energetické chudobě bydlí v domě/bytě s velmi vysokou (tmavá barva) nebo vysokou (světlá) energetickou náročností. Výjimkou je malá část vlastníků bytů (bílá) s nízkou energ. náročností. Tam je příčinou energetické chudoby zřejmě velmi nízký příjem, i když bydlí v zatepleném bytě. (Šedá - no data)

    Zateplit rodinný dům stojí průměrně 800 000 Kč. Dotace NZÚ pokryje typicky 36%. Domácnosti v obtížích a s nízkým příjmem si nemohou dovolit to kofinancovat. Navrhujeme proto 95% a 75% míru dotace pro 2. a 4. příjmový decil nejchudších.

    Za vysokou dotaci, vysoká úspora energie. Komplexní renovace sníží energetickou závislost, emise CO2 a vyřeší energetickou chudobu. To je hlavní rozdíl proti nové NZÚ Light, která jde správným směrem, ale zdaleka ne dost daleko.

    Ale co bytové domy SVJ a družstev? Tady je to složitější. Navrhujeme zacílené oslovení SVJ a družstev, kde je vysoký podíl lidí s dávkami podpory nebo v důchodu. Časově omezená nabídka 75 % dotace pro celý dům, poradenství, projekt. Musí se konečně rozhoupat.

    A co nájemní bydlení? Tvrdý oříšek nakonec. Energetické standardy nad minimální rámec: Kdo podniká v pronájmech, ať doručí kvalitu. Ochrana nájemníků před zdražováním a výpovědí po rekonstrukci. Finance. Příklady existují:
    https://vlaanderen.be/huur-en-isolatiepremie a http://nest.gov.wales/

    Celá studie ke stažení:

    https://s.hnutiduha.cz/energetickachudoba2022

    V kampani http://energielidem.cz/ nás čeká ještě mnoho práce, než energetickou chudobu vyženeme.

    src: https://www.facebook.com/100001828766942/posts/8223302567740620/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam