• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    PER2
    PER2 --- ---
    moc se tesila na vysledky icecores z tohodle vrtu .... pro tuhle sezonu skoncili v 800m(50.000 let zpet), planovano je pres 2,7km (1,5m let)

    Beyond EPICA: Press releases
    https://www.beyondepica.eu/en/news-events/press-releases/

    fotecky/videa kdyby nekoho zajimalo
    Drilling season 22/23 – Disk Google
    https://drive.google.com/drive/folders/1iXSMs1nMMU4F5cjUu3Ixz9QEbSGYgDkj
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Noví Češi, nová města, nový sever. Jak bude vypadat klimatická migrace a jak se na ni připravit?
    https://denikn.cz/1069746/novi-cesi-nova-mesta-novy-sever-jak-bude-vypadat-klimaticka-migrace-a-jak-se-na-ni-pripravit/?cst=a662e904dab793813203ac3fe78b3d5a9d930d54

    „Klimatická migrace již začala a je neodvratitelná; ze situace, že se lidé budou muset přesídlovat, se už nedostaneme. Nečekejme dvě desetiletí, než se toto téma stane nezvladatelným. Začněme o něm přemýšlet už teď a berme ho velmi, velmi vážně – u samotné klimatické změny vidíme, co se děje, když čekáme příliš dlouho,“ říká Gaia Vince, environmentální novinářka a autorka knihy o klimatické migraci následujícího století.

    Nomad Century: How to Survive the Climate Upheaval – Book Therapy
    https://booktherapy.cz/products/nomad-century-how-to-survive-the-climate-upheaval
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    NJAL: a ty jsi dokonjalý? já třeba jo, proto se taky klimatem zabývám. mám top level klimatickou prověrku, kdo má víc
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    The Past Ten Thousand Years of Climate Change
    https://youtu.be/3lHcORHIbvM
    NJAL
    NJAL --- ---
    THE_DARKNESS: Bych cekal, ze aktivisti budou predvoj :-) Ale tak kdyz katolici mohou mit kneze prznici deticky, proc by klimaticti aktiviste nemohli jako soukrome osoby dat zivotnimu prostredi take cocku.
    THE_DARKNESS
    THE_DARKNESS --- ---
    NJAL: vybírám z tiskové zprávy LG: Politická angažovanost v boji proti klimatickému kolapsu jde často ruku v ruce se změnou vlastního života. Není to však podmínkou. Zejména nemá vliv na to, jak správné či nesprávné jsou požadavky na federální vládu. (...)
    Pokud budeme čekat, až se všichni lidé budou chovat uvědoměle, dostaneme se na okraj propasti.
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    SEJDA: naopak, mali by za trest letiet na kiribati, aby pocitili nasledky svojich cinov ako sukromne osoby

    Kiribati: a drowning paradise in the South Pacific | DW Documentary
    https://www.youtube.com/watch?v=TZ0j6kr4ZJ0
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DZODZO: s dobrym planovanim infrastruktur (na dekady) muze byt zeland solidne stabilni semi-offgrid zeme s velkou zemedelskou produlci a obnovitelnou energetikou s obrovskymi prebytky (offshore vitr). jak bylo videt v prubehu pandemie, ostrovy se mohou dobre otevorat a uzavorat dle potreby, coz je imho do budoucna obrovska vyhoda. ano, je to prdelakov, nevyhodou je seismicka aktivita a vyssi UV zareni. ale porad to ma solidni potencial a moc bych si fakt budoucnost nemaloval na ruzovo tech 2.5 stupne dame a na to neni nikdo pripravenej
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    ja myslim ze to dobre ilustruje tu rozpolcenost, kterou nejak nevyhnutelne resime, ti kdo to resime
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NJAL: ja bych jako stihany/souzeny aktivista radeji letel na Maledivy. Tam by mi mozna dali i azyl i medaily cti.
    NJAL
    NJAL --- ---
    SEJDA: Zaklad je bookovat flighty jako soukroma osoba a ne aktivista ;-)

    https://twitter.com/BjornLomborg/status/1621452253751123971
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KEB: kolik letu/km/t CO2 letadlem ma prumerny obcan EU na svedomi?
    Pamatuji si starsi statistiku, kde se psalo, ze do roku 2017 emise z letecke dopravy klesaly, pres rostouci objem transportu. Nicmene se odhadovalo, ze muzou emise narust az 3x, to kdyby objem rost rychleji nez uspory na emisich.
    Takze ma EU novou legislativu s cilem nizkoemisnich letist a asi i letadel.
    Cutting emissions from planes and ships: EU actions explained | News | European Parliament
    https://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/society/20220610STO32720/cutting-emissions-from-planes-and-ships-eu-actions-explained
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    INK_FLO: To vysvetleni pro prosty lid mohlo byt jakekoliv. Ale ta “osvicena” idea byla pro ty puvodni lokality zalozena na tom , ze z velkych zvirat se veprove zacne jako prvni kazit. Navic ve svetle omezenych zdroju potrebujes na kilo veprove zhruba 2x vic krmiva jak na kilo drubeze. U ostatnich zvirat kde muzes provozovat efektivne pastevectvi tyhle omezeni nepotrebujes.
    Tj. kdybych byval byl tenkrat ja na miste tvorby nejakych pravidel, veprove bych zakazal take a nejakou omacku o necistem zvireti bych k tomu vymyslel take.
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    TADEAS: umělé vepřové by teoreticky neměl být problém pro muslimy a židy, protože ten původní smysl zákazu byl ten, že je to nečisté zvíře, žere svoje hovna atd.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Funding the green transition: A global subsidy race? | DW News
    https://youtu.be/_PK7_LQYofE
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    2022 MILK COLONIALISM, ENVIRONMENTAL RACISM, AND INDIGENOUS VEGANISM
    https://karolinum.cz/data/clanek/10724/ST_22_1_0061.pdf

    Combining insights from postcolonialism, ecofeminism, and critical animal studies, this article focuses on the colonial experience of nonhuman animals in North America whose exploitation has been integral to the colonial expansionist project. By tracing the history of displacement of Indigenous populations due to animal agriculture, animal colonialism is also linked to mass killing of free-living animals and to environmental degradation. Furthermore, the article delineates the entangled oppression of Indigenous women’s and nonhuman animals’ bodies that can be theorized as colonized territories, exploited for profit via the control of their reproductive cycles. To protest the violent industrial animal farming practices that involve torture, slaughter, and mass dairying and are built on racist rhetoric, some Indigenous people adopt contextual Indigenous veganism as an act of political resistance.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    lab meat aka microbial meat

    První laboratorní vepřové na bázi mikrořas na světě vyrobil startup z Brna - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/tech-technologie-prvni-umele-veprove-na-bazi-mikroras-na-svete-vyrobil-startup-z-brna-224762
    TUHO
    TUHO --- ---
    The UK government has released details of its new funding schemes for farms in England, which are intended to boost the nation’s biodiversity and help to tackle climate change.

    The new system of “environmental land management schemes” (Elms) has been described by the government as the “biggest change in agricultural policy in half a century”.

    Under the programme, farmers and landowners can apply for public money to support nearly 280 activities that benefit the environment, from restoring hedgerows to avoiding insecticides. There will also be funds available to support more ambitious rewilding projects.

    Q&A: Will the UK’s new farm payments cut emissions and help nature? - Carbon Brief
    https://www.carbonbrief.org/qa-will-the-uks-new-farm-payments-cut-emissions-and-help-nature/
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    TADEAS: no popravde neviem ako sa to berie napr. v krajinach do ktorych ziadni migranti prichadzat nebudu, naopak ich budu opustat, ale z pohladu toho noveho zelandu to bude asi tak jedina vyhoda hej, ze sice tam nebudu mat tolko hladnych krkov, ale raj na zemi to asi nebude

    ked tak nad tym premyslam, mozno by som mal trochu upravit svoje portfolio na kive a prejst z podpory drobnych zemedelcov na nejakych drobnych obchodnikov alebo vzdelavanie
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam