• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Uruguaycům už nezbývá než se modlit. V přehradě, která zásobuje pitnou vodou hlavní město země Montevideo, zbývají zásoby už jen na pár dní.
    V Uruguayi panuje vinou historického sucha nejhorší nedostatek vody za posledních 74 let.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/uruguay-suho-voda-zasoby-more.A230529_120927_eko-zahranicni_ven

    Uruguayans pray for rain as reservoir left with 10 days of water | WION Climate Tracker
    https://www.youtube.com/watch?v=jUFLK8FHqO8
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Neberu reflex jako kvalitni medium, ale to shrnuti nerustu pobavilo

    Nerůst je šílený cíl Poslední generace. Výsledkem bude chudoba a totalita. Čeští politici dělají, že se nás to netýká | Reflex.cz
    https://www.reflex.cz/clanek/komentare/119073/nerust-je-sileny-cil-posledni-generace-vysledkem-bude-chudoba-a-totalita-cesti-politici-delaji-ze-se-nas-to-netyka.html

    Plán zkázy

    Z 66 bodů mě asi nejvíce zaskočilo to, že nyní, v době, kdy se bojuje na hranici EU, někdo prohlásí, že je nutná masivní redukce armády. K tomu snad není nutný komentář.

    Z ekonomických bodů aktivisté požadují např. příděl benzinu a nafty na 500 litrů na osobu za rok s tím, že za pět let poklesne příděl na nulu. To je podle mě jen důsledek toho, že západní Německo už dlouho nezažilo přídělový systém a ti, kteří ho chtějí, vždy žili v blahobytu, a proto si ho neváží.

    Do stejné kolonky zákazů patří požadavek na to, aby jednotlivec směl letět jen jednou za rok a za pět let pouze jednou za tři roky. Svoboda cestovat tím končí.

    Nicméně i kdyby toto neplatilo, tak by lidé neměli kam létat, protože většina letišť má být podle plánu uzavřena.

    Do kategorie „mějme se všichni stejně špatně“ patří požadavek, aby byly vysoké majetkové daně a aby nejvyšší příjem mohl činit jen desetinásobek minimální mzdy.

    Plán aktivistů na demontáž silnic a dálnic považuji jen za snahu vyšroubovat požadavky na maximum, aby bylo z čeho ustupovat. Toto nemůže nikdo racionální myslet vážně. Podobně šíleně zní i požadavek na v podstatě zákaz všech nových stavebních činností.

    Aktivisté chtějí dále omezit výrobu aut. To by byla pro Německo pohroma a pro ČR ještě větší, protože u nás jen jedna jediná automobilka dokáže generovat skoro desetinu exportu. Naše ekonomika je na autech založena a bez nich nebudeme mít z čeho žít. To je třeba říct hodně nahlas, aby o tom žádný aktivista nepochyboval.

    Tak jako každá levice, tak i zde je velký odpor k práci. Aktivisté chtějí pracovat jen 25 hodin týdně. To by přineslo ohromný pokles ekonomiky a zchudnutí. To je ostatně pro komunismus typické.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    INK_FLO: navrhoval bych nejrozumnějším způsobem rozvíjet vize, třeba by to pomohlo
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    INK_FLO: co te na tom uryvku znepokojuje?
    INK_FLO
    INK_FLO --- ---
    Moje vize? Všichni umřeme. Křetínský vzácně promluvil pro britské The Times - Aktuálně.cz
    https://sport.aktualne.cz/fotbal/moje-vize-vsichni-umreme-kretinsky-vzacne-promluvil-pro-brit/r~399746d4fddb11edb1f50cc47ab5f122/

    Na přetřes přišla i obvinění, která proti Křetínskému vznesla česká environmentální organizace Re-set. Podle ní jeho Energetický a průmyslový holding (EPH) dál nakupuje ruská fosilní paliva, čímž nejen škodí životnímu prostředí, ale navíc finančně podporuje režim Vladimira Putina ve válce proti Ukrajině. Re-set nazvala miliardáře "fosilní hyenou".

    Křetínský v rozhovoru zdůrazňuje, že se nikdy osobně nesetkal s Putinem ani s nikým, kdo by mu byl blízký.

    "EPH odvádí náročnou práci, kterou jiné energetické společnosti nesvedou. Udržuje nepopulární aktiva v chodu a připravuje jejich nahrazení obnovitelnými zdroji. Hnědé uhlí je životně důležité pro německý energetický systém. Nechápu to pokrytectví, kdy lidé chtějí mít doma čím svítit, ale současně odmítají potřebné zdroje. To není rozumné uvažování," říká Křetínský s tím, že v žádném případě není popíračem klimatických změn.

    V závěru dostal otázku, jaké vize vkládá do budoucnosti impéria. Potvrdil, že hledá další investiční příležitosti v energetice, médiích i maloobchodu zejména ve Velké Británii, Francii a Německu.

    "Moje vize? Všichni zemřeme. To je vize. Do té chvíle se budeme snažit rozvíjet aktiva tím nejrozumnějším a nejzodpovědnějším způsobem," uzavírá Křetínský.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Dutch police arrest more than 1,500 climate activists in The Hague | DW News
    https://youtu.be/jTGJj6oxSsw
    PER2
    PER2 --- ---
    chacha
    Honest Government Ad | South Australia Protest Law
    https://youtu.be/kecnSHmznic
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    A More Introspective End of the World: A Reading List of Quiet Apocalypse Books ‹ Literary Hub
    https://lithub.com/a-more-introspective-end-of-the-world-a-reading-list-of-quiet-apocalypse-books/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Ukraine built more onshore wind turbines in past year than England | Wind power | The Guardian
    https://www.theguardian.com/environment/2023/may/28/ukraine-built-more-onshore-wind-turbines-last-year-than-england
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    DeSantis accused of ‘catastrophic’ climate approach after campaign launch | Ron DeSantis | The Guardian
    https://www.theguardian.com/us-news/2023/may/28/ron-desantis-climate-crisis-campaign
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    J Pecho
    https://www.facebook.com/1678732617/posts/10219718708473071/

    Efekt povrchového úbytku ľadu v dôsledku vyššej teploty vzduchu a následného topenia tabuľového ľadu (zhora) je viditelný už aj v Antarktíde. Na zábere je pohľad na komplexnú sieť jazierok na povrchu šelfového ľadovca McMurdo. Na snímkach zo satelitov je jasne vidieť, že tento šelfový ľadovec je v procese rýchleho ústupu a kolapsu.

    Zdroj foto: https://e360.yale.edu/features/climate-change-ocean-circulation-collapse-antarctica

    FB-IMG-1685282764113
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    JIMIQ: ale jistě, ozvalo se ze sluchátka
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    TADEAS: no, nechtel bych na tyhle planete zit :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Na polích a pastvinách vyrostou duby, habry a lípy. Zcela nové opatření Agrolesnictví podpoří výsadbu stromů na zemědělské půdě (eAGRI)
    https://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2023_na-polich-a-pastvinach-vyrostou-duby.html
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    TADEAS: dont look up :)

    TADEAS: ta sopka vypada jako skalovatelny reseni... nerikam sustainable, ale vytrhnout trn z paty to muze pri trose lidsky kooperace SHEFIK
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    SHEFIK: regenrace nebude, proto mi rovnou v clanku nabizi odlet soukromym tryskacem na jinou planetu ,)

    Screenshot-20230528-115733-Chrome
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    JIMIQ: tldr: bez AI prulomu v technologicko-geologicky sekvestraci jsme v p- ... :) sekvestrace do pudy dobra a nutna, hlavne z hlediska zivotniho prostredi souse a funkce suchozemskyho ekosystrmu, stabilizace vodnich cyklu a regionalne mozna teploty, ale trn nam to asi nevytrhne
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    JIMIQ:

    Below zero - Environmental Science: Advances (RSC Publishing) DOI:10.1039/D2VA00168C
    https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2022/va/d2va00168c

    In transition pathways aiming at limiting peak heating to 1.5 °C considered by IPCC, for example, negative C emissions have to start this decade and increase to approximately −3 Gt/a in 2050. This is necessary to compensate the remaining fossil emissions of equal magnitude (i. e. 27% of current fossil emissions). After this important milestone is reached, fossil emissions decrease only slightly, while negative emissions increase to about −5 Gt/a in 2100. Global temperature correlates almost linearly with increasing cumulative emissions and non-linearly (i. e. with a hysteresis) with decreasing ones. Until 2100, negative C emissions cumulate between −220 Gt and −260 Gt in IPCC pathways. Yet, only 1/3 Gt to −90 Gt reduce climate forcing and are thus truly negative emissions, while the rest (−140 Gt to −180 Gt) is compensating continued fossil emissions. As a consequence, these projected negative emissions will have little effect on global temperature reduction despite tremendous efforts. (260 Gt is as much C as had been emitted over the past 30 years).
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Widespread irreversible changes in surface temperature and precipitation in response to CO2 forcing | Nature Climate Change
    https://www.nature.com/articles/s41558-022-01452-z

    Some climate variables do not show the same response to declining atmospheric CO2 concentrations as before the preceding increase. A comprehensive understanding of this hysteresis effect and its regional patterns is, however, lacking. Here we use an Earth system model with an idealized CO2 removal scenario to show that surface temperature and precipitation exhibit globally widespread irreversible changes over a timespan of centuries. To explore the climate hysteresis and reversibility on a regional scale, we develop a quantification method that visualizes their spatial patterns. Our experiments project that 89% and 58% of the global area experiences irreversible changes in surface temperature and precipitation, respectively. Strong irreversible response of surface temperature is found in the Southern Ocean, Arctic and North Atlantic Ocean and of precipitation in the tropical Pacific, global monsoon regions and the Himalayas
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    JIMIQ:

    BG - Peer review - Is there warming in the pipeline? A multi-model analysis of the Zero Emissions Commitment from CO2
    https://bg.copernicus.org/articles/17/2987/2020/bg-17-2987-2020-discussion.html

    Models exhibit a wide variety of behaviours after emissions cease, with some models continuing to warm for decades to millennia and others cooling substantially. Analysis shows that both the carbon uptake by the ocean and the terrestrial biosphere are important for counteracting the warming effect from the reduction in ocean heat uptake in the decades after emissions cease. This warming effect is difficult to constrain due to high uncertainty in the efficacy of ocean heat uptake.



    Hysteresis of the Earth system under positive and negative CO2 emissions - IOPscience
    https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/abc4af/meta

    Large hysteresis is found for global surface air temperature ( SAT), upper ocean heat content, ocean deoxygenation, and acidification. We find distinct spatial patterns of hysteresis: SAT exhibits strong polar amplification, hysteresis in O 2 is both positive and negative depending on the interplay between changes in remineralization of organic matter and ventilation. Due to hysteresis, sustained negative emissions are required to return to and keep a CO 2 and warming target, particularly for high climate sensitivities and the large overshoot scenario considered her
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam