• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TUHOKlimaticka zmena / If the fracturing of our once stable climate doesn’t terrify you, then you don’t fully understand it
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Je to ještě větší průšvih, než jsme si mysleli - aneb pesimističtější modely lépe odpovídají skutečně pozorovanému vývoji počasí (i krátkodobému)
    Docela dlouhé vysvětlování od Sabine Hossenfelder, jako obvykle výborné.
    I wasn't worried about climate change. Now I am.
    https://www.youtube.com/watch?v=4S9sDyooxf4
    KEB
    KEB --- ---
    MLEKAR_STEIN: kolik je to bytových jednotek? My máme 31 bytů a jedeme už 6 neděl, ty panely na stěně jsou vidět na kilometry daleko 👌
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Ptala jsem se před časem hollana z czechglobe a říkal že to je ten velký omyl že se k nám přesune středomoří (olivy atd). Že problém jsou ty výkyvy. Středomoří nikdy nemá -30 stupňů, což sem polární vortex občas foukne. Tehdy to viděl na dub španělský (zvládá sucho i mrazy), nevím zda lesníci vymysleli něco dalšího, někde jsem viděla spíš divnosti jako zerav, borovice
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Americké Centrum pro boj proti digitální nenávisti ve své studii zkoumalo videa na YouTube za posledních šest let. Zaměřilo se na vývoj, jakým prošlo popírání změny klimatu od roku 2018. Výzkumníci využili umělou inteligenci, pracovali se skoro stovkou informačních kanálů různého typu a prozkoumali přes 12 tisíc videí.

    zjistili, že počet dezinformačních tvrzení, která popírají, že se změna klimatu vůbec děje, prudce klesl. Ze 48 na 14 procent. Naopak se ztrojnásobil počet tvrzení, že řešení změny klimatu jako třeba solární a větrná energetika nebudou fungovat.

    Skokově se také zvýšil počet tvrzení, která zpochybňují práci vědců. Celkově tyto nové metody, které se snaží zpomalit modernizaci hospodářství nebo ochranu před suchem či znečištěním, už tvoří většinu dezinformačních tvrzení, naopak to prvoplánové popíračství se dostalo do menšiny.

    Dezinfovideí popírajících změnu klimatu výrazně ubylo | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/zmena-klimatu-klima-dezinformace-youtube-videa_2401261604_ako
    HELLISH
    HELLISH --- ---
    ZAHRADKAR: jo dubovy semenacky sekam po stovkach sekackou, par vybranych jsem teda nechal rust:)
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    SCHWEPZ: Možná, že to někde bude fungovat - zejména tam, kde budou dostatečně kvalitní data a místní podmínky budou relativně homogenní (půda, voda, stín, atp). Asi to bude užitečné na nějaký prvotní výběr. Na mikro úrovni se ale obávám, že to tolik užitečné nebude, protože nebude vědět, kde máš na pozemku vodu, kde ne, kde je stín, kde řádí hryzci nebo srnky. Pokud jde o ovocné stromky, tak se mi nejvíce osvědčilo se prostě podívat kolem, čemu se teď daří a třeba to trochu přizpůsobit tomu, že se bude oteplovat. Někdy dokáží poradit ve školce, kterou odrůdu kam dát. Hodně napoví sama příroda - v lese se nám třeba teď spontánně začal vysemeňovat dub (jsou jich desítky!), nosí ho sem asi veverky z takového solitéra asi 500m vzdáleného, dříve tu byly duby ojediněle a prý se nevysemeňovali. NI - natural intelligence:)
    RED_KOMUSO
    RED_KOMUSO --- ---
    HELLISH: Oskeruše je dobrá, když ji uchráníš od okusu v prvních letech života.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TADEAS: Ai nám poradí, kde co sázet

    Umělá inteligence by mohla do budoucna nejen v Česku podpořit regionální rozvoj díky práci s prostorovými daty. Pracovat na tom budou experti z ČVUT.

    Tříletý evropský projekt za šest milionů eur, tedy zhruba 150 milionů korun, bude koordinovat fakulta informačních technologií.

    (...) Zatím se ale neví, kdy budou aplikace přístupné veřejnosti. Při jejich vývoji budou odborníci s ČVUT spolupracovat kromě samospráv také s komerčními firmami, takže je jen otázkou času, kdy se některá z nich rozhodne do nové technologie investovat.

    Umělá inteligence by mohla lidem radit pomocí dat | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/technologie/jake-stromy-zvladnou-lepe-vlny-veder-umela-inteligence-mohla-radit-pomoci_2401261049_ano
    HELLISH
    HELLISH --- ---
    TUHO: Hele nevim, zjistim:)
    ZAHRADKAR: Vlastne mi ani tak nejde o urodu (ta by stejne byla nejak smysluplna za desitky let a to uz mi muze byt sumak:), ale o vysadbu neceho odolnyho, s cim nebude moc srani.
    Mam jizni svah a fakt mi da silenou praci a metry krychlovy vody na zalevani ty sazenice "standardnich" stromu a keru vubec nejak udrzet pri zivote...
    Celkem pekne mi tu jedou merunky a broskvone, ale to je zas sama monilioza a kaderavost (letos uz to nekompromisne sjedu chemkou), takze taky k vzteku:)
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    TUHO: uz asi pred asi 20 lety jsem jeden olivovnik videl rust v Nove Bystrici, to je tak 550mnm. Byl maly,prezival a neplodil.

    Kdyz jsem se na to ptal, bylo mi receno, ze to neni neobvykle, ze rust porostou, ale plodit u nas nebudou kvuli mrazum. I ty podle modelu budou cetne i nadale.
    TUHO
    TUHO --- ---
    Not Invisible Anymore: Satellites reveal sources of atmospheric methane - SpaceNews
    https://spacenews.com/satellites-reveal-sources-of-atmospheric-methane/
    TUHO
    TUHO --- ---
    HELLISH: haha, a jakej olivovnik? o tom jsem z prdele premejslel taky, slysel jsem, ze jsou docela odolny odrudy
    HELLISH
    HELLISH --- ---
    ZAHRADKAR: pomezí Haná/Valachy, 290 mnm
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    ZAHRADKAR: ja nemel na mysli elektrolyzu, ale split s pomoci vyuzitim tepla v jaderkach.

    Treba tady strana 3.
    https://www.iaea.org/sites/default/files/gc/gc57inf-2-att1_en.pdf

    Ale i kdyby to byla vysoce teplotni elektrolyza, porad to bude nakladove vyrazne jinde, nez standardni low-temperature elektrolyzery.

    Co se tyka utilizace samotny jaderky, tak ta muze jet porad na max. Premena vodiku by holt mimo spicky renewables zahalela, ale to se ti v cechach zas az tolik stavat nebude. A mista pro skladovani je habadej v soucasnejch plynovejch zasobnicich, nebo v salt kavernach, navic se muze naddimenzovat a posilat vodik sousedum....

    Hydrogen storage in salt caverns – pv magazine International
    https://www.pv-magazine.com/2020/06/16/hydrogen-storage-in-salt-caverns/
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    SHEFIK: ty elektrolyzery musi mit vysokou utilizaci,jinak se nevyplati
    cili tin ten problem s nestabilnimy zdroji jen odsunes jinam, ale je mozne, ze zlevni,stejne jako baterie
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    ZAHRADKAR: je to cele spatne, je treba to pocitat CO2/J a ne kg. Plyn ma asi 3x vetsi specifickou energii oproti hnedemu uhli. Nikde jsem ale nenasel,kolik ho unilne pri tezbe.
    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    ZAHRADKAR: tak u toho jadra pak mas moznosti jet na sklad, kdyz mas aktualni vykon renewables - bateriove uloziste, premena na vodik (coz v cechach v tomhle stoleti asi nehrozi...).
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    SHEFIK: Tohle bude ještě velká legrace. Boužel článek neuvádí, jak je to tedy s end2end emisemi. Je lepší pálit hnědé uhlí dopravené pásy na krátkou vzdálenost, nebo plyn z Ameriky nebo Kataru? Píší, že 132gCO2/kg plynu, to je pořád méně po příčtení: 2.038g u plynu vs 2.28 u uhlí (u něhož lze tu dopravu aspoň v případě ČR asi i zanedbat). Tento článek ale uvádí https://www.nature.com/articles/s41467-023-41527-9 , že plyn v Evropě díky únikům atp má ve skutečnosti impakt na klima vyšší o 30% ekvivalentu CO2. Nechci tady šířit nějaké dezinfo, neznám ty detaily, ale vůbec bych se nedivil, kdyby ta celková bilance dováženého plynu někde z břidlicových polí a hnědého uhlí někde u Sokolova byla srovnatelná, nebo i možná horší pro plyn. Protože i když by to bylo jen těch 8% při nejlepších dostupných technologií přenosu atp, tak to je pořád 2.184gCO2/kg plynu. Přesné počítání s nepřesnými čísly.

    Taky OZE a jádro nejdou moc dohromady, protože jádro je příliž drahé na to, aby běželo jen pár měsíců v roce, kdy nefouká a nesvítí. A nikdo neví, jaké technologie se objeví v oblasti akumulace. Nechtěl bych toto mít na starosti. Možná je nejlepší si prostě hodit mincí.

    SHEFIK
    SHEFIK --- ---
    Lalala

    Analýza: Přeprava plynu přes oceán produkuje až stonásobek emisí oproti uhlí - Ekolist.cz
    https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/analyza-preprava-plynu-pres-ocean-produkuje-az-stonasobek-emisi-oproti-uhli

    Přeprava zemního plynu přes oceán až do Česka vyprodukuje více než stonásobek emisí oproti současné přepravě uhlí. Naopak u uhlí vzniká výrazně více emisí při spalování. Vyplývá to z analýzy portálu datové žurnalistiky Evropa v datech, podle níž je tak z dlouhodobého hlediska nejvhodnější kombinace jaderné energie a obnovitelných zdrojů.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    HELLISH: ale to nebude na vysocine, nebo jo?

    sousedce sice fikovnik jede, ale na zimu ho schovava do stodoly (550mnm)

    jedle kastany jsou ve vedlejsi vesnici, rostou, ale neplodi (600mnm), cekaji na svou prilezitost:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam