• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / Thank you so much for ruining my day
    TUHO
    TUHO --- ---
    Working at the limit: a review of thermodynamics and optimality of the Earth system
    Axel Kleidon
    Abstract
    Optimality concepts related to energy and entropy have long been proposed to govern Earth system processes, for instance in the form of propositions that certain processes maximize or minimize entropy production. These concepts, however, remain quite obscure, seem contradictory to each other, and have so far been mostly disregarded. This review aims to clarify the role of thermodynamics and optimality in Earth system science by showing that they play a central role in how, and how much, work can be derived from solar forcing and that this imposes a major constraint on the dynamics of dissipative structures of the Earth system. This is, however, not as simple as it may sound. It requires a consistent formulation of Earth system processes in thermodynamic terms, including their linkages and interactions. Thermodynamics then constrains the ability of the Earth system to derive work and generate free energy from solar radiative forcing, which limits the ability to maintain motion, mass transport, geochemical cycling, and biotic activity. It thus limits directly the generation of atmospheric motion and other processes indirectly through their need for transport. I demonstrate the application of this thermodynamic Earth system view by deriving first-order estimates associated with atmospheric motion, hydrologic cycling, and terrestrial productivity that agree very well with observations. This supports the notion that the emergent simplicity and predictability inherent in observed climatological variations can be attributed to these processes working as hard as they can, reflecting thermodynamic limits directly or indirectly. I discuss how this thermodynamic interpretation is consistent with established theoretical concepts in the respective disciplines, interpret other optimality concepts in light of this thermodynamic Earth system view, and describe its utility for Earth system science.

    ESD - Working at the limit: a review of thermodynamics and optimality of the Earth system
    https://esd.copernicus.org/articles/14/861/2023/
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: prosímtě víš něco o problematice síry v emisích z fosilních paliv? problém je silnej lokální zdroj, v tomhle je "ideální" rozptyl pomocí phm po celý krajině, ale že by někdo na jednom místě nebo v jednom banánovým státě vyráběl SO2, aniž by si zničil bezprostřední okolí, (pro dobro planety) je těžká fikce.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Klimatická krize smaže desetiletí pokroku ve zdraví, varuje WMO — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/3625883-klimaticka-krize-smaze-desetileti-pokroku-ve-zdravi-varuje-wmo
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    PŘÍLIŠ AVANTGARDNÍ AKTÉR? Otázky kolem klimatického hnutí Poslední generace
    https://www.advojka.cz/archiv/2023/21/prilis-avantgardni-akter
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PALEONTOLOG: tak je možný že OSN odhlasuje nějakej zákaz, ale právě proto jak je jednoduchý to dělat, stejně se to bude dělat.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: sama resis, ze ma lidstvo problem v jednotnym postupu proti emisim, ale tady pri tomhle nezdravym napadu by byli urcite vsichni pro. greendeal hadr. zluta, nikoliv modra planeta! :D
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    E Jacobson
    https://twitter.com/EliotJacobson/status/1719699634988454384?s=19

    The planet was 1.55°C above the 1850-1900 IPCC baseline for the period Jan. 1 - Oct. 31.

    We're going to need either a huge sulfur emitting volcanic eruption, or near total collapse of global industrial civilization, to make it to 2030 without crossing the Paris limit.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    20231106-004001
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Hansen Vs. Mann - Is Global Warming Linear Or Exponential? - CleanTechnica
    https://cleantechnica.com/2023/11/03/hansen-vs-mann-is-global-warming-linear-or-exponential/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    we hope you will enjoy the show

    20231106-003245
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    20231106-003152
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    These haunting underwater photos portray climate change in a new way
    https://edition.cnn.com/interactive/2023/11/world/underwater-portraits-climate-cec-cnnphotos/
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    CzechGlobe
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=845106057621655&id=100063668045986

    Máme za sebou další rekordní měsíc. Na dlouhé teplotní řadě z Brna vychází jako nejteplejší říjen za dobu měření s odchylkou +4,4°C oproti období 1961-1990. Poslední teplotně podprůměrný říjen byl v roce 2010. A jak dodává Pavel Zahradníček z CzechGlobe, do roku 2000 se podzim neoteploval.

    FB-IMG-1699215194343
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    „Čističky vzduchu“ změny klimatu zázračně nevyřeší, jsou součást skládačky - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-cisticky-vzduchu-zmeny-klimatu-zazracne-nevyresi-jsou-soucast-skladacky-239257

    Kromě snižování našich emisí existují i průmyslové pokusy o zachytávání CO2 a jeho následné ukládání. Juraj Franců z České geologické služby v rozhovoru popisuje, jak celý proces funguje a jaká má úskalí.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    YMLADRIS: ten se nedeje?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    PALEONTOLOG: ty to podáváš jako by se rýsovaly aplikovat nějaký logicky nebo racionální nebo dokonce komplexní řešení. Kde. Já jenom komentuju, co se bude ve skutečnosti dít. Geoengineering.
    TADEAS
    TADEAS --- ---
    Boomerskou přednáškou obhajující kapitalismus jako nejlepší systém pro ochranu klimatu Tomáš Sedláček studující neoblbnul
    https://blog.aktualne.cz/blogy/michaela-pixova.php?itemid=45934
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: tušíš alespoň, proč se začal snižovat obsah síry v palivech a nebo proč se filtruje na výstupech z energetiky? jaký má dopady? a že kompenzovat vypouštění jedné sračky vypouštěním další sračky nevypadá jako řešení ani omylem? lze skutečně všechnu ochranu životního prostředí zredukovat na jedno číslo v oteplovacím grafu a z tím se hnát? schválně kolik bude souhlasit přírodovědců, že ta redukce problému na 1,5C je jediná správná?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam