• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it


    "Given the sheer enormity of climate change, it’s okay to be depressed, to grieve. But please, don’t stay there too long. Join me in pure, unadulterated, righteous anger."


    "I don’t want your hope. I don’t want you to be hopeful. I want you to panic. I want you to feel the fear I feel every day. And then I want you to act. Once you start to act, the hope is everywhere."

    "Our best scientists tell us insistently that a calamity is unfolding, that the life-support systems of the Earth are being damaged in ways that threaten our survival. Yet in the face of these facts we carry on as usual."

    “We’ve got to stop burning fossil fuels. So many aspects of life depend on fossil fuels, except for music and love and education and happiness. These things, which hardly use fossil fuels, are what we must focus on.”

    A nejde o to, že na to nemáme dostatečné technologie, ty by na řešení použít šly, ale chybí nám vůle a představivost je využít. Zůstáváme při zemi, přemýšlíme až moc rezervovaně. Technologický pokrok to sám o sobě nevyřeší. Problém jsme my, ne technologické nástroje.

    Rostouci hladiny oceanu, zmena atmosferickeho proudeni, zmeny v distribuci srazek a sucha. Zmeny karbonoveho, fosforoveho a dusikoveho cyklu, okyselovani oceanu. Jake jsou bezpecnostni rizika a jake potencialni klady dramatickych zmen fungovani zemskeho systemu?
    Ale take jak funguji masove dezinformacni kampane ropneho prumyslu a boj o verejne mineni na prahu noveho klimatickeho rezimu post-holocenu.
    rozbalit záhlaví
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: tak nejspis charakter odstavek neumoznoval soubeh .. jelikoz jsem to par let na CEZ delal, tak o tom neco vim .. tohle je posledni zverejnena rocni priprava provozu, vsimni si, kde jsou soubehy a kde jsou odstavky temelina ..

    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: planovana 30.9. - 15.11.
    V Dukovanech skončila odstávka třetího bloku spojená s obměnou paliva
    https://oenergetice.cz/energetika-v-cr/v-dukovanech-skoncila-odstavka-tretiho-bloku-spojena-s-obmenou-paliva
    Planovana 10.2.-nyni
    Energetici v Dukovanech plánovaně odstavili druhý blok, vymění palivo
    https://oenergetice.cz/jaderne-elektrarny/energetici-v-dukovanech-planovane-odstavili-druhy-blok-vymeni-palivo

    Celej den tady pises nesmysly, mozna uz stacilo, ne? ;)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    DZODZO: Vytopensky rezim pri vyuziti prepracovaneho paliva se urcite vyplaci a nedela se z bezpecnostnich duvodu. Kogeneracni nevim..
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: Odstavka v energetice znamena planovana, ted je to vypadek nebo porucha. Planuji se s ohledem na dostupnost firem zajistujicich udrzbu, ale ne na brezen :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TADEAS: Tak on Gordon Moore nedávno zemřel, takže Mooreův zákon zřejmě už neplatí.. (ale dožil se té chatující AI, i když k AGI má myslím zatím daleko)

    Nevím, mohl by se provoz AGI povolit jen v zimě a využívalo by se odpadní teplo na topení :-) jinak nevím...
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: bohuzel nejsou. Mame sest reaktoru a jeden je odstaveny prave ted (tusim uz mesic, tak snad brzo nabehne). Predtim byla odstavka nejak v listopadu. Tak ok, vicemene to pres zimu potahli, ale podle minulych let to letos byla spis vyjimka
    DZODZO
    DZODZO --- ---
    NYRLEM: recyklacia paliva sa nerobi nie kvoli zelenym magorom, ale preto, ze je to ekonomicky nenavratne
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    XCHAOS: (protoze tou dobou bude spotreba "ceskych" AGI datacenter a podpurneho prumyslu cca 100 TWh. lidska rasa bude tou dobou navracena k neindustrialnim transformacim biomasy a budou ji nastaveny nove incentivy .)
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    SEJDA: a jak bys mohl spravne tusit, odstavky na jadre jsou v lete..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YMLADRIS: proč by spotřeba v roce 2050 musela být zrovna 100 TWh za rok?
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    NYRLEM: zadna elektrarna na svete a tim tuplem ne jaderna jede na 24/365 .. Temelin ma v nejlepsich letech (uz za sebou) 92 % tusim .. to je jako by byl jeden mesic z roka vypnuty a zbytek jel na 100 %. Samosrejmne je to idealizovane, je nedostupny 1 tyden a zbytek je najizdeni a testy. Snad chapes.
    Vid. Francie.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    To je prece blbost. Tu nedodavku ti nahradi uhli/plyn a po 2035 baterky, coz jsou vsechno moznosti levnejsi nez jadro
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    JIMIQ: nejsou levnejsi, kdyz zapoctes v zime naklady nedodavky, vychazi mnohem hur. LCOE je hezky ukazatel, ale ty primarne neresis naklad na dodavku elektriny, ale naklad na spotrebu. Takze si nad sebe das dve krivky - vyrobu elektriny a spotrebu, kolem toho pouzijes regulacni energii v te male mire v jake muzes a tam kde ti zbyde nedodavka ji ocenis napriklad pomerem "HDP/spotreba elektriny". A v tu chvili ti solary vyjdou uplne blbe.
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    NYRLEM: a zase jsou tam nesmysly. Ty soláry budou stát 400mld korun, zbytek jde na malé vodní, bioplynky a KVET.
    Nynější soláry už jsou levnější než jádro a dále zlevňují, kdežto jádro zdražuje...
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    TADEAS: jedna z odpovedi pod prispevkem, trefna .. ono kdyz by se nad tim laik zamyslel, i jemu by muselo dojit, ze naklady na flexibilni zdroj, ktery jede jen nekolik mesicu v roce se investicne nevyplati

    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Ustav vyzkýmu globslni zmeny AVCR
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=677435884388674&id=100063668045986

    Aktuálně je globalní povrchová teplota světového oceánu rekordní. Předpovědní modely tzv. ENSO oscilace (El Niňo/La Niña) předpovídají možnost až silného El Niňa už na podzim tohoto roku. Silné El Niño může zvýšit průměrnou globální teplotu až o ~0.2 °C. Zároveň se dostáváme do solárního maxima, a emise chladících aerosolů z lodní dopravy v post-covidové eře prudce klesly (od r. 2020).

    Mix těchto faktorů vede k obavám mnoha klimatologů, že už v příštím roce můžeme - dočasně - překročit hranici oteplení o 1.5°C. Důsledky takovéhoto oteplení budou velmi závažné.

    (Zdroj grafu: https://climatereanalyzer.org/clim/sst_daily/)

    FB-IMG-1680086229370
    TUHO
    TUHO --- ---
    YMLADRIS: Cely explainery zde:

    Jaké cesty mohou dovést Česko k bezemisní elektřině?
    https://faktaoklimatu.cz/explainery/bezemisni-energetika-cr-1-scenare

    Z čeho můžeme v Česku vyrábět bezemisní elektřinu?
    https://faktaoklimatu.cz/explainery/bezemisni-energetika-cr-2-technologie
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    YMLADRIS: fakta nejsou budoucnost. pozor na to.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Fakta o klimatu

    SEJDA
    SEJDA --- ---
    TADEAS: ano, trosku jine, ale i letadlovky a ponorky jsou dobry priklad. Akorat to nejsou moc modularni reaktory, jako spise pevna soucast konstrukce.
    Modularni si predstavuji jako takovy, ze ho muzes prevest kamkoli, primontovat ke kteremukoli chradicimu systemu a jakekoli rozvodne a nastartovat
    Samozrejmne mu musis vybudovat betovony kryt a ridici budovu ale zase podle nejakeho standardu. Coz umoznuje snaze zapojit lokalni firmy, ci dokonce zacit budovat infrastrukturu roky pred tim, nez bude vyvoj modularnich reaktoru dokoncen do produkcni verze.

    Tim nerikam, ze ja takto premyslim, ale ze doufam, ze takto premysleji, ti, kteri jadernou energetiku velebi (ano jsem optimista).
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SEJDA: to jsou jine reaktory nez treba na US letadlovkach nebo ponorkach?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam